AmigaOS XL review

Voor de Amiga fans is er weer een nieuwe mogelijkheid om oude tijden te laten herleven. In deze review wordt er dieper ingegaan op het AmigaOS XL. Het emuleren van een AmigaOS is nooit echt populair geweest en dit kwam doordat de emulatie niet echt flitsend draaide. Door de explosieve ontwikkelingen op het gebied van videokaarten en processors kan er tegenwoordig echter met hartelust geëmuleerd worden met een AmigaOS. Omdat het specifieke multiprocessor systeem van de Amiga nog altijd enkele problemen heeft met de hedendaagse PC, bracht dit de community van Amiga fans aan het brainstormen. Dankzij nieuwe Just-In-Time compilatietechnieken zijn deze problemen nu grotendeels opgelost en zijn er enorme performanceverbeteringen bereikt. Dit alles is in het AmigaOS XL samengevoegd en hiermee is een emulatie op een x86-processor gelijkwaardig aan een - denkbeeldige - even snelle Amiga.

In de review wordt er verder ingegaan op de hardware vereisten, installatieprocedures en gebruik van het operating system zelf. Het grote voordeel van deze emulatie is dat het stabiel is. De tester heeft zijn testsysteem gedurende één week zonder reboot of crash kunnen gebruiken, en dat voor een eerste versie! Verder is de bijgeleverde software naast de 3rd party software goed te gebruiken met de emulatie. Een nadeel is dat je géén PPC gebaseerde Amiga titels kunt gebruiken of ontwikkelen, aangezien de emulatie beperkt is tot 68k code. Een ander algemeen probleem onder alle emulators is dat het niet mogelijk is om de 880Kb of 1760Kb Amigadiskettes te lezen. Het is gelukkig wel mogelijk om DivX filmpjes te bekijken en MP3'tjes te beluisteren. Ook kun je je vrienden de ogen uitsteken door meerdere films tegelijkertijd af te spelen zonder enige hapering op een middelmatige computer .

The general interface will be very familiar to Amiga users of AmigaOS version 2.0 or newer. The Title bar, Windows and gadgets are still in the same style as in 1990. (Actually even the visual 'free diskspace indicator' from 1.x versions has been re-implementated into AmigaOS!). The benefit of the familiar standard look is that most ex-Amiga owners will feel right at home.

[...] I was able to reboot into a standard AmigaXL configuration with 16-bit 1024x768 GUI in around 12 seconds on my 700 Mhz Duron/ATI Rage Mobility AGP/128MB test desktop system.

[...] A peculiarity of this solution is that every application written for the 68k-processor now runs 5 -10 times faster without modifications. With this you finally get turbo-fast versions of PageStream, ImageFX, ArtEffect, Cinema4D, Real3D and all other programs.

[...] At a recommended retail price of 150 Euros, AmigaOS XL does not come cheap. It, however, offers a great value considering the features and performance it provides. Amithlon and AmigaXL greatly supplement each other to offer one very powerful and flexible AmigaOS emulation package.

[...] Also included is a small AmigaOS XL logo label to stick onto your computer

[...] If you own a well supported x86 PC platform, AmigaXL and Amithlon will both offer a remarkably stable AmigaOS operating environment.


AmigaOS

Anoniem: 47719 heeft deze review aan ons gesubmit, waarvoor wij hem absoluut dankbaar zijn. Door dit artikel kwamen er heerlijke oude Amiga herinneringen weer naar boven .

Door Jeroen P Hira

07-02-2002 • 12:37

34

Bron: OSNews

Reacties (34)

34
34
27
7
3
0
Wijzig sortering
Anoniem: 40283 7 februari 2002 13:36
Nou ff wat verduidelijken allemaal, want iedereen spreekt hier erg in verleden tijd.

AmigaOS XL is een cdrom met twee Amiga emulatoren. + een volledige versie van AmigaOS 3.9 (als ik me niet vergis) Dit is een hele nieuwe versie (minder dan 1 jaar oud) van het AmigaOS. Dus niks ouwe troep, nee redelijk bij de tijd, maar vereist (zonder de emulator) nog altijd ClassicAmiga hardware.

Waar is Amiga dan allemaal mee bezig?
Nou:
- AmigaOS 4.x, het PPC native maken van het originele AmigaOS, zou dus moeten gaan draaien op Motorola G4s en G5s en AGP videokaarten, PCI, IDE, USB, Firewire enz..
- AmigaDE, een multimedia services laag bovenop Elate van TAO (Hardware onafhankelijke Java environment). Deze DE draait ook op de nieuwe Sharp Zaurus PDA, zie berichtje van een van de vorige dagen. En zal ook draaien op Windows, Linux, PocketPC, settupboxen, GSMs enz. Er is al redelijk wat "content" voor beschikbaar op http://de.amiga.com
- AmigaOS 5.x = AmigaOS 4.x + AmigaDE
- AmigaOS XL kwam er eigenlijk doorheen fietsen, was door derden ontwikkeld en Amiga was zo onder de indruk dat ze het maar officieel uitgebracht hebben. Weet niet wat ze hier nu precies mee van plan zijn.

Dus Amiga is niet dood, of we binnenkort van een hernieuwde populariteit mogen spreken durf ik niet te zeggen. Eerst zien en dan geloven.

Er valt over bovenstaande genoeg te leven op http://www.amiga.com
- AmigaOS XL kwam er eigenlijk doorheen fietsen, was door derden ontwikkeld en Amiga was zo onder de indruk dat ze het maar officieel uitgebracht hebben. Weet niet wat ze hier nu precies mee van plan zijn.
Nog even wat verduidelijking: Amiga Inc. is sinds 2 jaar de eigenaar van het merknaam 'Amiga' (na Gateway dus, met een ex-manager van Gateway aan het roer) en is in die 2 jaar nogal eens van richting veranderd door de dot.com/Internet hype crash. Hun oorspronkelijk idee was AmigaDE voor set-top boxen alleen, geen desktop OS en ze wisten niet wat ze met de kleine maar nog steeds fanatieke gebruikers van het 'classis' AmigaOS aanmoesten. Haage & Partner heeft toen een licentie gekregen op AmigaOS en hebben 3.5 en 3.9 uitgebracht, kleine verbeteringen op het uit 1992 stammende 3.1.

Deze jongens hebben een tijdje zitten werken aan een emulatie (AmigaXL) wat gewoon UAE is die onder QNX draait (QNX wordt bijgeleverd). Nu wil het toeval dat de auteur van de JIT engine van UAE ook niet stil zat en Amithlon heeft ontwikkeld: een herschreven JIT core en Amiga emulatie zonder chipset ondersteuning en met directe toegang tot de PC hardware, waardoor deze vele malen sneller is dan je doorsnee UAE. Het boot vanuit een Linux kernel die er verder alleen voor wat driver ondersteuning zorgt (b.v. framebuffer).

Amiga Inc. heeft dus weinig hiermee te maken, ze hebben het niet uitgebracht en hebben er geen 'plannen mee', maar ondertussen draai ik hier wel mooi een AmigaOS op mijn Athlon die 10-15x zo snel is dan de snelste Amiga ooit :) (2200 Kkeys/s! }:O )

Overigens, je kunt er ook 68k Mac emulatie onder draaien via ShapeShifter, en dat is ook behoorlijk rap: screenshot.

Voor degene die vroeg naar SCSI ondersteuning: alle gangbare SCSI controllers worden ondersteund (evenals een aantal andere zaken zoals GF2, TV kaarten, scanners, etc.) en natuurlijk wordt er hard gewerkt aan drivers en updates.

Misschien nog het mooiste is dat je onder Amithlon rechtstreeks x86 code kan draaien, de vraag is alleen of hier software voor wordt geschreven. De officiële richting van Amiga is PPC, dus het blijft afwachten. Persoonlijk hoop ik dat ze het licht zien en x86 ook gaan ondersteunen, maar ja, de Amiga curse he :)
Anoniem: 13295 7 februari 2002 13:38
Ik ben altijd 'n verstokte Amiga gebruiker geweest (heb er 3 gehad & nog 2 staan) & vind dit eigenlijk nog 'n mooiere ontwikkeling dan Linux :) Het AmigaOS is altijd heel vooruitstrevend geweest, het was 't 1e consumer-OS, wat echt kon multitasken. Windows was toen niet meer dan 'n oerlelijk dos-shelletje, wat amper kon task-switchen }> (Win 3.10) Ik heb 't eigenlijk altijd jammer gevonden dat de Amiga voornamelijk gezien werd als spelcomputer, terwijl 't eigenlijk de 1e multimedia-computer was. Toen men zo blij was dat 'n PC 16 kleuren op 'n scherm kon toveren & 'n beetje kon bliepen, kon de Amiga al perfekte graphics weergeven in 4096 kleuren & had die meerkanaals 8 bits audio.

Those good old days... En gelukkig komen ze nu weer terug! Ik kwam toevallig zo'n 2 weken geleden al 'n review tegen over AmigaOS XL & weet nu gewoon zeker dat ik 't ga bestellen. 150 Euro vind ik zeker niet duur, voor 'n OS waar ik veel plezier aan beleef, al is 't alleen al door de hoeveelheid software die ik nog heb liggen, voor de Amiga. Ik kan 't natuurlijk nog perfekt draaien op m'n Amiga 1200, maar soms komt die net 'n beetje geheugen tekort & er is helaas amper aan memory te komen & als 't te krijgen is, dan betaal je je blauw. En snelheidswinst is natuurlijk heerlijk als je zware pakketten zoals Lightwave & Real3D draait.
Anoniem: 24386 7 februari 2002 12:49
Het klinkt erg cewl, al begrijp ik nog steeds niet waar het precies voor dient...

IS het alleen een emulator die gewoon op een MS OS draait, maar gigantisch snel is?

Is het een op zichzelf staand OS?

Is het alleen bedoelt om de oude Amgia games mee te spelen???

En hoe zit dat met vloeiend films afspelen etc...??? wat er staat...

Verhaal is niet echt duidelijk voor mij
Voor zover ik weet wordt het gemarket als compleet OS. Technisch is het AmigaOS (3.5, neem ik aan) met een schil eronder die voor de emulatie zorgt. Er is geen "host" OS.
Sterker nog het is versie 3.9 met de laatste Boingbag :)
Ik begrijp eruit dat het een compleet OS is, waarmee je pc een Amiga emuleert.
Dit is meer dan een standaard emulator. Als je oude amiga games wilt spelen koop je toch een Amiga :?.

Wat ik erg jammer vind aan m'n A1200/030 is dat ie gewoon erg traag is (10MIPS ;)) en dat uitbreidingen erg duur waren (en nog steeds zijn!). Zo is mijn maximale resolutie 640 x 512 interlaced :D. Dat soort problemen zijn met dit pakketje hoogstwaarschijnlijk opgelost.
maar 640?? Ik heb er een multisync 14" aanhangen en kan gerust op 800x600 interlaced of desnoods 1280x512 interlaced :-)
(werk in 640x480 72HZ non interlaced :-))
Wat ik jammer vind, is dat het o.s. niet geport wordt naar X86 en ge-updated naar deze tijd. Ik vond het altijd een erg lekker werkend o.s. Het is super licht en heeft toch erg veel potentie. Anders dan huidige o.s.'en die ik ken :)
Ik heb nu de WINUAE emulator draaien, en binnen deze emulator loopt het toch allemaal weer lekker soepel. ZUCHT.... the good old times....
Anoniem: 47586 7 februari 2002 15:07
weide55: ik weet niet hoe groot de totale install van de emu zelf is (ik gebruik OS3.9 native) maar de kale installatie van OS3.9 zelf is ongeveer 17 MB (vergelijk dat es met een kale winXP install :-) inclusief browser en players, met de standaard achtergrond plaatjes erbij kost dat 10 MB extra.
Amiga OS zelf ondersteunt scsi uiteraard, ook een ide schijf ziet een Ami via scsi.device.
Weet niet of de emu dit ondersteund.
Een native Amiga en SCSI zijn praktisch voor elkaar gemaakt, (boot binnen 5 secs op 060/50 MHz in volle config :))

ff iets anders, als je Amiga OS gaat gebruiken vergeet niet utils zoals, MUI(alle proggies die dat ondersteunen en dat zijn er veel kun je dan 'skinnen'),reqattack (voor mooie requesters met skins en 3d geanimeerde icoontjes in de requester) ,Birdie (skins op vensters te zetten),magicmenu( worden de menu's onder de rechter muis knop transparant),wb bump ( kun je een realtime bump mapped logo midden op het bureaublad zetten), en Tools daemon, om menutjes in de taakbalk te kunnen toevoegen) om het grafisch allemaal wat mooier te maken :)
Groet,

Mr68060.

Config: Amiga 1200 in elbox tower, blizzard PPC met 68040/25(geen 060 :( +603e 240Mhz, 128MB RAM+BvisionPPC gfx kaart+Zorro IV board met X-surf ethernet kaart+buddha IDE controller+vlab motion+toccata souncard+mediator PCI board met voodoo 3 3000 PCI, OS3.9 (mijn OS config kan men op aanvraag krijgen, ziet er erg leuk uit :))
Toch nog best een dure package..

Ik denk dat het ook wel de moeite waard is om eens de open source Amige emulators te checken.
Freshmeat geeft wel een rij resultaten, ik zal er eens naar kijken. Als daar een goede GPL-emulator tussen zit, dan heb je alleen een Amiga OS nodig (bv. als je zelf al een Amige hebt of een kennis (mag eigenlijk niet, ik weet het!)) dan kun je voor weinig geld ook met AmigaOS op je PC spelen.
UAE is open source en werkt redelijk goed, AmigaXL is gewoon UAE en source wordt bijgeleverd op de CD.

Amithlon echter (de 'ander' in AmigaOS XL) is geheel anders, het is veel sneller vanwege directe hardware ondersteuning, source voor de kernel zit ook op de CD, maar niet de emulatie src zelf. Deze kun je dus nergens anders krijgen.

Voor de budget hobbyist is (Win)UAE een prima oplossing, als je het officieel wil doen levert Cloanto Amiga Forever , hier zit een gelicenceerde AmigaOS bij, evenals een aantal handige utilities. Niet zo snel als Amithlon, maar wel ondersteuning voor AGA en dus oude spelletjes.
Anoniem: 13295 @SvMp7 februari 2002 14:57
Het mooie van deze release is, dat je ook automatisch de laatste versie van AmigaOS (3.9) erbij krijgt, wat je toch nodig hebt, om naar huidige maatstaven te kunnen computeren (TCP/IP, MP3 enz.) Ik had laatst ook al Amiga Forever geprobeerd, maar die vond ik niet echt lekker lopen, want hij herkende m'n soundcard niet (Creative notabene) & sommige progs liepen vast. Imho is 150 Euro niks teveel, als ik de reviews zo lees.
Dit doet mijn Amigahart goed ;(.

Hopelijk brengt dit weer een beetje de softwarestroom op gang, en dan bedoel ik niet de spelletjes (daar heb ik er nog genoeg van ;)), maar meer de applicaties als DPaint, ADPro en Soundstudio.
Hoewel die 150 € dan toch een beetje pijn doen (wel een toffe casebadge :) )
Ik vond eigenlijk het OS van de Amiga altijd gebrekkig :-). Wel goede pre-emptive multitasking, maar geen goed procesbeheer. Programma's die elkaar onderling lopen te overschrijven en dergelijke, a la Windows 3.

Maar goed, daarentegen was er makkelijk voor te programmeren (in tegenstelling tot Windows) en had het geen blok verouderde functionaliteit aan zijn been (in tegenstelling tot Windows).

Maar goed, ik heb dan ook een A1000 gehad (en heb nu een A500 en een A500+) :). Ik kan me voorstellen dat het AmigaOS verder ontwikkeld is. In Duitsland leeft de Amiga nog flink.

Ik heb geen idee wat ik hiervan moet verwachten. Het AmigaOS zonder de bijbehorende speciale hardware is een beetje flauw. Het was de hardware en de design-filosofie die de Amiga apart zette van andere computers. Alle computers uit die tijd waren rond dezelfde filosofie opgebouwd, inclusief de PC. De Amiga was anders omdat alle interne componenten zo met elkaar waren geïntegreerd en alles vloeiend samenwerkte zonder dat er op elkaar gewacht hoefde te worden.

De Amiga leek qua filosofie meer op een SGI grafische workstation dan de archetypische home/businesscomputer.
In zijn tijd was het OS wel degelijk net zo revolutionair als de hardware. Je zegt het al, een volledig grafisch OS met pre-emptive multi-tasking, toen de PC het nog met MS-DOS moest doen en de Mac iets dichterbij kwam maar dezelfde crappy multi-tasking had als dat hij tot OS X heeft gehad.

Het OS is nu, helaas, net als de hardware, gewoon te sterk verouderd. Alles wat je nu nog doet om een poging te doen de oude Amiga te "reviven" is too little, too late. AmigaOS XL is misschien een goede mogelijkheid voor een handvol mensen die werken met Amiga's om de tijd, dat upgraden onvermijdelijk wordt, nog wat uit te stellen. Maar ik zie het niet echt als een serieus alternatief voor Windows als je niet vanaf de Amiga komt.
check ook eens

http://c64.nvg.org

en

http://c64.nvg.org/me.html

C64 in a box :) maar goed, is beetje offtopic van Amiga.. maar ach.. amiga, commodore, commodore 64.. de link is snel gelegd :)
Anoniem: 40622 @cavey7 februari 2002 22:45
De naam van dat tekenprogramma dat iand_ bedoelt is denk ik 'deluxe paint', het is in ieder geval wat ik toen met veel plezier gebruikte. Ook ik denk met veel nostalgie terug aan mijn Amiga500. Wat ik bijzonder knap vind is dat je een mooi uitziend spel op slechts 1 floppy kon hebben (niet eens een HD-flop), terwijl je nu voor het lelijkste spel al meer dan het 100 voudige kwijt lijkt te zijn. Het geluid was inderdaad ook mijlen ver vooruit op de pc. Amiga werd ook nog een tijd door VJ's gebruikt om z'n multimedia-capaciteiten.
Ik denk dat ik mijn Amiga dit weekend maar weer eens uit de kelder haal ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.