Dells kleurige mini-pc Zino HD arriveert in Nederland

Dells Inspiron Zino HD is op de Nederlandse site van de fabrikant verschenen. De mini-desktop heeft als blikvanger zijn kleurige top-cover, waarbij de koper uit tien ontwerpen kan kiezen. De Zino HD is onder meer met Ubuntu 9.04 leverbaar.

Afgelopen weekend dook de Zino HD al op de Amerikaanse website van Dell op en deze week spotte Engadget Dells mini-desktop op de Ierse website van de fabrikant. Niet veel later voegde de site eraan toe dat de kleine desktopcomputer inmiddels ook op de Britse website van Dell te vinden was. Sinds donderdag is de Zino HD ook op de Nederlandse site van Dell te vinden.

Wat betreft de processor kan de koper kiezen tussen een aantal energiezuinige Athlon-processors: de Neo X2 6850e, X2 3250e, 2850e en de 2650e. Verder kan de machine met maximaal 8GB 800MHz ddr2-geheugen uitgerust worden. Voor het opslaan van data kan er gekozen worden uit een groot arsenaal harde schijven, met opslagcapaciteiten die uiteenlopen van 160GB tot 1TB. Alle harde schijven hebben een rotatiesnelheid van 7200rpm. De mini-pc beschikt standaard over een geïntegreerde ATI Mobility Radeon HD 3200-chip, maar er is ook een model met de Radeon HD 4330 beschikbaar. De keuze uit besturingssystemen is vrij ruim: Windows 7 Home Premium of Professional 64bit, Windows Vista Home Basic 32bit, Windows Vista Home Premium 64bit, of Ubuntu 9.04.

Op het frontpanel zijn twee usb 2.0-connectors terug te vinden, een mini-jack voor een hoofdtelefoon en een 4-in-1 geheugenkaartlezer. Aan de achterzijde bevinden zich een microfoon-ingang, een line-out-uitgang voor audio, een vga-connector, een gigabit-netwerkpoort, twee usb 2.0-connectors, twee esata-poorten en een hdmi-connector. Een blu-ray-speler is tegen meerprijs van 150 euro verkrijgbaar.

De afmetingen van de mini-desktop zijn 197x197x89mm en het apparaat weegt 1,6kg. Het totale verbruik ligt op 65W met de Radeon HD 3200 en op 75W indien voor de Radeon HD 4330 gekozen is. De Zino HD is te koop vanaf 329 euro. In de zwaarste uitvoering, met een 1,8GHz processor, 8GB geheugen, 1TB opslag en HD 4330-videokaart, kost de nettop bijna 800 euro.

Dell Inspiron Zino HD

Door Lars Blockken

12-11-2009 • 10:36

125

Reacties (125)

125
116
84
6
0
9
Wijzig sortering
Geinig ding... alleen jammer dat de Nederlandse prijs zo hoog ligt (ook is de NL zino HD in zijn kleinste setup even uitgebreid als de "advanced" engelse versie). Ook vreemd dat je in het bestelproces aan de koop van een monitor vast zit.. :)

Add:
Toch zonde.. op de .uk site van dell kun je kiezer voor 4 processoren tegenover 2 op de nl site. Ook is de UK versie leverbaar met 1gb minder geheugen en een 340gb schijf. Scheelt toch aardig in de kosten als je hem als streamer/low power pc wilt gebruiken met XBMC.

Toch maar de nieuwe Acer Revo 3610 afwachten die ergens deze week gaat uitkomen.

[Reactie gewijzigd door denan op 25 juli 2024 10:42]

Je zit niet aan de koop van een monitor vast hoor, ik kan op de nederlandse site kiezen voor de optie: Beeldscherm niet inbegrepen.

Oh en ik kan trouwens ook kiezen uit 4 precessoren op de NL site:
AMD A64 2650E 1.6 GHz
AMD A64 2850E 1.8 GHz
AMD X2 3250E 1.5 GHz
AMD X2 6850E 1.8 GHz
Ze hebben dan zojuist het orderproces geupdate. Nu kan ik inderdaad uit meerdere processoren kiezen en zijn er ook wat opties aangepast bij externe opslag en monitor.

Ik zie dat ze ook de Harddisk opties aangepast hebben.. scheelt toch al weer een paar honderd euro. Waar ik eerst met een minimale setup op 740 euro uitkwam zit ik nu op 518 euro. Nog steeds te duur... dus even afwachten op een van de vele Dell kortingsacties :)

[Reactie gewijzigd door denan op 25 juli 2024 10:42]

Toch altijd weer leuk, die Dell-site. Klik op de goedkoopste versie, configureer (zonder opties) en wat is de prijs? € 388,- (incl. btw), ofwel een verhoging van 18%... Heb dat al vaker gezien bij Dell.
Misschien ligt het aan mij, maar ik kan geen ubuntu als besturingssysteem kiezen op de nerderlandse dell website.
ligt volgens mij niet aan jou
nee klopt. Hij staat wel vermeld in het lijstje van operating systems, maar als het puntje bij paaltje komt kun je alleen voor windows 7 kiezen...
Ik kan hem ook niet vinden... Zonde
Om vergissingen te voorkomen, kun je via de 'gewone' pagina niet Ubuntu kopen, maar alleen via www.dell.com/ubuntu. Maar... daar kun je deze ook niet krijgen, gek genoeg.
Als je daar gaat zoeken kom je behalve de Mini 10v alleen modellen tegen uit de duurdere lijnen en zit je weer vast aan een Intel cpu. Dat is trouwens de US site met prijzen in dollars dus daar kun je waarschijnlijk als EU-burger niet bestellen.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juli 2024 10:42]

Komt-ie dan: MacMini-killer? :+

Nee, helaas, denk ik: de kleuren. Niet neutraal genoeg.

Maar misschien heeft 't een kans, zoals de oude iMacs ook populair waren. En dat waren andere tijden (trends in kleurgebruik).

HDMI, 8 GB, 1 TB, dat klinkt wel erg goed!

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 25 juli 2024 10:42]

Zijn er al macmini's van 329 euro ?
Zoniet, zitten ze in een heel ander marktsegment. Bovendien zal een windows/linux gebruiken geen 'premium' prijs betalen voor een gelijkwaardig product als ze toch niets met appel hebben. Net zoals een fruitpersoon geen Dell ZinoHD gaat kopen om daar windows of linux op te draaien (of met hackintosch klooien).
Het instapmodel van deze Dell is goedkoper dan de Mac Mini, ja. Maar de specs zijn in dat geval ook een stuk minder.

De opties die Dell hier neerzet à 329, 571 en 829 euro, plaatsen deze machines wel degelijk recht tegenover de Mac Mini met resp. 549, 749 en 949 euro voor de standaard configuraties.

En over die zogenaamde premium prijs van de Mac Mini: bij vergelijkbare specs liggen de prijzen ook behoorlijk dicht bij elkaar voor deze twee machines.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 25 juli 2024 10:42]

Niet helemaal correcte vergelijking omdat de Mac mini van 949 euro een SoHo server oplossing is (er zit niet voor niets Snow Leopard Server op) wat deze Dell kastjes niet zijn. De vergelijking met de 549 en 749 euro modellen gaat beter op omdat die net als deze Dell kastjes ook gewone desktop computers zijn.

@thunderbird2k: de Mac mini's maken volledig gebruik van laptop hardware en hebben hier DDR3, een 2,5" hdd en een Core 2 Duo met VT-x support aan boord (geen idee in hoeverre die AMD cpu's die ze gebruiken dat hebben). Onofficieel zijn deze machines ook te upgraden naar 8 GB aan ram maar de 4 GB DDR3 SODIMM modules zijn nogal prijzig met een prijskaartje van rond de 300 euro per stuk. Het gebruik van met name DDR3 en een 2,5" hdd maakt de Mac mini duurder dan zo'n Dell geval. Als je echter verder kijkt dan zie je dat een hedendaagse Mac mini een verbruik heeft van rond de 25 Watt terwijl deze Dell door het gebruik van gewone hardware (waarbij met name de hdd een flinke duit in het zakje doet) een stuk minder energiezuiniger is met een verbruik van bijna het 3-voudige van de Mac mini (65/75 Watt). Qua energieverbruik is de Mac mini dus zeker de goedkoopste.
snap niet dat niemand op dat verbruik verder gaat. 15/25 naar 65/75 door een HD alleen? Komaan gasten, Dat gaat over enkele Wattjes hoogstens, en als je een green power steekt soms zelfs niks verschil.
De dell is echt wel veel goedkoper. Okee de processor is ietts zwakker, maar de hardeschijf is 2x zo groot (320GB ipv 160GB in de Mac Mini) en de rest van de specs zijn ook vergelijkbaar. Het prijsverschil is minstens 150 euro (als je een vergeiijkbare processor zou nemen).
Bij lange na niet. Deze doosjes zijn veel groter dan de MacMini. Ik vind de zwarte uitvoering niet eens zo heel erg lelijk trouwens.

8GB voor zo'n klein doosje is wel heel erg veel, dat heb ik nog niet in mijn desktop.

HDMI is inderdaad wel fijn, dat is een groot gemis bij de MacMini.
Daar zijn simpele verloopjes voor overigens... ik heb mijn mini in ieder geval via hdmi aan de tv hangen.
Anoniem: 175233 @Abom12 november 2009 13:18
Dell heeft ook kleinere systemen. De studio hybrid bijvoorbeeld.

Maar eigenlijk zijn dat soort dingen overdreven klein. Zorgt er voor dat je laptop hardware moet gebruiken, waardoor het weer duur wordt, en je bijvoorbeeld aan kleine en langzamere harddisks vast zit.

Deze grootte is wat dat betreft veel beter. Daar gaan nog net de mainstream componenten in, en is uiteindelijk toch een mooi klein doosje.
Nee, niet helemaal inderdaad, zowiezo is de mini kleiner, heeft wifi-N (grote plus) e.d.
Ik lees in de systeemspecificaties van de Zino het volgende:
Mini PCIe WLAN-kaart (802.11 b/g of 802.11 a/b/g/n)
Als je echter aan het configureren gaat krijg je alleen de 802.11b/g kaart voor je kiezen. Dat 802.11n is niet zo heel raar meer in hedendaagse machines maar in deze Zino kennelijk wel...apart.

[Reactie gewijzigd door ppl op 25 juli 2024 10:42]

Ik vind zwart toch een stuk neutraler dan wit of zilver hoor.... zeker als je hem gaat gebruiken bij een zwarte monitor/tv.
Natuurlijk doet hij 1080p met een geïntegreerde ATI Mobility Radeon HD 3200-chip en de Neo X2 6850e, alleen zou ik wel aanraden om XBMC erop te draaien (linux) in dat geval.
Waarom onder Linux? XBMC draait ook prima onder Windows hoor :P
XBMC is een prachtig pakket, ideaal qua gebruikers ervaring, en makkelijk in te stellen vanuit de GUI van het pakket zelf (met afstandsbediening desnoods!), en het is out-of-the-box compleet, maar het heeft echter één belangrijk nadeel: géén DXVA of vdpau ondersteuning. Ik geloof overigens ook niet dat XBMC standaard blueray afspeelt. En dat is juist wat deze bakjes nodig hebben, de CPU's hebben moeite met hoog-bitrate 1080p, maar die GPU absoluut niet. 45% GPU belasting MAX bij 0% CPU belasting als ik Star Trek 2009 afspeel. Mediaportal fixt dat, maar stuurt je in een doolhof van (verouderde, ze hebben het over een of andere beta) websites waar je plugins van moet downloaden, en laat je je media library instellen vanaf een GUI, waar je een aparte plugin moet hebben met wéér een eigen GUI om een TV-serie library op te bouwen. Dat kan niet alleen niet van afstandsbediening, die losse applicaties passen zichzelf niet eens aan aan de OS-dotpitch, waardoor 120dpi fonts niet doorwerken en de gebruiker alsnog dichter op zijn scherm moet zitten met een losse muis/toetsenbord om zijn TV series in te stellen, en die gare DXVA plugin te installeren.

Persoonlijk werk ik met XBMC nu, dat werkt perfect, ook met een Logitech Harmony als afstandsbediening, en als ik een film wil zien die ik met de GPU wil decoden (SD materiaal als TV series doet de CPU wel perfect), dan selecteer ik in zo'n info-menuutje wel 'play with Media Player Classic HCE' met een -fullscreen optie. De iMon software van mijn IR-receiver heeft een 'tag' die de commando's wisselt naar MPC, met een 'exit' in de vorm van 'close current application', die XBMC weer voorzet. Een omweg, maar het is tenminste DXVA in afstandsbediening vorm, en een stuk makkelijker dan media portal.
XBMC is een prachtig pakket, ideaal qua gebruikers ervaring, en makkelijk in te stellen vanuit de GUI van het pakket zelf (met afstandsbediening desnoods!), en het is out-of-the-box compleet, maar het heeft echter één belangrijk nadeel: géén DXVA of vdpau ondersteuning.
De linux versie van XBMC ondersteunt al dik een jaar VDPAU, 1080p content afspelen op een Nvidia chipset is dan ook geen enkel probleem.

@Neko Koneko hierboven:
^ Precies daarom dus, in tegenstelling tot de meeste commerciele software loopt de Linux versie van XBMC mijlenver voor op de Windows versie, wat vooral komt omdat je op Linux al het nodige ontwikkelgereedschap en omgeving voor niks krijgt, vandaar dat er simpelweg veel actiever aan de Linux (en ook de OS X versie, Xcode is ook vrij beschikbaar) versie wordt gewerkt dan aan de Windows versie.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 25 juli 2024 10:42]

moet je maar eens mediabrowser proberen: http://www.mediabrowser.tv/

beste HTPC interface ooit. is een plugin voor media center.

XBMC/mediaportal/... verbleken ivglm mediabrowser
Anoniem: 131470 @theJB12 november 2009 11:10
Linux + ATI lijkt me geen goede combinatie. XBMC op Linux werkt veel beter met een NVidia chipset o.a. vanwege de vdpau. Een ION lijkt me dan beter.
Maar waarom VGA en HDMI. Ik zie het nut niet van HDMI (zal anders liggen voor anderen die het ding op een treur-tft willen aansluiten anders liggen maar voor een monitor is het zinloos/past niet) en VGA is verouderd.

Had dat niet beter DVI en HDMI geweest, met eventueel een adapter van de DVI naar VGA.

Ook vermeldden de technische specificaties Ubuntu 9.04 als optie maar als je gaat configureren kun je dat dan weer niet kiezen.

Kies je de versie van € 329 dan kun je een andere processor kiezen, extra geheugen, grotere HD (en de kleur en extra software) maar niet de Radeon HD 4330 (gemiste kans).
Kies je de versie van € 571dan is er wel die optie voor de Radeon HD 4330 maar heb je zowiezo ook een duurdere processor. (dus gemiste kans is goedkope processor én de HD 4330.) Bij de versie van 829 is die HD4330 dan weer standaard.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juli 2024 10:42]

Ik had ergens gelezen dat de 3200 weleens moeite had met 1080p, maar ik kan het verkeerd hebben.
De video decoder chip werkt niet onder Linux. Ati + Linux + 1080p = drama
(helaas, want verder ben ik wel AMD fanboy...)
Tenzij je blu-ray's wil afspelen van een schijfje, voor mkv's zal dit geen probleem zijn onder linux ;)
blijft jammer dat er geen optical out op zit. Daarbij komt hij voor mij niet in aanmerking als kleine mediaplayer / HTPC
Wat had je verwacht? Uiteindelijk zal de optical out (en de s/pdif aansluiting in zijn geheel) gewoon verdwijnen, het had ooit moeten gebeuren. Er zit echter wel HDMI op, toch eigenlijk wel de opvolger van de s/pdif.
hoezo opvolger? Waarom zou je HDMI moeten gebruiken als je alleen audio wilt versturen?
Uiteindelijk zal de optical out (en de s/pdif aansluiting in zijn geheel) gewoon verdwijnen, het had ooit moeten gebeuren. Er zit echter wel HDMI op, toch eigenlijk wel de opvolger van de s/pdif.
Nu kun je dus niet het beeld naar de monitor en het geluid naar de AUDIO-versterker sturen.

DVI+SP-DIF is de ideale combinatie, totdat alle schermen standaard displayport hebben.
Dan wordt het displayport+SP-DIF.

HDMI is leuk als je het ding aansluit op een TV, maar is zinloos op een AUDIO systeem en eigenlijk voor al het andere behalve een TV (en die TV heeft dan weer minder goed geluid). Zelfs AV-receivers met HDMI doen alleen het geluid samen met het beeld doorsturen naar de TV, kortom wil je het geluid over de 8 speakers van de receiver dan moet er toch SP-DIF of een set analoge kabels bij.
Dat is dus echt onzin omdat HDMI bedoeld is om video EN audio signalen te transporteren. Mag je mij eens gaan uitleggen wat je aan een video EN audio signaal hebt als je je TV op je stereo installatie wil aansluiten... Dat HDMI is bedoeld om apparatuur zoals deze Dell of je spelcomputer of je dvd/blu-ray speler op de TV aan te sluiten. Je kunt daarna vanuit je TV wel een audio kabeltje trekken naar je stereo installatie (scheelt weer switch werk op 2 apparaten: TV en je stereo). Dat cue niet blij is met deze Dell vanwege het ontbreken van een optische audio uitgang kan ik me voorstellen. Lang niet iedereen heeft een TV met HDMI en een optische uitgang richting de stereo. Wellicht dat er een adapter is die dat gat kan opvangen.
Er zit wel HDMI op, dus digitale audio is wel mogelijk. Beeld heeft dan alleen VGA poort over, dus ik zou dan een HDMI splitter gebruiken.
150 euro meerprijs voor Blu-Ray? Damn, daar koop je tegenwoordig een losse speler met 10 films erbij (was een actie bij media markt) voor
Als ik de afbeeldingen zo zie zit er een laptop-formaat spelertje in, en het zal me niet verbazen als ze ook met 2,5" HDD's werken. 20*20*9cm is natuurlijk compact, zeker als je voeding in de berekening meeneemt, dat lukt een consument alleen met oplossingen als PicoPSU, en dat geheel plaatje lukt niet voor de instap prijs in zelfbouw denk ik. Met een laptopdrive in het achterhoofd, zie ik er maar één in de pricewatch staan: pricewatch: Sony NEC Optiarc BC5600S-01

Ongeveer even duur dus, als je de prijs van de DVD speler die er normaal in zit bij optelt.
Anoniem: 175233 @Umbrah12 november 2009 13:33
De harddisk is normaal desktop formaat. Anders zouden ze nooit een enkele 1TB kunnen aanbieden. Maar qua DVD speler denk ik inderdaad dat je gelijk hebt, en er een laptop versie in zit.
1TB op 2,5" is al verkrijgbaar hoor, en zou in zo'n kastje als dit niet geheel misstaan.
Wellicht ook handig om dan eens wat verder te kijken dan alleen de plaatjes, er staat namelijk een link naar die Zino in de tekst van het artikel. Als je daar bij de systeemspecificaties kijkt zie je het volgende staan:
Bays voor harde schijven
Eén 3.5" HDD
Eén 12,7 mm trayload ODD
Sleuven voor DIMM-geheugen: twee beschikbare sleuven
Er wordt dus een standaard hdd gebruikt maar wel een slimline optical disk drive (=ODD; hij is 12,7mm hoog, dat is laptop formaat wat je officieel als slimline aanduidt). Aangezien de odd al blu-ray kan lezen hoef je niet zo'n eentje aan te schaffen (kost je iets van 170 euro bij Pioneer, Sony, etc.).
Ideaal dat je er een blu-ray speler bij kunt kopen.
Ik hoef op deze manier geen 2 apparaten meer te gebruiken, maar het is een echt htpc geworden. Het is de vraag of dit een Asrock ion-ht-bd killer gaat worden of niet.
1 vraag : doet ie 1080p ;) ?
De HD3200 IGP doet dat ja, en dat met een CPU belasting van rond de 0%.

Mijn vraag: zit er een afstandsbediening bij waarmee je hem ook aan/uit kan schakelen? Dit soort bakkies zijn eigenlijk gewoon de inhoud van de HTPC BBG, maar nu nog een HTPC interface met een hoge WAF-waarde, en een marketing als dusdanig, misschien wat specifieke dell innovaties met NAS-en en 'family-pakketten' met 3 van deze bakjes, en we krijgen heel NL wel aan de HTPC!
De HD3200 IGP doet dat ja, en dat met een CPU belasting van rond de 0%
Niet op linux, dat is misschien nog wel even interessant om erbij te vertellen voor de mensen die een linux-based mediaspeler willen bouwen.
Xvba begint aardig te vorderen. De RS780 wordt ondersteund andere HD3x00 modellen niet en de HD4x00 werkt in ieder geval.
je hoort al jaren dat het begin er is met die ATI's en Linux... Ik geloof er niet meer in en koop voorlopig geen ATI meer....
Betere vraag, doet de goedkoopste versie 1080p anders kun je toch net zo goed een asrock ION 330 kopen.
Anoniem: 326358 12 november 2009 10:48
nooit een voorstander geweest voor mini pc's, kan me voorstellen dat het handig is op je werk ( ruimte besparing, heel handig. )
Thuis kan ik gewoon een grote kast neerzetten die veel sneller is voor dezelfde prijs als bijvoorbeeld de duurste zino HD :9

en natuurlijk, het is een hebbedingetje. niet geweldig handig verder..
Ehmm, nee. Die PC thuis staat waarschijnlijk een fors aantal uren idle te draaien. Een Mac Mini gebruikt dan slechts 13 watt, een grote kast zit vlot op het tienvoudige. Wanneer je de energiekosten over het aantal gebruiksuren berekent dan is bijna iedere extra investering voor een energiezuinige oplossing gerechtvaardigd.

Zo draait er hier een Mac Mini 24x7 naast een zware machine. Waarbij de Mac Mini de uren maakt en de zware machine alleen wordt gebruikt als het nodig is. En geloof me, dat kan uit.

Het is jammer dat het van de Dell niet duidelijk is wat het gebruik is. Dell geeft 65 - 75 watt op. Niet duidelijk is of dit gemiddeld, idle of max is.
Ik gok zo dat ze gebruik maken van een PicoPSU-achtige oplossing waar de 'voeding' dus eigenlijk er buiten zit, sterker nog: ik weet haast zeker dat ze hun 'standaard' laptop adaptertjes gebruiken voor de buiten-voeding. Die zijn >MAX< 65/75 Watt. De HD3200 IPG heeft een naam om zuinig te zijn (voor een IGP is het een complex throttelend ding), en die CPU's zijn ook vrij zuinig en uitgerust met AMD CnQ. Het zal mij niet verbazen als dit in dezelfde regionen zit als die minimac.
Als je op de Dell site het 360 graden aanzicht bekijkt is het overduidelijk te zien dat het hier om een losse adapter gaat. Echter is 65 en 75 Watt niet de max van de adapter maar is dit de indicatie van verbruik indien je voor resp. UMA of MXM als videokaart gaat (zie de sys specs pagina).
Hangt er natuurlijk van af wat voor werk je doet. Voor standaard brieven typen, basic internetten en het bijhouden van het klantenbestand is dit ruim voldoende. Maar dan nog zou ik persoonlijk een midi-tower plaatsen in plaats van dit kleine bakje. Ik zie dit meer als een computer met een hoog gadget gehalte. Qua rekenkracht kun je voor de prijs van de duurste inderdaad iets veel snellers plaatsen.

Al vind ik die kleurtjes wel lekker vrolijk. Misschien hadden ze zelfs de zijkanten mee kunnen spuiten. Dan had je een mooier geheel gehad. Daarmee kun je je systeem aanpassen aan je woonruimte.
Voor degenen die XBMC willen gaan draaien onder Ubuntu:

Volgens mij gaat VDPAU (HW-decoding) niet werken met een ATI-videokaart/IGP. Voor die doeleinden is een Asrock ION330 toch echt een stuk interessanter! :)
Klopt, VDPAU is van NVidia. Asrock ION330 is zeker interessanter voor een HTPC.
Het verschil is nou niet echt boeiend, lijkt mij zo. Gezien AMD sinds kort hun eigen alternatief hebben, die ongetwijfeld in XBMC word opgenomen:

X-Video Bitstream Acceleration

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 juli 2024 10:42]

En dat werkt alleen met een Radeon 4000 serie graka, dus met de standaard 3200 igp niet. Zit je rond dezelfde prijs als een Mac Mini, (basisprijs 571+graka 70 =640).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.