Remedy Games: Control 2 wordt een 'action rpg'

Remedy Games heeft dinsdag aangekondigd dat Control 2 een 'action rpg' wordt. Wat de ontwikkelaar precies hiermee bedoeld, is niet helemaal duidelijk. Ook krijgt Control begin 2025 een gratis contentupdate.

Control 2 werd tijdens een presentatie aan investeerders kort besproken. Dat de game een action rpg wordt, is verrassend aangezien het vorige spel uit 2019 een thirdpersonshooter is. Hoeveel Control 2 uiteindelijk gaat verschillen van de eerste Control is nog niet bekend. Remedy heeft het vervolg in 2022 aangekondigd, maar heeft sindsdien weinig details over de game gedeeld. Wel meldde de ontwikkelaar in augustus dat het Control 2 zelf gaat uitgeven.

Daarnaast meldt Remedy dat er begin 2025 een contentupdate komt voor Control. Het is mogelijk dat de update onder andere cosmetics beschikbaar maakt die exclusief zijn aan de PlayStation-versies van de game. Verder komt Control Ultimate Edition op 12 februari uit voor Mac. Deze versie bevat de basisgame, de uitbreidingen The Foundation en AWE en alle extra content die inmiddels is uitgekomen, waaronder de fotomodus.

Control Ultimate Edition, PS5
Control Ultimate Edition, PS5

Door Loïs Franx

Redacteur

19-11-2024 • 19:20

47

Reacties (47)

47
46
45
1
0
1
Wijzig sortering
Action RPG is zo'n slecht gedefinieerd genre, Control 1 kun je ook gewoon zo noemen.
Een third person shooter zou ik het dan weer niet noemen... althans, je kunt het zo spelen ja, maar ik heb het wapen nauwelijks gebruikt zodra ik throw en andere abilities kreeg.
Welke soorten RPG zijn er nog meer? Oprechte vraag..
Eh... niet dat ik een expert ben, maar wat zo naar boven komt...
CRPG, classical RPG, de klassieke westerse RPG. Denk aan Baldur's Gate.
JRPG, Japanse RPG, bijvoorbeeld Final Fantasy.
MMORPG, online met zeer veel spelers, bijvoorbeeld World of Warcraft.
ARPG, soms gezien als hetzelfde als een action RPG, maar ik zou zeggen dat een ARPG specifiek de Diablo-like is terwijl een Action RPG gebruikt wordt voor alles wat actie is en RPG elementen heeft. Vandaar dat ik zei dat je Control ook zo kan noemen, want het is een actiespel en het heeft RPG elementen in de vorm van het kiezen van welke skills je in investeert.

edit: ha, zie dat je hieronder dezelfde vraag gesteld had en iemand anders met exact dezelfde voorbeelden aankwam :+ Het zijn ook wel dé meest iconische voorbeelden van die genres...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 19 november 2024 22:14]

CRPG staat voor computer RPG, niet classical. Als in een computer versie van tabletop RPG's.
Wacht maar tot ze deze Action RPG niet top down maar isometric noemen. Dat is de koning van de misnomers.

[Reactie gewijzigd door Letters op 19 november 2024 19:52]

Ja, die strijd heb ik lang geleden opgegeven... Inderdaad, isometric is het al een tijdje niet meer. Diablo 2 was het wel nog, maar kort daarna werd alles echt 3D.
Maar ik denk niet dat ze hier bedoelen dat het een Diablo-like wordt en verwacht dus ook niet dat het top-down wordt (of "isometric").
Ik denk eerder dat ze gewoon nog iets meer nadruk op een skill tree of het customizen van je gekozen powers gaan leggen, iets meer RPG elementen dus. Dat maakt het natuurlijk geen RPG, maar zo noemen ze het dan vaak wel. Net als dat de Borderlands games ook de plakker RPG krijgen, terwijl er buiten de redelijk simpele skill tree echt niks rollenspellerigs aan is (al ben ik zelf wel groot fan van de mainline Borderlands games, dus bedoel het niet negatief).
Wat is eigenlijk de juiste term voor "3D, maar dan zo 45-graden schuin van boven in een vaste draaingshoek" wat Diablo 3 en 4 hebben?
Ik heb net geleerd: " isometric is het al een tijdje niet meer. Diablo 2 was het wel nog, maar kort daarna werd alles echt 3D."
Isometric kan ook prima in 3D, alleen doet niemand dat eigenlijk. Naar aanleiding van wat @Letters zegt, dit gegoogled
Isometric – all dimensions are the same scale
Dimetric – di=2; 2 axes/dimensions foreshortened
Trimetric – tri=3; 3 axes/dimensions foreshortened
Aangezien de tiles in diablo2 wat smaller zijn, is het inderdaad dimetric. Isometric krijg je volgens mij van een camera op 60 graden, diablo2 ziet op iets van 50 graden (4 bij 3 Pythagoras)

Door middel van een Orthographic camera kan je elk van deze 3 in ieder geval bereiken in een 3d space. Je verliest daardoor je perspectief en dus brandpunt (gelijk lopende lijnen blijven gelijk, ongeacht de horizon). Ziet er daardoor platter uit, ondanks het dus in een volledige 3d wereld kan.

Hoe dan ook, daarom is zo'n term als isometric als het gewoon een birds-eye of topdown-view is zo hekelijk. Want het kan gewoon in 3D, maar wordt vrijwel nooit gedaan en is die term dus gewoon verkeerd.
Ja maar is het nog wel écht 3d met een orthografische projectie?

Niet dat het niet kan hoor, je hebt het bijv. met ingezoomde satellietfoto's van een plek op aarde.
Het is 3d omdat het in een 3d omgeving gebeurd, dus de objecten erin bewegen zich in 3 dimensies, in plaats van 2 met wat hoogte erbij gefaked, dus wat dat betreft zeker wel 3d. Maar ook dat is dus een term die vertroebelt want wat wordt er precies met 3d bedoelt? De projectie dus blijkbaar niet, dat geeft juist een erg 2d resultaat.

Sterker nog, menig modern 2d game draait waarschijnlijk gewoon in een 3d engine, omdat hardware acceleration dan veel makkelijk wordt, en als je semi-3d gebruikt (bijv in een sidescroller waar je ook de diepte in kan stappen) is het veel praktischer om dingen te ordenen (wat valt er voor wat) als het gewoon een 3d scene is. Orthographic camera erop, vaak gecombineerd met (pixelige) spritesets en het ziet er uit als elk andere klassieke 2d game.

Maar je ziet het dus weinig als de assets en alles 3d zijn, voor topdown view is orthographic best praktisch, want je kan ervoor zorgen dat je in elke richting evenveel ziet, in tegenstelling tot een perspective camera, waar je beeldbreedte steeds breder wordt naar mate het de diepte in gaat. Dus er is meer bovenaan je scherm, dan onderaan, vanwege perspectief. Mocht het qua gameplay belangrijk zijn dat je beperkt wat je tegelijk kan zien (RTS bijvoorbeeld), dan is orthographic eigenlijk ideaal, onder de juiste hoek kan je een perfect vierkante projectie op een breedbeeld scherm doen. Het oogt dan wel wat plat ..

Wat betreft projecties van de aarde, daar wordt het al helemaal wazig, omdat bijvoorbeeld de zee anders ingedeeld wordt dan land (tenzij je een scheepvaarts kaart hebt, daar is het andersom), al helemaal rond de polen die er veel groter uit komen te zien dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Dus ik denk niet dat dit de criteria is om iets 3d te noemen of niet.
Isometric projection is alle dimensies gelijk. Technisch gezien is Diablo 2 ook niet isometric maar dimetric projection.
Diablo 3 en 4 hebben geen isometric projection maar 3 point perspective projection.
Dit heeft gigantische invloed op hoe je perspectief ervaart.

bron

Ik denk dat top down perspective het meest in de buurt komt. Zie hier een lijst van games bij Google search voor
top down perspective

[Reactie gewijzigd door Letters op 20 november 2024 12:58]

Tja, zowat elke FPS mag je tegenwoordig ook een RPG noemen inderdaad, alles heeft een skilltree. :+

In essentie is de naam RPG ook een beetje een vreemde natuurlijk, want in het overgrote deel van de games speel je een 'rol'. Maar goed, zo zijn de genres gedefinieerd, en zo worden de grenzen steeds vager :)
Inderdaad, wellicht een game als Pong ofzo niet, maar zelfs daar neem je de rol aan van een tennisspeler of iets dergelijks. Zodra iets een online feature heeft (zoals een leaderboard) zie je ze ook graag de term mmo gebruiken. Wat technisch wel klopt, maar niet echt is wat men verwacht van die term. Of zodra het een last-man-standing achtig iets is, is het al gelijk een Battle Royale.

Hoe dan ook, deze termen betekenen precies wat de mensen die die woorden gebruiken willen dat het betekend :P
Kijkend naar deze lijst klopt het wat je zegt. Het is dus maar even afwachten. Gelukkig zijn de meeste games in deze lijst erg goed te pruimen :)
Ik denk eerder dat dat gewoon een kwestie is van "Isometric is in de volksmond nu bekend als een angled top down view". Het feit dat Isometric specifiek het gebruik van parallel projection om 2D graphics 3D te laten lijken is niet echt relevant in die discussie tenzij je specifiek over de techniek praat.
Ik vond Control Ultimate Edition op de PS5 een matig spel en heb hem halverwege aan de wilgen gehangen. De game map geeft verdiepingen niet goed weer dus zoek je je een breuk waar de volgende gebeurtenis precies is. Als je dood ging werd je terug gezet naar een control point (soort checkpoint) en moest je vaak weer meer dan een minuut zinloos naar naar de gebeurtenis lopen waar je dood ging. Ook de difficulty-scaling van bosses klopte voor geen meter, regelmatig moest je in de settings de invincible toggle maar aanzetten omdat er geen doorkomen aan was. En eerst was de atmosfeer wel tof maar na verloop van tijd gaat de grijze kille betonwereld erg tegenstaan en monotoon worden.

Het verhaal was wel tof en de game is verder mooi gemaakt qua effecten e.d. De mechanics waren ook erg goed.

Sommigen zijn blijkbaar enthousiast over deel 1, maar ik vind het spel door de negatieve punten slechts een 4 waard.

Hopelijk wordt deel 2 beter...
Wayfinding is juist briljant in het spel omdat je letterlijk maar de bordjes hoeft te volgen...
was het orginele plan niet om geen map layover te maken en de player puur met de bordjes in het spel te laten navigeren?

Dat ging best wel goed maar met mijn geheugen was ik toch blij met de map overlay :D

Briljante song trouwens _/-\o_
Sorry hoor, maar je bent dus gewoon slecht in het spel en weigert om een of andere reden de extreem goede mogelijkheden om de moeilijkheidsgraad voor jezelf te finetunen te gebruiken? Want de game biedt daar een heleboel opties voor en naar volledig onkwetsbaar gaan is dan echt een zwaktebod en nergens voor nodig.

Die mogelijkheden waren er in het begin overigens niet en toen kreeg de game ook wel kritiek dat deze te moeilijk zou zijn (al vond ik het zelf prima te doen, maar hangt ook af van hoe je speelt en of het je ligt). Maar je hebt het over de ultimate edition, dus niet de originele release versie, daar moeten al die mogelijkheden al lang in gezeten hebben.

Verder kan het natuurlijk prima dat het gewoon niet jouw soort game is, maar een 4 is absurd en daarmee ben je niet serieus te nemen.
Het hele vette van het spel is juist dat het zo'n vage wereld is. Je bevind je in een paranormaal gebouw dat lijkt te leven, en iedere keer dat je een hoek om gaat lijkt wat je net hebt gezien alweer veranderd te zijn. Alles is juist zo gemaakt om niet logisch te lijken.

Het is een vorm van 'diegesis' (volgens mij hebben we daar geen Nederlandse term voor); alles dat je nodig hebt bevindt zich ín de spelwereld. Geen hypermoderne navigatie pijltjes of overduidelijke kaartjes, je moet gewoon zelf wegwijs worden. Ze zijn er niet zo ver in gegaan als bijv. de originele Thief (die wel echt een ultiem voorbeeld is van 'je weet evenveel als de protagonist'), maar ze hebben wel hun best gedaan om je echt het gevoel te geven dat je een vreemde wereld in gaat. Daar gaat het verhaal ook over, je bent nieuw in het gebouw (of toch niet? ;)) en moet je weg nog vinden, en uitzoeken wat er is gebeurd.

Ik hoop dat deel 2 exact hetzelfde wordt, het was een geweldig spel en ik heb op geen enkel moment het gevoel gehad dat het te moeilijk was of dat ik onbedoeld de weg kwijt was. Als je moeite hebt met de combat kun je de difficulty omlaag zetten, maar dat vond ik totaal niet nodig, want het spel geeft je meer dan genoeg mogelijkheden om zonder dichtbij te komen en alleen maar te schieten de enemies dood te krijgen. Je kunt ze letterlijk alle kanten op gooien.

Kan natuurlijk altijd gebeuren dat een spel je niet ligt, maar als je denkt dat 'de grijze kille betonwereld' monotoon is dan heb je dus niet goed rondgekeken. Het hele spel zit zo bomvol allerlei interessante dingen, je moet er alleen wel naar op zoek gaan. Als je het speelt als Call of Duty is er natuurlijk weinig aan, daar is het ook niet voor gemaakt, maar als je een beetje op onderzoek uitgaat is het geweldig hoeveel andere zijverhalen en easter eggs er zijn.
Oh wauw, bijzondere take op de game, moet ik zeggen, maar kan natuurlijk heel goed dat het gewoon niet jouw game was.

Ik ging er juist met hele lage verwachtingen in omdat ik een beetje moe was van de gameplay van Remedy's standaard lineaire formule die we met o.a. de Max Payne games en Alan Wake wel een keertje gezien hebben. Met Control worden we echter in een veel meer open, interconnected spelwereld gedumpt, met een (vind ik) toffe layout/design om te ontdekken (waar overigens de weg goed wordt aangegeven als je gewoon even om je heen kijkt en richtingaanwijzers leest), en enkele metroidvania aspecten erin verwerkt (mijn favoriete genre sinds Super Metroid). Ook de combat gameplay loop verveelde mij juist niet in tegenstelling tot Remedy's vorige games, omdat de abilities die je verkrijgt de gameplay aanzienlijk bleven veranderen en veel dynamischer maakten, zelfs dieper in het spel nog. (met als hoogtepunt throw en levitate)

Heel benieuwd wat ze van Control 2 maken!
Okay, ben benieuwd. Het prikkelt sowieso mijn interesse. De wereld van Control is interessant. En Remedy weet hoe ze goede games moet maken. As we speak download ik Alan Wake 2 voor de Xbox.

Control 1 kwam ik helaas niet doorheen op de Xbox. Meerdere uren geprobeerd, wellicht 3-5 uur maar het lukte mij niet om het leuk te vinden en of er doorheen te komen. In de toekomst wellicht nog eens proberen want ik weet dat Control zeer goede recensies krijgt.

Mooi hoe Remedy steeds durft te innoveren, dingen veranderen.

[Reactie gewijzigd door MetalSonic op 19 november 2024 19:25]

Grappig, ik vind Control geweldig, maar Alan Wake 1 ben ik op afgehaakt. Ik vond het na een aantal uur zo eentonig worden. Wel was de eerste baas in Control een verschrikking. Quantum Break vond ik ook leuk, wel een beetje overdreven dat het ook een halve film was.
Quantum Break was deels film omdat Microsoft daar graag mee wou experimenteren. Ik vond het wel geslaagd, maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is.
Alan Wake 1 ben ik ook een beetje ambivalent over. Ik heb de Remaster onlangs gekocht dus ik ga het nog wel eens proberen.
Als je de wereld leuk vind is het zoeken naar SCP spellen misschien interessant.
Ik had dat ook met Control, alleen heb ik die toen op Google Stadia gespeeld. Vind de setting wel iets hebben en wil die game daarom ooit nog wel een keer een kans geven.
De definitie van RPG is enorm verwaterd.
Voor mij, als je niet de "rol" die je wil spelen zelf kan kiezen, dan is het geen Role Playing Game.
Dus tenzij je zelf een character kan maken ipv met Jesse te spelen, is het gewoon een action game met leveling mechanics.

Anders zijn Super Mario en de originele Tomb Raider ook RPGs.

[Reactie gewijzigd door Honytawk op 19 november 2024 19:50]

Het is een action rpg. Welke soorten rpg's zijn er nog meer? Oprechte vraag..
CRPG's zoals Baldurs Gate.

MMORPG's zoals World of Warcraft

JRPG's zoals Final Fantasy

En ga zo maar door. :)

(Ja ze hebben allemaal actie, maar een bij een ARPG ligt de focus ook echt meer op actie dan op de aspecten van roleplaying)
Dus alle Final Fantasy games en de meeste jRpgs tellen niet mee?

Dan blijven er weinig rpgs over. Tellen Diablo en WoW door hun keuze uit verschillende klassen om praktisch precies dezelfde rollen mee te spelen nog wel mee?
Interessante omslag. Ik weet niet of fans van het origineel warm worden van een action RPG, maar Remedy slaagt er regelmatig in om creatieve verassingen in hun games te verwerken. Ik ben benieuwd.
Het origineel was op veel vlakken al een A-RPG: Je kon de verschillende krachten en wapens upgraden gedurende game. Waarbij de krachten gebasseerd was op een exp systeem.

Naar mijn gevoel zou je anders de noemer A-RPG ook weg mogen halen bij The Witcher 3 en God of War (2018)
Het origineel heeft een beperkt aantal rpg elementen maar wordt geclassificeerd als action adventure. Zo classificeert Remedy het ook volgens mij.
In mijn ogen was control één van de meest overroepen games die ik ooit gespeeld heb, ik kon echt niet in het verhaal komen en de raytracing? Ooh shiny…
Via een patch kon je ook HDR toevoegen 8-).

Ganeplay was in mijn optiek ook een stuk belangrijker. Verhaal gaf met name sfeer aan de game. Wat heel persoonlijk is. Soms was het ook een niet volgend verhaal. Met name als je een tijdje niet had gespeeld.
Hoe meer ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om hun games zelf te publishen, hoe beter. Hopelijk kan dit een realistisch alternatief voor meer ontwikkelaars worden dan je lot overlaten aan het stagnante en zieke AAA milieu. Het allerbeste gewenst aan Remedy Games!
Na Alan Wake 2, misschien wel de beste game die ik ooit gespeeld heb, heb ik veel vertrouwen in Control 2. Control en Alan Wake zijn op zo'n manier met elkaar verweven, wat mij erg aanspreekt.
Niet heel onlogisch, aangezien deel 1 dit ook deels was en zij die lijn verder door gaan trekken waarschijnlijk. Ik vond de setting en sfeer heel gaaf, eigenlijk het hele universum. En nu ik recentelijk Alan Wake II uitgespeeld heb (in de top 5 beste games ooit voor mij), heb ik alleen maar meer zin in Control 2!

[Reactie gewijzigd door Orangelights23 op 19 november 2024 20:28]

Vond control wel leuk maar vond het niet zo fantastisch als de cijfers van de reviews deded vermoeden. Ben vooral fan van max Payne en ik wacht echt met smart op nieuws van de remakes van 1&2. Quantum Break ook erg van genoten trouwens, maar vond wel dat net als control veel leuk verhaal en informatie verstopt zit in alle documenten die je oppakt en dat haalt de vaart nogal uit de game.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.