Vlaanderen gaat alle verkeersborden in kaart brengen

Vlaanderen laat alle verkeersborden digitaal in kaart brengen door Cyclomedia, een bedrijf dat eerder het Nederlandse wegennet in kaart bracht. De miljoenen borden moeten in 2010 allemaal in een database staan.

Cyclomedia heeft voor de Vlaamse overheid eerder een pilot gedaan. Nu deze test succesvol is afgerond, heeft Kathleen Van Brempt, de Vlaamse minister van Mobiliteit, besloten alle drie tot vijf miljoen verkeersborden langs de niet-gewestwegen in kaart te laten brengen. Deze klus moet in augustus 2010 zijn geklaard en resulteren in een database met daarin alle verkeersborden, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De nieuwe verkeersbordendatabank is onderdeel van het overkoepelende Europese Rosatte-project, dat moet zorgen voor een vlotte uitwisseling van gegevens tussen overheden en kaartenmakers. Van alle geïnventariseerde borden wordt een vaste set aan data opgeslagen, zoals de positie van het bord, de richting, de straatnaam en de gemeente waarin het bord staat. Gemeenten kunnen eventueel ook aanvullende gegevens krijgen, bijvoorbeeld hoe hoog het bord hangt en van welk materiaal de paal is gemaakt. Ook een foto van alle wegwijzers is mogelijk.

De Vlaamse overheid hoopt dat door het in kaart brengen van alle verkeersborden, kaartenmakers in staat zullen zijn bijvoorbeeld een 'dorpsvriendelijk gps-systeem' te maken. Van Brempt heeft ten behoeve van de realisatie elf miljoen euro vrijgemaakt voor de periode tot 2010.

Door Wilbert de Vries

20-11-2008 • 10:42

100 Linkedin

Submitter: brehloi

Reacties (100)

100
95
9
1
0
31
Wijzig sortering
Hoe wordt dit dan eigenlijk gedaan. Worden alle wegen langgereden en worden die dan gescant op de borden die langs de kant staan?
Van de website http://www.mobielvlaanderen.be/verkeersbordendatabank/:
Wat is de verkeersbordendatabank?

Door heel Vlaanderen toert momenteel een auto met een speciale camera op zijn dak. Die fotografeert alle wegen, en vooral: alle verkeersborden langs die wegen. Met de miljoenen foto's maakt de Vlaamse overheid een gedetailleerde online verkeersbordendatabank van heel Vlaanderen. Elk verkeersbord moet erin.

Procedure:

De camerawagen moet elke weg maar in één richting afleggen. Hij rijdt tegen een normale snelheid en hoeft niet voortdurend te stoppen.

Terwijl de auto rijdt, neemt het team 360 graden-foto's met de speciale panoramische camera die op het dak is gemonteerd. Elke foto geeft de omgeving weer in een koepelvormig beeld waarin je 360 graden kunt rondkijken, van ongeveer horizontaal voor je tot helemaal verticaal boven je. Recht naar beneden kun je niet kijken.

Het team neemt om de vijf meter een foto. De precieze positie van elke opname wordt bepaald aan de hand van het gps-apparaat dat met de camera verbonden is.

Zodra het hele wegennet van de gemeente is afgewerkt, worden alle verkeersborden op de foto's geïnventariseerd en ingevoerd.
Dus blijkbaar zoiets als Google doet met zijn streetview, maar dan voor verkeersborden.
Dan heb je net die grote camion die naast je rijdt zodat je een bord mist. :-)
kunnen ze dan ook weer mooi doorverkopen aan Google - als het toch hetzelfde soort foto's (bij daglicht, etc.) zijn.
Jup. Dit gebeurt met een speciale wagen met een videocamera bovenop gemonteerd.
Het kan ook met een digitale fotoa-camera die een GPS-aansluiting heeft. (Nikon bijvoorbeeld.)
En dan 360 graden foto's maken ?
Ja? Er was niet gezegd dat het een digicam is zoals jij thuis hebt :+
Vroegah zat Cyclomedia naast het bedrijf waar ik werkte - die hadden op hun Fordjes Ka een soort enorme koffer op het dak waar een big-ass camera in zit. die maakt digitale fototjes waar ook GPS data wordt opgeslagen, precies zoals E_E_F zegt.
Ah oke, maar zoals ik zijn bericht las leek het meer op zoiets:

http://www.petermillerpho...gps/images/NikonGPS-3.jpg
Het wordt tegenwoordig ook veel gedaan met een helikopter met daarop een camera en een laserscanner.
De helikopter vliegt dan gewoon over het landschap. Ondertussen wordt er met een 150 kHz laser het landschap gemeten, en worden er tegelijkertijd foto's gemaakt.

Met alleen de laserdata kunnen 3D-beelden worden gemaakt met daarin gegevens over wegen, struikgewas, gebouwen en dergelijke. In dit plaatje is een 3D-beeld te zien van een kruispunt. Deze 3D-omgeving is automatisch gegeneerd door een computer met alleen de laserdata. Dat geeft ook wel aan hoe nauwkeurig die laserscanner is!

Door middel van de data die met de laserscanner wordt verkregen kunnen automatisch de wegen uit het landschap worden gedestilleerd. Dankzij de gps, met een nauwkeurigheid van 1 cm, worden de foto's verbonden met de de data van de wegen.
Een computer kan automatisch de verkeersborden uit de foto's herkennen en deze verbinden met de wegendata. Hierdoor wordt dan de x,y,z-coördinaat, de betekenis en de bijbehorende weg van het verkeersbord opgeslagen in een database.
Op dit moment maakt vooral Portugal gebruik van deze techniek, want ook zij weten totaal niet hoeveel verkeersborden ze hebben en waar ze precies staan. :P
[..] alle drie tot vijf miljoen verkeersborden [...]
Haha! Men heeft echt geen idee hoeveel er staan. Grappig altijd dat je er gewoon 2 miljoen borden misschien hebt hangen.

[Reactie gewijzigd door CyberSnooP op 20 november 2008 10:46]

Dat gevoel had ik ook al. Als je er nou een paar duizend naast zit ook maar een schommeling van 2 miljoen is erg weg veel :/
Vermits de gemeenten waarschijnlijk zelf mogen borden plaatsen en hier waarschijnlijk op dit moment nog geen database van bestaat lijkt het me inderdaad erg moeilijk om hier een schatting van te maken.

Ik hoop dat men zo slim is om het dan ook ineens verplicht te stellen dat alle nieuwe borden of het verwijderen van borden word opgenomen in die database.
Anders kan men tegen dat het project ten einde is gewoon weer opnieuw beginnen omdat de informatie verouderd is.
klopt, verkeersborden zijn een lokale bevoegdheid (op niet-gewestwegen, waar het hier over gaat) en de lokale politie/gemeente zal de borden ook zelf updaten bij veranderingen.

Ik vraag me wel af wat ze gaan doen met de zogenaamde "zone 70" borden die door verschillende gemeenten op illegale wijze worden gebruikt (volgens de belgische wegcode bestaat deze zone namelijk niet)
Anoniem: 160139
@Adion20 november 2008 12:26
Misschien moet de gemeente daar geen informatie over bijhouden, maar zeker de (gelicenseerde?) fabrikanten van de officiele verkeersborden kunnen toch een betere schatting dan 80% foutmarge maken, al is het maar aan de hand van hun boekhouding?
Een jaartje geleden is de zaakvoerder van de grootste borden fabrikant in België aangehouden wegens fraude met de boekhouding e.d.

Verkeersborden zijn een lucratieve business in Vlaanderen ;)
Ga voor de grap eens rijden door vlaanderen, ze plakken gewoon een nieuw bord over een oude heen, of als die vervalt gooien ze hem gewoon om en laten hem langs de kant van de weg liggen, als je door antwerpen rijd moet je voor de grap eens letten op het (niet meer geldige)zebrapad midden over de snelweg.
Benieuwd waar dat zich bevindt. Op de ring zelf? Nog nooit gezien in ieder geval. Zebrapaden zijn trouwens geen verkeersborden.
Vaak worden deze wel aangegeven m.b.v. verkeersborden. :)
Vaak worden deze wel aangegeven m.b.v. verkeersborden. :)
Sterker nog, in Nederland in elk geval is dat zelfs verplicht, anders is het officieel geen zebrapad zoals bedoeld in de verkeerswetgeving.
Op de A12 richting Nederland. Ik rij er elke dag over en al goed nog nooit een voetganger tegen gekomen :p

Dit zebrapad komt doordat het vroeger geen autostrade was er is daar een (denk tussen de 5 en 10 jaar) x aantal jaar terug wat aangepast. zodat dus er nu nog een zebrapad over blijft :p
Moeten overheden dan neit melden waar ze verkeersborden hebben hangen? Het lijkt me sterk dat ze 'zomaar' ergens borden gaan ophangen....
Als dat allemaal op gemeenteniveau wordt opgeslagen kan er wel eens wat kwijt raken. En misschien dat een bord van 20 jaar oud niet in een digitaal systeem is opgeslagen en daardoor verloren is gegaan.
Dan heb je de hele klucht van de gas, water, elektriciteit en telecom leidingen nog niet gehoord blijkbaar. Door gebrek aan duidelijke plannen zijn er zo al zware ongevallen gebeurt.
Zoals: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gasexplosie_Gellingen
Dat ook te wijten was aan het gebrek aan correcte grondplannen waar normaal de gasleidingen aangegeven op zouden moeten zijn.
aanvullend:
naar aanleiding van een aantal gasexplosies in Amsterdam is er een docu gemaakt door AT5 over hoe men gasleidingen controleert op lekken:

Men gaat met een soort stofzuiger (meet aanwezigheid v. gas) over de -vermoedelijke- plaats van de leidingen heen.

1. Men kan wel eens een stuk missen (waaronder stukken die naar en onder huizen lopen, waar het vaak mis gaat door verzakkingen, etc. Dit ook omdat sommige veelvoorkomende typen leidingen die daar liggen een sneller verweer kennen dan anderen.).
2. Het kan eigenlijk al te laat zijn (zo geschiedde...).

[Reactie gewijzigd door amn op 20 november 2008 15:24]

ik vind het eigenlijk wel een goede stap in de juiste richting.
Het zou zelfs kunnen at elk bord een "tag" mee krijgt, zodat als hij ooit verdwijnt in de kamer van een student of zo, de politie juist kan zeggen waar deze heeft gestaan :)

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen, de voorrang van rechts zouden ze moeten afschaffen!
Elke weg die uit komt op een T-splitsing , en waar je als bestuurder niet meer rechtdoor kunt gaan , moeten stoppen.
In Belgie is dat in vele gevallen NIET zo, daar moeten we op een lange baan aan elk zijstraatje voorrang verlenen.

Enkel de moeilijke kruispunten zouden ze dan de juiste markeringen, moeten plaatsen.
is ook veel interessanter voor de verzekeringen, en er gebeuren minder ongelukken
Als ze deze gegevens ook in de database zouden steken teminste...
Dit is natuurlijk lichtelijk off-topic :)

De reden dat het niet gebeurt is eenduidigheid. Want wanneer spreek je over een T en wanneer niet. Voorrang van rechts is heel duidelijk en eenduidig.
Dat is oa de reden dat men ook bestuurders die stoppen aan een kruispunt hun voorrang niet meer ontneemt. In NL bestond het-ontnemen-van-de-voorrang-bij-stoppen niet en dat leidde tot ongelukken in de grensstreek met BE. Ook buitenlanders in de rest van het land maakten zo brokken. In BE is de wet dan aangepast dat je voorrang hebt als je van rechts komt, altijd.

Een andere reden om uw systeem niet in te voeren is snelheid. Waar je nu bij elk klein baantje toch ff moet opletten als er een gek komt uitgestoven, die dan nota bene voorrang heeft, moet dat in uw voorstel niet meer. Je kan dus rustig 50-60 rijden in een zone50 zonder dat er gevaar is. Als je dat in de huidige situatie doet, moet je constant optrekken enzo. De snelheid ligt momenteel dus organisch (=niet door flitspalen ofzo) lager.

Verder zie ik het nut van taggen niet echt, tenzij de politie Gestapo-gewijs bij elke studentenkamer en/of jeugdbeweging de deur kapotstampt op zoek naar verkeersborden. Deze zijn wel aardig duur (100+ euro), maar zelfs dat rechtvaardigt absoluut niet dat er actief naar gezocht moet worden.
Het sop is de kool niet waard.
"Dat is oa de reden dat men ook bestuurders die stoppen aan een kruispunt hun voorrang niet meer ontneemt. In NL bestond het-ontnemen-van-de-voorrang-bij-stoppen niet en dat leidde tot ongelukken in de grensstreek met BE."

Hmm. Ik heb altijd geleerd dat degene die stopt zijn voorrang weggeeft. Tuurlijk, in sommige situaties moet je even voorzichtig doen. Maar het lijkt mij ook onzinnig om iedereen verplichten te stoppen in een iedereen-heeft-voorrang-op-elkaar situatie als er eentje stopt. En dan maar wachten totdat je er met z'n 3/4-en uit komt.
Was gisteren te zien om het nieuwsbericht. Het zag er niet uit maar het lijkt me wel te werken als ze er wat nuttigs mee doen. Dat er in België veel te veel borden langs de wegstaan is al lang bekend (het zijn net paddestoelen). Dat men er nu iets aan wil doen vind ik wel een goed idee. Het zou immers ook gaan om te kijken naar knelpunten in ons Belgisch verkeerswegennet. Want er zijn er een hoop waar de borden dan niet voorzien zijn. Dus eigenlijk komt het erop neer dat men in België alles opnieuw zal moeten inrichten. De enige vraag blijft, op welke termijn zal dit "project" uitgevoerd worden. Als je leest dat tegen 2010 alle borden in kaart moeten worden gebracht, tegen wanneer zijn dan alle borden dan aangepast. Dit zal ook wel weer een geruime tijd duren.

Conclusie: dit wordt dus een project die heel veel kost en waarbij nog niet eens zeker is, België kennende dat het weer op de lange baan geschoven wordt, al hoop ik het tegendeel.
Je kan je ook afvragen hoeveel borden er alweer zijn gewijzigd/bijgekomen/weggehaald nadat dit project is afgerond, en is het de bedoeling dat deze wijzigingen hierna ook direct in de database gaan worden doorgevoerd, of moeten ze elke paar jaar opnieuw het hele land door karren om nieuwe foto's te maken?
Anoniem: 121991
20 november 2008 11:01
En dan te zeggen dat Google ook net aankondigt van in België rond te rijden voor streetview 8)7 .. Gaan ze achter elkaar rijden?
Google begint in Maasmechelen, deze club in De Panne, rijden ze elkaar niet in de weg ^^
Nu maar hopen dat de camerawagen niet de weg kwijt raakt.

Dat gebeurt namelijk nog wel eens als je op de belgische borden let.
Anoniem: 172377
20 november 2008 10:50
dit noemt men bij ons 8)7 bezigheidstherapieën
het lijkt mij zeer nuttig!

Hoevaak ik niet een snelheidsberpeinkgsbord tegenkom (30) en helemaal geen afmelding zie of erger geen werkzaamheden.....

Laatst nog een verhaal gehoord over een snelheidsovertreding waarbij de politie niet wist dat er wel degelijk een bord van 70 hing ipv van dat zij dachten 50. Met zo'n database is er dan geen discussie mogelijk...
Discussie is er steeds mogelijk. zo'n database is een tijdsopname. als iemand in een 'jolige' bui zo'n bord weg haalt dan klopt 't dus niet meer.
Daarom moet dat ook meteen gemeld worden zodat de verkeers veiligheid niet in gevaar komt
Door wie ? Door degene die dat bord weghaalt voor thuis ?
ik bedoel met geen discussie mogelijk, dat de politie kan zien welke borden er moeten staan. Nu weet de politie ook niet meer dan de situatie die het bord aangeeft... en die is afhankelijk van het moment.

Het doel vd database is uiteindelijk ook regulering en een referentiemodel maken voor plaatsing van verkeersborden
Dat de politie weet welke borden er hadden moeten staan maakt niet uit. Althans niet in Nederland. Raar maar waar, als ik hier morgen een bord aan de straat zet met daarop 30, terwijl het 50 is, dan horen mensen zich daar aan te houden, d.w.z. kan de politie ze terecht een bekeuring geven. En als er ergens een bord had moeten staan met 50, maar dat bord is gejat, dan kan de politie mensen niet bekeuren als ze bijv. 60 rijden omdat de database nu eenmaal laat zien dat er een bord van 50 had moeten staan.

Dus ik denk niet dat zo'n database handig is voor politie. Het is handig om inzicht te krijgen in verkeerssituaties, voor bijvoorbeeld weggebruikers (middels navigatie systeem), ambtenaren en wegenbouwers. Ik vraag me wel af welke rechtsgeldigheid de database in dat opzicht krijgt. Het lijkt me geen enkele.
Maarrr... Men kan met zo'n database dus wél checken dat jouw bord van 30 km/u daar helemaal niet hoort te staan en weggehaald behoort te worden. En dat er een bord van 50 km/u is weggehaald, en waar dan precies.
Dat kun je doen, maar ik neem aan dat ze niet voor één gat te vangen zijn. Een politieagent die je achtervolgt om een boete te geven zal heus wel ergens noteren dat hij een bord heeft gezien. Als een agent dat beweert gaat zijn verklaring boven die van jou.
Dat agenten liegen onder ede als het ze uitkomt is bekend, maar als je ze met foto of videomateriaal onderuit kunt halen kunnen ze toch nat gaan. De sm eris komt er welliswaar gewoonlijk mee weg zonder problemen maar je kunt de zaak als burger dan toch winnen.
Jawel hoor, na een maand is hij al achterhaald ;)

Maar dan nog, het blijft een nuttige database. Bovendien kost het maar 11 miljoen, veel minder dan ik verwacht had van een overheidsproject!
Dat achterhaald hoeft natuurlijk niet als ze alle gemeenten verplichten bij het plaatsen van nieuwe borden dit door tegeven blijft de database vanzelf uptodate.
Die discussie was toch al niet echt mogelijk, het bewijs is er namelijk gewoon (dat bord dat 70 danwel 50 aangeeft)
Anoniem: 46304
@.oisyn20 november 2008 11:57
Als dat onduidelijk geplaatst is kun je daar beter een foto van maken voordat je dat meldt in een verweerschrift. Het zou niet de eerste keer zijn dat men gauw de bebording aanpast.
Hoevaak ik niet een snelheidsberpeinkgsbord tegenkom (30) en helemaal geen afmelding zie of erger geen werkzaamheden.....

Dat moet ook niet, een bord is geldig tot het volgende afmeldingsbord, of tot de volgende kruising van wegen.
en als het bord dan door vandalisme is weggehaald?
Hoevaak ik niet een snelheidsberpeinkgsbord tegenkom (30) en helemaal geen afmelding zie of erger geen werkzaamheden.
Er hoeven ook helemaal geen wegwerkzaamheden te zijn hoor. Een maximumsnelheid 30km/h is in Nederland in steeds meer gemeenten een vrij normale maximumsnelheid aan het worden voor woongebieden en straten binnen de bebouwde kom waar alleen maar bestemmingsverkeer overheen komt.

Wegwerkzaamheden staan hier compleet los van; al zul je daar misschien ook wel eens een tijdelijk 30-bord aantreffen. Dan is het inderdaad wel netter om ook een bord einde 30 neer te zetten, al zul je meestel zelf wel kunnen zien waar de wegwerkzaamheden afgelopen zijn.
Hebben de Vlamingen ook zoiets als de Wet Openbaarheid Bestuur? Zulke databases in het publieke domein zijn natuurlijk prachtig voor GIS-toepassingen.
Jups zowel op federaal als gewestelijk niveau is er openbaarheid van bestuur (op gewestelijk niveau wel pas sinds 2004 |:( )
Jahaa, doe ons er maar eentje!! Niks meer met een camera 3x de route voor een omleiding rijden, en dan 2 dagen alle beelden bekijken en handmatig intekenen. Gewoon even een grens in shape formaat uploaden en presto.. Of nog mooier, een wms service. :) Kan het nog realtime ook!
Dat valt serieus tegen. In ieder geval is de beslotenheid, vooral op Belgisch niveau, in de verste verte niet te vergelijken met de openheid in Nederland.

Op Vlaams niveau is een en ander minder duidelijk.

Als vrijwilliger voor http://OpenStreetmap.org ben ik sinds een week of drie aan het proberen op zijn minst de gps-tracks van het meetvoertuig los te krijgen.

Nog geen reactie van de bevoegde diensten gekregen.
Ik vind het gek dat dit over Vlaanderen gaat en niet over België - lijkt me toch dat je dit als land wilt?
België is een federaal land (artikel 1 uit de belgische grondwet: Art. 1

België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten.) en over bepaalde bevoegdheden kan Vlaanderen eigen beslissingen nemen. Belangrijke zaken in Vlaanderen worden niet altijd even belangrijk geacht in Wallonië, en omgekeerd.
En hoe doen ze dit met de borden die van plek verwisselen? Er zijn zat eenrichtingsverkeerweggetjes die op even weken de ene kant op 1 richting zijn, en de volgende week draaien ze het bord om zodat je vanaf de andere kant erin mag/moet.

Helemaal mooi is dat ze dan ook wisselen aan welke kant je je auto mag parkeren...Zie je soms iedereen op maandag snel zn auto naar de andere kant van de weg rijden.

Wat een systeem hebben ze daar _/-\o_
Kan je hier voorbeelden van geven, want dit ben ik nu werkelijk nog nergens tegen gekomen. Daar sta ik dan ook een beetje versteld van, want wat voor systeem is dat nu weer...
Enkel richtingsborden die elke week veranderen van kant, daar heb ik nog nooit van gehoord.
Beurtelings parkeren dan weer wel. Het zijn borden die vereisen dat de inwoners halverwege de maand tussen 20u en 24u 's avonds de wagen aan de andere kant van de straat parkeren. Ik denk dat het is om in straten die te smal zijn om aan 2 kanten te parkeren geen enkele kant te benadelen :).
Bestaat dit bord dan niet in NL?
Hij zal waarschijnlijk dat bedoelen ja, ik vond het al zo raar van dat afwisselend 1 richtings verkeer. En het is blijkbaar typisch Belgisch als ik dit mag geloven: http://nl.wikipedia.org/wiki/Beurtelings_parkeren

Toch vraag ik mij af of het niet voor meer hinder zorgt dan het voorkomt.

[Reactie gewijzigd door lembregtse op 20 november 2008 11:58]

Dat bord bestaat inderdaad ook gewoon in Nederland...
Dat bord bestaat inderdaad ook gewoon in Nederland...
Het parkeerverbod wel ja, maar met die tijden erbij wordt het volgens mij in Nederland nooit toegepast. Het parkeerverbodsbord geldt namelijk alleen voor de kant van weg (links of rechts) waar hij geplaatst is. Dus als het aan allebei de kanten geldt moeten er 2 borden geplaatst worden, en als het bord alleen tijdens bepaalde tijden geldig is, of zelfs voor elke kant op een ander tijdstip, dan moet er dus gewoon een wit onderbord onder met de tijden erop.
Ik weet dat er iig in Haarlem een straat is die zo'n bord heeft.
Eigenlijk is het niet 1 bord, maar verschillende:
Aan beide zijde een 'verboden te parkeren' bord met daaronder in tekst de uitzondering.
Anoniem: 128823
@EcoR20 november 2008 11:07
Eenrichtingstraten die elke 14 dagen veranderen van richting bestaan niet hoor, alleen het beurtelings parkeren aan elke kant.

Het lijkt misschien belachelijk, maar ik vind het een prachtig systeem. Je hebt dan tenminste niet een hele maand wagens voor je deur staan.
Bij langdurige werken kan ik me wel zoiets voorstellen...
Aannemend dat er genoeg parkeer plaatsen zijn voor iedereen staat je auto dan niet voor je deur maar 5 meter voor je deur aan de overkant v/d straat. Groot verschil natuurlijk... :/
Blijft natuurlijk ook maar een momentopname (of een hele boel kleine moment opnames).
Er worden zat border gejoept, omver gereden, weggehaald of neergehangen in de tijd dat ze alle straten zijn langsgeweest.
Ja, die kun je natuurlijk ook gewoon gelijk in die dbase plempen.... lijkt me logisch eigenlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee