Fujitsu Siemens introduceert nieuwe mini-pc

Fujitsu Siemens heeft een mini-deskopsysteem op basis van notebooktechnologie ontwikkeld. De Esprimo Q5030 heeft een mobiele Core 2 Duo P8400-cpu van Intel die op 2,26GHz werkt, en verbruikt minder dan 80kWh per jaar.

De Fujitsu Siemens Esprimo Q5030 meet 165x165x50mm en het apparaat weegt 1,7kg. De fabrikant heeft niet voor de energiezuinige Atom-cpu van Intel gekozen, zoals Asus bij zijn Eee Box, maar heeft het systeem op de Centrino 2-standaard gebaseerd. Naast de P8400-notebookchip kan ook worden gekozen voor de op 1,8GHz geklokte T5670 of voor de Celeron 575, die zijn werk op 2,0GHz doet. De cpu's krijgen gezelschap van een Intel GM45-chipset en de GMA 4500M HD-igp handelt het grafische werk af.

De kleine desktopcomputer kan verder worden uitgerust met maximaal 4GB geheugen en een harde schijf met een opslagcapaciteit van 250GB. Daarnaast zijn er zes usb 2.0-poorten, een slotloading dvd-drive, een esata-aansluiting en een dvi-interface aanwezig. Volgens Fujitsu Siemens voldoet het apparaat met gemak aan de energiebesparende eisen die Energy Star 4.0 stelt en zou de Esprimo minder dan 80kWh per jaar verbruiken. De mini-pc is vanaf half augustus beschikbaar voor een adviesprijs van 630 euro.

Fujitsu Siemens Esprimo Q5030 1 Fujitsu Siemens Esprimo Q5030 2 Fujitsu Siemens Esprimo Q5030 3

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-08-2008 • 12:52

61

Reacties (61)

61
58
6
3
0
1
Wijzig sortering
Waarom komen ze nou met een 80kWh per jaar? Wat is dat nou voor energie gebruik aanduiding? Als dit bij 24/7 belasting is, zou dit 9 W/h betekenen en dat geloof ik niet. Waarom kunnen ze niet gewoon aangeven wat het stroomverbruik per uur is, zoals bij elk ander electrisch artikel?

Dit is maar marketing-praat.

Edit: in de specification factsheet (http://sp.fujitsu-siemens.com/dmsp/docs/ds_esprimo_q5030.pdf) staan de power consumptions ook nog niet ingevuld.

Edit2: Tweakers moet toch eens wat minder direct persberichten 1-op-1 overkloppen, maar het geschrevene ook eens met een kritische blik bekijken.

[Reactie gewijzigd door chrisboers op 25 juli 2024 05:27]

Neem aan dat je 9 J/h bedoelt, W is namelijk al J/s :)

Maar dan nog klopt je berekening geloof ik niet.

80 kWh= 80x1000x3600= 2,88x10^8 J

Dus het energieverbruik zou zijn: 2,88x10^8/365/24/60/60= 9 J/s = 9 W

Dat lijkt me erg weinig, neem aan dat ze uitgaan van 6 uur aanstaan per dag, dan kom je op een reeeler verbruik van ongeveer 36W
Even daargelaten of de berekening nou zou kloppen of niet - de cpu in dit apparaat alleen heeft een TDP > 9W.
TDP = warmteverlies (bij een processor gelijk aan vermogenopname) bij volledige belasting. Ik denk dat de processor van de gemiddelde kantoor-PC zich eerder verveelt en hoop en al op 10% cpu-load gemiddeld uitkomt, waardoor het verbruik van de processor ook een stuk lager zal liggen dan zijn TDP.

Mijn vorige laptop geraakte effectief aan 9W energieverbruik wanneer hij ingesteld stond op zijn energiezuinigste stand en met het scherm uit. Zijn opvolger is iets minder zuinig, en zal vermoedelijk eerder rond de 12W uitkomen. Let wel: die 9W was het door de laptop verbruikte vermogen terwijl hij op batterij werkte. Op netstroom moet je daar nog het verlies van de voeding bijtellen.

Aangezien deze computertjes eigenlijk ook laptophardware gebruiken, lijkt die 9W me nog niet eens onmogelijk (zonder scherm/luidsprekers dan wel). Ik verwacht echter eerder dat het 12 a 15W gemiddeld uit het stopcontact gaat trekken bij kantoorgebruik. In ieder geval zuiniger dan mijn PCtje, die tussen de 110 (idle/surfen/kantoortoepassingen) en 240W (4 cores en videokaart full load) zit
Ofwel, mijn berekening klopt prima, alleen heb ik het over een gebruik van W/h en jij over 9 W.
Ofwel, berekening correct, aanduiding fout. Het moet dus 9 W zijn, ipv 9W/h
Of gewoon hoeveel vermogen dat ding trekt. Dat kan ik zelf dan wel weer doorrekenen naar een tijdseenheid.
minder dan 80kWh per jaar verbruiken
bij 5 minuten gebruik per dag. Of 24/7 continu? Om alleen 80kWh per jaar verbruik te noemen is compleet zinloos. Helaas kan ik nergens vinden wat dat ding nou echt verbruikt.

Edit: verderop in het persbericht staat voor mij ook iets onduidelijks:
With a stable lifecycle of at least 12 months, the small powerhouse is a top investment for business customers.
Dus meestal gaan dergelijke computers binnen 12 maanden kapot? Of blijft 1 jaar up-to-date? Ik verwacht toch zeker dat een computer 5 jaar lang 24/7 kan blijven draaien zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door Zwartoog op 25 juli 2024 05:27]

Met 'life cycle' wordt normaal gesproken bedoeld hoe lang het product in de handel is. Dat is voor bedrijven wel van belang want als je bijvoorbeeld investeert in reserve-onderdelen die je binnen het bedrijf hebt liggen, of je bureau's laat aanpassen op de maat van een computer, of na een jaar of twee het geheugen wilt kunnen upgraden, dan is het goed om te weten dat de leverancier het model na enige tijd nog steeds ondersteunt.

Die 12 maanden vind ik dan wel weer raar, want het zou toch langer moeten zijn om écht de interesse van de zakelijke markt te krijgen.
er staat hier een PC op de kast die verbruikt 0KWh/jaar.... Maar die staat dan ook echt uit.

oftwel, wat bedoelen ze met KWh/jaar? nij elke dag 1uur aanstaan? 24/7 aanstaan? alleen tijdens kantoortijden aanstaan?

waarde zegt NIX!
Anoniem: 116213 @boner14 augustus 2008 14:19
Dit zijn vermoedelijk kantooruren berekeningen.

40 uur per week, 50 weken per jaar = 2000 uur (h).

80,000 (kWh) / 2000 (h) = 40 Watt.

Misschien 52 weken, en eventueel 35 uur per week, het zit gewoon waarschijnlijk rond de 40 Watt. Dat is trouwens niet echt een schokkende waarde, want ik draai dat zelf ook al een tijdje met een zelfgebouwde Shuttle XPC, waardoor ze het vermoedelijk via marketing willen verdoezelen op jaar basis.

Echter de persoon van een bedrijf (of consument zelf) die de energie rekeningen moet betalen, die heeft meer aan een jaarbasis kWh getal, wat ook op hun energie rekening staat vermeld, dan aan 40Watt, waar hun dan weer vaak niks mee aan weten.

@MBV, daar is dan dus slaapstand/etc voor, zelfs tijdens een 8 uur durende werkdag worden de meeste kantoormachines nooit 100% benut, dus er is zelfs op die momenten al veel energie te besparen, wat alle moderne computers tegenwoordig met gemak doen (klok terug schakelen, cores uitschakelen, voltage omlaag, GPU uitschakelen, etc)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116213 op 25 juli 2024 05:27]

Op mijn werk laat zo ongeveer iedereen de PC 's nachts aanstaan (soms om met VPN en RDP over te kunnen nemen, kassa- en andere systemen omdat niemand daar met z'n tengels aan hoort te zitten, meestal zonder duidelijke reden). Dus ik weet niet hoe goed de indicatie is op basis van 40u/wk.
Als ze 40 Watt verbruiken kun je alsnog veel beter gewoon een laptop kopen. Mijn dell inspiron 6400 trekt gemiddeld 30 watt.
Bij een desktop heb je er altijd nog een monitor bij nodig die ook al snel op 50 watt of meer zitten, dus blijft een laptop veel efficiënter.
Anders lees je gewoon de energy star spec even door:
http://www.eu-energystar....20V4.0%20Final%20Spec.pdf

EDIT:
Stel kantoor gebruik 8/5 kom je op 50W. Dus dat lijkt me geen gekke gok omdat ze daarmee aan de energy star categorie A voldoen.

[Reactie gewijzigd door FireAge op 25 juli 2024 05:27]

Ok, dus je ziet een computertje en denkt: Leuk, wat zou ie verbruiken? Eerst even energy star spec opzoeken en dan proberen te lezen. En vervolgens nog steeds niet weten wat het verbruikt. Leuk dat bedrijven zo'n ding meestal 8 uur per dag hebben draaien. Thuis kan het verschillen tot een paar uurtjes in de avond tot 24 uur. Nee, duidelijk is anders...
Tsja, als je de spec op bladzijde 8 pakt dan weet je het meteen. Een fabrikant kan nooit aangeven hoeveel hun pc gebruikt. Ze zouden hooguit het piek verbruik kunnen geven, maar dat is informatie waar ook niemand wat aan heeft.

Misschien zouden ze iets kunnen doen als gemiddeld gebruik per uur en dat opdelen in categorien als office, games en photoshoppen oid.
Onzin, ze kunnen prima aangeven wat dat ding in full load en in idle gebruikt. Als ze willen kunnen ze zelfs het stand-by gebruik vermelden.
Sterker, die informatie MOETEN ze opleveren, die moet uiteindelijk in de specs komen te staan. Daar staat nu alleen nog TBD, ofwel, ze hebben de officiele cijfers nog niet eens!
Op zich natuurlijk een leuk idee, een (media)servertje opzetten op zo'n soort ding en dan dmv wol zoals paar artikelen terug werd beschreven het alleen aan laten gaan wanneer je hem nodig hebt.. op die manier heb je praktisch zonder stroomverbruik 24/7 toegang tot je bestanden!
Beetje duur media file/servertje en er passen denk ook maar weinig HD's in.
Dan is een dedicated NAS een veel betere oplossing, zoals:

1x $309.99 Thecus N3200 NAS
3x $81.50 - WD6400AAKS

Totaal is $554.49 voor een 1280GB RAID-5 volume, zodat er één schijf kapot kan gaan en je geen data verliest. Tevens verbruiken ze ontzettend weinig stroom ook bij maximaal gebruik, omdat er geen onnodige componenten inzitten.

Ik kan me de specs van dit SoHo model niet voorhalen, maar de duurdere modellen hebben ook WOL ondersteuning, en hou zou me niks verbazen dat het ook het geval is met dit huis-tuin-en-keuken model.
Mis wel de hdmi met hdcp interface voor mediaspeler gebruik
Want?

De grafische chipset, die toentertijd door Intel is aangekondigd als "nog sneller", is niet toereikend om vloeiend 720P af te spelen en al helemaal niet 1080P. Dus tenzij jij andere ideeen hebt over mediaspeler, dan kan je dus deze Fujitsu's netjes in de winkel laten liggen.
Uhm, de 945C chipset die al "eeuwen" oud is speelt vloeiend 720p video af. De mac mini bijvoorbeeld kan net geen 1080p afspelen. 1080i doet die redelijk goed. Intel heeft aangegeven dat de G45 chipset die hier in wordt gebruikt de eerste chipset is die native full HD, oftewel 1080p af kan spelen zonder haperen.

Verder klagen mensen over de prijs, en om dan toch nog maar een keer met de mac mini vergelijken (ja ik weet het) Als je ziet dat je bij apple 700 euro betaald voor een vergelijkbare computer die een verouderde core 2 duo erin heeft op een lagere clocksnelheid, minder opslagruimte een oudere chipset etc. Dan is dit dingetje niet eens zo duur. Zeker als je ziet wat je aan stroomkosten bespaard. Deze processor zou een DTP hebben van 25 watt. Als je dat vergelijkt met desktopmodellen dan scheelt dit heel wat.
De cpu's krijgen gezelschap van een Intel GM45-chipset en de GMA 4500M HD-igp handelt het grafische werk af.
Lees ook even: http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2327138,00.asp voor een willekeurige mening.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 25 juli 2024 05:27]

Inderdaad. Een dergelijke PC met fatsoenlijke aansluitingen voor TV (HDMI en S-Video) en een TV-tuner zou ik bijna direkt kopen.
Alleen die prijs... € 630, voor dat geld kan ik drie HTPC's in elkaar zetten.

[Reactie gewijzigd door Maasluip op 25 juli 2024 05:27]

Helaas zit er geen TV tuner in....

en geef mij eens de specificaties van jouw HTPC van 207 euro?
hoe kom je aan 207 euro? :P Ik kom toch echt op 210. Of is die 3 euro een verwijderingsbijdrage oid? :P
ik kom op 206 euro eigenlijk :-)

goedkope case
ASROCK ALiveNF7G-FULLHD
Athlon 64 x2 4800+
1GB DDR2 RAM
SATA DVD-ROM
SATA Harddisk 80GB
Hauppage TV-kaartje
linux

OK, je zal er geen full HD content mee moeten afspelen, maar 720p zou nog geen probleem mogen zijn.
knap hoor...

als je een heel erg goedkope kast heb en alles gaat ophalen met gratis vervoer zeker ;)
Nou, een verbruik van 9 W is helemaal niet onrealistisch voor een thin-client.
Let wel: dit is zonder monitor.

BTW, het is kWh en niet kW/h

[Reactie gewijzigd door Alkjoa op 25 juli 2024 05:27]

Als ik even kijk naar leveranciers van thin clients, dan zit je met je 9W ongeveer 50% boven de "groene specificatie" die sommigen eropna houden. Tuurlijk, 50% is op zich erg weinig maar het is en blijft 50% teveel.

Wyse S10 (even ook de kleine lettertjes lezen)

Aan de andere kant; de PC in het artikel is wel erg zwaar uitgevoerd voor een thin client en kan imho niet als dusdanig geclassificeerd worden.
Let wel: dit is zonder monitor.
En zonder schijven.
Wel een mooi ESX 3i servertje volgens mij... Thuis heb ik nu een Pentium 4 3GHz met ESX 3i draaien en die verstookt al 70Watt als alle machines gestopt zijn... Dit doosje is lekker klein (past makkelijk naast de router in de meterkast) én verbruikt minder energie.

[Reactie gewijzigd door haggard op 25 juli 2024 05:27]

ESX op dat ding? Uhm... mis je niet een beetje resources?
(Zo heeft een centrino volgens mij geen VM extensies)
Centrino?

Virtualisatie ondersteuning word geregeld door de CPU...
Centrino = type CPU waaronder een x aantal Intel T-modellen die voornamelijk in laptops en low-power PC's worden gezet....

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 25 juli 2024 05:27]

Centrino is helemaal geen type CPU, maar een platform WAARONDER een type CPU plus een aantal essentieel onderdelen zoals wifi, chipset...

Ik heb hier ook een T processor in een desktop maar dat is zeker geen Centrino systeem...
Deze 'Mini-PC' lijkt verdacht veel op een AOpen Mini-PC.
De vormgeving is wat anders, maar de achterkant is exact hetzelfde als die van AOpen en ik denk dat de inhoud(MoBo, optical, koeler e.d.) ook hetzelfde zal zijn.
Anoniem: 245418 14 augustus 2008 15:06
Zakelijke klanten kunnen sowieso beter een Thin-Client aanschaffen.
De Wyse S10 is voor 80% van alle bedrijven geschikt, of de V10 voor dual-video!
Geen gedoe met harde schijven en mooi alles op het netwerk..
Alleen heb je er ergens in de kelder zo'n erorm dikke energie slurpende server bij nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.