Alternatieve NS-Reisplanner voor alle browsers

De Telegraaf meldt ons dat drie ontwikkelaars een open source reisplanner hebben gelanceerd. Volgens de makers is de site opgezet vanwege het feit dat de NS teveel reizigers uitsluit die geen Internet Explorer gebruiken. Bovendien zouden de vele javascript-toepassingen de site onnodig traag maken. De gegevens zijn gewoon afkomstig van de omstreden site van de Nederlandse Spoorwegen die alleen Internet Explorer toelaat. De site van de ontwikkelaars, www.spoorboekje.nl, laat wel elke browser toe.

Met dank aan rcowdam voor de tip.

Door Caspar Willemsen

Nieuwsposter

11-01-2002 • 05:59

41

Bron: De Telegraaf

Reacties (41)

41
40
33
3
0
0
Wijzig sortering
Wat ik nou wel eens wil weten is hoe ze aan de informatie komen over hoe je database toegang krijgt.

Heb een tijdje teru geen poging gedaan om uit te vinden hoe ik toegang krijg tot de database van Veronica's Multiguide (TV programma overzichten)..

Als iemand hier informatie over heeft: OxiMoron@beefhole.nl ;)


Btw.. ov9292.nl geeft niet altijd goeie informatie..
Moest een keer naar een nogal afgelegen adres en hij kwam met een route waarbij ik 6 keer over moest stappen op verschillende bussen. Na zelf wat onderzoek gedaan te hebben kwam ik er achter dat ik in de bus net om de hoek in kon stappen en dan op 2 minuten lopen van m'n bestemming uit kon stappen. Daarbij komt ook nog dat de site van ov9292.nl altijd errrug langzaam is :(
Heb een tijdje teru geen poging gedaan om uit te vinden hoe ik toegang krijg tot de database van Veronica's Multiguide (TV programma overzichten)..
Das niet zo moeilijk, er zijn 3 kleine controles ingebouwed, waar ik toen (zomer 2001) snel omheen gewerkt had. Maar toen besloten ze mij maar de bannen van hun server (maar ja, er zijn ook annonymous proxies) .Wwat voor werk ze wel niet allemaal doen om iemand tegen te houden die alleen maar een handig IRC script wil hebben voor een TV gids. De laatste keer hadden ze hun hele database kapot gemaakt, dus toen besloot ik maar www.tvgids.nl te gebruiken, deze info is ook gemakkelijk te parsen en je hebt nog wat extra info (program details zijn helaas wel een linkje verder).
Ik zou je kunnen vertellen hoe je de controles van multiguide kan omzeilen, maar dat zou alleen maar meer problemen veroorzaken.
Waarom zou je database toegang nodig hebben? spoorboekje.nl kan gewoon de aanvraag virtueel uitvoeren op ns.nl en de informatie die terug komt uitpluizen en gebruiken op hun eigen pagina.
Dat kan wel, maar spoorboekje.nl is toch o.a. gemaakt omdat de NS-site te langzaam e.d. zijn zijn? Door een extra laag bovenop de site te zetten, zal die niet sneller worden. Toch?
ligt eraan... spoorboekje heeft vaker een snellere verbinding naar ns.nl dan een normale bezoeker... spoorboekje. Voor 56k mensen maakt dat best wel wat uit.
Het gaat over de javascripts die de site langzaam maken voor langzame computers.
Niet over de snelheid in B/ps
Wat ik nou wel eens wil weten is hoe ze aan de informatie komen over hoe je database toegang krijgt.

Heb een tijdje teru geen poging gedaan om uit te vinden hoe ik toegang krijg tot de database van Veronica's Multiguide (TV programma overzichten)..
Meerdere mensen hebben dit al gedaan en Veronica is daar toen achter gekomen dat het grootschalig gebruikt werkt, daarna hebben ze dat gewoon geblockt.

Iets wat de NS in dit geval dus ook KAN doen.
als je in de VVV had gekeken, had je dit bovenaan al kunnen lezen:
Waar halen jullie de reisinformatie vandaan?
Onze reisinformatie komt rechtstreeks vanaf de website van de NS, www.ns.nl. Wij "vertalen" zogezegd de NS-site. We hebben dus geen rechtstreekse toegang tot de NS-database.
De site ziet er perfect uit.

En het goede doel is er ook mee gedient, mensen die een ander O'S hebben dan Windows.

Het enige wat ik niet kan testen, is hoe hij eruit "ziet" voor mensen met een braille leesregel.
"...mensen die een ander O'S hebben dan Windows. "

Mensen die een andere browser hebben dan IE, bedoel je neem ik aan.
Mensen die een andere browser hebben dan IE, bedoel je neem ik aan.
Nee, met IE 5.01 onder Mac OS 9.x werkt het ook niet. Het is een echte Windows-only website.
Maar icab werkt wel (hoewel er wel meldingen komen 'browser not supported' o.i.d.)
Ach, als je windows draait, heb je voldoende keuze.
IE, Netscape (vroeger fervent gebruiker tot v4.72), Opera, etc.

Op andere OS'en heb je geen IE. Dus dan zal je moeten uitkijken naar andere browsers.
Op andere OS'en heb je geen IE
Voor Mac OS 7/8/9.x en Mac OS X is er "gewoon" Internet Explorer beschikbaar:

http://www.microsoft.com/mac/
Sorry dat ik de Macintosh vergeten ben.
Anoniem: 32081 11 januari 2002 10:10
Gelukkig goede initiatieven op de toegankelijkheid te verbeteren. Alles lijkt goed te werken. Heb echter wel een klein kritiekpuntje. De HTML source maakt zich kenbaar als een XHTML1.1 versie en die heb ik dus maar eventjes door de validator gehaald bij validator.w3.org en er zijn wel heel veel foutboodschappen te zien. Das wel jammer, want het lijkt er op dat de makers op zich juist aandacht hadden besteed aan de HTML opbouw. Misschien dat de makers hier nog wat meer aandacht aan kunnen besteden.
je moet er ff rekening mee houden dat ze geprobeerd hebben zoveel mogelijk het design van de NS site over te nemen. Om dat design te krijgen moet je een paar niet door W3C geaccepteerde tag properties gebruiken, maar die wel elke browser snapt.
nee, dat is het niet. al onze eigen code is xhtml1.1 / css2.0 compliant (en geverifieerd). echter, er zitten nog restanten van de ns-code in (die door ons middels GET-requests real-time wordt gebruikt).
de parser moet inderdaad nog zo worden uitgebreid dat de fouten van de ns gecorrigeerd worden (ik ben daarmee bezig, maar heb ook nog gewoon een baan ;) )

[edit] typo
ow zal wel.. ik heb niet naar de source code gekeken, maar wat ik zei is wat er over het algemeen het geval is.

Maar uh... hint: haal alleen de informatie uit de results, niet die hele tables. Het is behoorlijk makkelijk te doen. Het enige wat lastig is is om uit te zoeken wat er allemaal in de GET moest komen.
Een paar reguliere expressie ertussen en je bent klaar.
Anoniem: 32006 11 januari 2002 09:05
Goed gedaan 8-). Hoe zouden ze het eigenlijk doen?

Ik zou het zelf proberen door met b.v. een Java programmaatje de juiste HTTP POST requests naar de ns site te sturen om daarna de reply een beetje te decoden en in mijn eigen HTML pagina te verwerken.

Weet iemand hier meer over?
Misschien een domme vraag, maar welke browsers werken niet op welke onderdelen?

Ik heb Mozilla, Opera en IE geprobeerd en ik zie geen rare dingen. Misschien dat tekstbrowsers er meer moeite mee hebben, maar dat komt de laatste tijd helaas vaker voor.

[was dus een nieuwe post en geen reply....]
Nou, sinds kort heeft de ns besloten om alleen maar IE toe te laten. Niet dat ik ooit problemen had met Mozilla of Netscape 4.7....
Maar nu krijg ik dus de volgende pagina :

http://www.ns.nl/overig/pop_oversite.html

net zo'n actie als de msn-site indertijd...
Zie nu ook bug 119437 ( http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=119437 )

in bugzilla.mozilla.org.

Eens kijken of ze het evangelistenteam van Mozilla kunnen weerstaan :)
Je had beter eerst even kunnen kijken of dit al een keer eerder gerapporteerd was. Zie http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=117602
Ik heb wel een stuk broncode waarmee je zelf je eigen HTTP GET en HEAD requests kunt maken. Om daar POST aan toe te voegen is een koud kunstje.

Mail me maar als je interesse hebt :)
En www.9292ov.nl dan?
Volgens mij is dat ook een reisplanner (oa voor trein) die ook wel op alle browsers werkt.
Deze werk IMO ook zeker zo goed, en hij is dus veel completer door de andere OV-diensten ook mee te nemen.
Sinds ik www.9292ov.nl ken gebruik ik die NS reisplanner al niet meer, kun je gelijk zien welke trein het beste op je bus aansluit, en welke tram het beste op je trein aansluit, etc :)
Goed initiatief, maar waarom moet er in hemelsnaam zo'n megagrote pinguin op de frontpage? :(
zal wel een foutje zijn, gezien de open-source-achtige opzet (ze willen de source publiceren onder open licentie http://www.spoorboekje.nl/source.php) zou een Gnoe wat beter zijn, maar misschien waren ze bang dat zo'n finke buffel mensen zou afschrikken.

ben erg benieuwd wat de NS gaat doen, in theorie hebben ze copyright over de treintijden (en vertragingen, die zij dus ook eigendom van de NS) zoals de PTT dat met de telefoongids heeft gedaan.

maar een aggressieve reactie van de NS zou nu wel een een flink snee in de eigen vinger zijn, gezien de vijandige houding van zowel politiek als publiek
Anoniem: 27215 @pjlgt11 januari 2002 10:03
Beetje linux promotie is nooit weg ;)
Lang leve de pinguin
De site heet nou wel heel mooi SpoorboekjeOpenSource, maar ik kan eigenlijk nergens de source vinden.. :)
Ik heb ze inmiddels gemaild, eens kijken of ze hun 'OpenSource' claim ook daadwerkelijk waar maken (zou anders een beetje slap zijn, vind ik) :)
http://www.spoorboekje.nl/source.php

"De source-code van www.spoorboekje.nl zal zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden op deze pagina, onder een Open-Source-compatible licentie." :)
www.spoorboekje.nl is niet veel anders dan alle andere reisplanners die binnen 2 dagen op doken na de NS actie. Het enige verschil is dat spoorboekje er wat mooier uitziet (NS look heeft), en een wat makkelijkere URL.
Maar ze gebruiken dezelfde manier als mijn WAP NS Reisplanner, namelijk gewoon een request sturen naar de NS site en dan de info verwerken.
Jah maar een site staat of valt met een makkelijke url.
Hier heb ik een mailtje laten rondgaan omdat we nog veel Netscape hebben draaien (uiteraard niet mijn beslissing).
Van mij mag de NS deze site overnemen :) Zo zie je maar weer dat je zonder JavaScript en andere overbodige onzin ook een hele mooie en bovendien veel overzichtelijkere en efficiëntere site kunt bouwen. Lang leve de makers :)
Wat trouwens ook een goed alternatief is, is http://www.bahn.de .
Deze Duitse planner geldt namelijk voor heel Europa en, hij geeft soms ook nog eens snellere alternatieve route vergeleken met de NS. :)
Alleen je kan de prijs van je treinkaartje niet zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.