Vertrekkende vanuit het principe dat woorden onthouden moeilijker is dan afbeeldingen onthouden en van het feit dat het makkelijk is om een bestand op een verkeerde plaats op te slaan op de computer, gingen onderzoekers van de University of South California, het Massachusetts Institute of Technology en ESC Entertainment op zoek naar een manier om afbeeldingen te gebruiken bij het terugvinden van bestanden. Het systeem, dat VisualID gedoopt werd, genereert automatisch gedetailleerde iconen voor verschillende bestanden. Gelijkaardige iconen worden vervolgens gegroepeerd door er een reeks van te maken, afhankelijk van hoeveel de bestandsnamen op elkaar lijken.
Van dit systeem bestaat ook een versie die stickers afdrukt, zodat het principe ook voor objecten buiten de computer gebruikt kan worden. Volgens onderzoeker J.P. Lewis is het achterliggende idee de mensen te helpen om bestanden en objecten visueel te identificeren, zodat zowel computernavigatie en organisatie in de niet-virtuele wereld geoptimaliseerd worden. Het systeem zou volgens Lewis ideaal zijn voor systemen als luchtverkeerscontrole, waar mensen herhaaldelijk dezelfde tekstuele gegevens moeten bekijken en snel beslissingen maken. Door die tekst een visuele voorstelling te geven zou men minder snel vermoeid worden en de betrouwbaarheid verhogen.
De volgende stap in de ontwikkelingen bestaat erin te zorgen dat de extensie van een bestand herkenbaar blijft terwijl verschillende bestanden met dezelfde extensie toch gemakkelijk onderscheiden kunnen worden. Het zal volgens Lewis echter nog drie tot vijf jaar duren voor het systeem volledig op punt staat.