T-Mobile schrapt 150 banen en sluit twee vestigingen in Nederland

T-Mobile gaat in Nederland 150 banen schrappen en zijn vestigingen in Breda en Amsterdam sluiten. Het callcenter verhuist van Breda naar Den Haag; online-activiteiten worden later dit jaar van Amsterdam naar de hofstad verhuisd.

Er vallen waarschijnlijk geen gedwongen ontslagen, laat de provider weten. De banen moeten verdwijnen door het stopzetten van tijdelijke contracten en door natuurlijk verloop. Medewerkers van de vestigingen in Breda en Amsterdam kunnen mee naar het hoofdkantoor in Den Haag.

Het sluiten van de vestigingen moet later dit jaar plaatsvinden. Met de ingreep wil T-Mobile alle klantprocessen, zoals callcenter en aankopen via de site, onderbrengen in een overkoepelende afdeling. Daardoor moet efficiënter en dus goedkoper gewerkt kunnen worden. De ondernemingsraad moet zich nog buigen over de maatregelen bij de provider. Eerder ging een gerucht over het verlies van 475 banen. T-Mobile heeft in Nederland 1900 mensen in dienst.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-06-2011 • 12:47

39 Linkedin

Reacties (39)

39
37
31
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 388483
16 juni 2011 21:18
Wanneer je in Breda of omgeving woont, maar in Den Haag komt te werken vanwege een mens volgt werk reorganisatie, ligt het aan je salarisniveau of je hier reistijdcompensatie voor krijgt. Verder is je werkgever, afhankelijk van het sociaal plan/ cao ook verantwoordelijk om een verhuisregeling te treffen voor medewerkers die verhuizen wegens verplaatsing van werkzaamheden (allen alleen van toepassing indien reistijd met het OV enkele reis deur tot deur langer is dan 90 minuten / 40 kilometer). Let wel, de laagste salarisniveaus hebben doorgaans de beste compensatieregelingen, ben je een managertje dat net iets meer verdiend, dan heb je botte pech en krijg je niks gecompenseerd :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 388483 op 16 juni 2011 21:19]

Klopt, maar de reis vergoeding wordt is volgens mij binnen 2 jaar volledig afgebouwd. Ook de verhuisvergoeding is meestel onvoldoende om interessant te zijn. Daarnaast als je met zulke afstanden te maken hebt dan zijn veel mensen gehecht aan hun sociale leven in hun regio en moet de nieuwe locatie al snel wel heel veel voordelen gaan bieden. Maar vaak wil de werkgever gewoon van die mensen af. Maar het is wel gunstig om de laatste te zijn met het ontslag indienen. Vaak wil het bedrijf wel dat er kennis bewaard blijft en biedt de laatsten genereuze bonussen om nieuw personeel in te werken voor een periode van bv 6 maanden.
En Hollanders samen met Brabanders, Limburgers, Groningers (hoe ze ook mogen heten) gaat vaak niet zo goed samen.
Als je mensen van Breda of Amsterdam naar Den Haag overplaatst krijg je inderdaad een hoog natuurlijk verloop en kan het misschien wel zonder gedwongen ontslagen maar dat maakt het nog niet netjes.
Inderdaad, Nederlanders zijn gewoon minder bereid om langer dan 30 a 45 minuten te reizen voor hun werk. En soms is het financieel gewoon niet interessant. Vooral Callcenter medewerkers die onvoldoende verdienen om elke dag 20 Euro voor een treinreis te verantwoorden.
Wij hadden ook een vestiging in Breda die naar Den Haag verhuisde. Van de 42 man kwam alleen de directeur uiteindelijk naar Den Haag. Hij hield het 4 maanden vol.
Dit vond het bestuur zo'n succesvolle onderneming dat het daarna veelvuldig (en internationaal) is toegepast om natuurlijk verloop te stimuleren.
Medewerkers van Breda en Amsterdam kunnen mee naar het kantoor in Den Haag... Ja, dat is natuurlijk een goede manier om "natuurlijk verloop" te realiseren. Als jij in Breda of Amsterdam woont ga je niet iedere dag op en neer reizen naar Den Haag maar ga snel op zoek naar een andere baan.
Anoniem: 382732
@ari316 juni 2011 14:39
Amsterdam Den Haag is toch niet zo ver?
Zeker niet aangezien T-Mobile direct naast Den Haag HS gevestigd is.
Hoezo niet? Het hangt er een beetje van af, hoger opgeleiden en mensen op meer senior posities reizen over het algemeen langer voor hun werk (geschikte banen zijn namelijk schaarser).

Ik heb redelijk wat vrienden in Amsterdam die al jaren iedere dag naar Den Haag op-en-neer gaan. Ik heb het zelf ook een tijd gedaan en na twee maanden ben je er al helemaal aan gewend. Tegenwoordig sta ik een uur in de metro heen en een uur in de metro terug en zelfs daar wen je aan.

Maar, en dat is natuurlijk cruciaal in dit verhaal, op lagere niveau's is het minder gebruikelijk, vaak minder noodzakelijk en vaak financieel ook niet verstandig. Call-center medewerkers die dagelijks Den Haag - Breda doen zullen er niet veel zijn...
Anoniem: 383381
16 juni 2011 12:48
Er spelen grote financiele problemen in telco-land...
Hoezo dat? Omdat er minder winst is? Minder winst is geen verlies en geen groot financieel probleem. Het meest gebruikte en makkelijkste oplossing (al is-ie tijdelijk) is gewoon ontslaan. Beetje zielig doen zodat niemand let op de banen en men gaat nog denken dat ze moeten besparen ook.
Er moet wel worden gezegd dat er niemand wordt ontslagen bij T-mobile. Er worden alleen banen geschrapt! En ook nog eens minder dan de oorspronkelijke plannen (475 banen minder)
De vraag is wat erger is - ontslagen of het schrappen van banen...

Bij dat laatste loopt gewoon een contract af van een tijdelijke medewerker wat vervolgens niet wordt verlengd. Niet ontslagen - toch je baan kwijt!

Zoals SipkeDawg hierboven al zegt denk ik dat Telcoland er minder goed voorstaat dan men van buitenaf vermoedt. De sterke opkomst van mobiel internet samen met het 'unlimited' abonnement vraagt om flinke uitbreidingen in het netwerk. De prijs van het abonnement kan niet eenvoudig omhoog - dan loopt de klant weg. Dus dan moet er aan de kostenkant worden gesneden.

Dit verhaal past ook in het plaatje van de strubbelingen rond net neutraliteit en KPN die de WhatsApp probeert tegen te houden. Er moet geld binnenkomen bij de telco's, maar de klanten zijn (te) slim en vinden steeds weer gratis alternatieven...
Is het idee van een tijdelijk contact niet dat het na verloop van tijd afloopt en je dus sowieso de kans hebt dat je geen nieuw contact krijgt? Dan is het toch logisch dat ontslagen zwaarder tellen dan het schrappen van banen na natuurlijk verloop?

Wel typisch dat Het callcenter verhuist van Breda naar Den Haag - als je dus nu in Breda woont en een baan hebt bij het callcenter, je dat nu ineens in Den Haag mag gaan uitoefenen? Pfff...
Jah.... callcenters bieden over het algemeen nou ook niet de best betaalde baantjes. kortom.... voor mimumloon + fooi mag je voortaan elke dag van breda naar den haag reizen. mooi aanbod toch van meneer t-mobile? je mag ook ergens anders gaan werken natuurlijk. :)
Dat verhuizen is natuurlijk een uitgerekende manier om de 'natuurlijk verloop' aan te moedigen.
Bovendien draait een groot gedeelte van een callcentre op uitzendkrachten en gedetacheerden. Deze contracten kunnen makkelijk opgezegd worden.Deze mini-kern dat overblijft, zal nog verder uitgedund worden door de verhuizing. Daarna zal een gedeelte dat meeverhuisd is het ook niet meer uithouden en ermee kappen.
Zo kan je praktisch bijna alle medewerkers schrappen.
De sterke opkomst van mobiel internet samen met het 'unlimited' abonnement vraagt om flinke uitbreidingen in het netwerk. De prijs van het abonnement kan niet eenvoudig omhoog - dan loopt de klant weg. Dus dan moet er aan de kostenkant worden gesneden.
Prijs van 'unlimited' internet kan niet eenvoudig omhoog? Dat alle aanbieders i.p.v. 'unlimted' max. 1GB aanbieden en men voor de tweede GB extra moet betalen noem is natuurlijk gewoon een prijsverhoging.

Als je nu een abonnement afsluit ben je voor internet duurder uit dan een jaar geleden.
Juist bij T-Mobile niet. T-Mobile hanteerd alsnog geen datalimiet..
Minder winst, verkoop dat maar eens aan de aandeelhouders. Dat voelt dan als verlies en dan worden ze onrustig. Soms geven ze een negatieve winst bijstelling (ook zoiets) en dan zeg ik ook altijd van er wordt toch nog winst gemaakt. Maar schijnbaar is dat nooit genoeg.
Het probleem is dat winst niet altijd echt winst is ;) Als jij 1 procent winst maakt op je investering dan had je het beter op de bank kunnen zetten, dan had je meer verdiend. Dus je moet ook die "opportunity cost" meerekenen van het geld dat je hebt geinvesteerd. Daarom kan een laag uitvallende winst toch een verlies inhouden.
minder winst kan zeker wel een groot financieel probleem zijn. denk aan bankconvenanten en dergelijke. ik zeg niet dat het zo is, maar je stelling is veel te kort door de bocht (hoewel hij wel heel veel gebruikt wordt)
Minder winst is de eerste stap richting verlies. Dus goed dat men, nu er nog winst wordt gemaakt, maatregelen neemt om het bedrijf gezond te houden. Vaak wordt gewacht tot er echt verlies is, en dat is uiteindelijk voor niemand goed.
dit heeft niks met financiële problemen te maken, ze gaan hun organisatie gewoon centraliseren (basis economie begrip) waardoor ze intern efficiënter worden omdat, waarschijnlijk, ze op het moment te veel problemen hebben met contact tussen de twee vestigingen.

voor de rest, niet een vreemd verschijnsel dat een bedrijf zijn onderdelen bij elkaar voegt, vind het nieuws bericht alleen erg economisch getint en niet zo veel met ICT te maken te hebben :P
dit heeft niks met financiële problemen te maken, ze gaan hun organisatie gewoon centraliseren (basis economie begrip) waardoor ze intern efficiënter worden omdat, waarschijnlijk, ze op het moment te veel problemen hebben met contact tussen de twee vestigingen.
Bij de meeste reorganisaties werkt het zo dat het centraliseren een eerste stap is. De meeste werknemers zullen echt niet vanuit Breda naar Den Haag meeverhuizen, dus daar zijn ze dan gelijk vanaf. Op de lange termijn verwacht ik dat T-Mobile hun call center zal uitbesteden.
Outsourcing van een callcenter is duur en de kwaliteit naar klanten is moeilijk te garanderen. Zeker bij complexere dingen zoals technische vragen of vragen over betalingen, rekeningen en dat soort dingen.

De toekomst zit in gebruik van internet en telefoon om zelf dingen te regelen zonder tussenkomst van medewerkers. Dat is goedkoper dan medewerkers opleiden en betalen.
Meestal worden er toch juist kosten bespaard door outsourcing, of mis ik iets?
De meeste callcenter medewerkers die er nu werken zijn trouwens ook uitzendkrachten.

Edit:
Groot nadeel is dat die medewerkers geen binding met het bedrijf hebben, daarom toch soms wat minder klantgericht zijn en dat merk je als klant dan weer. Plus dat ze vaak niet op de hoogte zijn van ins en outs van wat ze supporten, en de kwaliteit gewoon minder is.
Uitzendkrachten hebben ook geen binding met een bedrijf (dat bedoelde ik ermee te zeggen). Bovendien zijn ze ook nog eens duurder dan vaste krachten en opleiding is hetzelfde probleem.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 16 juni 2011 21:30]

Outsourcing is niet hetzelfde als uitzendkrachten inhuren.
Bij dat eerste besteed je de hele dienst uit, niet zelden naar een lokatie van een extern callcenter.Het is makkelijker en goedkoper omdat je niet verantwoordelijk bent voor de personele bezetting, het zoeken van mensen en het vervolgens in dienst nemen en opleiden van nieuwe medewerkers. Maar, het is duurder want daar vraagt zo'n callcenter dan ook een fors bedrag per telefoontje voor. Groot nadeel is dat die medewerkers geen binding met het bedrijf hebben, daarom toch soms wat minder klantgericht zijn en dat merk je als klant dan weer. Plus dat ze vaak niet op de hoogte zijn van ins en outs van wat ze supporten, en de kwaliteit gewoon minder is.

[Reactie gewijzigd door Pogostokje op 16 juni 2011 20:28]

er zij helemaal geen grote problemen er zij alleen *beep* aandeelhouders die niet sneppen dat 100 miljoen winst ook positief is en alleen maar blij worden als er 100 miljoen winst meer is dan het jaar ervoor.

tomobile had de eerste 6 maanden van 2010 maarliefst 9.9 miljard bruto winst waar ze na creatief boekhouden nog 2,3 miljard netto winst hebben overgehouden.

weet niet wat jij ervan denkt maar ik vind dat bedragen die absurd hoog zijn over de rug van een consument.

maarja alles voor de aandeelhouders he.
Je ziet nu overal bedrijven centraliseren om de kosten te drukken.
Op zich hoeft het geen slechte ontwikkeling te zijn.... voor de klant!
Want als alles gecentreerd is, zal men meer op de hoogte zijn wie de klant het beste kan helpen.
Voor de medewerkers is het minder: Net wat EektheMan schrijft zijn de reiskosten voor de "lage lonen" medewerkers een behoorlijk struikelblok.
En meestal wordt er maar x maanden aan reiskosten vergoed als overgangsregeling.
Daarna moet je maar in de buurt gaan wonen.

En reken maar dat het management dat ook schaart onder "natuurlijk" verloop... 8)7
Anoniem: 120916
16 juni 2011 13:17
Ik kan dit bevestigen want ik ken een 'Online' medewerker die al begin dit jaar naar Den Haag is overgeplaatst en (nog) niet (dmv. natuurlijk verloop :O ) moet vertrekken.

[edit] hij zegt het overigens zelf 'retedruk' te hebben maar er zijn anderen die de hele dag niets te doen hebben (maar dat is bijna in elke bedrijf het geval is mij weleens opgevallen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120916 op 16 juni 2011 13:22]

Zeker weten, ik hoef hier maar even rond te kijken in de kamer!
(ps, ik typ dit in lunchtijd! ;) )
Je hebt inderdaad altijd figuren (die voor je gevoel) altijd lopen te lanterfanten. En daar nog mee weg komen ook.
Dat is nog het ergste.
Er is er een bij waar we het allemaal van weten, en die kreeg van het management nog een goeie beoordeling ook nog! 8)7
Dat zal de service ook niet goed doen :/
nog nooit problemen mee gehad. 1keer problemen met internet en werd meteen gecompenseerd door t-mobile. daar zie ik kpn of vodaphone vaak niet eens de moeite voor doen.
Anoniem: 394438
@Proxx16 juni 2011 14:33
Vodaphone?
Nee, Vodafone niet nee, dat is een probleemfactor.
KPN daarintegen doet het bij mij goed, al die 6,5 jaar.
Tevens is T-Mobile ook goed, idd, meteen compensatie.

Iets offtopic:
Ik hoor altijd mensen: "Jaah, WhatsApp is gratis SMS" Wrong! Je betaald gewoon Internetkosten, en op Prepaid is dit bedrag zelfs hoger dan SMS. Als ik ga internetten gebruik ik gewoon m.ebuddy.com voor MSN en Hyves. Dat is even 'duur', pure generalisatie.
De service die ervoor zorgt dat ik over het algemeen zonder wachttoontje meteen geholpen wordt door de klantenservice? De service die altijd netjes en correct antwoord heeft op mijn vragen. Iedereen zal wel zijn eigen ervaringen met T-mobile hebben maar dit is een beetje generaliserend als je het mij vraagt.
Ik denk dat het tegenwoordig een standaard reactie is op het woord "klantenservice".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee