Computergebruik kan leiden tot beschadiging oogzenuw

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat het doorbrengen van vele uren achter een computerscherm het risico vergroot op glaucoom bij mensen die last hebben van bijziendheid. Glaucoom wordt veroorzaakt door schade aan de oogzenuwen en kan leiden tot het ontstaan van blinde vlekken en andere ooghandicaps. Andere risicofactoren voor het ontstaan van glaucoom zijn roken en een hoge bloeddruk. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers 10.000 Japanse werknemers ondervraagd en onderzocht. Ongeveer vijf procent van deze groep heeft problemen met zijn gezichtsveld. Een derde van deze groep had zoals verwacht last van glaucoom. De onderzoekers constateerden onder andere op basis van dit onderzoek dat er een relatie moet bestaan tussen het gebruik van computerschermen en glaucoom bij bijzienden. De verklaring hiervoor is dat de oogzenuwen van bijziende mensen gevoeliger zijn voor de spanning en druk die het kijken naar een computerscherm met zich meebrengt. Enkele tips van MSNBC om de ogen te beschermen tegen de genoemde ziekten:

  • Choose a monitor that tilts or swivels, and has both contrast and brightness controls
  • Arrange workstations and lighting to avoid reflected glare on the display screen or surrounding surfaces.
  • Reorient the workstation so bright lights from open windows are at right angles with the computer screen.
  • Set the computer monitor for dark characters on a light background; they are less affected by reflections than are light characters on a dark background.
  • Sit about 20 inches from the computer monitor, a little farther away than reading distance, with the top of the screen at or below eye level.
  • Adjust monitor angle and/or lighting to reduce neck/eye strain; adjust screen intensity for sharper images.
  • Place your screen and document holder at the same distance from the eye to avoid frequent refocusing and movement of the neck or back.
  • Take periodic rest breaks, and try to blink often to keep your eyes from drying out.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

16-11-2004 • 22:25

73

Bron: Reuters

Reacties (73)

73
73
46
19
6
8
Wijzig sortering
Glaucoom is megak*t. Je krijgt dan echt zwarte vlekken in beeld die dus NOOIT meer weggaan. Daarbij komt nog dat de aanleg voor glaucoom erfelijk is en als je in de familie iemand hebt met glaucoom doe je er verstandig aan je oogdruk (te hoge druk beschadigd de zenuw) reglmatig te laten controleren!

Glaucoom is echt niet te onderschatten. Als je oogdruk te hoog blijkt te zijn, heb je nog niet meteen glaucoom maar als je niets aan die oogdruk doet, krijg je het zeker wel! Als je oogdruk echt te hoog is, kun je mbv laser "gaatjes" in je oogbol laten schieten waardoor de oogdruk makkelijker "weg kan".

Als je oogdruk weer zakt neemt de kans op glaucoom ook meteen zeer sterk af en blijft je gezichtsveld veel beter.

Het gevaar van een te hoge oogdruk is, dat je het niet voelt, tot je in ene echt zere ogen krijgt of problemen met je zicht en dan ben je vaak al te laat om het effect van glaucoom te voorkomen.

Mensen met een erge bijziendheid (-9 en erger) doen er verstandig aan om regelmatig (eens in de 5 jaar-vraag er naar bij je huisarts) hun oogdruk te laten meten.
Het vervelende van glaucoom is, dat je er in de beginfase over het algemeen weinig van merkt. De gezichtsuitval begint namelijk vaak vanuit de zijkanten van je gezichtsveld. Het is dus belangrijk om als je denkt dat je glaucoom hebt, niet alleen de oogdruk te laten meten maar ook een gezichtsveldonderzoek te laten doen. Glaucoom kan schijnbaar namelijk ook ontstaan bij een normale oogdruk (maar dit komt weinig voor).

Overigens treedt glaucoom doorgaans pas op latere leeftijd (40+) op, maar gezien dit onderzoek geldt deze vuistregel blijkbaar niet meer helemaal... :'( Daarnaast hebben mensen van negroïde afkomst ook een groter risico om glaucoom te krijgen.

Zie ook de website van de Glaucoomvereniging.
Gaat het hier om CRT's of TFT's? Ik kan me namelijk voorstellen dat TFT's rustiger zijn dan CRT's, waardoor dit risico verkleind is of zelfs helemaal niet bestaat
Volgens mij is dat niet relevant. Ik heb al een tijdje een theorie dat het meer te maken heeft met het feit dat we onze ogen niet meer 'trainen' om veraf te zien. Als ik mezelf na ga dan kan ik wel zeggen dat ik het grootste gedeelte van de dag niet veel verder kijk dan zo'n 40 centimeter. De rest van de dag zit ik grotendeels tussen vier muren die me ook niet veel verder laten kijken als enkele meters. Alleen in de auto kijk ik echt ver voor me uit (*op zoek naar flitspalen*).

En zoals met alles in het lichaam, als je het niet gebruikt dan gaat je lichaam er geen energie insteken. Gevolg : In dit geval slechter zicht.
Anoniem: 74500 @RobzQ16 november 2004 23:24
Volgens een onderzoek (volgens mij stond het in De Morgen (Belgische kwaliteitskrant) maar ik weet het niet meer zeker) is de stijging van het aantal mensen met bijziendheid een gevolg van de schermcultuur: mensen kijken veel te veel naar de TV of naar hun pcscherm. Hierdoor wordt op één of andere manier (ik weet het fijne er niet van) het oog gestimuleerd meer in de horizontale richting dan in de vertikale richting te groeien (dit is dan in de groeiperiode van een kind/tiener).

Het niet meer ver moeten kijken hangt hier natuurlijk ook mee samen.
Hierdoor wordt op één of andere manier (ik weet het fijne er niet van) het oog gestimuleerd meer in de horizontale richting dan in de vertikale richting te groeien (dit is dan in de groeiperiode van een kind/tiener).
Vandaar dat die Jappaners van die sleept ogen hebben :9
Mij is geleerd dat je je ogen niet kan trainen... Zeker wat betreft accomoderen. Grof gezien kan je maar een x aantal keer accomoderen en hoe meer je accomodeerd hoe eerder je aan dat limiet zit en hoe moeilijker het gaat. Op een gegeven moment gaat het zo slecht dat je niet goed kan zien en dat heet dan oudziend. Hoeveel x is, is per persoon afhankelijk.
Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zijn dat je ogen lui worden, van het continu kijken naar 1 object, zoals je monitor. Maar dan zou je het ook moeten krijgen van heel vaak lezen in een boek.
Nu moest je sowieso al pauzes houden tegen RSI, dus kan dit er ook nog wel bij...
Anoniem: 79837 @iain18 november 2004 15:15
gewoon tijdens de rsi stop even je ogen sluiten :Z
Het lijk me alleen voor CRT's gelden, aangezien TFT's vrijwel geen last hebben van reflecties.
het is ook voor TFT's.
dit komt door de hogere helderheid en voorall als je veel schakelt tussen CRt's en Tft's.

ik zit wel eens te tranen achter een TFT omdat ik meestal achter een CRT zit ;)
de lichts helderheid van een TFT licht gewoon wat hoger.
Maar CRT schermen hebben een hogere helderheid dan TFT schermen, lijkt me.

Gaat dit de nieuwe RSI worden? Ik werk al jaren in de IT en velen om mij heen hebben last van RSI. Wat ik vooral merk is dat het sterk stres-gerelateerd is, en ik kan mij voorstellen dat het in het geval van glaucoom ook zo is. Zit je krampachtig en te dicht op je scherm, je (bijna letterlijk) dood te staren op een of ander programmeerprobleem (/offerte voor de managers onder ons :) ), dan krijg je onherroepelijk problemen. De remedie: relax, chill, don't worry be happy 8-)

edit:
ik kan me voorstellen dat veel koffie zuipen ook niet ten goede komt van je oogboldruk
de enige reden waarom de helderheid van een tft vermeld wordt is omdat die over het algemeen LAAG zijn en die van een crt nogal veel hoger.. (ongevee 2x zo helder)
Ik heb zelf in een stressvolle periode ontdekt hoeveel invloed dat kan hebben op mijn gezondheid. Ik kreeg last van tintelende handen, pijn in mijn arm/pols (wellicht een vorm van RSI), last van droge ogen en nog wat andere zaken.

Nu ik wat minder gestresst bezig ben, wat gezonder eet, voel ik me stukken beter, ik heb eigenlijk nergens meer last van terwijl ik nog net zo vaak achter mijn computer zit.

Door afentoe even te rekken (of even een rondje rennen, springen of gewoon gek doen) voel ik me ook stukken beter.

Overigens kan ik zeggen dat van CRT naar TFT scherm switchen niet al te veel invloed heeft gehad op het welzijn van mijn ogen naar mijn idee.
@_Thanatos_: ik denk niet dat jimshatt *letterlijk* RSI bedoeld maar meer op op karakter van een "beroepsziekte" wijst!
jimshatt: een nieuwe RSI wordt dit zeker niet. Het zijn nml geen repetetieve bewegingingen die je met je ogen maakt, en als je die wel maakt, dan zijn het hele alledaagse bewegingen. Bewegingen waar je ogen juist voor bedoeld zijn.

Trouwens, een CRT heeft een lagere helderheid, maar juist een hoger contrast! Dat is wel ff een verschil...
Anoniem: 112913 @stewie17 november 2004 23:58
Klopt helemaal. Ik doe zelf onderzoek naar oogbewegingen, spieren en neurale aansturing. Je maakt gemiddeld zo'n 3 snelle oogbewegingen (saccades) per seconde, maar externe oogspieren (die je ogen om zn draaipunt laten draaien) worden NOOIT moe. Is heel speciaal spierweefsel, vindt je verder nergens in het lichaam, zijn ook extreem snel en extreem goed van energie voorzien. En, belangrijk, ze kennen geen vermoeidheids verschijnselen zoals andere spiertypes. Voordat hierop reacties komen in de trant van 'ik wordt wel moe aan mn ogen als ik lang tuur': dat is het gevolg van de 'intra oculaire' spieren, die je oog lens laten accomoderen (vervormen) zodat je op een andere diepte kunt fixeren (zodat dat beeld dan scherp op je netvlies valt). Veel accomoderen maakt wel moe, mede doordat het brein telkens met andere scherptes te maken krijgt en signaal verwerking moet aanpassen. Over dat soort vermoeidheid en stress gaat het volgens mij in het onderzoek van dit artikel. Maar wbt die vermoeidheid is nog lang niet alles goed onderzocht.
ik zit ook altijd met tranen :'( achter een TFT ;)
Anoniem: 96272 @stewie17 november 2004 18:38
Volgens mij kan je de helderheid op zowel CRT als TFT schermen aanpassen. Indien je lang achter zo'n scherm zit (en zeker bij regelmatige afwisseling) zou het dus geen kwaad kunnen de helderheid van je scherm wat minder te zetten. Het lijkt misschien irritant maar dat is enkel in het begin, je went eraan.

Er bestaan trouwens ook van die "schermen" die je voor je monitor hangt om zo je ogen te beschermen.
reflecties zijn niet de enige reden waarom het slecht is voor de ogen...
Choose a monitor that tilts or swivels
CRT's vallen al af, die krijg je niet stabiel op hun zijkant }>
To tilt betekent horizontaal bewegen.
Swivel is als iets om zijn eigen as kan draaien.

Vrijwel elke CRT monitor kan beide bewegingen maken.
Tilt is dus verticaal bewegen. :)
Verder heb je wel gelijk.
't Lijkt me dat 'tilt' kantelen betekent (draaien om een horizontale as evenwijdig aan het oppervlak van de monitor (naar voren/achteren)).
kan wel... alleen zijn de kleuren van de monitor iets anders.
Anoniem: 113064 17 november 2004 07:24
Misschien goed om dit verband ook te wijzen op het gebruik van multi-focale glazen. Omdat deze (meestal) een lees gedeelte hebben (onder) en een verweg-kijk gedeelte, komt het vaak voor dat mensen met het hoofd in de nek gaan zitten te computeren. Na enige tijd kan kan een verkrampte nek ontstaan, hoofdpijn, migraine enzovoort. Vooral deze groep mensen vinden baat bij een z.g. "computerbril", waarbij het ook gaat om een multi-focale bril, maar de sterkte is gewoon wat minder. Op advies van de bedrijfsarts (of Arbo arts), een advies dat vrijwel altijd wordt gegeven, vergoedt de zaak deze bril voor 100% Dit is overigens geen vriendelijkheidje van de zaak maar een wettelijke plicht.

Link: http://www.arbopodium.nl/default.asp?path=zpobw910
Het is een goed idee om op jaarlijkse basis even bij een oogarts binnen te springen, zeker als je veel voor/achter een scherm zit.
In België wordt dit normaliter trouwens volledig terugbetaald door de ziekteverzekering.

Een glaucoom-test is overigens redelijk eenvoudig, er wordt gewoon wat lucht in je oog geschoten. Best wel even schrikken, maar daar blijft het ook bij.
Dat is geen glaucoom test maar een oogboldrukmeting: door een pufje lucht tegen je oog te blazen en de reactie daarop te meten is je oogboldruk te meten. Zo'n meting kan je overigens ook bij een opticien doen: is vaak sneller geregeld en nauwkeuriger uitgevoerd dan bij een controle bij de oogarts (controles zijn voor de oogarts meestal snel, snel haastwerk, terwijl een (goed) opticien er meer tijd voor neemt).
Een hoge oogboldruk kan leiden tot glaucoom en/of kan een indicatie zijn voor glaucoom, maar de meting zelf toont geen glaucoom aan.

Voor informatie over glaucoom: http://www.glaucoomvereniging.nl/
hoe moet ik "in" het oog zien?
tegen het oog aan of echt "er in"?
Ik heb jaren met een CRT gewerkt, mijn ogen gingen elk half jaar achteruit. Sinds ik met een TFT scherm werk, blijft mijn sterkte (of liever gezegd zwakte ;)) stabiel.

Het beeld is scherpen en rustiger, althans zo ervaart de gebruiker het. Ik hoor van mijn collega's alleen maar positieve geluiden over TFT. Bovendien is het gebruik van een beeldschermfilter arbotechnisch overbodig bij een TFT.
Net zoals Sir Guinhill, mijn sterkte veranderd niet, was -2.75 (bijziend) en is dat na 8 jaar 60 uur per week met een CRT nog steeds.

Bij een TFT is de brightness vaak te hoog en zet ik dat terug. Ik werk nog steeds het liefste met een CRT (wanneer die ten minste 85 hertz aankan)

Ik moet zeggen dat ik er wel op let (altijd al) dat er geen reflecties zijn zoals in dit onderzoek vermeldt werdt. En verder voldoe ik ook aan alle andere tips die msnbc vermeldt.

Ik denk dus, in samenvatting, dat CRT of TFT er niet veel toe doet, wel!! de MSNBC tips die in dit artikel staan!
Ik werk nog altijd met CRT en mijn sterkte is al 4 jaar stabiel. ~ -1.
En persoonlijk vind ik het prettiger met een goed afgesteld CRT monitor te werken, als ik achter een TFT kom te zitten, zet ik de brightness vaak een paar stappen terug, iets wat de eigenaar niet echt waardeert.

* 786562 Sir
ik heb hetzelfde effect gehad met alleen CRT schermen. Maar blijkbaar is het na een aantal jaar opeens weer stabiel... :?
Het is nog steeds niet bewezen dat computerschermen de ogen beschadigen in de zin van een minus-sterkte.

Hopelijk biedt dit toch meer inzicht op de bestaande onderzoeken. Want ik weet wel dat zowel mijn pa als ik nooit last van de ogen hadden tot we dag in dag uit achter een scherm doorbrachten, allebei brildragers nu met een sterkte van ronde -2
Een sterk staaltje "erna dus erdoor" redenatie. Die gaan meestal niet op :)
Lekker dan, ben bijziend en zit vrij vaak achter de computer ;( . Maja, geloof er niet zo veel van eigenlijk. Ze hebben het ook vooral op volwassenen getest dus laten we ff hopen dat 17-jarigen het niet kunnen krijgen :?

@Dizzy

Ik heb ongeveer -4,5 en heb er nog nooit last van gehad. Gebruik de computer dagelijks en waarschijnlijk zo'n 25 uur per week...
Vooralsnog geen duidelijk verklaring voor het ontstaan van glaucoom door monitor straling. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd in artikel vorm, dus kans op kritiek is nog mogelijk.
En als het artikel gepubliceerd is mag je geen kritiek meer hebben en gaat het als waarheid door het leven? Nee, zo werkt dat niet. :)
@tornwald. Als je +glazen hebt ben je dus verziend ;)
Anoniem: 122716 @swoek17 november 2004 10:57
Dat vind ik het vreemde aan het verhaal, als je verziend bent moeten de lensaccomodeerjongens juist harder werken.

Het probleem lijkt me overigens simpel op te lossen door een bril op te zetten.
Sit about 20 inches from the computer monitor, a little farther away than reading distance, with the top of the screen at or below eye level.
Dat mocht ook weleens de wereld uit geholpen worden. Zoveel mensen die denken dat het goed is dat ze nekkramp krijgen van een computerscherm dat op "ooghoogte" staat. M'n reet, die schermen staan juist veels te hoog.
Idd!

Ik zie het dagelijks hier op m'n werk, mensen die hun ( 17" Eizo L557) op de PC + 1 a 2 verpakkingen printpapier zetten!
Want dat staat ie lekker op 'ooghoogte' ....
Ongelooflijk....

Moet ik eerlijk bekennen dat ik het vroeger dus ook zo had (zonder die pakken printpapier dan) maar je merkt gewoon dat je last van je nek en shouders krijgt. vooral als je lang achter je pc geconcentreerd zit te werken.

PC staat nu netjes onder tafel, monitor dus met de bovenkant op ooghoogte.
Nergens last meer van.

De meeste mensen nemen ook niet de tijd om de monitor even goed in te stellen (aah zo ingewikkeld allemaal) maar de helderheid en refresh rate aanpassen is toch een kleine moeite als je nagaat wat je er allemaal mee kan voorkomen??
Ik vindt dit geen leuk nieuws, dit omdat ik zelf bijziend ben. Al moet ik zeggen dat ik al vele jaren achter de computer zit (niet constant) en nooit ergens last van heb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.