WordPress 3.2 biedt 'Zen-modus' in editor

Het nieuwe WordPress, een opensource-cms dat zich vooral richt op bloggers, biedt een verbeterde editor met een 'Zen-modus', waarin een geheel kale interface wordt getoond. Ook kent WordPress 3.2 de nodige snelheidsverbeteringen.

WordPress 3.2, dat de codenaam Gershwin draagt, beschikt standaard over het nieuwe html 5-thema Twenty Eleven. Ook biedt de flink opgeschoonde admin-interface een vernieuwde editmodus, door de ontwikkelaars 'Zen' genoemd. Daarbij zijn de knoppen en andere interface-elementen tijdens het invoeren van tekst onzichtbaar, zodat de gebruiker zich beter zou kunnen focussen op zijn tikwerk.

De nieuwe WordPress-versie biedt ook een courante serveromgeving met minimaal php 5.24 en MySQL 5.0.15. Ook werkt de admin-interface niet langer in IE6. Het is echter wel eenvoudiger geworden om patches te installeren, dankzij de ondersteuning voor incremental upgrades. Daarnaast stellen de ontwikkelaars dat de code verder is geoptimaliseerd en vereenvoudigd, wat leidt tot kortere laadtijden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-07-2011 • 15:52

45

Reacties (45)

45
44
31
4
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 383454 5 juli 2011 15:57
De verbeteringen in performance zijn echt duidelijk te merken. Op een server met een twintigtal redelijk grote installaties van WordPress, waaronder één multisite installatie, is een duidelijke daling in het geheugengebruik te zien.

Daarnaast laden de pagina's zichtbaar sneller, wat vooral merkbaar is in het administratiepaneel (aangezien dit normaal van weinig extra caching wordt voorzien).
Straks maar direct ff over gooien die boel.. wordt een handmatige installatie.. aangezien ik bijna alles heb aangepast..
zolang je de aanpassingen via plugins of themes maakt, kun je automatisch upgraden :-)
Dat is een behoorlijk gevaarlijke uitspraak Rhapsody. De aanpassingen zijn behoorlijk groot dit keer en ook in themes en plugins kun je versie-specifieke zaken stoppen.

Zeker in dit geval zou ik aanraden eerst even een sandbox install te doen om te kijken of alles nog naar behoren functioneert.
Anoniem: 383454 @Croga5 juli 2011 21:03
Versie-specifieke zaken zijn natuurlijk altijd een potentieel risico. Gelukkig heeft WordPress een uitgebreid systeem aan deprecated functies en verdwijnen er niet zomaar functies. Neemt niet weg dat het altijd goed is om de update eerst uit te voeren op een sandbox inderdaad.

Vooral bij grote websites is het sowieso om een losse ontwikkel- of testversie te hebben, waar je dit soort dingen eerst op kunt testen. Ook kun je daar de debug mode en error reporting aanzetten, zodat je notices over deprecated functies ziet. Daarna is het natuurlijk zaak om daar op te reageren en naar de nieuwe functies uit te kijken.
Wordpress is een van de beste (zo niet -de- beste) blog maker sites die er te vinden zijn anno 2011, strak, clean, no-nonsense en snel.

Ik wist trouwens niet dat Wordpress open-source was, doen ze goed dan! :)
Eens, echter zie je steeds vaken dat Wordpress wordt misbruikt om een full featured website in te maken incl. bijv. ecommerce mogelijkheden zoals een winkelwagen. Daar is het toch echt niet voor geschikt.
Ik kan me best voorstellen dat een beetje coder dit er prima geschikt voor kan maken hoor. WP heeft op zich een robuuste en gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheden om meerdere gebruikers aan te melden maakt 't volgens mij juist heel makkelijk om het te gebruiken als ecommerce site.

Ik ben 't wel met je eens dat de betreffende developer/webdesigner WP dan wel dusdanig moet opschonen en aanpassen zodat het ook daadwerkelijk goed werkt en blijft werken :)
Je hebt hier kant en klare plugins voor... Die doen gewoon alles wat je wilt op e commerce gebied dus daar heb je niet echt een coder voor nodig, eerder iemand die gewoon ervaring heeft.

Ik zie inderdaad veel web designers gebruik maken van wordpress juist omdat het zo lekker werkt :)

Wanneer je wel iets wilt hebben maar het niet kan/wil betalen kan je uiteindelijk nog een plugin invoeren die ervoor zorgt dat je rechtstreeks php code kan opnemen in je pagina zodat je alsnog een eigen module kan schrijven die gewoon de layout van wordpress aanhoud.

* Mogelijke beveiligingsproblemen buiten beschouwing gelaten en het gemis van een admin pagina (voor de zaken die je zelf schrijft) waardoor je wel goed moet nadenken hoe je het gaat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2024 20:21]

Weet ik, maar ik doelde meer op het opschonen van de code zelf zodat je alles wat je niet gebruikt eruit haalt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een complete site hebben m.b.t. Wordpress, maar helemaal het blog of comment-gedeelte daar niet van gebruiken. Dit kun je dan als je een bedrijf hebt die dit ook wilt, er eventueel allemaal uitslopen zodat je site "onderhuids" veel lichter is en dus minder resources vraagt van je webhost :)
Aaah zo ja dat is een goede... Wel ironisch dat ze de incremental updates bij deze versie implementeren (het had, in het door jou geschetste geval, mogelijk een oplossing kunnen zijn.)
Anoniem: 383454 @Kapotlood5 juli 2011 16:56
Tot op zekere hoogte kun je dit vanuit het theme al aansturen. Daarnaast kun je veel hooks leeg maken, waardoor de code niet meer uitgevoerd zal worden. Ook standaard WordPress functionaliteit wordt namelijk via hooks op het juiste moment aangeroepen.

Als je de (core) code zelf gaat opschonen loop je tegen de lamp bij updates, al jouw wijzigingen zullen dan verloren gaan.
Juist wel! Wordpress is een schitterend CMS met maar weinig bugs. Ik heb 100 keer liever dat ze Wordpress gebruiken dan dat ze zelf een slechte site programmeren.
Anoniem: 282252 @Wolfos6 juli 2011 14:48
Ik snap niet dat mensen Wordpress en CMS noemen.
Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik ook wordpress voor een van mijn Blogs, maar het mist ontzettend veel CMS features die je ook niet in plugins kunt vinden.

Vergelijk Wordpress maar eens met de feature set van Jahia of TYPO3, dan zie je toch duidelijk dat Wordpress primair bedoeld is voor bloggen.
Sinds dat het makkelijker is gemaakt om pagina's toe te voegen, is WordPress wel bedoeld voor het maken van website, niet enkel blogs.
Anoniem: 264902 @TheBorg5 juli 2011 16:20
Als het goed uitgewerkt is waarom niet?
Anoniem: 383454 @TheBorg5 juli 2011 16:52
Daar is het naar mijn idee juist wel voor geschikt. Sinds WordPress 3.0 hebben Custom Post Types veel meer mogelijkheden. Het is nu gewoon een CMS en niet meer 'gewoon een blog tool'.

Ik ben het met je eens dat het niet echt verstandig is om een grote e-commerce website mee te draaien, zelfs niet met plugins die dat claimen te doen. Grote e-commerce websites moet je gewoon draaien met Magento of een ander daarvoor gespecialiseerd pakket. Wil je slechts een paar producten verkopen, is WordPress met een goede plugin daar prima voor geschikt. Ga je over de 100 producten, is er op dit moment nog geen plugin die dat goed kan managen.
Anoniem: 96523 @TheBorg5 juli 2011 16:56
echter zie je steeds vaken dat Wordpress wordt misbruikt om een full featured website in te maken
Wordpress is al een tijdje geen "blog tool" meer, maar een volwaardig CMS.

Natuurlijk zijn er nog wat punten die, in mijn ogen, verbeterd kunnen worden, maar met een paar goede plugins en een goede template kom je al heel ver.

Het is geen Drupal waar echt alles mee mogelijk is, maar het is zeker geen Joomla die zelfs met core hacks geen normale website kan tonen... [/bashmode]

Veel developers vinden WP heerlijk om mee te werken, en veel klanten kunnen er mee uit de voeten. Dus waarom niet...
Daar ben ik het niet mee eens, wordpress is ook prima in te zetten als cms mits je ermee overweg kan gaan.
Daarbij zijn de knoppen en andere interface-elementen tijdens het invoeren van tekst onzichtbaar, zodat de gebruiker zich beter zou kunnen focussen op zijn tikwerk.
Ben ik nou de enige die hier niet direct op zit te wachten?

Ik raak mijn focus niet kwijt door een interface. Er staan hier op Tweakers ook rechts knoppen, en die leiden mij niet af. Hinderlijker vind ik persoonlijk telkens de vertragingen die meekomen met het feit om het verborgene weer terug te krijgen. Natuurlijk, het is maar 0.5 seconde. Maar in elke applicatie en elke keer 0.5 seconde tikt aan..

Dat minimalistische (wat je overigens steeds meer ziet) moet wel een doel dienen a.u.b..
Anoniem: 383454 @Eagle Creek5 juli 2011 21:06
Het is dan ook niet voor iedereen geschikt. De één kan of moet hier beter gebruik van maken. Is een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur.

Ik gebruik het bijvoorbeeld wel al sinds RC1 en ik moet zeggen dat het heerlijk is om te schrijven. Vooral met de browser op fullscreen en dan de Distraction Free Writing mode aan. Misschien helpt het niet tegen afleiding, want dat heb je voornamelijk zelf in de hand. Maar het helpt voor mij om me puur en alleen op het artikel te concentreren.
Ik ben altijd fan geweest van Wordpress, maar ik heb al sinds jaar en dag maar één hekel punt waar ik me behoorlijk aan stoor m.b.t. hun admin panel.

D'r zitten zoveel mogelijkheden/instellingen/knopjes in het admin panel waar je als gewone gebruiker soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor de wat uitgebreidere WP-sites en admins die in verhouding meer met het WP-admin doen dan een "gewone" blogger zal dit allemaal van harte welkom zijn natuurlijk. Maar 't lijkt me best een goed idee als men een optie kan instellen dat je een gewone simpele(re) admin interface kunt gebruiken zonder alle toeters en bellen. :)

Maar goed, 't is natuurlijk wel een kanón van een blog-engine/CMS verder :)
Kijk anders eens naar de Adminimize plugin, hiermee kan je onderdelen in het admin scherm verbergen: http://wordpress.org/extend/plugins/adminimize/
Oh, dát ziet er wel fantastisch uit zeg! Als je zo een lading panels uit je admin/dashboard panel kunt halen zou dat natuurlijk wel te gek zijn :)

Thanks voor de tip in ieder geval!
Anoniem: 96523 @rvtk5 juli 2011 17:08
Nog meer knopjes :?

Persoonlijk vind ik Wordpress erg rustig qua opties en zelfs wanneer er plugins zijn geïnstalleerd (met eigen instellingen) dan is het nog steeds overzichtelijk genoeg.

Dit in tegenstelling tot andere systemen als Joomla en Drupal, waar er meer pagina's in het admin gedeelte zitten dan op een gemiddelde website.
Je kan een heleboel features "verbergen" in de laatste paar versies van wordpress. Hierdoor kun je voor alle 'enge' dingen uitzetten, wat het handig maakt . Uit mijn hoofd het tabje screen options.
Ik vind het inderdaad ook een beetje onoverzichtelijk, maar ik gebruik ze wel allemaal.
Misschien moeten ze de categorieën waar je nog niet op hebt geklikt inklappen ofzo.
Anoniem: 358584 @Kapotlood5 juli 2011 16:21
Dat kan:
Maak jezelf editor.... ;)
Als je de enige admin bent is dat natuurlijk een beetje onzinnige omweg voor de meeste mensen. Wel een oplossing natuurlijk, maar niet echt wat je verwacht nodig te hebben :)
dan maak je toch een writer account aan voor jezelf ipv beheerder? dan is het meeste verdwenen :)

vergeleken met andere cms-en zoals typo3 vind ik wordpress juist erg netjes qua admin.

edit: spuit11

[Reactie gewijzigd door SecondReality op 22 juli 2024 20:21]

Anoniem: 119214 @Kapotlood6 juli 2011 22:20
Helemaal akkoord!

WP lijkt voor gevorderde gebruikers eenvoudig maar voor de gemiddelde werknemer is de interface erg moeilijk te doorgronden. De complexiteit schrikt echt af.

Wat ik mis is de mogelijkheid om op de site zelf een aanpassing te doen. De meeste leeks weten niet of het nu een widget, post of page is waar ze moeten zoeken. Gewoon on-site wysiwyg-editor zou handig zijn:

'aanpassen'
'toevoegen'
'verwijderen'

ideaal bij simpele aanpassingen zoals openingsuren, namenlijst personeel enz.

In Drupal werkt dat wel, geen idee hoe 'standaard' die functie is.
Goed om te zien dat ze gebruikers verplichten om browsers up te graden. Op die manier kunnen ontwikkelaars zich meer richten op HTML 5 en CSS 3 waardoor webapplicaties nog beter uit de verf komen.
Anoniem: 96523 @4Real5 juli 2011 16:58
Het standaard template (Twenty Ten) is inderdaad geüpdatet naar HTML5, maar dit is, als het goed is, het eerste wat je verwijderd op het moment dat je je eigen site bouwt.

De stap om het adminpanel geen IE6 ondersteuning meer te geven vind ik persoonlijk erg vervelend. Ik heb een aantal klanten die hun website met WP beheren, maar dit ook doen met IE6. Deze websites kan ik nu niet updaten, tenzij ik hun systeembeheerder kan overhalen om een nieuwe browser te installeren (en dat heb ik al een aantal keer geprobeerd).
Het is niet Twenty Ten dat HTML5 is, maar Twenty Eleven. Twenty Eleven is echter ook geen update van Twenty Ten, maar gebaseerd op Duster.
De stap om het adminpanel geen IE6 ondersteuning meer te geven vind ik persoonlijk erg vervelend. Ik heb een aantal klanten die hun website met WP beheren, maar dit ook doen met IE6. Deze websites kan ik nu niet updaten, tenzij ik hun systeembeheerder kan overhalen om een nieuwe browser te installeren (en dat heb ik al een aantal keer geprobeerd).
Om nu nog IE6 te ondersteunen, daar is toch echt geen argument meer voor te verzinnen? De browser is 10 jaar oud, Microsoft is zelf bezig met de Internet Explorer 6 Countdown, waarin ze aanraden om de browser zo snel mogelijk te updaten. Het is WordPress moeilijk kwalijk te nemen. Het systeembeheer daarentegen zou je met deze feiten moeten confronteren.
Dat argument is er precies wel, namelijk het feit dat de browser nog steeds gebruikt wordt.

Op zich pakt WP het wel slim aan. Immers: door de admin -omgeving uit te sluiten, verplicht je mensen te upgraden. Dit in tegenstelling tot de web -omgeving, waarbij je de beheerders van een blog de keuze laat.
Anoniem: 383454 @Eagle Creek5 juli 2011 21:07
Mwah, deels met je eens, maar dat is een andere discussie denk ik.

Gebruikers worden overigens niet uitgesloten, maar krijgen een waarschuwing te zien. Vanaf dat moment weten ze dat er dingen kunnen zijn die niet werken zoals ze moeten werken, in die browser. Het is niet zo dat ze helemaal niet meer met WordPress kunnen werken, het wordt alleen niet meer actief onderhouden voor Internet Explorer 6.
Voor WP is het argument wel heel mager. Zelfs op een site als Wikipedia is het gebruik van IE6 minder dan 3%. Gezien de technisch toch best ingewikkelde admin-omgeving van Wordpress, kan ik me voorstellen dat ze geen zin hebben om een significant gedeelte van de ontwikkeltijd te steken in het ondersteunen van minder dan 3% van de markt.
Net geupdate, dat merk je wel! De interface van het admin panel is mooier imo en pagina's laden nu ongeveer 2 keer zo snel (ook al zijn dat over het algemeen mijn advertenties, die als laatste laden).

Word met Zen-mode de 'fullscreen' optie bedoelt, want ik dacht dat die er al in zat (weet niet zeker)?
Hij is wel veel mooier geworden, duidelijk CSS3 en dat zal wel voor het hele control panel gelden, en dat is waarom hij niet meer werkt in IE6.

Screenshotje

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 20:21]

Anoniem: 383454 @Wolfos5 juli 2011 16:49
Fullscreen mode zat er inderdaad al in, maar is in WordPress 3.2 vervangen door Distraction Free Writing. Dat is inderdaad wat je ziet op jouw screenshot. 'Zen-modus' is een beetje zweverig naar mijn idee, maar het is wel wat ze bedoelen. :)
Helaas heeft mijn webhoster nog geen MSQL 5 in het standaard programma, dus ik kan niet upgraden. :(
Ik zou even een mail sturen richting je provider ze hebben dit vaak als multi optie wel al beschikbaar, maar met tijd van opzetten nog niet echt nodig ?

Zolang je niks van je laat horen hebben hun niks door
Wordpress mag dan begonnen zijn als blogomgeving, het is imo prima geschikt voor serieuze websites. Ik heb zelf ooit een blog en website opgezet, met nauwelijks kennis van php/html en dat ging prima.

Sterker nog, bij mijn werkgever hebben ze een duur bureau in de handen genomen, die heeft in 1 jaar tijd een website gebouwd met allemaal moeilijke integratiemogelijkheden met ons CMS. Die waren zo bewerkelijk dat het niet deed wat wij wilden.

Hierna heeft een marketeer met onwijs veel kennis op Wordpress gebied een website opgezet waarbij alle productmanagers zelf hun productportefeuille bijhouden. Werkt echt geniaal en kost bijna niets. De productmanagers zien het als hun verantwoordelijkheid en hun stukje internet, daardoor houden ze het verschrikkelijk goed bij.

Daarnaast is een grote community ook gewoon belangrijk. Wij schrijven zelf ook weleens blogs op de website. In Wordpress gaat dat gewoon heel fijn. Als iemand het even niet weet vraagt hij het Google en er is een antwoord. Zeker de jongere generatie kan dat ontzetten waarderen.
Nog even een paar dagen wachten met het upgraden, ben wel benieuwd.
Tja, nu de hoster nog bewegen om PHP en MySQl te upgraden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.