Centrale Discotheek gaat digitale muziek gratis uitlenen

MuzieknotenDe Centrale Discotheek in Rotterdam gaat vanaf vrijdag muziekbestanden aanbieden via zijn website. Elk bibliotheeklid in Nederland kan vanaf die dag gratis muziek downloaden via www.muziekweb.nl. Inmiddels staan er zo'n 40.000 nummers klaar om straks gedownload te worden. Vooralsnog gaat het alleen om klassieke muziek en om jazzmuziek. De muziekbibliotheek maakt gebruik van het WMA-formaat van Microsoft, waarbij de bestanden met behulp van DRM versleuteld zijn. Die sleutel is dusdanig aangepast dat 'geleende' bestanden slechts een week af te spelen zijn. De muziek kan bovendien niet gekopieerd worden. De bibliotheek in Rotterdam heeft een historie op het gebied van muziek uitlenen. Al in 1961 begon de bibliotheek met het uitlenen van platen. Sinds 1995 staat de collectie van de muziekbibliotheek op muziekweb. De proef met het downloaden duurt een jaar; gedurende dit jaar is het lenen van muziek gratis.

Door Caroline Schröder

02-11-2005 • 19:18

55

Submitter: johnneman

Bron: Openbare bibliotheken

Reacties (55)

55
55
18
1
1
15
Wijzig sortering
Die WMA file kan je dan toch converteren naar mp3, die dan geen last meer heeft van beveiligingen?
DRM staat het niet toe dat het WMA'tje wordt geconverteerd... DRM heeft weinig nut als je het zo eenvoudig kan omzeilen.
Toch is het bijna zo makkelijk. Lees deze thread over DRM maar eens! Dit is een heel logische oplossing ook eigenlijk ;)
De mensen van de bibliotheek van Rotterdam hebben zelf geprobeert om het te kraken maar slaagden er niet in. Daarom durven ze dit systeem aan. Ik zou zeggen, geef een beloning van 500 euro om het te kraken, zet 1 WMA nummer online waar ze mee aan de slag kunnen, en ben je na een week nog die 500 euro niet kwijt dan is het veilig om het een jaar lang toe te passen :)

[offtopic]
Het lijkt mij niet om een Discotheek gaan die de muziek uitleent, of is er in Rotterdam een samenwerking tussen Discotheek/Bibliotheek??
Anoniem: 142993 @XyritZz2 november 2005 21:25
discotheek is gewoon de naam voor een bieb waar je alleen maar muziek kan lezen, zelfde als je in een videotheek alleen maar video's leent...
officieel heet dit fonotheek
Begrijp me goed, ze mogen zelf weten dat ze de naam discotheek voeren, maar het algemene woord voor een plek waar je muziek kunt lenen (analoog aan videotheek en artotheek) zou audiotheek zijn.
Kan je een WMA op je ipod zetten? Zoja, blijft de DRM dan actief?
Nee, officieel ondersteunt de IPOD WMA niet. Ik zeg officieel, omdat de processor van de IPOD wel degelijk in staat is om dit te doen. Alleen heeft Apple geen licentie op WMA.

(Overigens gaat er al een tijdje het gerucht dat de WMA er wel gaat komen. Zo zou de nieuwe iTunes zou al een ongebruikt icoontje hebben voor WMA.)

Maar om ontoppic te blijven. Gebruikers van de iPod hebben hier dus niets aan.
Anoniem: 81030 2 november 2005 21:02
Als één apparaat zich niet leent voor het beluisteren van klassieke muziek en jazz is het wel de computer. Door het gecomprimeerde formaat gaat het fijne van de muziek verloren en wat er over blijft word weergeven door zeer beperkte geluidskaarten en crappy speakertjes.

Zelfs gratis wil ik dat nog niet aanhoren...
Met goed gecodeerde mp3's of, beter nog, goed gecodeerde OGG's, kom je al een heel eind. Sluit daarbij de pc digitaal aan op een hoogwaardige hifiset en 9 van de 10 mensen kunnen het verschil met een dure cd-speler niet meer waarnemen :).

@wimwest: -1 flamebait
In ieder geval: natuurlijk hoor je verschil tussen een cheapass dun kabeltje en een gedegen dikke kabel. Het zijn meestal ook de speakers die de zwakste schakel vormen in de hele hifiketen, maar zeker niet de betere geluidskaart!

@Dreamvoid: Goed dat je dat even aanhaalt, maar het is natuurlijk wel zo dat een wat dikkere kabel beter is dan de meestal standaard meegeleverde dunne draadjes.
Hou toch een keer op met dit soort geleuter van bijna niemand hoort het verschil. Als zelfs een speaker kabel al zoveel verschil kan uitmaken in je systeem (wat mijn vriendin ook hoorde, ookal is ze een "hifi leek") dan hoor je het verschil tussen een hoogwaardige cd speler en je pc-geluidskaartje aangestuurd door een mp3tje echt wel hoor, zelfs als die digitaal op je hifiset is aangesloten.
de speaker kabel mythe :)

Ik denk dat je je toch even moet inlezen in de huidige stand van techniek in lossy audio encoding. Het is verdomd moeilijk om >160 kbps lossy audio te herkennen in (dubbelblinde) ABX tests. Het is mogelijk als je jezelf hard traint op het herkennen van bepaalde encoder-specifieke artefacts, maar dat je zomaar even "direct" een verschil hoort is een placebo.
nee inderdaad.. je mag alleen maar naar klassiek en jazz luisteren als je tenminste €900 aan een geluidssysteem hebt uitegeven.. zelfs als je nog niet weet of je het überhaupt wat gaat vinden, je moet eerst dat uitgeven voor je het mag proberen }:O

daarnaast zijn er genoeg mensen die *geen* "kutspeakertjes" en dito geluidskaarten hebben, en geloof me, daarmee gaat het prima :)
DRM is goed! (Y)

zonder drm zou deze vorm van 'muziek lenen' niet eens mogelijk zijn.
WMA is dan weer wat minder, ik denk niet dat het in linux te kijken is (de drm zal daar wel niet werken), maar op deze manier muziek kunnen lenen is natuurlijk ideaal.


edit:

btw, is iets eindelijk 'gratis' te genieten, gaan jullie meteen weer methodes bedenken om het alsnog te stelen, stelletje armoedzaaiers!
och.. op zich wel natuurlijk.. er is weinig verschil tussen naar de bieb gaan en daar een cd lenen, of hem zo "lenen".. het enige is dat de biebs voor mediadragers natuurlijk een leenbedrag betalen.. maar of dat een licentie is of een bedrag per cd weet ik niet
btw, is iets eindelijk 'gratis' te genieten, gaan jullie meteen weer methodes bedenken om het alsnog te stelen, stelletje armoedzaaiers!
Hmmm, het is gratis te downloaden, dus als je em vaker wil luisteren, download je em nog 10x , of als je daar geen zin in hebt, zoek je een manier om em 1x te downloaden..
In die zin zie ik het niet als stelen.
Die sleutel is dusdanig aangepast dat 'geleende' bestanden slechts een week af te spelen zijn
Kun je het dan wel elke week opnieuw gaan lenen?
Anoniem: 127039 2 november 2005 20:07
Beetje vreemd dat nu de muziek digitaal wordt aangeboden, men zich opeens afvraagt of het wel of niet gekopieerd gaat worden. Ik ben zelf zo'n 25 jaar lid geweest van de CD in R'dam. Wat dacht je dat wij begin jaren zeventig deden met de geleende LP's? Ik heb me suf gekopieerd en ik was echt niet de enige.
Doordat het stukken eenvoudiger is geworden om de muziek te kopieren en daarna eventueel nog te verspreiden wordt geprobeerd dit tegen te gaan, men vraagt zich dus af of het nu nog steeds te kopieren is... :)

Er komen uiteraard wel methodes zijn om dit te kopieren, en het dus te behouden... En als het lang duurt moeten we DVD-John maar eens mailen... ;)
1 op 1 kopieeren kan -ALTIJD- maar duurt langer..
Overgens vraag ik me af op wat voor kwaliteit ze het zelf aanbieden, straks doen ze het op 64kbps ofzo.. :)
Quote:
'Er zijn veel mensen geïnteresseerd in klassieke muziek. Dit is een laagdrempelige manier om ermee in contact te komen'

Er wordt begonnen met jazz en klassiek, de aandacht van het top40 publiek voor deze dienst zal voorlopig nog wel uitblijven dus.
Ik vind het een mooi initiatief iig, en bij deze schaar ik me in het kamp dat DRM in dit geval goed is want zonder DRM zou dit inderdaad niet mogelijk zijn.

Ook de in mijn ogen scheve vergelijking met iTunes gaat niet op: het lenen van een CD bij de CD kost 1,90 voor een week, de prijs die uiteindelijk over het internet betaald dient te worden zal hier onder komen te liggen. Als ik me niet vergis betaal je bij iTunes nog steeds 0,99 voor een (1) nummer in lossy formaat. Voor een muziekliefhebber die eerst wil luisteren voordat ie koopt lijkt mij de keuze makkelijk gemaakt dus.

BTW, niemand hier die Last.fm kent?

@AnvidWillem:
puntje, maar echte artiesten zouden ook genoeg met muziek willen verdienen om niet 5 dagen in de week achter een bar te moeten staan of [vul in willekeurig bijbaantje]. Wat betreft Napster, Kazaa, Emule etc.: ik beschouw mezelf bovengemiddeld adept in het vinden van muziek via torrentsites of DC++ maar de Discotheek heeft nogal wat muziek die je daar met alle moeite van de wereld NIET zal vinden.
Hmm Jazz... Heerlijk :)
ik koop mijn muziek gewoon via allofmp3.com
legaal en super goedkoop (ca $ 1,80 voor een album)

99 cent voor een nummer?? zo rijk ben ik niet..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.