Samsung werkt aan 'geur-tv'

Onderzoekers van de Universiteit van Californië en Samsungs onderzoeksafdeling hebben een techniek ontwikkeld om 'geurtelevisie' mogelijk te maken. Geur-tv werkt met een module die 10.000 verschillende geuren kan produceren.

Met de techniek kan een geur worden verspreid als de gebruiker iets aan het bekijken is, zeggen de onderzoekers. De module achter op een tv of mobieltje heeft op elk van twee assen honderd geuren, waardoor in totaal 10.000 verschillende geurcombinaties kunnen worden verspreid.

Het onderzoek is bedacht en betaald door de onderzoeksafdeling van Samsung, die de techniek graag wil toepassen in elektronica. Tv-makers kunnen de module in televisies en mobieltjes activeren, en daardoor een bepaalde geur verspreiden. Zo zou bij een filmscène in een Italiaans restaurant een pizzageur uit de tv kunnen komen.

De volgende stap in het onderzoek is het ontwikkelen van een werkend prototype. Het onderzoek heeft zich niet gericht op de vraag of consumenten en adverteerders geïnteresseerd zijn in de techniek. Ook zijn er nog hobbels. Zo kan de module alleen vooraf ingestelde geuren kunnen verspreiden, wat het lastig maakt om een nieuw geurtje te proberen bij reclame daarvoor.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-06-2011 • 13:46

267 Linkedin

Reacties (267)

Wijzig sortering
Voor bepaalde soort content heb je waarschijnlijk dan ook een soort 'vis' geur nodig. uche* :)

Lijkt me wel in de trend wat philips deed met de ambilight. Maar nu komt Samsung met AmbiOdor :)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 16 juni 2011 13:52]

Moet dit dan steeds hervult worden? Of is het maar een éénmalige aankoop?
Dat kan niet anders dan hervullen... Geuren zijn altijd partikels, geen golven.
Wordt volgens mij moeilijk, geur is namelijk ook niet weg uit een kamer op 5seconden. Pas op, ik zou het wel graag hebben, dat je kerker kan ruiken of open weide... Praktisch is dit niet realiseerbaar. iedere keer je oversprringt van scene heb je dan in theorie een andere geur nodig.
Dit zal zeker een probleem zijn. Daarnaast staat mijn TV op een meter of 9 van waar ik zit. Die geuren zullen dan ook lang niet altijd op tijd bij mij aankomen, maar als ik daarna de kamer door loop, zal daar een waas van geuren uit de TV hangen. Nee bedankt...

Ik neem aan dat je dan ook de kamer goed moet ventileren, omdat anders je meubels en kleren ernaar gaan ruiken op den duur.

Uit een mobiele telefoon lijkt me al een stuk beter. Die kan je namelijk ook gewoon op het balkon / in de tuin / op het strand etc etc gebruiken.

Er van uit gaand dat je daar geen andere sterk ruikende geuren hebt. (bloemen, luchtvervuiling, zeelucht en wat niet meer)

Dit lijkt me gedoemd te mislukken. Ik zou het zelf in ieder geval per definitie uit laten staan.
Tja, stel je voor.
Thuis wordt er niet gerookt en je bent een film aan het kijken waar ze in een of ander rokerig kamertje zitten te pokeren ofzoiets. Kun je gelijk alles tegen elkaar open zetten... of de lucht van een kroeg die gesloten is en het schrale bier prikkelt de neus...
Zo zijn er legio dingen te verzinnen die 'vies' ruiken (is maar wat je er zelf van vindt natuurlijk).
Krijg je ook aan het begin van films dan een rating voor leeftijd en waarschuwingen met 'pas op, indeze film komen de volgende geuren voor die nog wel eens als vies kunnen worden beschouwd'?
Dacht je dat je TV in eerste instantie ook z'n mooi, groot plat scherm was met een mooie kleurweergave?
Ze hebben nog niet eens een prototype en mensen zijn het het bij voorbaat al weer af aan het schieten. Dat het onpractisch klinkt in de genoemde opzet ok, maar om nu al te zeggen dat het gedoemd is om te mislukken is wel heel erg voorbarig. Het heet "onderzoek" met een reden. :)

[Reactie gewijzigd door RTG op 16 juni 2011 14:22]

@Joindry & djunicron,

Wat nou als je een soort van neuskapje kunt opzetten, waar de geurmodule achter in je bank zit ofzo? Ik noem maar iets, maar een andere manier van geur ontvangen zou best nog wel eens kunnen.

Of misschien bouwen ze wel iets in dat het maar eens per 30 minuten een bepaalde geur word gecreëerd.

Uiteindelijk is dit wellicht een techniek voor de toekomst waar je een virtual bril/helm krijgt waar je virtueel letterlijk in de wereld stapt, waar je alles goed ziet en hoort en dan daarbij ook nog eens ruikt! :)
Dus over een paar jaar zitten we allemaal met kapjes op de mond en brilletjes op het hoofd 3D-geur-TV te kijken :).
Waarom niet? Een game-helm bijvoorbeeld ;)
"Daarnaast staat mijn TV op een meter of 9 van waar ik zit"

9 meter?? wauw, dan hoop ik voor jou dat je een 56+inch tv hebt, anders zou "het beeld überhaupt kunnen' zien'' je eerder problemen op gaan leveren :)
Anoniem: 310408
@Joindry16 juni 2011 14:12
Het is niet erg moeilijk om geurstoffen te maken die binnen seconden 'oxideren' dus het is zeker mogelijk om snel te wisselen. Als je dan ook de geur verspreiding iets laat voorlopen op de beelden....

Voor de aangehaalde pizza reclame is het niet erg nuttig. Geuren kunnen zeer negatieve gevoelens opwekken. Als je bijvoorbeeld net gegeten hebt of je niet lekker voelt zal pizzageur niet erg welkom zijn. Dat is te gevaarlijk voor een adverteerder. Daarnaast kunnen sommige mensen door genetische 'afwijkingen' bepaalde dingen niet ruiken of heel anders ruiken.

Maar aangezien geur een veel grotere invloed heeft op ons onderbewustzijn dan bijvoorbeeld 3d beeld is dit veel belangrijker dan veel mensen aannemen. Een geur kan een veilig gevoel geven of juist onrust. Zelfs als je ze bewust vrijwel niet ruikt.
Idd. Of je vind iets nieuws uit, waarbij deeltjes dynamisch te ioniseren zijn, waardoor een base-geur-particle dynamisch mee verandert met de lading ofzo.

VHSOP- Very High Switched Odor Particles (als je er een wiki-art. over zou schrijven, zouden mensen het nog geloven ook, zo lekker klinkt het ;))
Ozon (O3) kun je immers ook ruiken, nietwaar? (Bij bliksem etc.)
Een soort high-voltage device in je tv bouwen, met een zeer lage stroom.
Eén basisgeur in een verdamper, die door de lading geïoniseerd wordt...?

"Nu in de aanbieding: verse appeltaart bij SdB op=op" en Witte Reus/Silan/Robijn, ook lekker- maar continu voedingsgeur tijdens de reclame, terwijl je net gegeten hebt- dat kan ook tegen je werken, of valse verwachtingen scheppen. Kun je daar dan ook claims aan verbinden? De pizza is niet zo lekker als in de reclame werd voorgehouden? :P
Om maar helemaal niet te spreken van een geur bij je Fart-app bijv... (Dat Apple dat nog niet gepatenteerd heeft?!)
Anoniem: 155599
@Joindry16 juni 2011 16:26
Precies het probleem waar ik aan dacht. Stel je zit in een scene dus in die pizaria met een heerlijke bak lucht. Als je daar dus scene wisselingen krijgt met een achtervolging in een grotten systeem. Dan zit je dus met je pizza grot. Niet echt bevordelijk voor de filmbeleving.
Anoniem: 394438
@K9316 juni 2011 13:52
Ik denk dat het hervuld moet worden.
Anders heb je iets dat oneindig is, dat lijkt me stug.
Anoniem: 30795
16 juni 2011 13:48
Dat wordt dus lachen met Dirty Jobs op Discovery
Dat is het eerste waar ik aan dacht :D. Lekker om te zien hoor mensen die op een boerderij werken, of vogelpoep opruimen, maar als je dan ook een 3D TV met geur erbij hebt :P.
Nouja, als er dan weer een kook programma aan is is het ook wel weer lekker.

Ontopic:
Niet een erg innovatief idee, ik bedoel iedereen kan dit bedenken, maar opzich een goede vooruitgang in de technologie.
Anoniem: 394438
@Timons10616 juni 2011 13:57
Als ik dingen alleen kon 'bedenken', zouden we allang teleporteren door de ruimte.
ik krijg het idee dat je 'bedenken' of 'fantaseren' als min beschouwd tegenover het daadwerkelijk creeren.

Natuurlijk is dit deels zo, maar zonder ideen of fantasien zou er nooit iets uitgevonden worden. Voorbeeld aan de satalieten, mede met dank aan de science fiction van Arthur C. Clarke is dit uitgevonden. Dat we het nu ook voor televisie, internet en gps gebruiken is alleen maar voortgebouwd op dit idee.

Er zijn meer toepassingen dan je denkt met zo een geur tv.

Natuurlijk lijkt het in de eerste instantie een grappig of misschien wel absurd idee. Maar als we het voor tv's kunnen maken, dan ook voor computers. Je kan vanaf dan nog beter je omgeving beinvloeden.

Denk eens aan de combinatie van romantische muziek en rozengeur om eens lekker met de vrouw aan tafel te zitten.

Er zijn erg veel toepassing naast wat reclames kunnen bedenken, maar de technologie moet wel ontwikkeld worden. Wie weet leid die technologie weer naar andere toepassingen die we anders niet bedacht hadden.
Los van het feit dat ik dit echt letterlijk jaren geleden al eens heb gezien moet ik ook nog even reageren op het feit dat jij het idee schijnt te hebben dat ieder deel van een proces per se gelijk waardig is. Als je een auto zou maken dan ga je toch ook niet zeggen dat de auto fabrikant net zo veel werk leverde als de persoon die die ene schroef maakte waarmee de auto radio was vast gemaakt. Natuurlijk niet, want die schroef had door duizende andere mensen kunnen worden gemaakt. Hetzelfde is vaak ook zo met het bedenken of fantaseren, natuurlijk is het een deel van het process, maar dat betekend geenzins dat daardoor het daadwerkelijk implementeren van het idee niet *veel* knapper is. (Naja, er zijn wel een paar uitzonderingen daarop te vinden als een idee zeg maar zo uniek is dat iedereen je de eerste periode erna totaal belachelijk vind :P, maar in het algemeen klopt het wel degelijk)

En tegen het einde lijk je een vergelijkbare gedachte kronkel te maken, omdat veel technologie tot nuttige vooruitgang leid betekend dat geenzins dat alle technologie tot andere toepassingen zal leiden die we ons nu niet kunnen voorstellen. Vooral bij dergelijke technologie als deze die relatief simpel is en op geen enkele manier dingen doet die nog niet konden.
Ja, ik heb het al lang bedacht hoor! Tuurlijk, ik denk dat iedereen wel is het idee had van zo, die heerlijke taartgeur zou ik wel willen ruiken, jammer dat er geen geurtelevisie is. Nog nooit meegemaakt? ik wel hoor

OT:
Een leuk idee wordt realiteit en zal waarschijnlijk ook wel op de markt worden gebracht. Ik zeg; Laat maar komen!
Anoniem: 296873
@DVDL16 juni 2011 17:56
Denk zomaar niet dat dit heel erg snel realiteit gaat worden. Er is namelijk 1 groot probleem waarvan ik me afvraag of ze dat gaan oplossen: geuren blijven hangen. Licht en geluid is weg zodra het gestopt wordt, maar met geuren is dat niet het geval, omdat je daarvoor moleculen in de lucht moet hebben zitten. Als je dan s lekker gaat lopen zappen dan gaan al die geuren door elkaar lopen.

Ik kan me herinneren dat ik jaren terug al hier iets over had gelezen, en dit was precies de reden waarom ze het project stil hadden gezet toen.
Het is niet alleen vervelend dat geuren blijven hangen, maar ook al verdomd moeilijk om een geur te maken: zoals je zelf al zegt bestaan geuren uit moleculen en de geur van een specifiek gerecht bijvoorbeeld bestaat al uit meerdere moleculen. Wat je dus nodig hebt is:

- Het halve (lanthaniden/actiniden voor de veiligheid niet meegerekend) periodiek systeem aan verschillende soorten atomen (van simpele atomen als H,O,C,N tot aan telluur voor de geur van verbrand rubber bij bijv. een wegscheurende auto.)

- Een apparaatje dat uit al die atomen duizenden moleculen moet kunnen maken (wordt leuk, zeker met elementen als fluor die in pure toestand zeer giftig zijn en alleen als onderdeel van een molecuul geen kwaad kunnen.)

- Een apparaatje dat het kook- en smeltpunt vast kan stellen van de zojuist aangemaakte stof, om de temperatuur/druk zodanig aan te passen dat de stof verandert van aggegratietoestand (naar "ruikbaar" gas zullen we maar zeggen.)

- Een shitload aan navulverpakkingen: vond je het onderscheid cyaan/magenta/geel/zwart bij printers al vervelend? Wacht maar tot je op zoek moet gaan naar neodymium/indium-element navulpakketten.

Ik vraag me dan ook ècht af wat Samsung verstaat onder geurtelevisie en hoeveel verschillende geuren deze kan genereren en of ze dan ook wel lijken op de echte geur. Mijns inziens is dit gewoon "beyond Star Trek".

OT: Overigens weet ik al wel een naam als het product over 25364 jaar op de markt komt: de Smellivision.
Een ander puntje wat ik nog toe wilde voegen aan het verhaal is: zelfs al krijgen ze een systeem met moleculen 100% correct, hoe weet de TV welke geur het moet genereren? Scant het het beeld op patronen? Bv een pizzageur als het pizza "ziet", of een benzinegeur als het auto's ziet? Hoe weet de TV dan of je het kunt ruiken (als je er naast staat) of niet (als je de auto ziet van achter een raam)?

Volgens mij is de enige mogelijkheid hiervoor die echt werkt om geurinformatie mee te zenden met het beeld. Wat natuurlijk prima te doen is, aangezien huidige media toch al een enorme hoeveelheid sporen heeft (meerdere audiokanalen, subtitles, etc), maar toch een enorme uitdaging gaat vormen.
Dit soort metadata werkt alleen als de industrie tot 1 standaard kan komen. Met meerdere concurrerende standaarden wordt het een zooitje en gaat het hele systeem floppen op technische implementatie. Bovendien gaat het alleen werken voor systemen waar je zomaar sporen aan toe kan voegen. Dus niet op traditionele TV, niet op dvd's, en al je oude media zal het niet ondersteunen.

Nee, ik zie het zo gauw nog niet gebeuren. Nu niet, maar ook over 20 jaar niet.

En tot slot: het idee van geuren opbouwen uit atomen doet me denken aan een quote uit The Matrix ;)
"You take chicken, for example: maybe they couldn't figure out what to make chicken taste like, which is why chicken tastes like everything."
Gewoon je stuurt het net als ondertiteling mee met het beeld.
fijne reactie, en zo lekker uitgewerkt!
Overigens dacht ik dat de term "Smellovision" al in de zestiger of zeventiger jaren is bedacht.
Hoe dan ook, hoeveel bezwaren er ook nog mogen zijn,.. het komt er wel,.. moet je kijken wat je met een gemiddelde smartphone al kan,.. En dan nog maar te zwijgen over zaken die ook al aan de orde zijn, als bio-computers, kwantum-bits, beeldherkenning, proximity-sensors, echt waar, alles wat science-fiction schrijvers hebben bedacht word een dezer dagen (jaren) uitgewerkt, eerst in concept, dan proof of concept, dan sponsoring, dan produktie. Ook al weten we dat door al die ontwikkelingen de wereld ten onder gaat, we zijn gewoon een te nieuwsgierige soort. Ik ben niet anders, ik wil het wel zien komen!
Iets dergelijks lijkt me voor film dan ook geschikter dan voor tv. gewoon geur info er bij op bluray ofzo
Zolang er een smell mute button is om te voorkomen dat we afschuwelijke dingen ruiken...
Betere vraag is wat voor krijg je allemaal binnen met die kunstmatige geurtjes. Tenzij er natuurlijk echte shit in je tv zit.
Een nog betere vraag is, kunnen die geurtjes niet '' op '' raken. Dan moet iedereen binnenkort om de 2 maanden naar de winkel om een nieuwe geurcapsule pizza te halen.
Anoniem: 306257
@bbob16 juni 2011 15:31
Ten eerste is er geen fundamenteel onderscheid te maken tussen "kunstmatige" geur en "echte" geur. Verder is dit een geweldige ontwikkeling in mijn ogen. Geur is een van de sterkste triggers voor herinneringen. Dit zou een geweldige impuls kunnen geven aan de beleving van films.
Ik wil toch echt geen geuren uit me TV hebben als ik lekker een serie of een filmpje aan het kijken ben

Vind dit echt weer zo'n nutteloze technologie waar volgens mij weinig mensen op zitten te wachten
Anoniem: 314471
@Sinester16 juni 2011 17:48
Wat dacht je van musea of thema exposities. Zet mensen in een donker zaaltje met een 3D scherm en de geuren van het strand van Normandië, 1944.. De geur van verbrand kruit, dood en verderf.. Dat gaat wel indruk maken! Zo wordt het een ware beleving. Het lijkt me fantastisch als ze meer dan alleen onze zicht en gehoor zintuigen kunnen beroeren.

Ik kan me ook voorstellen dat het erg onwenselijk kan zijn als reclame blokken vol met pizza geuren zitten. Daar krijgt men honger van.. Niet goed in dit obesitas tijdperk. Er is geen goed tegenhanger voor die lekker etens geuren, een sportschool reclame bijvoorbeeld stinkt eerder naar zweet..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 16 juni 2011 17:48]

Aan de andere kant: nu kunnnen er weer reclames komen voor tabak! Dit zal namelijk alleen maar een weerzinwekkend effect hebben!

Zoals eerder genoemd denk ik dat deze nieuwe techniek alleen nuttig is voor extra effect/drama bij een film of iets dergelijks. Voor reclames zal dit namelijk een compleet nieuwe wetgeving vereisen.
Anoniem: 306257
@Sinester16 juni 2011 16:00
Dat er weinig mensen op zitten te wachten is goed mogelijk maar nutteloos is het zeker niet. Laat je conservatisme voor zich spreken. "Ik wil toch geen bewegende beelden als ik lekker een boek of serie aan het lezen ben"

Ik denk dat de geur van gras na een regenbui veel meer realisme en verbeelding geeft aan een scène dan de afbeelding er van.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306257 op 16 juni 2011 16:02]

Misschien dat daarom in het artikel staat dat het niet voor de consumentenmarkt is ontwikkeld?
Anoniem: 396955
@Sinester16 juni 2011 18:03
Zeg jij dan wel zo makkelijk,
maar kijk is naar, 10 jaar terug, met ontwikkelingen van 3D televisie,
vondt niemand ook niks, en nu, denk helft van de mensen vindt het geweldig,
Vind dit echt weer zo'n nutteloze technologie waar volgens mij weinig mensen op zitten te wachten
Dat is 3D ook en toch moet iedereen het hebben.
Wat ook geweldig zou zijn is natuurlijk de combinatie van Samsung's "Smart TV" met dit..
Dan pas krijg je geweldige "Fart apps die de realiteit kunnen benaderen". Helemaal in 3D zou het geweldig zijn !!! Amazing !!
10 jaar geleden had Willie Wortel dit al bedacht in de Donald Duck. :P Alleen was t geen succes omdat sporters stonken naar zweet.
ik ben bang dat ik het 40 jaar terug ook al gelezen heb in de donald duck,.. het idee is al zo oud als de televisie
niettemin vraag ik mij af of het niet erg gaat stinken als je een beetje zit te zappen, reklames van wasmiddel, aardbeienyoghurt, toiletpapier, wasmiddel, pindakaas, sinasappelsap, kaas, en dan terug naar de uitzending,.. motorsport... maar eerst een aankondiging van deze reality show: "miljonair in de goot" en morgen om half acht: nieuw kookprogramma, biefstuk, en chocolade-ijs toe,..., maar nu benzine en autobanden,.. afgewisseld door de zweterige parfumgeur van een paar pitspoezen...
ik ben bang dat het geen succes word.
wel lachen!
Damn, ik wist dat het me ergens van bekend voorkwam :P
Thanks voor het ophalen van de herinnering :P
Idd, heb de beruchte Donald Duck nog gelezen een tijdje terug! Maar dit is echt gewoon een waardeloos idee...
Niet een erg innovatief idee, ik bedoel iedereen kan dit bedenken, maar opzich een goede vooruitgang in de technologie.
Daarom patenteer je meestal ook niet het idee, maar de manier waarop. Een idee is niets waard, alleen de uitvoering telt.

Maar goed, zijn ze hier niet al jaren mee bezig? Ik herinner me geloof ik dat er zelfs in de jaren 90 al over gepraat werd. Misschien ook eerder, maar toen was ik nog niet geboren.
Toevallig een half jaar geleden al iets over gelezen,

Ik dacht dat het voor het spel Six Days in Fallujah was, dat je bijvoorbeeld door het riool kroop in een dorp en een ''smelly odour'' zou ruiken, verder niks meer over gehoord. Hier kun je het dingetje bestellen:


http://www.hotbloodedgami...you-to-smell-video-games/
Dit systeem is al lang bedacht, er waren zelfs twee concurrerende systemen die in bioscopen gebruikt werden in de jaren 60 dacht ik. Is nooit een succes geworden omdat de 'response tijd' van geuren erg laag is, ook is het lastig om een geur te verdrijven.
Sommige van die afleveringen sla ik dan toch wel over :P


Mja hoe lang gaan die 'geur assen' mee gaan, en hoe duur zullen ze zijn ? Zelf te vervangen enz...

Vindt het wel een leuke vooruitgang en eigenlijk unique :P
Uniek? zeker niet: http://www.scentsciences.com/products.html

Een simpele versie hiervan is al op de markt.

Ik denk dat als je het systeem goed kan customsizen het zeker wel wat toevoegt, Als je een lijk in beeld ziet en meteen een lijklucht de kamer injast, ja dan gaat het misschien wat te ver.

Maar zie je een scene die buiten is en je kan het gras en de regen ruiken die in de lucht hangt, of een licht stoffige geur als er een scene in een oud huis is dan kan het imo best wel wat extra diepte toevoegen
De vraag is meer wil jij een stoffige geur ruiken onder een filmpje kijken?

Lijkt me niet echt fijn, verder zijn er natuurlijk genoeg geurtjes waar sommige mensen gewoon misselijk of iets dergelijk van worden.

Dus ik ben het met je eens dat dit extra diepte kan toevoegen, maar ik zou het absoluut niet willen.
Dan zet je toch een Ambi Pur reclame op loop modus aan? Scheelt weer van die flasks kopen @ supermarkt :)
Ik denk dat je TV geur modules ook wel een keer leeg gaan....
Of bij filmpjes van private spice zender. Wordt ook lache
Anoniem: 322441
@jordeynl17 juni 2011 11:07
Wat voor geurtjes had je in gedachten dan ?? :+
Iemand al gedacht aan CSI? een lichaam dat al 3 weken heeft kunnen ontbinden lijkt mij nou niet geslaagd als je dat ruikt.

Ik ga ervanuit dat het sterk moet lijken op het Philips Ambilight principe, het lijkt mij voor de producenten ondoenlijk om met duizenden soorten geuren rekening te houden.
Categoriseren lijkt mij de meest logische oplossing.

Persoonlijk zie ik hierin geen toegevoegde waarden, even als de 3D TV hype... hoe ver moet je gaan vraag ik mij af?
Als ze dan maar een reclame van brise laten zien daarna is alles weer goed :)

Ps: Koop nu uw 32" brise room refreshment en krijg 2 navullingen gratis 8)7
Of een documentaire over de gas kamers van de tweede wereldoorlog @ Discovery ...

Ik zie er niks in en het overgrote gedeelte van de markt ook niet , imo.
Het liefst blijf ik het houden bij twee zintuigen, zien en horen.

Edit: Ohja drie zintuigen, die bas moet je natuurlijk wel voelen..
En moet je straks nog modules vervangen omdat de geur op is??

[Reactie gewijzigd door SuperflipNL op 16 juni 2011 14:06]

Jaren geleden zag ook nietmand iets in HD tv. Eent tijdje geleden zag niemand iets in 3D tv. Nu zien we niets in geur tv.

Als iets er eenmaal is, zien we er opeens wel iets in. Op dit moment denk ik ook "wat moet ik ermee", maar dit dacht ik jaren geleden ook over HD, want ik vond DVD kwaliteit mooi genoeg.
Toch, er is nogal een verschil tussen beeld en geur. Geur is ook moeilijker weer weg te krijgen dan een druk op de knop.

Zowel HD als 3D zijn verbeteringen van iets dat al heel lang, heel succesvol is, nl. TV. Geur is een nieuwe toevoeging en geen verbetering.
Inderdaad. Stel je voor, de scene veranderd van een riool naar een restaurant. Daar zit je dan in 3D in een restaurant waar het naar stront ruikt :).
LOL

*zapt*
Dirty Jobs, Whale Autopsy technician, Mike staat net een bultrug uit elkaar te hakken

*zapt*
Monkey Business, nachthuis wordt uitgeschept, apenstront vliegt in het rond

*zapt*
reclame, Brise pleeverfrisser met lavendelgeur

*zapt*
kookprogramma, lekker veel knoflook

*zapt*
NCIS, meat puzzle, vijf lijken, in stukken gezaagd, in een vat alcohol

Affijn, laten we zeggen dat aan het eind van de avond het behang van je muren bladdert...
Leuk detail - Mike Rowe (Dirty Jobs) heeft zich er wel altijd over beklaagd dat er geen geur-TV bestaat.
*zapt*
Smaakpolitie, Rob Geus moet eerst het schimmel van de stinkende koelkastdeur eraf krabben om de koelkastdeur überhaupt al open te krijgen, en dan blijkt hij niet goed bij de producten te kunnen omdat er een rottende dooie rat voor ligt...
Sommige films zijn stront voor het oog, uiteindelijk is het aan de maker van films om te bepalen hoe zoiets gebruikt wordt en of het slaagt. Dat geur een sterk middel kan zijn om emotie op te wekken en te versterken is overduidelijk maar de filmmaker zit niet te wachten op een kijker die misselijk wordt. Ik wacht het met smart af en er zal altijd een uitknop zijn.
hahahaha daar had ik nog niet over na gedacht.

Of een feest in een kroeg, en daarna een scene op de wc waar iemand kotst

[Reactie gewijzigd door piratepraat op 16 juni 2011 16:17]

Haha, wat je niet kent kan je ook niet missen :P.

Vind het wel een leuk concept en denk dat er wel iets van toekomst in zit. Alleen hoop ik niet dat als je dit apparaat aan laat staan je word overgooid met geuren in de reclames (30 verschillende geuren binnen 5 min) beetje jammerlijk in dat geval.

Maar een lekkere uitlaatgas geur bij een race is wel leuk, overigens ook wel leuk bij het gamen :P. Realisme FTW.

Ik vond DVD ook altijd goed genoeg maar toen de HD eenmaal uit kwam wist ik gelijk dat ik dat moest hebben. Dit betwijfel ik bij een 'geur' tv maar alleen tijd zal het ons vertellen.

Hoeven ze in ieder geval tijdens kookprogrammas niet meer te zeggen "Als jullie dit zouden kunnen ruiken...".
Zyklon b uit de tweede wereldoorlog was ruikloos gemaakt.
Gelukkig is het niet dat deze tv chemische elementen zou kunnen maken :P

Ot:Het lijkt me wel leuk als het alleen lekkere of spannende geuren maakt maar als het gaat stinken dan hoeft het van mij niet.
Dirty Jobs was ook het eerste waar ik aan moest denken :X
hahaha ook het eerste waar ik aan dacht x)
Als je het niet uit kan zetten, zal Dirty Jobs van de zender gaan verdwijnen ;-)
Haha, maar hoezo?
Gewoon omdat het kan.
Met die pizza krijg je juist trek toch, kan je het ook uit zetten?
Advertising is het eerste waar ik aan dacht. Pizzaboer X wil graag pizza's verkopen en gaat je huiskamer volduwen met pizzageur, dus jij krijgt honger, ziet pizzaboer reclame en koopt gelijk een Pizza Hawaii. Lijkt me verre van ideaal.

Persoonlijk zie ik het nu er niet zo van in. Heb zelden dat ik tijdens een film/serie denk: "hey, hoe zou dat nou ruiken, zeg?"
Zo moet je het ook niet zien. Net als dat 3D een feature is kan een geur-tv ook een feature zijn. In de bioscoop is een keertje 3D wel leuk, maar dat hoef je ook niet thuis. Nou, misschien is dit met geur-tv's wel hetzelfde. Leuk voor in de bios, maar niet thuis.
Dit gebeurt al in cinema's.
Kinepolis heeft al bekend gemaakt dat het geuren heeft gebruikt tijdens reclameblokken.
http://www.nieuwsblad.be/...articleid=DMF17032009_088

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 16 juni 2011 14:27]

Dit is een van de weinige toepassing die waarschijnlijk commericieel haalbaar zijn.
Verder voegt het in films (in de bioscoop) naast 3d ook nog toe aan de beleving van de bezoeker.

Ook voor marketingtechnische toepassingen zie ik dit wel in de toekomst verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een millieu promo filmpje over het regenwoud voor, tijdens en na ontbossing. En denk aan een prettige schone lucht en vieze vervuilde lucht. Waarbij uiteraard geen van de daadwerkelijke geuren worden gebruikt, maar wel positieve (bijv zoete rozen geur) en negatieve geuren (bijv. zwavel en mest geur). Onbewust kunnen mensen hier uiteraard mee beinvloed worden. Zolang het contrast van de geuren en de beelden voldoende is.
Tsja.. ik vraag me ook nauwelijks af 'Hoe zou dat er in 3D uitzien?', maar toch vind ik 't een leuke toevoeging. Denk je eens in hoe 't is om de kruitdampen te ruiken bij de beginscene van Saving Private Ryan? Of, zoals hierboven al gemeld, Dirty Jobs als Mike weer eens poep op een struisvogelboerderij moet ruimen. Oké, die laatste spreekt misschien niet zó aan, maar toch.

Ik vraag me bij de techniek af hoe 't werkt. Moeten de geuren bijgevuld worden, bijvoorbeeld? Hoe lang gaat 't mee? Hoeveel 'branduren' heeft 't? Moet je 't hele ding vervangen als 1 geur op is?!
Ik denk dat het voornamelijk in games heel toevoegend kan zijn. Een muffe geur als je je in een dungeon of zo beweegd, een vrisse lentelucht voor in het bos enz enz.

In games volgen verschillende scenes elkaar ook niet zo snel op als in bijvoorbeeld films, zodat er meer tijd is een nieuwe geur te vespreiden.
In games kun je je tevens beter beperken in de verscheidenheid aan de te gebruiken luchtjes dan dat je in bijvoorbeeld film zou moeten, daar zou je er veel meer voor moeten kunnen produceren.
Dat lijkt mij hier dan ook een grote beperkende factor. 10.000 lijkt veel, maar we kunnen als mens meer dan een miljoen verschillende geuren onderscheiden, 99 procent kan dus niet worden geproduceerd.

Tevens vermoed ik dat de geuren vooraf en afgestemd op de betreffende film in het apparaat zal moeten worden gestopt, wat dus nog meer beperkingen opleverd.

Het idee is leuk, maar er zitten volgens mij nog te veel haken en ogen aan. Het zal nog wel een tijdje duren voor dit echt mogelijk is

edit:kleine toevoeging

[Reactie gewijzigd door micla op 16 juni 2011 17:14]

Anoniem: 230001
@Frituurman16 juni 2011 14:17
Lekker die kruitdampen. Gezien de enorme hoeveelheid munitie die in die scene afgeschoten wordt heb je vervolgens twee dagen nodig om die lucht weer uit je huis te krijgen....
Komt je vrouw thuis, snuift een keer, en begint te briesen: "Heb je weer pr0n zitten kijken!" :)
Ik denk inderdaad dat het voor de adverteerders een grotere rol zal/kan spelen dan de meeste programmamakers. Want hoe vang je de geur van dingen op om dit vervolgens correct weer door te sturen naar je kijkers? Naast de cameraman en geluidsman nu ook de geurman? Maar ok, het is een ontwikkeling die ik weer grappig genoeg vind om in de gaten te houden.
Niet voor de pizzaboer :)
Persoonlijk zie ik het nu er niet zo van in. Heb zelden dat ik tijdens een film/serie denk: "hey, hoe zou dat nou ruiken, zeg?"

--> Ik wel bij be'paalde' films ... :*) Maar die worden niet meer op de reguliere kanalen uitgevonden :(

[Reactie gewijzigd door NeoMe op 16 juni 2011 13:52]

Anoniem: 394438
16 juni 2011 13:48
Maar dit was toch veel eerder bekend toch?
Volgensmij was dit er al 2 jaar geleden...
In Korea heb je al een paar 4D bioscopen. Maar de geuren zijn wel beperkt.

http://www.variety.com/article/VR1118014803?refCatId=2526
Anoniem: 63672
@Supremo16 juni 2011 17:47
SEOUL -- If the 3D "Avatar" is not enough, how about 4D?

The 4D screening uses more than 30 effects during the 3D film's 162 minute run, including moving seats, smells of explosives, sprinkling water, laser lights and wind. Despite the much higher $15.80 ticket price (an average ticket costs $6.90), screenings are regularly sold out.

"We (started to) prepared the 'Avatar' 4D ride last summer," says Tom Oh, prexy of 20th Century Fox Korea.

But 4D isn't new to Koreans. The nation's leading multiplex chain, CJ-CGV, began 4D shows last year in one 88-seat theater, with"Journey to the Center of the Earth."

But with the success of "Avatar," CJ-CGV opened three more "4D plexes."

Ten films have been shown with 4D effects designed by CJ-CGV's 4D programmer over the last year.

"There is no 4D theater like ours around the world. CGV's 4D plex is the first in the world that fully offers five-sense experiences with a movie title," says Kim Daehee, publicity manager of CJ-CGV.

Exhib has more 4D titles on tap, including the upcoming "Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief."

Hoping to cash in, animation and VFX shingle Wonderworld Studio has announced that it has launched a unit specializing in the 4D experience. A Korea-U.S. joint venture with the L.A.-based Animation Picture Co., company plans to complete 10 4D ride films this year.

EDIT: Daar heb ik dan weer wel € 20,- voor over om een kaartje te kopen. Dat is de belevenis zeker wel waard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 16 juni 2011 17:48]

Ik meen me ook zoiets te herinneren, heb al in het archief gedoken, maar niet onmiddelijk resultaat.

Volgens mij zullen ze een 2-tal jaar geleden de techniek uitgevonden hebben en staat deze nu zo goed als op punt en klaar voor toepassing op verschillende producten.
Ik denk dat je doelt op DigiScents? Maar dat is wel wat jaartjes terug, 1999 namelijk.
De site blijkt nog online te zijn : http://digiscents.com/

Heel interessante linkjes met meer info:
- http://alumni.media.mit.edu/~jofish/writing/kaye-pf-main.pdf
- http://technology.timeson...nd_web/article6162217.ece

Of Google er zelf lekker op los ;)

Ontopic: GeurTV, ik persoonlijk zie er nix in, maar ook nog steeds niet in HD (te duur nog steeds) en ook niet in 3D (koppijn spul).
Wat ik me afvraag is hoe ze dit snel en goed mogelijk door een kamer verspreiden? Want als 1 scene over een pizza gaat en de volgende zit spaghetti te eten (nu we toch italiaans bezig zijn), dan moet de oude geur zo snel mogelijk weg zijn en de nieuwe alweer verspreid?
Misschien komen er later wel verstuiverbuisjes voor in je neusgaten zoals je een hoofdtelefoon rechtstreeks op of in je oren plaatst.
Lokaal prikkelen van het zintuig in kwestie zonder veel overlast voor de omgeving.
Zat ik ook al aan te denken inderdaad, maar lijkt me niet zo praktisch als je met wat vrienden/familie tv zit te kijken dat er allemaal buisjes over de grond lopen :P.
mss door middel van surround geur? zet wat meer geurverspreiders in je kamer ipv alleen vanuit de tv.
Anoniem: 388707
16 juni 2011 14:13
Dit is puur gedaan omwille van reclame.
Wist je trouwens dat supermarkten geuren vrijgeven zodat je sneller zou aankopen? Wel ja dat is de rede achter dit idee, dat de reclame nog effectiever zal werken
Je zou eens moeten weten hoeveel geur wordt gebruikt in de reclamewereld.
Er bedrijf (waarvan ik de naam even kwijt ben), gevestigd in Parijs, is een van de marktleiders op het gebied van geuren in producten, verpakkingen, enz.
En het bestaat al wat langer dan een paar jaar.

Geuren zijn ideaal, aangezien ze ons onbewust kunnen beïnvloeden (door onbewuste reacties op geuren). Wat minder het geval is met de andere zintuigen.
Anoniem: 63672
@c-mattic16 juni 2011 17:52
Loop ook maar eens een middagje rond in De Efteling of Disney Land Paris.

die geuren ruik je juist op de plekken waar geen eetstalletjes staan, maar je gaat er na de attractie wel naar op zoek.
Anoniem: 388707
@c-mattic17 juni 2011 15:05
Ik vraag me af waarom dit een reactie is op mijn post, ik kom toch net te zeggen dat dit de rede is? Overigens beweer ik nergens dat het nog maar een paar jaar bestaat...

Volgens mij heb je de verkeerde gequote of heb je mij verkeerd geinterpreteerd.
Geurmanagement bestaat al een tijdje, maar ook de muziek en indeling waar het fruit en waar dit, de duurdere producten aan die kant en de rommeltjes aan die kant, toch genoeg producten rond de kinder snoep afdeling want daar blijven de mama's nu eenmaal toch wat langer hangen met de kroost op de kar.
Een logische volgende stap in een medialandschap dat met steeds meer zintuigen je aandacht wil houden.
1. radio -> gehoor
2. TV -> gehoor en zicht
3. Geur TV -> gehoor, zicht en geur

De volgende stap zal dan iets met gevoel moeten zijn. dat je een harde pijnscheut door je lijf krijgt als de held een slag van een zwaard krijgt ofzo :p
Gevoelsfeedback iser al deels. Je hebt trilmodules die je in je bank moet bevestigen en deze reageren mee op het subwoofer kanaal. Dus als er een harde diepe knal is dan trilt de bank mee.
Is natuurlijk wel beperkt maar is al een begin.
Sterker nog: er zijn al aardig wat blu-ray's die een ingebouwde techniek hebben waarbij je, als je een speciale stoel hebt (die overigens stervensduur is), meebeweegt met de film.

Lijkt mij niet zo denderend, vond het in pretparken na een minuut of tien ook altijd wel weer leuk geweest, maar goed: hier zullen toch wel klanten voor zijn, net als voor geur-TV.

Sowieso: als die geur-TV er ooit komt moet het wel net zoiets worden als met geluid of ambilight: je moet wel kunnen aangeven hoe intensief het werkt en je moet het ook helemaal uit kunnen zetten indien gewenst.
een klein begin :p ik was aan veel uitgebreidere functies aan het denken :p
Saw wordt dan niet echt een leuke film :P
Moet je nagaan wat er in je huiskamer voor geurmix ontstaat als je 10 minuten reclame aan het kijken bent :9
Precies wat ik dacht. Die geuren blijven waarschijnlijk wel hangen, als de volgende al weer verspreid word..
Hoe veilig is dit? gaslucht virus brandlucht ect ect
Kijk niet graag nostalgisch de film "The Rock" nog eens terug, met al die VX-gas fratsen erin :/
1 2 3 ... 14

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee