Eudora wordt opensource

De Eudora-mailclient, een van de oudste nog gebruikte programma's ter wereld, wordt door eigenaar Qualcomm aan de opensourcecommunity gegeven. Het bedrijf heeft gisteren bekend gemaakt dat de laatste versie inmiddels is uitgebracht, waarmee het een periode van vijftien jaar exploitatie afrondt. Eudora zelf is nog ouder; het programma werd al in 1988 ontwikkeld door Steve Donner, die het vernoemde naar Pulitzer Prize-winnares Eudora Welty. Het mailprogramma wist vooral in de vorige eeuw veel gebruikers aan zich te binden door een vooruitstrevende interface, maar ondanks innovaties als standaard Bayes-filtering sukkelde de software de laatste jaren wat met zijn populariteit. Het pakket zal in de toekomst beheerd worden door de Mozilla Foundation, waarvan het programma onder andere een nieuwe display engine zal lenen. Ook zal er vermoedelijk voor het eerst een Linux-versie van Eudora verschijnen, dat tot dusverre alleen voor Windows en de Mac geschikt was. Tot de eerste opensourceversie verschijnt zal Qualcomm het pakket voor 19,95 dollar blijven verkopen, en tot die tijd zullen ook de adware- en de gratis 'light'-versie gewoon beschikbaar blijven. Het bedrijf bezwoer dat alle bestaande supportcontracten zullen worden gehonoreerd.

Eudora: tools - options (resized)
Een Eudora-versie uit 2005

Door René Wichers

Eindredacteur

12-10-2006 • 10:44

44 Linkedin

Bron: Eudora

Reacties (44)

44
44
38
7
0
0
Wijzig sortering
Het pakket zal in de toekomst beheerd worden door de Mozilla Foundation
Maf. Wat is de waarde voor de Mozilla Foundation als ze al thunderbird hebben?
Anoniem: 80466
@mars12 oktober 2006 10:59
Wat is de waarde voor de Mozilla Foundation als ze al thunderbird hebben?
De gebruikersgroep.
Voor Mozilla is het interessant om eudora gebruikers over te laten gaan op hun producten.
Mogelijk komt er een overgangsversie voor eudora naar thunderbird en worden eventueeel bepaalde elementen in thunderbird overgenomen.
Laten ze dan die icons maar overnemen, want ook al ben ik thunderbird gebruiker, de icons vind ik maar mager.
Dan gebruik je toch een ander thema? Thema's genoeg ;)
Het stuk is een beetje misleidend. Er lijkt namelijk gesuggereerd te worden, dat de bestaande Eudora-mailclient aan de opensourcecommunity gegeven wordt/gaat worden. Hier is echter helemaal geen sprake van! Die zal namelijk, volgens het persbericht, helemaal niet opensource worden.

Eudora gaat voortaan een mailclient maken gebaseerd op de opensource mailclient van Mozilla, Thunderbird. Aangezien de licentie van dit programma verplicht dat je de broncode moet vrijgeven, zal de nieuwe versie van Eudora dit ook moeten gaan doen.

(Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet sommige onderdelen van de bestaande client aan de Mozilla-foundation zouden kunnen schenken en dan opensource laten worden, maar dat wordt iig nergens gesteld door het bedrijf.)
Het stukje is niet misleidend dan het origneel op de Mozilla site. Daar staat namelijk het volgende over het Penelope project zoals ze dit hebben genoemd:
The "Penelope" project's intention is to join the Eudora® user experience with the Mozilla platform. We intend to produce a version of Eudora that is open source and based on mozilla and Thunderbird. It's *not* our intention to compete with Thunderbird; rather, we want to complement it.

We are committed to both preserving the Eudora user experience and to maintaining maximum compatibility, for both developers and users, with Thunderbird. It is our goal to build a single development community around Thunderbird and Eudora, so that both mailers advance faster than they previously have.
Het is dus niet bepaald duidelijk wat ze nou exact gaan doen. Als je verder kijkt in de roadmap die ze geven dan zie je dat ze eerst aan een extension gaan werken die wat verbeteringen aan de GUI en wat keymappings doet. Het lijkt erop dat ze hiermee verbeteringen aan Eudora bedoelen maar echt duidelijk staat het dus niet in de tekst. Om een lang verhaal kort te maken: Mozilla is niet bepaald duidelijk over wat ze nou gaan doen. Worodt Eudora nou volledig open source of gaan ze Eudora nabouwen op hun eigen open source spul of gaan ze Eudora porteren naar hun eigen open source platform (thunderbird en mozilla zoals ze het noemen).

Bron: http://wiki.mozilla.org/Penelope

BTW: voor de mensen die graag speculeren en tussen de regeltjes door allerlei dingen zien: je zou zelfs uit het artikel kunnen opmaken dat men uiteindelijk Thunderbird en Eudora samen gaan trekken met iets van een kalender functie erin. Je komt dus in principe weer bij project Lightning uit :)
Anoniem: 180680
12 oktober 2006 14:18
Een van de beste dingen aan Eudora is de gescheiden opslag van berichten en attachment. Daardoor is het programma erg vergevingsgezind; mocht er iets fout gaan is het makkelijk te herstellen. Ook het verplaatsen van data (bv van een oude naar een nieuwe pc) is een fluitje van een cent; geen geouwehoer met exporteren en zo.
Wanneer wordt de source dan echt vrijgegeven? Sinds ze het nog gewoon blijven verkopen voor 19,95 denk ik niet binnenkort, anders ben je wel heel dom als je hem nu nog gaat kopen.

Wel netjes natuurlijk dat ze dit doen, hail opensource.
Opensource hoeft niet gratis te zijn. Open Source betekend alleen maar dat de source code openlijk beschikbaar / aan te passen is.
Ja, maar voor software is dat niet bijzonder interessant. Je kan immers zelf het programma compileren aangezien je de bron hebt. Voor tastbare dingen zoals open-source bier(ja dat bestaat) ligt dat natuurlijk anders. Je weet WEL wat er in zit, maar je moet het nog gewoon kopen(of zelf brouwen natuurlijk ;) )
jij kan dat ja ;) niet iedereen

linux distributies kunnen toch ook geld verdienen aan open source software.
Wel en niet, voor bijv ubuntu worden gewoon binaries gegeven maar wordt er geld verdient met support. Red Hat Enterprise Linux daarentegen geeft alleen de source gratis weg, binaries en support moet je kopen (gelukkig heb je centos die RHEL gratis en voor niets voor de complimeert en weggeeft en comunity support heeft :))
Dat heeft toch te maken met ondersteuning voor de software of zit ik dan weer helemaal fout?
Klopt, maar de kans dat het gratis beschikbaar wordt gesteld door mensen die een eigen versie compileren is wel erg groot.
Opensource hoeft niet gratis te zijn. Open Source betekend alleen maar dat de source code openlijk beschikbaar / aan te passen is.
Open source is meer dan "je kunt de broncode inzien"; het betekent ookdat iedereen die broncode mag gebruiken om nieuwe producten mee te maken en te distribueren. Als Eudora open-source is, mag dus iedereen er een Windows binary van maken en die publiek aanbieden.

Los daarvan mag Qualcomm best proberen Eudora te verkopen, maar dat heeft waarschijnlijk weinig zin als je 'm ook gratis kunt downloaden, of ze moeten er support bij leveren.
Half 2007 zal de opensource versie van Eudora verschijnen, deze zal dan gebaseerd zijn op Mozilla Thunderbird - dat is wat ik tenminste uit het persbericht begrepen heb...
When will the open source version of Eudora be available?
The open source version of Eudora is targeted for release in the first half of calendar year 2007 and will be free of charge.
Link
Voor die 19,95 krijg je iets van een half jaar support, tot de nieuwe versie uitkomt.
Erg jammer dat Qualcomm er mee ophoudt. Altijd dit pakket gebruikt i.v.m. gebruiksgemak. Werkt toch veel aangenamer dan Outlook (express).
We zullen zien wat de opensource er van gaat maken. Als maar niet de layout van Thunderbird wordt overgenomen...
@R_Rabbit10:

Dat je Outlook en Outlook Express onder een noemer noemt wil toch wel aangeven dat je geen gebruik maakt van Outlook.

Outlook 2003 is niet te vergelijken met Outlook Express, qua look'n'feel niet (hoewel daar in Outlook veel aan aan te passen is) en zeker qua functionaliteiten niet.

Het is altijd jammer wanneer men Outlook onder de noemer e-mail client gooit, terwijl het zoveel meer is. Het past dan ook zeker niet in het rijtje Thunderbird, Outlook Express en Eudora.
zoveel meer?
Contactpersonen en agenda/taken lijstjes woohoo.
Je krijgt er een gare interface bij kado.
Ik gebruik persoonlijk de takenlijstjes en agenda ongeveer evenveel als het mailgedeelte. Maw. het zit gewoon in een heel andere reeks van producten.

Ik heb trouwens nog niet veel agendaprogramma's gevonden die evenvlot syncroniseren met mijn Palm en GSM. Als je er weet, reply gerust!!

Als je het enkel voor het mailgedeelte wil gebruiken, tja dan zou ik ook een ander programma bekijken. Je gebruikt ook geen Windows 2003 Datacenter om enkel DivX'sjes te bekijken...
pff. oulook zou je inderdaad niet onder de zelfde noemer moeten noemen. Eudora is instelbaar. Outlook niet, of althans, je zoekt je lens...
Ben ook jarenlang een tevreden, betalend gebruiker geweest. Maar ben overgestapt op Thunderbird toen ik IMAP ging gebruiken. De IMAP-support in Eudora is echt tranentrekkend slecht, het molde regelmatig mijn inbox en maakte e-mails zoek.

Als de opensource-community dat weet te verbeteren stap ik zo weer terug. De layout is inderdaad veel prettiger dan die van Outlook, Thunderbird, of wat voor ptogramma dan ook.
Zoals het er nu naaruit gaat zien zal dat gebeuren. Uit http://wiki.mozilla.org/Penelope kan je opmaken dat de buitenkant blijft wat het is, maar dat de onderkant hetzelfde wordt als THunderbird. Dus betere IMAP ondersteuning.
YES :)

Ook ik heb Eudora nooit losgelaten en ben het blijven gebruiken. Helaas moest Qualcomm voor elke updat geld zien, terwijl de updates voornamelijk bugfixes waren. Qualcomm was ook niet bepaald snel met het uitvoren van bugfixes...

Zo zou ik graag zien dat de opensourcegemeenschap de volgende issues aanpakt:

1. Multithreading, zodat je kunt blijven doortypen aan een mailtje, terwijl je e-mail wordt gechecht.

2. Het kunnen forwarden van HTML e-mail, zonder dat de HTML opmaa compleet naar z'n grootje wordt geholpen.

enz...
Terwijl ik een nieuw mailtje aan het tikken ben, wordt mijn e-mail gewoon gechecked en kan ik ook gewoon blijven doortikken...
Dat kun je straks dus zelf doen :)
Wat zo lekker is met Eudora is dat je het nooit opnieuw hoefde te installeren. Alle programma's die niet opnieuw geinstalleerd worden op een andere partitie zetten en daarna is een nieuwe install of upgrade van windows geen probleem meer (my docs ook naar andere partitie) om gewoon de hele partitie te formatteren zonder na te hoeven denken wat je moet backuppen.

Helaas geen uitgebreide functies zoals agenda, to do etc zoals in outlook, vandaar dat ik toch nu in outlook werk...

Zodra er een geintegreerd pakket verschijnt met al die functionaliteiten die ik ook makkelijk kan synchroniseren met windows mobile, dan stap ik weer over van outlook naar dat nieuws.

Ik had altijd de (tevergeefse) hoop dat eudora ook dergelijke functionaliteiten kreeg.. Wellicht geeft dit weer wat nieuwe hoop.

Tussen Eudora en thunderbird blijf ik toch voorstander van eudora.
Dat is niet waar. Eudora moet je op een nieuwe PC wel degelijk opnieuw installeren, in ieder geval de versies na ?3.0. Anders zeurt hij erover iets niet te kunnen vinden (dll file niet geregistreerd o.i.d.).
Nooit last mee gehad in de zeven jaar dat ik Eudora heb gebruikt hoor. Gewoon beetje met je Eudora folder heen en weer sleuren. In ieder geval onder WinXP ging dat vlekkeloos.
Anoniem: 192658
12 oktober 2006 10:55
Waarom zouden ze een lay-out van een bestaand software pakket over willen nemen?
Lijkt mij dat dat de vaste gebruiker in het verkeerde keelgat zou schieten.

Bovendien heeft het dan geen zin om eudora opensource te maken, kunnen die gebruikers in dat geval net zo goed tunderbird gebruiken.
Eudora heeft gewoon al jaren een vaste lay-out die bij de gebruikers ervan vertrouwd is.
Het pakket zal in de toekomst beheerd worden door de Mozilla Foundation, waarvan het programma onder andere een nieuwe display engine zal lenen.
Sleutelwoord: engine.

-R-
Anoniem: 179212
12 oktober 2006 11:26
een van de oudste nog gebruikte programma's ter wereld
Dat vind ik een sterke uitspraak. Het zal eerder zijn:
"een van de oudste nog gebruikte mailprogramma's ter wereld".
En dan nog vraag ik mij af of dat waar is.

EDIT: MS Word bestaat al sinds 1983! Voor MS DOS, dat wel. En MS Excel sinds 1985, toen alleen voor de Apple MacIntosh, en vanaf 1987 voor Windows.
(Ik heb nog ergens een diskette liggen van Excel 2.0)

Bron: en.wikipedia.org
Ik denk dat je best kunt stellen dat dit programma Pine gezelschap hield in de internetprehistorie. 1988 is best vroeg voor een op zichzelf staande mail-applicatie.
Anoniem: 88453
12 oktober 2006 11:01
Dat is nog eens goed nieuws.
Mijn favoriete mailprogramma wordt open-source.

Nu moet ik het programma vertalen naar het Nederlands door één dll te editten.
Als het openen-source wordt dan ben ik waarschijnlijk niet meer de enige die een Nederlandse versie wil maken.

Daarnaast wordt het nu eindelijk ook mogelijk om de woorden in de mood-watch te wijzigen.

Deze geeft rode pepertjes, als er bijvoorbeeld wordt gevloekt in een mailtje.
Je hoeft de mail dan niet te openen of kunt deze direct laten verwijderen.
Dit werkt nu alleen met Engelse woorden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee