Studievereniging TU Delft bouwt 's werelds grootste Nintendo-controller

Studenten Elektrotechniek van de TU Delft onthulden dinsdag op de Markt in Delft de grootste gamecontroller ter wereld. De door de studenten ontwikkelde controller van het Nintendo Entertainment System is dertig keer zo groot als het origineel.

De studenten van de Electrotechnische Vereeniging van de TU Delft hebben een exemplaar nagebouwd van de beroemde controller, die in 1985 samen met de NES debuteerde. De controller is 3,6x1,6 meter groot en daarmee volgens de bouwers de grootste ter wereld. Een officieel record zit er niet in, omdat er geen afvaardiging van Guinness World Records aanwezig was.

Dinsdagmiddag hadden de studenten hun creatie uitgestald op de Markt in Delft, waar het winkelend publiek al springend op de controller een spelletje Mario of Tetris op een led-scherm van ruim zes vierkante meter kon spelen.

Aanleiding tot het bouwen van de controllers was het 21e lustrum van de studievereniging. "We hebben voor de Nintendo-controller gekozen, omdat het de eerste commercieel succesvolle controller was", aldus Ben Allen van de ETV. "Het is ook een eerbetoon aan het model dat de spelcomputer definitief de huiskamer in heeft gebracht. Vrijwel iedereen die in de jaren tachtig jong was, herkent 'm meteen."

Door Wilbert de Vries

18-05-2011 • 12:08

141 Linkedin

Reacties (141)

Wijzig sortering
Volgens mij was de eerste "commercieel succesvolle controller" de arcade joystick.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Arcade_%28joystick%29
Word zelfs nu nog gebruikt in speelhal machines.
Enigste joystick trouwens die een paar uur van "decathlon" overleeftde op mijn C64...

En "consoles" waaren er ook al lang al in de huiskamer.
atari 2600
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_2600
Colecovision + nintendo's eerste console game
http://en.wikipedia.org/wiki/Colecovision

[Reactie gewijzigd door r.stanneveld op 18 mei 2011 12:59]

Ook "The Arcade" is vooraf gegaan door de controllers die al standaard bij de oude consoles bijgeleverd werden.

Maar ik ben het met je eens. De opmerking "De eerste commercieel succesvolle controller" is aperte onzin.
was de eerste succesvolle controller niet die van de atari 2600 ?
Vast wel, joysticks waren/zijn stukken populairder. Ik denk ook niet dat het echt de eerste controller was die populair was, maar het vooral de NES was die populair was en waar toevallig deze controller bij zat.

Een gigantische joystick is natuurlijk wel moeilijker te maken dat een rechthoek. Dus dan doe je maar wat valse claims over wat de eerste populaire controller was.

Het idee is ook niet echt origineel meer, zeker 10 grote nes-controllers gingen ze voor. Het is wel de enige controller die populair is als koffietafel. (wat ook aangeeft hoe origineel een grote NES controller nog is)

Een gigantische pong controller is wel makkelijker om te maken, maar dat is wel weer wat saai, tenzij ze het aan een blinkenlights hadden gekoppeld. (maar ook dat is al eerder gedaan)

Het was makkelijk om te realiseren en trekt wel wat bekijks. Het is zeker leuk, maar je moet niet ook niet te veel overdrijven.
Lees het artikel: De eerste Commercieel Succesvolle! Atari is nooit zo succesvol geweest dan Nintendo in die tijd(!)
Dat de NES succesvoller was dan de Atari 2600 doet geen afbreuk aan het commerciële succes van de Atari 2600.
Maar of de Atari 2600 joystick en NES gamepad de eerste succesvolle controller was is ook maar de vraag. Want die controleren zaten bij de console. Het is niet zo dat iedereen naar de winkel ging om die controller te kopen.
Dat de NES succesvoller was dan de Atari 2600 doet geen afbreuk aan het commerciële succes van de Atari 2600.
Nee, en dat de Atari 2600 óók succesvol was (maar een stuk minder succesvol dan de Nintendo) doet dus niks af aan het feit dat de Nintendo de eerste console was die *dusdanig succesvol* was.
Het lijkt me trouwens ook vrij duidelijk dat de schrijvers en de makers dát bedoelen, dus ik vind het eerlijk gezegd een beetje muggenziften.
Maar of de Atari 2600 joystick en NES gamepad de eerste succesvolle controller was is ook maar de vraag. Want die controleren zaten bij de console. Het is niet zo dat iedereen naar de winkel ging om die controller te kopen.
*facepalm*
Sorry hoor, maar ik vind dit echt een beetje *zoeken* naar punten om het artikel op te bekritiseren kraken. Niet te moeilijk denken! De Nintendo was de eerste écht grote console die de halve wereld in de huiskamer had staan, en DUS was de controller die daarbij hoorde de eerste "succesvolle" controller, in die zin dat de halve wereld hem in huis had of in elk geval meteen herkent. De halve wereld weet zo 123 echt niet uit zijn hoofd hoe een Atari 2600 controller eruit ziet.
Of de controller nou wel of niet standaard bij het apparaat zat, daar gaat het toch helemaal niet om?

Verder kun je de klassieke Nintendo controller ook "succesvol" noemen omdat het ontwerp in feite de basis is voor veel controllers daarna. Het horizontale ontwerp met 4 richtingsknopjes links, 2 actieknoppen rechts (later 4 knoppen) en in het midden wat functietoetsen bleek goed te werken, en is sindsdien niet meer verdwenen. De SNES-controller, en ook de huidige XBOX en Playstation controllers hebben in feite nog steeds diezelfde layout; alleen is hij wat uitgebreid met 2 thumb-joysticks en 2x2 triggers aan de achterkant.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 18 mei 2011 15:57]

Nou, zo heel erg gek vind ik het aan een kant ook niet hoor. Ik vond bijvoorbeeld de controller van de N64 echt verschrikkelijk. Daar kon ik dus echt niet mee gamen! En aangezien gamen is wat je doet met zo'n console kan dat echt een reden zijn om hem niet te kopen. Iets minder erg maar nog steeds verschrikkelijk was die van de Gamecube. Beide consoles heb ik dan ook nooit gekocht, en ook op gameavonden met vrienden die ze wel hadden had ik liever de PS2 met multitap erin geplugd dan een eigenlijk ontzettend tof spel als smash bros op de gamecube. Ik weet dat er ook weer genoeg mensen zijn die niet met de DualShock overweg kunnen, dus het geldt natuurlijk net zo goed andersom. Die mensen kopen dus weer geen PS1/2/3.
Wat mij betreft is de controller dus absoluut geen te onderschatten onderdeel van de game-experience en kan dus wel degelijk het success van een console uitmaken.
Nou, zo heel erg gek vind ik het aan een kant ook niet hoor.
(...)
Wat mij betreft is de controller dus absoluut geen te onderschatten onderdeel van de game-experience en kan dus wel degelijk het success van een console uitmaken.
? Dat ontkent toch ook niemand ? Op wiens post of op welk gedeelte reageer je nou precies?
Ik reageer op het feit dat de controller belangrijker is dan ik uit jouw post teruglees. Je geeft aan dat het hebben van een controller afhankelijk is van het hebben van de console. Ik probeer te beargumenteren dat het vaak genoeg ook andersom kan zijn.
Of de controller nou wel of niet standaard bij het apparaat zat, daar gaat het toch helemaal niet om?
Het is niet zo dat iedereen naar de winkel ging om die controller te kopen.
Of juist wel (in het geval van de Atari controller) want die kon je ook op de Amiga, ST of Acorn aansluiten ;). (9 polige steker)
Het gaat om de eerste succesvolle gamepad. De Atari had een joystick. Ik weet dat het mierenneuken is, maar het is net iets anders.
De atari 2600 had een gare joystick... en gare specs ;) De NES was een hele verbetering... zeg maar een sprong voorwaarts. Met een platte controller met vierpuntstoets.
Paddles van pong! of van de colecovision.

[Reactie gewijzigd door jon.kiji op 18 mei 2011 12:27]

dat was ook waar ik aan dacht toen ik die zin las.
Lekker nuttig weer :P en zo'n technische uitdaging lijkt het me niet?
Gevalletje grote schakelaars en klaar :+ Zo speciaal was die controller niet aan electronica.
daar geef ik je gelijk in. de vorrige acties waren veel technischer.
Het zijn wel 8 knoppen die ze uitvergroot hebben. Alle acht simpele aan/uit knoppen.

http://www.wiilovemario.c...er+Coffee+Table+%28DIY%29

En het 2 keer zo groot maken van de controller uit dat filmpje is nou niet echt een uitdaging.

Had dan de wiimote functioneel uitvergroot. Of de grote controller aangestuurd met een kleine controller.

Grappig maar geen technische uitdaging.
eerste wat ik dacht... wat een prestatie, dan bouw je eventjes een simpel schakelaar systeempje van de jaren 80 nog groter. wat een uitdaging.

nouja alles voor de publiciteit niet??
idd... is dit nou universiteit niveau?

dit kunnen mensen van MBO ook (of LBO als dat nog bestaat)
Het was enkel een stunt van die studentenvereniging. Geen opdracht van school.

Ik moet zeggen dat het er netjes afgewerkt is voor elektrotechniek studenten.
XXL Nostalgie! :D

Interessante manier om gamers aan het bewegen te krijgen overigens ;)

[Reactie gewijzigd door Lord_aragorn op 18 mei 2011 12:10]

Ik vind dit eerder een nutteloze bezigheid en een verspilling van tijd en talenten van een studievereniging van een gerenomeerde universiteit; Nieuws-onwaardig. Dat het de studievereniging hiermee gelukt is om op een nieuwspagina te komen, verbaast mij nog het meest.

Dat mensen samen dit doen omdat het leuk is, is goed te begrijpen. Om er dan van die 'fake' reden erbij te geven, die bovendien niet klopt (de joystick met de rode knop was eerder en ook een succes). En het komt ook nog wel van een "studievereniging" met deze uitspraak: [quote]"Het is ook een eerbetoon aan het model dat de spelcomputer definitief de huiskamer in heeft gebracht. Vrijwel iedereen die in de jaren tachtig jong was, herkent 'm meteen."[quote]. Doe je studie ernaar maar opnieuw zal ik zeggen.

En ik maar mijn tijd hieraan verspillen; ik snap het zelf ook niet hoor.

edit: Waarom is mijn mening off topic?

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 18 mei 2011 14:59]

Zo, dat is even een zure reactie vinnixx...

De term 'ludiek' is je blijkbaar compleet vreemd.

Daarnaast geeft de geïnterviewde ook aan dat het gebruikt kan worden op open dagen, hiermee trek je denk ik een flink aantal mensen naar je stand wat de grote (en daarmee het budget) van een studie ten goede kan komen. Uiteindelijk moeten Universiteiten en hun studies ook concurreren met andere Universiteiten om de gunst van de aankomende student.

Het is een leuke manier om mensen geïnteresseerd te krijgen in een voor hun wellicht onbekend of minder bekend vakgebied.

Dus wat mij betreft een leuke en geslaagde actie om aandacht voor de studie en zijn bijbehorende vereniging te krijgen!
@ Smobbo:
Ik kan jouw reactie goed begrijpen. Het eerste gedeelte vabn mijn reactie is idd wel wat zuur/overdreven. Ik kan er moeilijk tegen als er op een NIEUWS-pagina verkeerde feiten worden weergegeven. Mijn excuses.

Maar, zoals je in mijn reactie ook wel kan lezen: ik ben er niet tegen deze actie. En de reden die jij en anderen ervoor geven, begrijp ik het ook wel. Maar het ging mij om deze uitspraak:

"We hebben voor de Nintendo-controller gekozen, omdat het de eerste commercieel succesvolle controller was", aldus Ben Allen van de ETV. "Het is ook een eerbetoon aan het model dat de spelcomputer definitief de huiskamer in heeft gebracht."

Met deze uitspraken doe je bv de joystick van Atari tekort. Google dat maar eens op. Het verschil tussen "een van de eerste" en "de eerste" is gigantisch groot.
Als iemand tweede is geworden op de Olympische Spelen, kan een commentator niet opeens gaan beweren dat die persoon eerste is geworden? Ik wil het verkeerde beeld dat ze ermee hebben geschept corrigeren. Juist omdat mensen al zo vaak verkeerde uitspraken van 'gerenomeerde' bronnen als waarheid beschouwen.
De indruk dat ik van deze video heb gekregen is heel wat anders dan wat geschreven is in het laatste deel van het artikel.

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 18 mei 2011 15:26]

"De eerste commercieel succesvolle controller" wordt er gezegd, waar je over kan gaan bakkeleien over wat nu commercieel succesvol is.

Feit is dat er 60 miljoen van die dingen zijn verkocht, en de basis van de controller is hetzelfde gebleven als de controllers van nu. Er is ondertussen wel meer nagedacht over ergonomie enzo, maar nog steeds stuur je veelal met links en spring/schiet/mep je met de knopjes rechts. Zo kun je het ook bekijken, het is Nintendo geweest die de basis heeft gelegd voor wat we nu ook nog hebben qua layout van de controllers. En veel meer mensen kennen de Nintendo-controller dan de Atari-controller.

De Atari-controller was een leuk ding maar persoonlijk vond ik het niks qua ergonomie. Er zijn er wel 30 miljoen van verkocht, dus het lijkt me aardig succesvol, al was de NES dus 2x zo succesvol.
Er staat ook nog achter "commercieel succesvolle". Ik kende vroeger (eind 80er jaren) helemaal niemand met een Atari, maar meerdere met een Nintendo. Volgens mij heb je meer kans dat iemand de eerste Nintendo kent dan de Atari. Nintendo was zo ongeveer synoniem voor spelletjes destijds.
Dus nee, niet de eerste, wel de eerste commercieel successvolle.

Verder vind ik het een puike actie! Erg leuk en erg nostalgisch. Ik kan me ook nog een casemod herinneren in een behuizing van zo’n 8bitter. Prachtig werk!
Anoniem: 22438
@Buggle18 mei 2011 18:50
Ik denk dat dit alleen maar met leeftijd te maken heeft. Er zijn hele generaties opgegroeid met atari en als het niet atari is, dan is het wel de commodore 64 die al eerder een commercieel successvolle joystick introduceerde.
@ Buggle:
Dus dan denk je maar dat de geschiedenis van de game-controllers alleen vanaf eind jaren 80 gaat? Hier een link En dat 30 miljoen stuks, zoals TerraGuy hieronder stelt, voor de jaren 70/80
géén commercieel succes was?
Deze joysticks worden nu nog steeds verkocht namelijk (over nostalgie gesproken).
Ik heb zelf vaker met deze joystick en meerder games gespeeld dan de desbetreffende controller van Nintendo. Deze werkte ook met mijn MSX computer. Maar ik mag mezelf zeker niet als referentie nemen.

Ik wil niemand/niets bashen en ben zeker geen fan ergens van. Laat ik duidelijk zijn; Ik vind het een mooie/creatieve actie (zeker van wat ik uit de video heb geïnterpreteerd). In mijn reactie op Smobbo heb ik mijn excuses aangeboden voor mijn zure/overdreven tekst eerder. Maar ik blijf nog steeds bij mijn standpunt dat de feiten correct moeten zijn.

Ik wil niet teveel in herhaling vallen, dus ik zou graag willen dat je het artikel en mijn tekst beter leest en het correct interpreteert.
Atari-fanboy spotted... ;)

Je kan natuurlijk héél serieus ingaan op de gemaakte uitspraken, maar dan moet je het wel goed doen. De Magnavox Odyssey was immers de eerste game console. Ik bedoel maar, als iemand tweede is geworden op de Olympische Spelen, kun je niet opeens gaan beweren dat die persoon eerste is geworden... :P

Het is natuurlijk nogal arbitrair/subjectief welke console of controller voor de grootste doorbraak heeft gezorgd en dat lijkt me ook absoluut niet waar de stunt om draait...
Ik heb dus nooit beweerd dat de joystick van Atari de eerste was! Ik stelde dat het eerder was dan de NES-controller en ook een commercieel succes was. Met het metafoor van het O S wil ik zeggen dat iemand die tweede of derde is van bv 10 personen zich wel als een van de eersten mag noemen, maar zeker niet dé eerste. :P
Ik vind hem eerder passen op open dagen voor een middelbare school (in belgie begint dat op 12 jaar), absoluut niet voor een UNIVERSITEIT.

erger nog, moest dit het pronkstuk zijn, dan zou ik direct al naar de volgende stand lopen.
Het zou pas echt interessant zijn als de electronica ook op dezelfde schaal was. Dan valt er ook nog iets van te leren. Dit doet me meer aan carnaval denken.

[Reactie gewijzigd door torp op 18 mei 2011 14:07]

door de elektronica van de knoppen opnieuw uit te lezen was dit voor de studenten niet alleen een leuk, maar waarschijnlijk ook een leerzaam project.

Het proces wat zij hebben moeten doorlopen met het bedenken, ontwerpen en bouwen van de schakelingen / electronica is hierdoor een stuk innovatiever dan alleen copy-pasten van de originele hardware.

Daarnaast is het namaken van de hardware op een grotere schaal bijna onhaalbaar, daar alle huidige chips alleen maar kleiner zijn geworden. Ook moet rekening worden gehouden met het feit dat de knoppen op deze schaal anders ingedrukt worden dan de originele. (lees: veelal schuin ipv recht naar beneden).
klinkt meer als een MBO projectje volgens mij hebben we het over de TU delft...
Anoniem: 266624
@vinnixx18 mei 2011 14:28
Wat een zure reactie zeg! Het is toch juist alleen maar aan te moedigen dat studenten hun creativiteit gebruiken om zo hun studie elektrotechniek toegankelijk te maken voor een breder publiek? Daarbij komt dat het hier gaat om en lustrumactiviteit van een studievereniging, juist een gelegenheid waar de studie niet centraal hoeft te staan. Dat ze toch op n ludieke manier iets met hun vakgebied doen vind ik alleen maar mooi! Of het echt nieuwswaardig is is natuurlijk een ander verhaal, desalniettemin denk ik dat menig tweaker hier wel om kan lachen en dat zo'n item bij de kijkers van het jeugdjournaal juist interesse wekt voor n technische opleiding.
Dit is een stunt ter ere van het 21e lustrum van de vereniging, waarbij ze wel meer leuke acties hebben die in het teken van Elektro staat.
Maandag is er lasergamen in de kelder van de EWI :)
Ach ja, alsof de examenstunten van 6 VWO dan zo geleerd zijn... Alle klokken uit de lokalen halen en die aan de voorkant van de school aan een touwtje hangen, nee dat is pas professioneel.

Het is een lustrum he, niet bedoeld als serieus project. En ik vind het gebruiken van de IR leds en het plaatje wat ervoor komt te zitten best ingenieus. Zo simpel, maar je moet er maar op komen. Toen ik het opzetten zag dacht ik van 'dat moeten echt grote schakelaars zijn daaronder...'
En het is natuurlijk om interesse te wekken voor de vereniging, met een groot overklokproject op het midden van het plein gaat natuurlijk niemand je begrijpen. Hier ook niet, maar dit is interactief, en zo wek je natuurlijk wel interesse bij de toeschouwers.
brr, die arme studenten kunnen het ook niet helpen dat jij depressief bent hoor :P
volgens het ding zelf is het geen nostalgie maar NEStalgie :+ Ik kan me nu nog de kramp in mijn zwetende kinder handjes herinneren. :)
dat is pas een manier om te CO-OPen.

nu nog een gun en duckhunt in de zelfde verhoudingen.
Nintendo komt met een voeten controller met de revolution..
Wat een vooruitgang!!! of achteruit.. lol
(svp thuis uitproberen, jumping on can not destroy the controller) lol

Cats = lol = LoLCats
TU Delft = LOL :)

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 18 mei 2011 13:18]

Gezien je em niet in je eentje kan besturen is het ook nog een goed voor de samen werking tussen verschillende personen. Ik denk dat je dan best goed op elkaar ingespeeld moet zijn
Die wii is inderdaad helemaal niet nodig, had nintendo veel makkelijker op kunnen lossen dan wii fit... xD
Gisteren gezien op het jeugdjournaal alleen waren ze een kabeltje vergeten en kregen het ding pas eind van die dag aan de gang.

Neemt niet weg dat het een grappig idee is.
Anoniem: 402715
18 mei 2011 12:30
Supermooi! Maar waarom niet 21x zo groot als het het 21e lustrum is. NEStalgie ftw, maar ben het er wel mee eens dat de technische uitdaging hiervan een stukje minder is.
Omdat dan zouden deze groter geweest zouden zijn:
http://www.joystiq.com/20...-on-humongous-controller/
http://www.gamesniped.com...ontroller-coffee-table-3/

En je kunt er bezoekers niet op laten dansen :P
Het is feitelijk alleen de case van de controller die ze uitvergroot hebben. De techniek zal wel van een oude kleine controller zijn geweest.
Feitelijk dus niet, misschien moet je het filmpje eens bekijken, daar laten ze precies zien hoe ze het hebben gedaan.

Voor de rest natuurlijk gewoon een leuke actie. Niet zo indrukwekkend afgewerkt als de bovengenoemde NES tafel, maar voor een stel studenten mooi gedaan. Leuk ook dat Tweakers er aandacht aan besteedt.
Zeg retard, heb je toevallig nog steeds niet door dat dit gewoon een 'omdat het kan' stunt is om een beetje aandacht te trekken? Er is inderdaad niks nieuws aan, maar om nou te zeggen dat dit vaak voorkomt... nee. Er is ook niks uitdagends aan, moet dat dan? Zeggen zij dat je, om dit te kunnen maken, perse op de TU Delft moet zitten? Nee. Is het bedoeld als reclame voor de TU Delft? Nee, het is een stunt voor het lustrum van de electrotechnische vereeniging.

Met andere woorden, jouw reactie slaat he-le-maal nergens op want letterlijk elke zin die je uitkraamt staat vol met onzin.
Sterker nog: het is helemaal geen reclame voor de TU Delft. Het is een ludieke actie ter gelegenheid van het 21e lustrum van een studievereniging. Dit wordt in het artikel en de video vermeld en in de bovenstaande reacties is het door anderen al vaker uitgelegd dan nodig zou moeten zijn, maar ik herhaal het speciaal voor jou nog maar een keertje. Dit is geen project dat vernieuwend of uitdagend moet zijn, maar een project dat opzien moet baren. En dat is prima gelukt.
perfect voor een combinatie van teamwork/fitness haha, zou er een een coach voor het timen van bijvoorlijk springen nodig zijn? :P
Ik vraag me af of de kinderen in het filmpje überhaupt weten wat de NES is en de bijbehorende games. En anders is het een mooie manier om ze er kennis mee te doen laten maken ;)
Ah, mijn creatie is op Tweakers te zien :) .
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee