De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag drie personen veroordeeld tot taakstraffen wegens het inbreken in de computers van persbureau GPD. Een vierde werd vrijgesproken.
Twee ex-werknemers van GPD, die op de afdeling voorlichting van het ministerie van Sociale Zaken waren gaan werken, hadden van een andere GPD-medewerker een toegangscode gekregen voor het computernetwerk van GPD, waarin onder andere nog niet gepubliceerde artikelen te zien waren. Tussen juni 2006 en oktober 2007 hadden zij volgens het persbureau minstens 350 keer ingebroken in het netwerk van GPD.
De zaak kwam een jaar geleden aan het licht, toen de chef van de twee hackers zich bij het persbureau beklaagde over een artikel met een interview met minister Donner. Dit bericht was nog niet gepubliceerd en moest derhalve wel op illegale wijze bij het ministerie terecht gekomen zijn. De ambtenaren ontkenden aanvankelijk de computerinbraak, maar een onderzoek door de computerafdeling van GPD bracht aan het licht dat er herhaaldelijk mensen vanaf een computer van Sociale Zaken in het netwerk hadden gesnuffeld.
Het persbureau deed aangifte van computervredebreuk en de officier van justitie besloot vervolging in te stellen tegen de twee hackers, hun chef en de GPD-werknemer die de toegangscode had afgegeven. De rechtbank veroordeelde de hackers tot voorwaardelijke taakstraffen van 100 en 150 uur. De leverancier van de inlogcode kreeg 60 uur voorwaardelijk, terwijl de chef werd vrijgesproken, omdat hij volgens de rechtbank niet wist dat de berichten gestolen waren.
De officier van justitie had onvoorwaardelijke taakstraffen geëist, omdat de hackers volgens hem de integriteit van de overheid hadden aangetast. Het feit dat de beveiliging van de GPD te wensen overliet vond hij geen excuus, maar de rechters beschouwden het wel als een verzachtende omstandigheid. Ook vonden ze dat de verdachten al behoorlijk waren gestraft door de alle publiciteit. Omdat zij geen strafblad hadden en ook niet uit waren geweest op persoonlijk gewin, vond de rechtbank voorwaardelijke straffen meer op zijn plaats, meldt Het Parool.