Kronos wil binnen twee jaar een processorkoeler op de markt brengen die gebruikmaakt van het corona-effect. Uiteraard hebben we het dan niet over het effect van (teveel) Corona-bier, maar over het natuurkundig verschijnsel waarmee ionenwinden mogelijk zijn.
Samen met Intel en de University of Washington werkt Kronos Advanced Technologies aan een koeler die zonder koellichaam en ventilators werkt. Het enige wat de koeler doet, is met behulp van het corona-effect lucht direct over de processorcore verplaatsen. Deze lucht neemt de warmte van de core op, waardoor de processor gekoeld wordt. Een groot koellichaam met dito ventilator is hierdoor niet meer nodig. Het principe van een dergelijke koeler werd in 1965 al gepatenteerd, maar was praktisch niet haalbaar voor cpu-koeling. Kronos liet nu echter zien dat een oppervlakte van een vierkante centimeter koel gehouden kon worden.
Het corona-effect is een natuurkundig verschijnsel waarbij een statische ontlading in een elektrode ervoor zorgt dat de atomen die zich in de lucht bevinden, geïoniseerd worden. Met andere woorden, ze worden voorzien van een positieve elektrische lading. Als men daarna een elektrode in de buurt brengt die negatief geladen is, zullen de atomen zich richting die naald bewegen. Het corona-effect in combinatie met een negatieve elektrode zorgt er dus voor dat de lucht tussen de twee elektrodes in een richting gaat bewegen.
