De omstreden muzieksharingdienst Audiogalaxy heeft zichzelf herlanceerd als gratis software waarmee mensen hun muziekbibliotheek vanaf huis naar een andere computer of smartphone kunnen streamen.
Gebruikers dienen na registratie de applicatie 'Audiogalaxy helper' op hun pc of Mac te installeren, welke dient als een streamingserver. Daarna kan webbased, of via een iPhone- of Android-applicatie, muziek vanaf de computer gestreamd worden. De software heeft ondersteuning voor mp3-, en m4a-bestanden, en kan m3u-playlists zowel lezen als schrijven. De nieuwe Audiogalaxy is gratis, maar kent wel enige beperkingen. Zo mag er per account maar één serverapplicatie draaien, en is het maximaal aantal bestanden dat in een collectie aanwezig kan zijn gelimiteerd tot 200.000. Voor het streamen vanuit de browser is Adobe Flash vereist. Ook moeten de bestanden vrij zijn van alle vormen van drm.
Audiogalaxy verscheen voor het eerst in 1998, en heeft sindsdien een bevlogen bestaand gekend. Oorspronkelijk ging het om een ftp-index-website die al snel uitgroeide tot p2p-uitwisselingsdienst, met een grote nadruk op de community, en het aanraden van artiesten en nummers aan elkaar. In deze vorm wist de dienst van 1998 tot 2002 te overleven, maar uiteindelijk moest men sluiten onder juridische druk. Oprichter Michael Merhej laat weten dat hij vanaf 2008 geprobeerd heeft om Audiogalaxy als legale muziekdienst te lanceren, waarbij mensen voor een vast bedrag onbeperkt kunnen streamen. Ondanks interesse van verschillende partijen, kreeg hij dat niet voor elkaar. Toch zegt hij dat de lancering van de huidige streamingdienst niet betekent dat hij zijn plannen heeft opgegeven. Mochten de omstandigheden in de toekomst verbeteren, dan wil Merhej alsnog met zijn beoogde flat-fee dienst komen.
