Op de website van The Straight Dope wordt een antwoord gegeven op de vraag wat de sysrq- en de scroll-lock-knop op een toetsenbord doen. Sysrq zit onder dezelfde toets als print screen en is de de 84ste toets die door IBM werd toegevoegd aan het PC/XT-toetsenbord. De toets was bedoeld om in latere besturingssystemen te kunnen wisselen tussen de verschillende processen die op dat moment draaiden. Naast het wisselen tussen taken zou de knop ook gebruikt moeten kunnen worden om alle processen te onderbreken en de controle terug te geven aan het toetsenbord. Handig als je een proces wilt stoppen dat alle systeembronnen gebruikt waardoor je niets meer met je pc kan. Jammer genoeg is dit in vrijwel geen enkel besturingssysteem geïmplementeerd.
Een knop die vroeger nog wel eens gebruikt werd, is de scroll-lock-knop. Het doel van de knop was om de tekst op het scherm te kunnen bewegen zonder de cursor van zijn plaats te halen. Aangezien er vroeger nog geen handige scrollbalken waren en de hoeveelheid informatie die op het scherm geplaatst kon worden vaak beperkt was tot 80x25 tekens, was dit geen overbodige luxe. Op dit moment zijn er nog steeds systemen en programma's die deze toets ondersteunen. Onder Linux kan de voorbijscrollende uitvoer van een commando dat wordt uitgevoerd in een console stilgezet worden met de scroll-lock-toets. Ook onder Windows zijn er nog programma's die de knop gebruiken. In Excel kun je met de scroll-lock aan door je document scrollen zonder de actieve cel te veranderen. In het artikel worden ook nog enkele andere aparte toetsen besproken:
The Pause/Break key was used in the DOS command line environment for two different purposes. Pause could be used to pause the scrolling of text on the screen, but it also had a much more powerful function--to pause program execution in the operating system. This function still works in 32-bit DOS applications under Windows, where pressing this key while the DOS window is active can (depending on the program) pause program execution. I have several old DOS power plant analysis programs that run under OS/2, Windows NT, and Windows XP, and I can attest that the Pause key pauses execution of all of these programs. The Break key, when combined with the Ctrl key, is used to terminate DOS applications – and still does today, even in the DOS window of Windows XP. Some DOS communication programs used the Break key as a shortcut to terminate a modem connection, but that was really a function of the program, not the operating system.