DualCor wil dat Intel stopt met gebruik 'dual core'

Het Amerikaanse bedrijf DualCor wil dat Intel stopt met het gebruik van de term 'dual core' in zijn marketing. Dit zou namelijk tot verwarring kunnen leiden. Om de tot nu toe geleden schade te compenseren eist men een miljoen dollar.

DualCor heeft zijn naam in mei 2004 officieel vast laten leggen, maar gebruikt hem al sinds december 2003. Daarvoor heette het bedrijf GCVI. Intel begon met de verkoop van de eerste dualcorechips in 2005, maar heeft pas sinds deze zomer een product waarbij de term 'dual core' echt letterlijk in de naam voorkomt. Daarvoor werden alleen namen als Pentium D en Core Duo gebruikt. Het is niet duidelijk of dat ook de reden is waarom DualCor nu pas bezwaar maakt.

Intel Pentium Dual-Core InsideDualCor maakt een apparaat dat het de cPc noemt. Hierin zitten zowel een 1,5GHz VIA C7M als een 400MHz Intel PXA263. Met deze combinatie van x86- en ARM-processors biedt men de gebruiker de keuze tussen zuinigheid, softwarecompatibiliteit en prestaties.

In de aanklacht valt te lezen dat Intels gebruik van de term 'dual core' waarschijnlijk leidt tot 'verwarring, vergissing en misleiding' bij klanten, als het aankomt op de 'kwaliteit en aard' van de producten van DualCor.

Door Wouter Tinus

03-09-2007 • 20:18

119 Linkedin

Bron: The Inquirer

Reacties (119)

119
96
17
10
0
3
Wijzig sortering
Het probleem zit hem echt wel in de handelsnaam Dual Core. En het bedrijf DualCor heeft de plicht zijn naam te beschermen. Kijk maar even naar het plaatje dat bij het bericht staat: Pentium Dual Core TM, en TM staat zoals we allen weten voor trademark. DualCor kan dit dus niet zomaar laten voorbij gaan.
Dus aan allen die denken dat dit bedrijfje gratis reclame plus extra inkomsten ziet: als Intel dit nu niet als trademark had gebruikt was er niets aan de hand geweest.
Anoniem: 137281
3 september 2007 22:03
Of het een gewoon een woord is maakt niet uit. Het gaat erom dat er als er sprake is van merk of handelsnamen het niet wenselijk is dat er naamsverwarring optreedt. Dat wil niet zeggen dat 2 bedrijven niet hetzelfde woord voor een product kunnnen gebruiken, zolang er geen verwarring op kan treden is dat geen probleem (bijviirbeeld als er sprake is van 2 verschillende geografische gebieden).

Hoezo zou zo'n claim geen kans maken? Het scheelt notabene een letter en je spreekt de woorden in het engels bijna identiek uit, dus er is wel degelijk de mogelijkheid tot naamsverwarring.
Ik snap niet waarom iedereen hier Intel verdedigt aangezien dit bedrijf de naam simpelweg eerder gebruikte. Het is bovendien niet zomaar een simpel bedrijfje met een pakkende naam om alleen geld op te strijken, maar bieden simpelweg een product aan.

Als ze het niet verdedigen en de naam Dual Core meer gebruikt gaat worden, dan heb je ook kans dat je bijvoorbeeld bij het zoeken naar 'dualcor' meer resultaten zult krijgen over de processors dan over hun producten, omdat veel mensen typo's zullen maken of het verkeerd zullen spellen. Een grote kans dus dat het wel degelijk hun business zal schaden.

Bovendien zou je anders uitkijken met welke naam je neemt, omdat anders een multinational een bijna identieke naam kan registreren waardoor jij de dupe bent. Als er een bedrijf komt dat zich Intell noemt, dan zal Intel ook binnen notime een rechtszaak aanspannen.
Waarom AMD niet? :P

Imho is dual core toch heel anders als DualCor, tenzij de marketing mensen van Intel allemaal analfabetisch zijn.
beetje vreemd.. kom op de amd website de volgende namen van processoren tegen gebruikmakende van een dual-core naam:
AMD Turion™ 64 X2 Dual-Core Mobile Technology
AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor for Desktop
Verschil in deze:

Intel gebruikt het als een merknaam...

AMD gebruikt het als beschrijving van het type cpu. Dual-Core Mobile technologie. Ofwel een processor met twee cores die geschikt zijn gemaakt voor mobiele technologie.

Wezelijk verschil

Als Intel de cpu had beschreven als Intel Pentium with dual core technology was er geen wolkje aan de strak blauwe hemel te zien.

[Reactie gewijzigd door timonb op 3 september 2007 22:03]

Nee, Intel gebruikt Core2 Duo als productname. Dual Core is gewoon een technische term die door zowel Intel, AMD en vele andere technische bedrijven gebruikt word...
maar heeft pas sinds deze zomer een product waarbij de term 'dual core' echt letterlijk in de naam voorkomt. Daarvoor werden alleen namen als Pentium D en Core Duo gebruikt.
Do I need to say more?
Zo vreemd is het niet. Je begint met één bedrijf, als dat lukt, sta je veel sterker voor het volgende.
Omdat AMD "X2" gebruikt, Intel had ook geen problemen gehad als het gewoon "Pentium D" en "Core ( 2) Duo" zou gebruiken, Echter zijn er nu ook "Intel Pentium Dual Core" processors te koop en daar zit het hem nu juist in...
Gebruikt Intel officieel niet de produktaanduiding Core 2D en dus niet de term Dualcore voor haar produkt ? En dus het gebruik van een omschrijvingsterm wat toevallig ook op een produktnaam lijkt, zal toch wel een wat vergezochte manier van inkomstendelving of -afkalving zijn.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 3 september 2007 20:31]

Volgens het stuk hierboven sinds kort dus wel.
de E2140, E2160 en E2180 (en notebooktegenhangers) gebruiken "pentium dual core". da's het low-end segment onder de duals zeg maar, net boven celeron :)
Als het voor dat segment alleen is kan Intel dus wel makkelijk de naam veranderen en zo goedkoper uit zijn dan een willekeurige schikkingsafbetaling.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 3 september 2007 20:44]

Dat vraag ik me af. Een nieuwe campagne om een naam te veranderen kost ook bakken met geld. Ze hebben de namen niet voor niets aangepast.
Anoniem: 150554
@Avalaxy4 september 2007 01:51
De mensen bij Intel hadden gewoon wat beter moeten onderzoeken of er al een patent uitgegeven was voordat ze deze naam voor hun product gingen gebruiken.

Toen Volkswagen de Touareg uit brachten hadden ze deze naam al gepatenteerd.
Dat heeft ze echter wel (geloof ik) 5 miljoen dollar gekost omdat in Egypte er een man was die de handelsnaam van zijn autobedrijf had gepatenteerd.

Zijn bedrijf heette "Toeareg Auto's" oid en omdat het in dezelfde categorie viel als waar Volkswagen een patent in wilde registreren hebben ze deze man betaald voor de naam. Als Intel voldoende onderzoek had gedaan hadden ze gezien dat de naam teveel leek op DualCor. Het gaat er ook niet om hoe je het schrijft maar ook om de uitspraak.

Kortom, DualCor heeft gelijk als ze zeggen dat hun handelsnaam niet door Intel gebruikt mag worden in de productbenaming.
Even een kleine correctie, de namen zijn natuurlijk niet gepatenteerd, maar geregistreerd. Technische ideeën en ontwerpen kan je patenteren(octrooi aanvragen). Daar zit een wezenlijk verschil tussen, maar doet niets af aan je opmerking. Dit om even duidelijkheid te scheppen in de wereld van verkeerd gebruikte woorden.

[Reactie gewijzigd door The PyroPath op 4 september 2007 07:00]

omdat AMD zijn dualcore processoren X2 heeft genoemt.

Verder is dit typisch weer gevalletje hoe krijg ik gratis reclame aangezien intel in een rechtzaak toch aan het langste eind trekt aangezien ze dual - core niet als handelsnaam gebruiken en ze gerechtelijk getouwtrek veel langer vol kunnen houden dan dualcor.
Nee eerder een geval van: hoe krijg ik minder gratis reclame en meer gratis geld.
Ze gebruiken dual core dus juist wel als handelsnaam, dat is het probleem...
Imho is dual core toch heel anders als DualCor
Heel anders? Wat is er heel anders aan? Het is quasi identiek. In ieder geval meer gelijkend dan Mike Rowe Soft verschilt van MS.
Dual-Core is geen handelsnaam, maar een woord toch? Waar kunnen ze zich dan druk om maken? Er zit geen patent op die naam, neem ik aan..
Windows is ook een woord. Toch kom je er niet mee weg als je een besturingssysteem maakt wat ook zo heet. DualCor en Intel liggen redelijk dichtbij elkaar qua toepassingsgebied, beide zijn ze actief in de computerhardware, en beide maken ze gebruik van een dualcore techniek, waarbij DualCor dat als merknaam heeft geregistreerd voordat Intel de term ging gebruiken.
Anoniem: 80487
@_JGC_4 september 2007 00:31
Windows is geen technische term.
En daar zit hem in mijn optiek het verschil.
Dualcore is een benaming die tot nu toe iedereen die ik spreek gebruikt op cpu's te beschrijven die twee core's hebben.
Dat heeft niets met intel specifiek te maken.

Intel spreekt hier over een Dualcore cpu, want het dus in feite ook is.

Ik vind het maar een nietige rechtzaak.

Ik vind het eerder een slecht naamkeuze van het bedrijf. Hier kon je in 2004 al je hand voor in het vuur steken.

Het is hetzelfde als ik mijn bedrijf Quacore noem. Mensen die er op zoeken zullen ook vast wel uitkomen bij Quadcore cpu's.

Ze kunnen intel wel gaan aanklagen, maar dit gaan hun probleem echt niet oplossen gezien het een technische term blijft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 4 september 2007 00:33]

Ik denk dat DualCor die zaak gaat verliezen als Intel aan geeft dat er al moederborden waren van voor 2004 waarop 2 losse processoren zaten die ook als Dual Core / Dual Proc systemen beschreven werden.
Als ze dus kunnen aan tonen dat die benaming al van voor 2004 gebruikt werdt en dat moet lukken heeft de klager geen poot meer om op te staan.
Wat een onzin over technische term of niet. Als je dual core in je merknaam gebruikt zoals intel doet, dat telt je uitleg helemaal niet. Dus in een gewone zin mag je dual core gebruiken maar in een merknaamn niet.
http://www.intel.com/technology/computing/dual-core/
Windows is een windowing system... Dual Core is een dual core processor... Hoe precies verschillen die gevallen van elkaar?
De term Dual Core bestaat toch al wel een tijdje en is heel algemeen. Je bedrijfsnaam is dus een afgeleide van een algemene term. Ik vraag me af hoe een rechter daar naar kijkt.
Ja, nu is het een algemene term maar 4 jaar geleden toen het bedrijf werd opgericht nog niet. Bovendien gaat het er om dat Intel DualCore als trademark heeft geregistreerd. En dit is toch nu net waar de schoen wringt zal ik maar zeggen. Zoals eerder hierboven al genoemd Lindows werd ook beschoud als een hint naar Windows. Het schijnt nou eenmaal zo te moeten, en eigenlijk terecht ook. Als jij een goedlopend bedrijf hebt met een pakkende naam en een ander gebruikt diezelfde naam in jouw marktsegment ben je ook niet blij.
Anoniem: 174591
3 september 2007 20:20
dat gezever de hele tijd....
dual core lijkt me een gewone term, "een dual core processor"
staat waarschijnlijk gewoon in de van Dale...
Nu wordt het in een productnaam genoemd en ziet DualCor
de kans schoon om een suffe zaak aan te spannen en zo hun
eigen naam bekend te maken; goedkope marketing...
De naam 'windows' staat ook gewoon in het woordenboek... maar dat wil nog niet zeggen dat je er zomaar gebruik van mag maken. Denk aan de rechtzaak m.b.t Lindows.
Als ze gelijk hebben, en er is inderdaad verwarring tussen "Dual Core" en "DualCor" dan kan ik tegen hun ook wel een rechtszaak verzinnen.
Ze verkopen als ik het goed begrijp pc's met 1 core, maar dan koop je wel een "DualCor cPc"
er zit ook nog een arm in wat je ook als core kunt tellen ook als is 't net anders dan je verwacht...
Waarom komen ze er nu pas mee en niet ten tijde dat de DC's van Intel geintroduceerd werden?
Anoniem: 125679
@MelvinB3 september 2007 20:28
Omdat de eerste dualcores 'Pentium D', later 'Core Duo', weer gevolgd door 'Core 2 Duo' genoemd werden. Nu verkoopt Intel echter de 'Pentium Dual Core', waar het uiteindelijk om draait :)
Lol, wel gewaagd, je leverancier aanklagen...voor het zelfde geld zegt intel: ok, wij gebruiken een andere naam, zien jullie maar waar je je chips vandaan haalt....
Die chip is vrij op de markt te koop. Dus als Intel geen zaken meer met hen wil doen vanwege die aanklacht, kopen ze die chips wel via een tussenhandelaar.
En misschien doen ze dat zelfs al.
Dus over die chips hoeven ze zich geen zorgen te maken.
Of ze spannen een rechtzaak aan, en winnen deze. En daarna zeggen ze: zien jullie maar waar je je chips vandaan haalt... ;)

Vind het erg flauw en "Amerikaans", typische manier om een poging te doen tot een gratis miljoen dollar en enorm veel reclame.
Intel kan niemand verbieden van chips van hen te kopen. Intel kan wel iets aan kortingen doen.
Deze aanklacht lijkt me moeilijk staande te houden, aangezien Intel daadwerkelijk een produkt heeft wat uit 2 core's bestaat. DualCor is totaal iets anders en heeft ook een heel andere uitspraak. Maarjah, ze zullen wel gedacht hebben, laten we proberen een miljoentje los te peuteren van de reus.
''Deze aanklacht lijkt me moeilijk staande te houden, aangezien Intel daadwerkelijk een produkt heeft wat uit 2 core's bestaat. ''

Dus? Ze hebben het wel gepatenteerd. Of je er dan een product naar de naam naar maakt maakt geen **** uit
Huh,

Die firma maakt een cPc met 2 cpu's erin, dus hebben zelf iets waarin echt 2 core's zitten (en nog verschillend ook).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee