'Websites frauderen met beltegoed'

Orange overweegt juridische stappen te zetten tegen sites als beltegoedcashen.nl. Door naar een 0900-nummer te bellen met een mobiele telefoon, kunnen consumenten een groot deel van hun beltegoed cash uitgekeerd krijgen, wat indruist tegen de algemene voorwaarden van mobiele operators. Consumenten willen namelijk vaak overstappen naar een ander abonnement, maar hebben dan nog heel wat beltegoed op hun prepaid-kaart. Daarop ontstonden verschillende initiatieven die de consument betalen om een 0900-nummer te bellen. Elk gesprek kost bijvoorbeeld 1,30 euro, waarvan 84 cent aan de consument uitgekeerd wordt. Daarnaast doken er echter slimme jongens op die massaal nieuwe abonnementen aanvroegen bij de telecomaanbieders. Vaak geven deze namelijk gratis beltegoed weg om nieuwe klanten te lokken. Door deze gratis beltegoeden te verzamelen en vervolgens te 'cashen' via sites als beltegoedcashen.nl, zagen deze hun bankrekening aardig gespijsd worden.

BeltegoedcashenVoor de belbedrijven betekent deze constructie echter een fikse aderlating aangezien ze hun beltegoeden zagen verdwijnen als sneeuw voor de zon, maar in ruil geen nieuwe klanten zien toestromen. Operator Orange stelt dat dergelijke ondernemers eigenlijk frauderen, omdat het volgens hun voorwaarden verboden is beltegoeden uit te keren. Het bedrijf heeft al een aantal van de 0900-nummers afgesloten voor prepaid-bellers, maar overweegt verdere stappen. KPN raadt zijn klanten aan goed op te letten met wie ze in zee gaan, maar zegt niet meteen plannen te hebben om de zaak voor de rechter te laten verschijnen.

Het is echter niet alleen bij de belbedrijven dat beltegoedcashen.nl in opspraak komt. Sinds februari heeft het bedrijf namelijk geen uitkeringen meer betaald aan bellers. Consumenten die hun hele beltegoed opbelden aan het 0900-nummer, maar nog steeds geen geld ontvingen, spreken dan ook over internetoplichting. De bedrijven die de site in hun beheer hebben, geven bij telefoons of e-mailberichten niet thuis. Een fraude-expert stelt dat dit op de perfecte misdaad lijkt. Voor de gedupeerden gaat het namelijk om kleine bedragen die een rechtszaak niet kunnen verantwoorden, maar voor het bedrijf maken vele kleintjes wel een groot bedrag. Voor de mobiele operators zou een onderonsje met deze bedrijven en de rechtbank echter wel interessant kunnen blijken, gezien de grote hoeveelheden gratis beltegoeden die zij verstrekten en waarmee volgens hen gefraudeerd werd.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

12-04-2006 • 11:23

87

Submitter: -DarkShadow-

Bron: Volkskrant

Reacties (87)

87
86
54
20
10
23
Wijzig sortering
Anoniem: 172051 12 april 2006 11:28
Daar gaan ze nog een hele kluif aan krijgen. Je bent immers zelf eigenaar van het beltegoed. Feitelijk mag je met dat beltegoed bellen wie je wilt. Als je dus belt naar iemand die je betaald om hem te bellen, (Want zo kun je het zien) dan lijkt het mij vrij waterdicht.
Volgens mij wordt er op die manier jurispudentie gemaakt dat de hele telefonische-diensten-sector op zijn kop zet.
De algemene voorwaarden van Orange zijn, aldus de volkskrant, inmiddels wel aangepast. Ze zouden er een clausule in kunnen hebben gezet die expliciet verbiedt om het 'gratis 15 euro beltegoed promopakketje' via zo'n caching service leeg te laten lopen. Maar ze kunnen consumenten in zo'n geval eigenlijk alleen straffen door afsluiting van het nummer...

En beltegoedcashen.nl kan door Orange idd slecht juridisch aangepakt worden voor de service die zij levert. Ze kunnen wel juridisch aangepakt worden door consumenten omdat ze sinds februari niet meer uitbetalen, maar welke consument gaat nou een procedure aanspannen voor een tientje...
Algemene Voorwaarden aangepast? Als dit gaat over de AV van de abonementen dan heeft iedereen met een Orange-abo het recht om zijn contract op te zeggen!

Verandering AV = Contractbreuk = Recht op ontbinding

Heb ik ook gedaan bij mijn vorige abonementje, ik had net een paar maanden van mijn 2-jarig contract erop zitten en toen veranderde Orange de tarieven voor bellen naar het buitenland. Mooi! Brief gestuurd dat ik wilde opzeggen en een week later kon ik een nieuw abonnementje uitkiezen incl weer een nieuwe telefoon :)
Anoniem: 133254 @LieveNiels12 april 2006 13:57
Qua contractbreuk: akkoord --- maar niet terzake lijkt me.

De fraude gaat alleen op met prepaid: als je abo hebt, betaal je zelf alles, en ik zie geen juridische reden waarom je niet dat beltegoed mag cashen.
Voor de bedrijven is het dan jammer dat je niet alles opbelt net voor het veranderen, maar dat is ook alles; dat is geen verlies, maar minder winst.

De contractbreuk is dus enkel terzake voor prepaid-mensen, want de voorwaarden van toepassing op abo-mensen zijn ongewijzigd; dus opzeggen daarom gaat niet.

/edit: ik heb niets gedaan qua beltegoed cashen ofzo --- ik heb een prepaid en door omstandigheden kan ik niet legaal mijn simlock verwijderen; ik doe het niet illegaal; en zit dus vast aan orange's idiote tarieven (voor zelden-bellers).
ik ken even de algemene voorwaarden van de operators niet, maar ik ga er vanuit dat daarin keurig staat opgenomen dat de operator zich het recht voorbehoudt om de voorwaarden te wijzigen. Wijziging van algemene voorwaarden betekent dus zeker niet zonder meer "contractsbreuk".

Wél kan het zijn dat je het recht hebt om, indien je het niet met die wijzigingen eens bent, binnen een bepaalde termijn daartegen te protesteren en je overeenkomst op te zeggen, zoals bij MarvinDMartian lijkt te zijn gebeurd.

Als je dus met een ongunstige wijziging wordt geconfronteerd, check dan altijd even de algemen voorwaarden of er niet een dergelijke opt-out clausule in staat.
Het lijkt mij dat ik zowieso dat recht heb wettelijk. Ik kan met jou moeilijk een contract afsluiten en zeggen "Ik behoud mij het recht voor het contract op welk moment dan ook aan te passen" dan kun je net zo goed een blanco cheque geven en je krabbel zetten onder een leeg A4tje. Opt out of niet: Als ze wijzigen kun je er onderuit me dunkt.
Een bedrijf zou eigenlijk alvorens algemene voorwaarden te stellen bij een produkt eerst die voorwaarden onafhankelijk en bindend laten toetsen. Mochten daar dan dingen in worden verboden die volgens de NL wet zijn toegestaan, dan veranderen ze die voorwaarden maar alvorens het produkt op de markt te brengen. Het is toch te gek voor woorden dat een consument contracten met voorwaarden voorgelegd krijgen waarvan ze niet eens weten of die voor hen bindend zijn.
Anoniem: 3671 12 april 2006 12:03
Volgens AV, mag je je beltegoed niet uitbetaald krijgen.

Maar waar ligt de grens?
Er zijn ook websites die SMS-jes verkopen, en ringtones, en zelfs condooms. Allemaal met credits die je verkrijgt door naar een 0900 nummer te bellen.

Uiteraard wil orange deze klanten wel behouden (ringtones zijn immers bis-bussiness, met een +95% winstmarge)
Maar deze websites bieden vaak ook de mogelijkheid om credits direct te kopen via een bankrekening (of Ideal).
En logiserwijs is er tevens de mogelijkheid om nog niet gebruikte credits om te zetten in cash en naar je bank rekening te laten over maken.
Mogen deze 0900 nummers ook niet meer?

En hoe zit het met gok sites? je vergokt 100 keer 1 euro beltegoed en laat de winst van gemiddeld +/- 50 euro overmaken. Mag dat ook niet met een 0900 nummer?

En de belspelletjes? hier vergok je ook 1,30 euro ofzo. en heb je ook een kans om iets groots te winnen (dat is toch ook jezelf bevoordelen met je beltegoed?, Ok, ALS je wint dan). Ook deze 0900 nummers blokkeren?
Daar zal endemol niet blij mee zijn, denk ik zo!

Het is geen fraude, al zetten ze het in hun A.V. Je kan geen harde uitspraak doen over "misbruik van beltegoed om jezelf te verrijken" .
De telecombranche is heel ziek, en dit is 1 van de voorbeelden van "mis"bruik, wat een consequentie is van de huidige structuur.

De oplossing voor dit probleem is heel simpel:
Blokkeer 0900 nummers voor prepaid bellers, en laat 0900 nummers ook niet meer uit de belbundel gaan, maar dus als extra kosten boven op je rekening.

een aantal consequenties van deze optie:
-geen beltegoed cashen meer via 0900 (nog wel via eventuele interconnectie kosten innen, zoals http://www.bundelcasher.nl )
-minder mensen zullen aan belspelletjes meedoen, en goksites. (dat zou zuur zijn voor endemol!!)
-je helpt de gehele ringtone branche om zeep, omdat je dus een abonnement nodig hebt om ringtones via 0900 te betalen, en dus 18 jaar of ouder moet zijn, en dus kunnen tieners op school,niet meer in de ringtone valkuil verstrikt raken (iets heeeeeel positiefs in mijn optiek)
-je helpt de gehele ringtone branche om zeep,
Direct doen. :)
en laat 0900 nummers ook niet meer uit de belbundel gaan
Dat is al het geval :)
.oisyn Moderator Devschuur® @Anoniem: 367112 april 2006 13:35
Volgens AV, mag je je beltegoed niet uitbetaald krijgen.
Ik denk niet dat dat in de AV staat, dat kunnen ze namelijk simpelweg niet zo stellen. Wat erin staat is waarschijnlijk dat Orange je je beltegoed nooit zal uitkeren, en dat je dat dus ook niet kunt eisen van Orange.

Dat anderen dat vervolgens doen door gebruik te maken van het telefonisch betaalsysteem is gewoon een loophole in het systeem waar ze weinig aan kunnen doen, behalve ervoor zorgen dat jij die nummers niet kunt bellen (en dat mogen ze in principe ook gewoon doen, zij leveren immers de dienst, die jij weer kunt opzeggen).

En ik snap ook wel dat ze het willen voorkomen, ze verliezen zo natuurlijk een hoop geld (lees: ze maken minder winst, met dat verlies zal het wel meevallen) omdat ze jou voorzien van wat gratis beltegoed en/of een telefoon om je binnen te halen als klant, ervanuitgaande dat dat hen in the long run geld op zal leveren. Maar als je continu prepaid pakketjes opkoopt om die vervolgens helemaal leeg te bellen naar dure 0900 nummers en er verder niets meer mee doet zijn ze sowieso de sjaak, of jij dat geld nou vergoed krijgt van die partij die je gebeld hebt of niet :)
Hmmm.. Ik bel/sms en krijg daar een gedeelte van terug = beltegoedcashen.nl.
Ik bel/sms samen met 100 anderen en 1 daarvan krijgt een gedeelte terug = TV-belspelletjes.
Dus mocht Orange gelijk krijgen, zijn we dan verlost van die irritante spelletjes op TV :o
Nou, de beltegoedcashbedrijven (nice scrabble woord :P) zullen het niet gooien op de belspel-achtige spellen, aangezien die onder kansspelen vallen :)
Ok, dan begint er iemand www.misschienbeltegoedcashen.nl
Als je belt heb je 90% kans om 90c te winnen.

Kansspel ...
Anoniem: 126610 12 april 2006 11:29
Als telecom aanbieders bedrijven de mogelijkheid geven om van die enorme bedragen te vragen voor een sms-je, en vervolgens een deel van de kosten weer overmaakt aan deze bedrijven, hebben ze volgens mij zelf deze mogelijkheid gecreeerd. Dan moet je later niet gaan piepen als een goochemerd daar een oplossing in ziet voor mensen die met beltegoed blijven zitten...

Dat die goochemerds vervolgens ook de consumenten belazeren door met de noorderzon te vertrekken is natuurlijk minder fraai.
Het is echter niet alleen bij de belbedrijven dat beltegoedcashen.nl in opspraak komt. Sinds februari heeft het bedrijf namelijk geen uitkeringen meer betaald aan bellers. Consumenten die hun hele beltegoed opbelden aan het 0900-nummer, maar nog steeds geen geld ontvingen, spreken dan ook over internetoplichting.
Sorry hoor, maar zoiets ga je toch ook niet doen? Bel toch lekker je beltegoed op met een 2e mobiel (bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een oudje liggen), heeft het ook nog nut.

Quote van site:
Stel, u beschikt over een oude prepaid kaart met € 10,00 beltegoed. Binnen afzienbare tijd zal het beltegoed vervallen en bent u deze € 10,00 kwijt!
Tegenwoordig gaat dat niet eens meer op :S, 1x bellen en je kan minstens weer een half jaar wachten voordat je beltegoed 'vergaat'.
1x bellen en je kan minstens weer een half jaar wachten voordat je beltegoed 'vergaat'.
Volgens mij geldt dat niet voor alle operators.
Bij Vodafone is het een jaar geldig en dan moet je perse opwaarderen om het tegoed te behouden. Zodoende groeit het beltegoed van mijn moeder ieder jaar weer :+
Precies, mijn moeder heeft ook een GSM alleen voor noodgevallen, elk jaar word de telefoon weer meer waard...
Klopt bij bv orange vergaat je beltegoed nooit, dus eigenlijk zijn zij de meest onlogische operator die het wil gaan aanpakken.

Een operator die het wel heeft dat het vervalt heeft er naar mijn idee meer baat bij.
Wat voor logica is dat nou? Omdat je beltegoed bij Orange nooit 'verdwijnt' moet Orange zich niet zo'n zorgen maken over bedrijven die dat beltegoed uitbetalen? Dit heeft helemaal niets te maken met of je je beltegoed wel of niet kwijtraakt door inactiviteit.
Minder schade lijden, €10,- verlies voor Orange is toch hetzelfde als €10,- verlies voor KPN (of elke andere willekeurige concurrent van Orange)?
Ik denk dat Ikke_Niels bedoelt dat deze truc voor klanten van Orange het minst aantrekkelijk is, omdat die toch nooit hun beltegoed kwijtraken en ze alles later nog per telefoon kunnen opsouperen.

Omdat klanten van Orange er minder aan hebben, gebruiken die het minder en lijdt Orange minder schade. Het is dus opmerkelijk dat de provider die het het minst last van heeft, het hardst klaagt.

Ikzelf denk dat het juist wel logisch is: klanten van Orange hebben veel hogere beltegoeden staan, dus voor hen loont het eerder om van deze dienst gebruik te maken.
Anoniem: 133254 @Ikke_Niels12 april 2006 14:07
Wat heb je er aan dat je 100x 15 gratis bel-euro's zou hebben die nooit vergaan? De rest van de komende jaren chipwisselen na elke 10 ofwat belletjes?

Nah, als orange-fraudeur is dat 1500 beleuros opwerken in 1100 belletjes van 1euro30, en daar zo'n 925euro voor incasseren. Dus ook met onsterfelijk beltegoed heb je nog steeds een nut van deze service.

/edit: als een nieuwe chip 10euro kost en daar dan 15euro gratis beltegoed op zit (dus 25euro in totaal), is het natuurlijk minder -- dan heb je in totaal zo'n 600euro.

offtopic
Het lijkt mij een ongelofelijk vervelende job, die simaanvragen uitschrijven en al dat chipwisselen, en tegen dan zijn de contactjes waar de sim-houder is ook wel uitgesleten, dus het kost je een of andere oude gsm. Maar de lol van het `gratis geld' zal er wel zijn.
/offtopic
Hier in België vervalt beltegoed bij Mobistar en Proximus na één jaar als je niet opnieuw oplaadt. Natuurlijk tijd zat voor mensen die voor €10 nooit bellen, maar wel zelf bereikbaar willen zijn.
Anoniem: 107491 @Str1ngS12 april 2006 14:54
Bij kpn is dat iig wel zo. een keer in het half jaar bellen, smsen, imode gebruiken of opwaarderen.

Bij hi moet je minimaal binnen 1 jaar na de laatste keer dat je opgewaardeerd hebt nog een keer opwaarderen.

ot:
Vind het niet gek dat orange klaagt en kpn bv niet. Want bij een orange abbonenemt gaat alles uit de bundel (dus ook 0900 nummers) en bij kpn / hi gaat die nummers nog steeds buiten de bundel.

En in het geval van prepaid vind ik het onligisch dat ze klagen. Die paar tientjes mis je toch niet :P
Op de beltegoedkaartjes bij Albert Heijn staat tegenwoordig toch echt dat KPN beltegoed onbeperkt houdbaar is, volgens mij is KPN ook al een tijdje mee met de trend die gaande is, beltegoed gewoon houdbaar laten.
Lijkt me ook een leuke witwasmethode.
Koop beltegoed en haal het weer terug
Ook ik ben de dupe geworden van het feit dat beltegoedcashen geen tegoeden meer uitbetaald. Ik vind dit zeer vreemd en overweeg wel degelijk stappen te nemen. Zijn er meer mensen die hier interesse in hebben, graag even contact opnemen. Samen staan we namelijk wel degelijk sterk!
Anoniem: 171084 @Vissie12 april 2006 11:46
Ik wist niet dat beltegoedcashen.nl niet meer uitbetaalde, tot ik dat hierboven las! Ik kreeg 9 februari een nieuwsbrief dat ze "vernieuwd" zijn.
Ik citeer:
Vanaf 1 februari 2006 is de betalingstermijn van beltegoedcashen.nl verlegd van __n werkdag naar het moment dat de operator ons uitbetaald. Uibetaling vindt nu drie weken na afloop van de maand plaats. B.v. u belt op 10 februari en vraagt om uitbetaling, het geldbedrag wordt overgemaakt op 21 maart.

Wij zijn hier toe genoodzaakt aangezien er regelmatig frauduleus gebruik wordt gemaakt van beltegoedcashen.nl en voorfinanciering hierdoor niet meer mogelijk is.
Dat laatste vond ik al raar, omdat ik me niet kon voorstellen dat zij de dupe zouden worden van "gestolen beltegoed".

En nog een nieuwsbrief op 9 maart:
Goed nieuws! Op aanvraag, per e-mail aan info@beltegoedcashen.nl, hebben we een 090x-nummer beschikbaar voor Orange-gebruikers. Tevens hebben we de meldtekst ingekort waardoor het gesprek minder tijd kost.
Op die email reageerden ze toen wel snel! Want ze zijn natuurlijk heel blij met nog meer mensen die er in trappen.....
Ik werk bij een Telecomoperator en kan bevestigen dat wij het geld van KPN m.b.t. 0900 verkeer ook pas in de 3e week volgend op het einde van de maand ontvangen. Dus over Februari ontvangen wij ook pas rond de 3e week van maart. Daarna moet het nog naar onze eindklanten (hebben wij ca. 1 week voor, moet uiterlijk op de 28e bij onze klanten zijn).

Op zich niet vreemd dus...
Ben benieuwd hoe sterk je staat als blijkt dat het beltegoed cashen inderdaad ingaat tegen de algemene voorwaarden.
Dan ben jij net zo schuldig als beltegoedcashen.nl :)
Algemene voorwaarden die ingaan tegen de nationale wet, zijn ongeldig. Ik vraag me af hoe geldig het juridisch is dat je met je beltegoed bepaalde nummers _niet_ mag bellen.

Maar ach, zo kan ik nog wel een paar rechtszaken bedenken:
-> UMTS-abonnement flat-fee, maar VoIP blokkeren.
-> Onverwittigde kosten bij bellen naar iemand met een ander telefoonabonnement. (Als ik bel naar een bepaald nummer, weet ik niet dat die persoon een andere provider heeft, en dat ik dus meer betaal dan een gesprek providerA->providerA)
Als een telecomprovider in hun AV opneemt dat je met prepaid niet naar 0900 nummer kunt bellen, dan is dat volstrekt legitiem hoor.
Bij het tekening of het beginnen met gebruik, accepteer je hun algemen voorwaarden.
Er is geen enkele nationale wet die zegt dat je met een telecomproduct alle mogelijke nummers moet kunnen bellen. Sterker nog volgens mij hebben ze alleen de verplichting dat je 112 moet kunnen bellen.

En bij veel producten kunnen ze hier weer onderuit door, het product alleen in koppel verkoop aan te bieden, met een product het het wel kan. (VOIP producten die de KPN lijn voor 112 gebruiken)
Of door zich in het buitenland te vestigen (voipbuster)
Grappig genoeg is het mogelijk wel een onrechtmatige daad tegenover het cashing bedrijf. als je een nummer blokkert voor een bepaalde groep gebruikers dan benadeel je een dergelijk bedrijf.

Telco's mogen volgen mij niet zomaar nummers blokkeren van partijen waarmee ze geen zaken doen. het lijkt me heel goed mogelijk dat het blokkeren van dergelijke nummers dus een onrechtmatige daad is tov bijvoorbeeld beltegoedcashen.nl en daarmee civilerechterlijk vervolgbaar. Mogelijk zelfs een strafbare actie als hiermee de telecommunicatiewet is overtreden.
Ben benieuwd hoe sterk je staat als blijkt dat het beltegoed cashen inderdaad ingaat tegen de algemene voorwaarden.
Die algemene voorwaarden zijn tussen jou en de telecom operator. Wat heeft beltegoedcashen daar mee te maken?
Anoniem: 133254 @geenstijl12 april 2006 14:10
Legaal geen probleem als de algemene voorwaarden gewijzigd zijn NADAT van beltegoedcashen.nl gebruik is gemaakt. Of dat dat zo is hier, staat nergens.
waarom zou je wel met je GSm parkeergeld mogen betalen, meedoen aan belspelletjes, gokken via he tintern casino maar niet een nummer bellen dat je tegoed vervolgens omzet in geld.
Het lijkt me dat de providers geen poot hebben om op te staan. Beltegoed levert een dienst waarvoor je betaald met je beltegoed. Als tegenprestatie krijg je geen prijs of ringtone maar een deel van je geld terug.

Ik begrijp best dat providers dit niet prettig vinden omdat ze eerst het overschot gewoon zelf hielden maar de opzet is prima.
Wat ik me afvraag is og beltegoed werkelijk een scam is of gewoon op een andere manier aan het betalen is.
Voorfienancieren van omstreden tegoeden is natuurlijk een linke zaak. ik kan me dus voorstellen dat ze afwachten totdat de betaling ook daadwerkelijk binnen is voordat ze weer dorbetalen.

Mocht het een scam zijn dan kan door samenwerking van gedupeerden wel degelijk een poging gedaan worden ze aan te pakken.

Ik begrijp dat dit het nummer van de niet erg meewerkende klantenservice is: Voor mogelijk gedupeerden de eerste stap lijkt me:
033-4625850
Anoniem: 3671 @SED12 april 2006 12:47
Ik begrijp best dat providers dit niet prettig vinden omdat ze eerst het overschot gewoon zelf hielden maar de opzet is prima.

Ze zijn er niet blij mee omdat hun winst marge veeel lager ligt.
Bij een normaal gebruik (bellen naar niet 0900 nummers), is de winstmarge op SMS en bellen rond de 90% winst.
De grootste kosten kost zijn de interconnectie kosten aan de andere providers. Er van uitgaande dat een gemiddelde gebruiker echter net zo vaak gebeld wordt als dat hij zelf belt , kun je deze kosten dus wegstrepen. En is van de 30 cent per minuut bellen, zo'n 27 cent winst (90% dus).
Waar betalen ze anders al die mooie cashbacks van?

Als je niet gebeld wordt op je nummer, en al je beltegoed opmaakt aan deze 0900 grappen, dan komt de winstmarge zeker niet boven de 40% uit (vermoedelijk veel minder)
Met die cashbacks van Orange houden ze rekening met de hoge winstmarge bij normaal gebruik, vandaar dat ze niet blij zijn met 0900 nummers, in het algemeen.
Het genoemde telefoonnummer is van het bedrijf Orchard B.V. uit Amersfoort, dat achter de website www.beltegoedcashen.nl zit. Het nummer wordt genoemd in de bestelvoorwaarden van MMSCITY.nl

Of zoals eerder gezegd is door Rudi Vader:
Er is ook al een topic op internetoplichting.nl
What else is new? Prachtig trouwens dat uitgerekend Orange van fraude spreekt en nu ineens stappen gaat ondernemen ofzo, terwijl dit al letterlijk jaren bestaat en ze er ook al jaren vanaf weten. Het is niet voor niets dat ze zo duur zijn in hun tarieven...
Ze zijn namelijk al jaren een van de weinige providers die jarenlang achter elkaar een abonnement voert waarbij 0900-nummers uit de bundel gaan. KPN heeft er een tijdje mee geexperimenteerd (Mobiel+) en T-Mobile is er nu weer mee gekomen (Flex), maar Orange heeft er altijd aan vast gehouden, dan moet je ook niet de huilie gaan spelen zodra mensen daadwerkelijk gebruik gaan maken van je diensten..
Eigenlijk is Orange de enige die 'fraudeert' (sjoemelen is eigenlijk meer van toepassing), want zij verkopen bijv. €50 euro beltegoed voor €25 per maand, maar eigenlijk willen ze gewoon belminuten verkopen. Als een slimmert dit tegoed dan gebruikt om 0900 nummers te bellen die hem een deel van het geld teruggeven is dit hun eigen schuld. Hetzelfde geldt nl. ook voor gewone 0900 nummers, als je alleen daarheen zou bellen maken ze ook flink verlies (maar wordt jou geen geld uitbetaald).
Enerzijds waren er dus slimme mensen die abo's namen om dan met dat 'gratis' verkregen krediet te bellen naar die zogezegde 'cash'-sites... Daar waren de operatoren niet blij mee, want geen nieuwe abo's....maar bij een abo moet je toch een jaar lang betalen? (In België soms twee jaar)

En anderzijds blijkt dat vele consumenten niet betaald worden voor het bellen (dus daar horen dan ook die foefelaars bij die die abo's opkochten......)

Dus eigenlijk zijn hier nu twee rechtszaken dan? :)
Het gaat hier niet om abbonnementen, maar om zogenaamde prepaid kaarten.

Een prepaid kaart koop je eenmalig, dan mag je voor €15,- opbellen. Als je meer wilt bellen kun je dit opwaarderen. Het voordeel is dat je nergens verplicht aan vast zit.
het gaat hier oa wel om abonementen. Orange heeft abonementen met "beltegoed". Vandaar. En dan betaal je zoals nu bv 11,50 per maar (2 jaar lang) en krijg je 23 euro btg.

Dat kan je dus weer verbellen naar die 0900 nummer en krijg je (ff een schatting) zeg maar 18 euro terug per maand. Das dus dikke winst (als je het grootschalig aanpakt).
Het gaat hier volgens mij juist ook om vaste orange abonnementen, niet alleen prepaid! Veel internetsites betalen een cashback uit bij een nieuw abonnement ipv het geven van een nieuwe telefoon. Door niet te bellen, het beltegoed op te sparen, tussendoor te downgraden en meerdere abonnementen te nemen kun je via het cashen van je beltegoed cash geld overhouden! Dat soort praktijken kost juist Orange (maar uiteindelijk de normale klant) veel geld, omdat zij als een van de weinige providers met beltegoed werken ipv belminuten. Logisch dat ze die beltegoedcashwebsites willen aanpakken! Maar mijns inziens kunnen ze beter het belgedrag analyseren en misbruikers afsluiten.
@JapyDooge: Bij orange hoef je dus niet bij te betalen, álle belkosten gaan uit je bundel!
Prepaidkaarten werken grootschalig misbruik in de hand. Koop 1000 prepaidkaarten en je hebt €7000 verdiend (nu niet meer dus).

Dat doe je niet zo snel met een abbonnement omdat je niet zo gemakkelijk 1000 abbonnementen afsluit.
Voor prepaid kaarten moet je je toch ook wel laten registreren? Dus ik vraag me af of je dan 1000 verschillende kaarten kunt aanschaffen. En hoe verdien je dan 7000, prepaid betaal je toch voor een groot deel zelf en via de cashbeltegoedsites krijg je maar 65% terug...
Prepaid alleen slimmert, bij abbo's moet je altijd aan het einde van de maand bijbetalen voor betaalnummers ;)

edit: hmz, krijg je een klant aan de telefoon, reageer je weer te laat :P venstertje stond nog open
Anoniem: 173310 12 april 2006 11:49
Mag ik zelf even bepalen wat ik met MIJN 'geld' doe ?
Beltegoed is geen geld. Je hebt je geld al uitgegeven.
Anoniem: 133254 @Judaz12 april 2006 14:22
+-offtopic:
in sommige afrikaanse landen is het nu wel een soort geld geworden, omdat je beltegoed kunt DOOR-SMS'en met bijna geen kost --- de operators verdienen er dus zelfs aan, deze virtuele geldtransfer.

Je kan er letterlijk mee op de markt betalen: de verkoper zegt zijn prijs, je sms't dit tegoed, en je krijgt je dingen zodra de verkoper het ontvangen heeft...
/+-offtopic

Als de nederlandse belbedrijven het doorsturen van beltegoeden ook zouden ondersteunen (en winst maken op dit doorsturen), heb je a/ een soort paypal-zonder-creditcard-nodig, een goede zaak voor mij/ een kleine winstbron voor operators, en b/ dit maakt ook de inflatoire "50euro beltegoed voor 25euro" claims overbodig, met andere woorden tarieven worden doorzichtiger, voor mij een goede zaak/ voor operators een nadeel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.