Arma Reforger verschijnt in Early Access voor pc en Xbox en kost 30 euro

Bohemia Interactive heeft een vroegtijdige versie van Arma Reforger uitgebracht. Volgens de studio is dat een opstapje naar Arma 4. De game is gemaakt met de nieuwe Enfusion-engine. Het is voor het eerst dat de militaire shooter beschikbaar is op een console.

Ontwikkelaar Bohemia Interactive noemt de game een showcase voor de Enfusion-engine en de toekomstige game Arma 4. Dat spel moet op den duur Arma 3 uit 2013 opvolgen, maar wanneer is onbekend.

Arma Reforger is gebaseerd op de Enfusion-engine, die Bohemia ook zal gebruiken voor Arma 4. Bohemia stelt tools beschikbaar om mods te maken op de pc. Gemaakte mods kunnen ook op de Xbox-versie gespeeld worden. Bohemia zegt de community op deze manier kennis te willen laten maken met de moddingtools en gameplay van de nieuwe engine.

De shooter speelt zich af op het eiland Everon, een gebied van 51 vierkante kilometer. Er zijn drie gamemodi: Conflict, Capture & Hold en Game Master. Eerstgenoemde is een team-versus-teammodus en de laatste omschrijft Bohemia als een realtime scenario-editor.

Bohemia verwacht dat Arma Reforger minimaal een jaar in Early Access zal blijven. In die periode krijgt het spel drie grote updates, die onder andere nieuwe wapens, voertuigen en gadgets zullen toevoegen. Arma Reforger staat op Steam en is beschikbaar via het Xbox Game Preview-programma voor de Xbox Series X en S. De game kost op alle platforms 30 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2022 • 09:05

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
18
4
0
24
Wijzig sortering
Arma reforger, de titel waarop we niet zaten te wachten.

Arma reforger in mijn mening is een dure tech demo waarmee ze de engine laten zien.
Wat kan de Enfusion engine allemaal. Het ziet er gelikt uit, de gameplay kan er mee door, maar hoe is de performance?
Performance van arma 3 was ruk, Het spel was CPU intensive en is deze trend doorgezet naar de nieuwe engine?

Ja en nee.
Ik heb nu een paar uur in Reforger zitten en ik moet toegeven dat ik met mijn oudere hardware (i7 7700K, 48gb DDR4 Corsair vengeance en een GTX 1080 het spel prima kan spelen. Ik heb hem op max video settings gezet en dan merk je het wel. Maar het ziet er een stuk beter uit. Je kan niet zozeer een 1 op 1 vergelijking maken met arma 3 though. De wereld is heel anders opgezet. De bomen hebben op dit moment geen physics. Dus als je ertegen aan rijd dan is het boem en je staat stil zonder dat jij gaat vliegen met je voertuig maar de boom gaat ook niet om.. De huizen, schuren en andere gebouwen hebben allemaal een interieur nu. Iets wat arma 3 toch niet had en had het wel een interieur, dan was of je fps laag of het was heel basic.

Is arma reforger nou de titel waarop we hadden gewacht? nee. Ten opzichte van de voorgaande games en wat erna moet komen mist het een hoop features. de controls zijn simplefied zodat console users het spel ook kunnen spelen. Of dit een vooruitgang is over juist een stap achteruit moet zich nog bewijzen. Qua target group wat het spel kan spelen is dit echt wel een vooruitgang. Nu eerst is xbox aan de beurt en later playstation. Welkom console spelers, welkom tot de wereld van ARMA.

Maar wat kan je in reforger? beetje rond klooien in de zeus mode ookwel genaamd game master. (arma 3 heeft exact dezelfde naam dus je kan het gewoon zeus noemen als je wilt) Je hebt dan nog de campaign genaamt conflict en dit is ook in multiplayer. Singleplayer content is er niet echt. Ja er is een tutorial maar daar houd het ook echt bij op. Dus geen singleplayer missies.

Maar waarom zou ik dit spel moeten kopen? Het is nieuw, het is misschien wat buggy maar het ziet er goed uit. Het speelt goed. Er zitten dingen in die lang verwacht waren. De code is flink geoptimaliseerd en de editor suite ziet er ook goed uit (die is wel apart te downloaden van steam onder de Reforger Tools en is mogelijk zelfs te gebruiken zonder Reforger te kopen) Je kunt nu door je stance heen scrollen, je walking speed aanpassen met je scrollwheel. De ugly action menu is weg en driving physics zijn flink beter. Als je een beetje plezier wilt hebben, je kan wachten tot er wat mods uit zijn want de modding tools zijn allemaal uitgegeven maar ik raad em wel aan om gewoon te kopen. Voor 30 euro, duur voor sommigen maar wel waard in mijn mening.

Oh en nee, dit is geen arma 3 of arma 4. zie de game als een technical showcase van de engine.
Ik denk dat men arma 4 verwachtte, en daarom hoge eisen stelt aan reforger. Misschien te hoge eisen voor wat het is.

[Reactie gewijzigd door bennieboy53 op 18 mei 2022 10:11]

Nou, ik moet eerlijk zeggen dat dit precies is waarop ik zat te wachten.

Ik schrijf al een redelijk lange tijd mee aan de modding community van zowel Arma3 als van DayZ.

Ik beschouw Reforger echt als een content drop voor de modders om zich voor te bereiden op Arma4.
Dit is de eerste keer dat we de Enfusion engine goed vast hebben in onze handen, met alle nodige resources die we daarvoor nog niet hadden.

Voor de spelers is dit maar een tech demo, maar voor de modders is dit een waar geschenk om ons te kunnen laten exploreren wat we kunnen met de engine en de tools die ze ons al zo lang beloven te gaan geven.

Dus vergis je niet, de coole mods die je veel sneller zult zien op Arma4 zijn een recht streeks gevolg van het feit dat ze ons hier al een test omgeving mee geven
Je levert hele gave content toe aan hun product, waarom zou JIJ daarvoor moeten betalen?!
Ik vind het absurd. Ze hadden er een speciaal insider-programma van kunnen maken waar je je als modmaker voor aanmeld.
Maar dit was in voorgaande titels ook zo.
Dan wel in mindere mate omdat dit volwaardige games zijn.
Maar in feite komt dat neer op hetzelfde principe.

Uiteindelijk het zou best kunnen zo`n speciaal insider programma.
Maar wie beslist wie daar aan mee gaat doen? Misschien is dat allang opgezet maar is het niet naar het publiek bekend gemaakt. (who knows)

Verder leveren zij een sandbox waar zij uren in hebben gestoken om deze tools voor ons te ontwikkelen.
Dat wij dan geld moeten ontvangen van hun als wij niet moeten maar vrijwillig content willen maken voor hun game, Dat klopt dan niet helemaal. Het zou leuk zijn dat we er wat voor terug zien maar we hebben dat toch een paar jaar geleden meegemaakt op Steam. Paid mods? Ja dat ging dus niet helemaal goed. Eveneens mogen creators geen geld verdienen met een spel zoals ARMA. Dit staat in de eula van Bohemia Interactive en dit is zo geweest voor arma 2 en 3 en vast ook wel voor 1. Dus het feit dat wij niet betaald worden door de game devs is begrijpelijk. Tevens zouden ze het werk wel zelf doen in dat geval of mensen inhuren.

Tevens moeten zij toch ergens het geld vandaan halen om ARMA 4 te ontwikkelen.
"maar ze hebben zo veel geld verdient aan ARMA 3 en DayZ" true. maar van dat geld is veel gestoken in de ontwikkeling van een compleet nieuwe game engine. En dat is best prijzig. Hoe duur? ik zal het niet weten. Ik zou 100k zeggen maar ik heb zo`n gevoel dat ik er dan compleet naast zit en dat het wel eens miljoenen kan kosten. of meer of minder. Uiteindelijk moeten zij geld in het laadje krijgen om hun brood mee te kunnen betalen en om de volgende titel te ontwikkelen.

Dus je mag het absurd vinden.
Maar het is best logisch hoe het werkt.
En uiteraard zijn er altijd lui die er rijk aan worden. Maar dat is met alles zo.
@S_Happens ben het hier eens met @bennieboy53 .

Het klopt dat modders extra content maken, maar als je het steekt achter een insider programma is het ook gewoon volledig ontoegankelijk, dan moet je al weten dat het bestaat, dan zit er 1 of andere sloeber achter een mail adres of formulier die mij wel of niet gaat zeggen dat ik met hun spelletje iets mag gaan proberen.

Nog maar los staand van het feit dat ik dan niemand mee kan laten genieten en testen.

Vertrouw me, dit is de correcte zet van Bohemia, hij klinkt niet logisch, maar er is een reden dat het mijn favoriete moddable game blijft.

Denk nou ook niet dat ik al iets gigantisch ga voorbereiden, ik waarschijnlijk mezelf verdiepen in de code en functionaliteiten en zal dan wel weer zoals gewoonlijk een ander project een extra paar schouders gaan geven om op te leunen.

[Reactie gewijzigd door NitroSizer op 18 mei 2022 13:47]

Of het in voorgaande ArmA titels ook zo was dat je voor de release al zo'n tech demo kan kopen vind ik geen argument.
Het is gewoon absurd dat vrijwilligers die je product qua content vergroten en verlengen, moeten betalen om dit te doen.
Ik vind het alles behalve logisch dat je aan dit stuk geld wilt verdienen als developer en Publisher.
Jij mag daar van vinden wat je wilt.

Tevens, een insider programma is niet per se op basis van invite-only. Dat kan uiteraard gewoon opt-in zijn, ik denk dat je dit over het hoofd ziet. Simpel formuliertje op een website, of zelfs enkel een wijze van downloaden en je bent er in.

Het is en blijft onlogisch dat je voor dat doeleind betaald als klant.
Voor ons Modders is dit echt een goede vooruitgang. Met de tools die nu beschikbaar zijn gekomen kunnen we ons goed voorbereiden op de komst van ARMA 4. Maar wij Mod creators zijn relatief gezien volgens mij een stuk kleinere playe rbase dan de daadwerkelijke speler die met de content van jou en mij aan de gang zullen gaan. Als je een Modder bent is dit het geld echt wel waard.
Ik snap je redenering maar je mag niet vergeten dat we met twee soorten modders zitten in de arma community.

De mission makers(scripters) en de echte modders(programmeurs, modellers, animators).

Die mission makers krijgen hier ook een hele goede test omgeving voor toekomstige milsim mission files te gaan maken en dieper te gaan zoeken waar de limieten enzovoort zitten.

In mijn opinie is dit echt gericht op de mensen die de content voor de sandbox van Arma nou net echt volledig maken. Als je snapt wat ik bedoel?

Tuurlijk dat is maar een x percentage van de playerbase ook al is die mission maker community echt heel groot geworden ondertussen, maar zij zijn een belangerijk onderdeel van het Arma eco systeem, omdat zij net de content voorzien gemaakt van onze mods.

En beide krijgen nu de tijd om zich klaar te stomen.

Toen Arma3 net uitkwam duurde het echt meer dan een jaar vooralleer de community met de broodnodige zaken zoals TFAR/ACRE of ACE uitkwam en dan zaten die nog in early alpha vol bugs.

Of de AI mods die lieten letterlijk jaren opzich wachten. Nu kunnen we dat beginnen ontwikkelen op een code basis die maar minimale aanpassingen zal hebben en dan kunnen de mission makers daarmee aan de slag om de limieten op te zoeken.
Ik snap waar je vandaan komt. Ik ben zelf begonnen als mission maker en Zeus en ben nu het laatste jaar eindelijk mezelf meer aan het verdiepen in het echte programmeren van ARMA 3 mods. Ik ben er nog wel een noob in als je me vergelijkt met CUP/TFAR/ACRE of een van de sci-fi mods. Maar het begin is er.

Mission making ben ik wel redelijk goed in. Ik zie mijzelf niet als de beste, absoluut niet. Er is zoveel meer talent te vinden in mission making dan dat ik kan aanbieden maar ik ben er absoluut niet slecht in.

Dus ik sta eigenlijk alleen maar te popelen om z.s.m. met Enfusion aan de slag te gaan om mijn creativiteit te laten vloeien.

Verder, precies. het duurde een tijdje met ARMA 3 voordat de goeie mods er waren. Dat zal nu wel anders zijn met ARMA 4. De gehele community erachter zal een stuk beter voorbereid zijn om ARMA Reforger en veel meer ARMA 4 een beter spel te maken vanaf launch.
Daarom ben ik zo blij dat Reforger er is. Ik speel al sinds de release van Operation Flashpoint.. en elke keer als er een nieuwe versie uitkwam moest je altijd weer even wachten voordat zelfs de grootste mods over waren.

Ik kijk wel uit naar ARMA 4 :) Alleen hoop ik wel dat de Community DLC's weer terug gaan komen. Global Mobilization is een van mijn favoriete 'mods', en die zou ik graag willen spelen in een betere engine die beter performt dan de oude ARMA 3 engine.
Denk dat de andere Community DLC's in het algemeen beter tot hun recht komen in ARMA 4. De toekomst ziet er goed uit in ieder geval.

Met GM, het zou gaaf zijn als we proper sneeuw hebben met echte snowfall. dan de treads van de tanks in de sneeuw, of jij die zich verschuilt in de sneeuw, met sneeuw camouflage en een goede ambush uitvoert op een convoy die niets in de gaten heeft. Dan de steden in gaan om deze te bevrijden van de Russen. Large scale battles door de bossen en landen van Weferlingen. Oh het zou gaaf zijn. Wie weet of het naar ARMA 4 komt. laten we het hopen!

of in Vietnam met Prairie fire, oh dat zou er goed uit zien. De lighting effects van in de zon naar de schaduw gaan is zo veel mooier in Enfusion. Een bos lijkt nu een echt bos te zijn. Het is zo veel mooier.

Ik ben hier aan het gokken, ik zeg niet dat dit komt naar arma 4. maar ik mag toch een beetje dromen, toch?
Ik droom met je mee :)
Ben zelf ook erg enthousiast om met de nieuwe engine te werken, ben nu 2 dagen aan de gang met de tools en krijg ze langzaam onder knie. Weet u misschien een goed form waar modders hun bevindingen delen?

Zo probeer ik nu uit te vinden hoe waypoints werken, maar kom er nog niet uit.
Absoluut, vroeger was dit de Dayz Modders discord, die is nu hernoemd naar de Enfusion Modders. Dayz Engine was zowiezo al voor een groot deel enfusion, je kan niet meer expertise vinden dan hier omtrend de engine en het modden er van.

https://discord.gg/enfusionmodders
Dus, kortom: dit is NIET de first person shooter die je zou moeten willen/gaan spelen op een console?
Kan ik niet bepalen en zeggen. We hebben in de voorgaande jaren 1x een andere arma titel gezien op console. En dat was Operation Flashpoint Elite. Dit is jaren geleden. Ik heb verder nooit op een console gespeeld dus ik zeg het vanuit de pc kant. Als jij een console hebt. Ik wil het je juist aanraden om het te halen. Prove me wrong en vertel me dat Consoles gamers het spel echt beter maken.

Ik kan dus alleen mijn mening geven vanuit de PC kant. Ik zeg hierom ook juist welkom. Kom mee doen. Enjoy the world that is ARMA. Time will tell if the change is the right change.

Veel mensen (vanuit de units/clans waarin ik gespeeld heb of nog in zit) zijn er helemaal niet positief erover. Die vinden consoles sowieso al yuck maar ik ben van mening dat het ook wel eens tijd is voor een verandering. Console spelers zijn niet verkeerd. Dat stigma dat pc glorious master race nog altijd bestaat vertoond zich hier ook wel behoorlijk. En i.p.v. daarvan moeten we toch eens samen gaan komen toch? Uiteindelijk zal het een goede aanwinst zijn. Consoles hebben tot nu toe nog niet kunnen genieten van ARMA en hiermee dus wel.

Ik wil dus niet zeggen dat console spelers dit spel niet moeten kopen. het tegendeel juist. Kom en heb plezier in ARMA. Geniet van een titel die voorheen alleen toegankelijk was op de pc.
Nou ja, moeten vind ik ook wel een zwaar woord, eigenlijk. Wat ik eerder bedoelde was, met het bekende aanbod van titels op consoles, is dit dan een waardige aanvulling in jouw ogen, of kan ik het beter bij de CoD's en Battlefields houden.

Natuurlijk sta ik altijd open om iets uit te proberen, maar tegenwoordig speel ik al sowieso niet zo heel veel meer, laat staan dat ik als ik dat al doe, ook nog eens online multiplayer speel, dus wellicht maakt dat de beslissing ook al duidelijker, want als Arma online only is, dan is het voor mij sowieso geen optie.

Ik zou het dan te weinig spelen om er goed genoeg in te worden om mee te kunnen komen met de meute.
Hmm ik heb je dan wellicht verkeerd begrepen net.

Uhm, nou heel eerlijk gezegd. ik durf het niet te zeggen of dan de titel iets voor jou is.
Deze titel is op dit moment opgezet met een focus op multiplayer. Dat is zo ver duidelijk, Maar ik durf niet te zeggen wat de Modders doen voor het spel. Of zij SP content zullen maken? Het is goed mogelijk. Tevens denk ik dan dat het te vroeg is om duidelijk te kunnen zeggen of het echt een spel voor jou specifiek is.

Wat zo is bij de voorgaande titel(s) is het geen competitive shooter. Het is geen Battlefield of Call of Duty. Dit is een sandbox waarin jij met je vrienden plezier kunt hebben ongeacht van hoe goed of slecht je bent.
Sure, sommige stellen er hoge eisen aan, en dat mag. Het is uiteindelijk een sandbox omgeving. Maar als jij een playstyle hebt die meer chill is en je wilt het casual doen. Dan hoef je echt niet top dog te zijn om plezier te hebben. Uiteindelijk helpt het wel om beter te worden met het spel, maar ik ben van mening dat je het ook casual kunt spelen.

binnen ARMA 3 zijn er genoeg gamemodes etc waarin je gewoon chill kunt spelen. zoals Invade en Annex, een gamemode waarbij jij een server joined. je kiest een slot/loadout en je communiceert vaak via het VOIP systeem in het spel waarna je een beetje de A.I. gaat verslaan. Ik verwacht dat zoiets ook wel naar Reforger komt of een gamemode zoals king of the hill. Je hoeft niet een unit te joinen die allemaal regels stelt aan jou en jou kunnen. Je kan ook plezier hebben op de casual manier.

Maar ik zeg dat wel met het oog op of deze gamemodes naar Reforger komen.
Voor nu, specifiek nu. Of ik het dan aanraad naar je.
Het is nu behoorlijk vroeg in het stadium voor Reforger. Ik zou dan persoonlijk wachten tot we een paar maanden verder zijn. Vooral omdat het nu multiplayer only is. Ga dan eens wat youtube video's kijken naar wat Reforger te bieden heeft. Kijk eens wat voor mods er zijn etc. Ik denk dat er over een paar maanden een hoop content beschikbaar komt die jou wellicht aan zal spreken. wat dat zal zijn, I dunno. maar wellicht zit hier dan ook SP content bij. Ik denk dat we het met een paar maanden meer een spel kunnen noemen dan een technical showcase. Altans daar hoop ik op.

Hoop dat ik je hiermee een beetje een duidelijk beeld heb gegeven.
Zeker. Bedankt voor het uitgebreide antwoord en de gedane moeite. Ik houd wel een oogje in het zeil, en wellicht kan ik het straks even uitproberen via een demo of via GamePass.
Probleem is dat je als console speler helemaal niets met pc spelers te maken wil hebben.

Te veel cheaters die de boel verkloten op het pc platform.

Kan het qua hardware "superieur" zijn de spelers zelf zijn dat alles behalve.
Nou dan zal ik je even uit een droom helpen. door middel van BattlEye. BatllEye anti cheat software draait in Reforger standaard op dit moment. zonder de software start Reforger niet op.
Ik weet verder nog niet of het uit te zetten is maar dat terzijde voor nu.

Als er cheaters zijn op pc, dan worden onschadelijk gemaakt al voor dat zij in het spel kunnen komen.

Dus dan kunnen console gamers gewoon samen spelen met pc en vice versa.

Edit,

overigens ook al word binnen arma 3 nog wel eens BattlEye uitgezet, dit heeft vaker er meer mee te maken dat je bij mods zoals Ace 3, .DLL files had die door BattlEye soms geblokkeerd werden. Hierdoor kan het eens voorkomen dat je mod, die jij gebruikt voor een complete overhaul van hoe het spel werkte, niet meer werkt. Of met een andere mod genaamt ArmaZeusCache. Deze mod wijzigde game files, Dankzij deze wijziging ging de game master mode aka Zeus veel sneller werken. nadeel was, als je BattlEye aan had staan terwijl je deze mod gebruikt, dan kon BattlEye je nog wel eens verbannen omdat het aanpassen van game files gezien wordt als cheaten.
Ook al ben jij niet aan het cheaten.

Als je dit wel ziet als cheaten, Dan moet je even verder gaan kijken naar wat Zeus is. Als Zeus kun je dus alles in spawnen, Blufor, redfor, greenfor, civfor en empty. Je krijgt allemaal tools waarmee jij een missie kan hosten. en als jij dan assets sneller kunt laden, i.p.v. dat jou game vast loopt elke keer zodra jij naar een asset zoekt, dan ben jij heel blij als je ArmaZeusCache kon gebruiken. Gelukkig is de mod nu overbodig omdat ze later de functionaliteit in de base game hebben overgenomen. Verder werd er weinig gecheat of helemaal niet gecheat in de units/clans van arma 3. En anders waren er ook genoeg systemen in place om jou uit een server te houden als jij mods had geladen die je niet mocht hebben van de server admins.

[Reactie gewijzigd door bennieboy53 op 18 mei 2022 17:52]

... BattleEye is niet ineens een garantie op geen cheats?

Zelf bij Call of Duty, Valorant en andere kernel based Anticheat kan je eronderuit, toen CA begon met BattleEye te implenteren op dezelfde manier is het aantal cheater wel afgenomen maar totaal niet ge-elimineerd, binnen 2 dagen was er al een work around voor de kernel based drivers.
Dit zeg ik even vooraf, ik schrijf deze reactie vanuit hoe het er in arma 3 eraan toe ging/gaat omdat Reforger nog maar een paar dagen oud is en ik ook niet alles heb gevonden om het te beveiligen. Ik weet niet exact 100% hoe reforger in elkaar steekt omdat ik heel simpel, netzoals jullie maar een gamer ben en geen Bohemia Interactive developer.

-----------------

Met ARMA is het ook niet 100% waterdicht. dat klopt.
Maar het zit er wel in.

Bij ARMA 3 was het zo dat je BattlEye uit kon zetten in je client. Dan zou je zeggen, wat lul je nou als je het uit kan gooien. dan heb je er toch niets aan? Klopt. Maar zo simpel is het niet.

Je hebt servers binnen arma 3 die zwaar modded zijn. voor sommige van deze mods moet BattlEye uitzetten anders werken je mods niet normaal. Modded servers kom je overigens alleen vaak tegen bij units/clans. Units/clans staan over het algemeen geen cheats toe. Als ze dat in de gaten hebben, dan word je gewaarschuwed of je wordt gewoon uit de clan gezet. ARMA is meer milsim/sandbox en niet een shooter voor iedereen. Jonge kinderen kunnen het nog steeds spelen zoals CoD of Battlefield maar jonge kinderen zijn af en toe dan wel weer een stuk volwassener dan het oudere volk rondom hun heen.
Klinkt gek, maar is wel zo. Ze gedragen zich vaak (niet altijd) in ieder geval volwassener.
Dus het is niet zo dat ik nu alleen zeg van jonge kinderen zijn dan het probleem. Nee, volwassen mensen kunnen ook gewoon cheaten als ze willen.

Nou ja is dat alles? nee, dat is maar een deel van het verhaal. Binnen de configuration van een server kunnen wij het je verplichten om BattlEye aan te hebben staan. Verder kunnen wij door middel van scripts of ook via de server config het voorkomen dat jij mods aanpast. Jou mods moeten overeenkomen met wat er op de servers staan. Dat zal niet anders zijn als bij Reforger denk ik. Ook al draaien er geen mods op de server, dan kan jou game data nog wel vergeleken worden met de server data en als er iets niet in de haak is, kom jij de server gewoon niet op.
Er zijn dus meerdere manieren behalve BattlEye om te voorkomen dat mensen die met cheats spelen om die toe te laten op onze servers, altans binnen arma 3. Of dat ook zo is binnen reforger moet zich nog bewijzen.

Verder, dit is handig voor iedereen om te weten.
Reforger laat op dit moment geen cross platform gameplay toe.
Ik heb gisteren tijdens het klooien met de server configs van reforger uitgevonden dat de huidige versie van Reforger (0.9.5) voor de servers, geen crossplay ondersteund. Hierom kunnen alleen PC gamers op deze dedicated servers spelen. Ik weet verder niet of ik de server op console only kan zetten, of dat Consoles gamers alleen maar servers van Nitrado of een andere host kunnen gebruiken voor console only servers.

Wanneer komt cross platform? geen flauw idee. Ik mag hopen dat het z.s.m. komt. want ik wil wel zien hoe dat gaat binnen de wereld van arma 3 of in ieder geval, vanuit een server management standpoint en mod standpoint.

Dus tot die tijd dat Cross platform support komt voor de servers, hoef je je denk ik niet meer druk te maken over ons pc gamers met dat er mogelijk cheaters tussen zitten.en vice versa ook uiteraard. Want cheaters zitten er wel op elk platform ongeacht de anti cheat of welk spel het is.
Benny van de benny warfare servers i arma2??
nee, dat ben ik niet.
Was Day:Z StandAlone eigenlijk niet de techdemo voor deze engine?

Vooral bij AMD spelers zal deze engine upgrade een enorme verbetering geven.
Ik durf dat niet te zeggen. DayZ is echt wel een game op zich. Maar ik heb verder DayZ voor een lange tijd niet aangeraakt dus ik kan er weinig over zeggen.

*A4 = ARMA 4

DayZ is overgezet op een gedeelte van de code van wat nu de Enfusion engine is, is wat mij is verteld.
Maar het is geen volledige demo. Uiteindelijk is DayZ wel een opzich staand spel. Waarvan development ook wel door zal gaan tot ze een nieuwe titel aankondigen in die serie. Dit is tegenover wat Reforger is, uiteindelijk wat anderen ook zeggen is dat de ontwikkeling van deze game gedropt gaat worden in favor voor A4.

Maar wat wel heel interessant is. We hebben nu de engine in handen waarop A4 gebouwd zal worden. We hebben de modding tools nu. Dit samen geeft mij de mening dat wij een flinke hoeveelheid meer mods gaan zien tijdens de launch van A4. En dan ook van hoge kwaliteit zoals de ACE3 mod of RHS/CUP mods. Als je wilt weten of die mods overkomen naar Reforger of A4, Ik heb er nog niets over gezien maar ik denk dat we er wel vanuit mogen gaan dat ze naar A4 toe komen.

Dus de TL:DR, Ik denk niet dat DayZ een tech demo is van Enfusion. Het is gedeeltelijk gebaseerd op de code ervan maar Reforger is de echte demo hier.
Neen, Dayz kwam uit in een versie van de Take on Helicopters engine.

Die bleek onvoldoende dus dan zijn ze de nieuwe enfusion engine beginnen ontwikkelen.

Dayz Standalone heeft heel wat later, enkele jaren zelfs als ik het me goed herriner, pas engine updates beginnen krijgen.

En eigenlijk is zelfs die term verkeerd, ze hebben gewoon heel veel dingen herschreven in een nieuwe engine en het spel opnieuw uitgebracht. Echter is de engine waarop Dayz nu runt nog steeds niet de volledige Enfusion engine zoals ze hoort te zijn.

Met andere woorden, Dayz kreeg de alpha versie van de enfusion engine omdat hun project te ambitieus was voor de originele engine.

Er zijn echter wel wat zaken van de enfusion engine ook naar Arma3 door gesijpelt, maar dat zijn kleine dingen, sommige met veel en sommige met weinig impact.
Dslyecxi heeft een uitgebreide video over Reforger geupload. Hij spreekt vooral vanuit het perspectief van een online speler.

https://www.youtube.com/watch?v=iC6b-HdmWKs
Een showcase voor ARMA, maar die showcase is in Early Access en kost €30?

Nu is de prijs opzich gereduceerd lijkt me maar ik vind het wel gek dat ze duidelijk maken ARMA 4 uit te gaan brengen maar dan wel deze in Early Access te doen, wat aan zou geven een langere ontwikkelingstijd te krijgen.
Het is alsof je €30 moet betalen voor een uitgebreide demo. Terwijl dus al bekend is dat de ontwikkeling van deze game gewoon over een niet zo lange tijd staakt vanwege Arma4. Ik had minstens verwacht dat je dan gewoon korting zou krijgen op Arma4 of dat dit gewoon een betaalde early access zou zijn tot de volledige game uit komt.

Beetje rare situatie rondom deze game. De Steam reviews op dit moment zijn ook erg gemixed.
Is dit niet een beetje hetzelfde als Ground Zeroes vs. Phantom Pain ?

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 18 mei 2022 11:29]

Meteen gekocht vanochtend, maar 9 jaar na ArmA 3 is het nog steed meh en meer van hetzelfde alsof de technologie niet veel vooruit is gegaan.
Oehh, Oeeh, ik kan niet wachten tot ik thuis ben en het koop.
Altijd zeer vermaakt met Arma 3, onder anderen de scenario's (en het maken daarvan) dus ook benieuwd naar het Game Master gedeelte.
Als het nog iets van een campaign had, had ik het graag gekocht, remake van OF: Cold war ofzo. Nu is het een super mooie tag demo, online only met een flink prijskaartje.
Er is ook een gratis trial van 6 uren op de Xbox Series X en Series S.

https://www.purexbox.com/...box-series-x-and-series-s
Ik heb gisteren een aantal twitch streams gekeken van personen die normaliter ook veel Arma 3 spelen, en misschien komt het omdat het early access is, of misschien komt het omdat ze niet hadden gerekend op zo veel spelers. maar van de 2 uur aan stream was er maar 10 minuten aan daadwerkelijke game play omdat de servers crashte of Arma crashte.

dat dit ooit nog een hele vette game wordt, maar voor nu zou ik mijn geld bewaren en wachten op een volgende versie of op Arma 4.
Is t echt nodig om in de eerste drie alinea's te vermelden dat het Arma Reforger gebruik maakt van de nieuwe Enfusion engine? En dat Arma Reforger de Enfusion engine gebruikt welke ook door Arma 4 gebruikt gaat worden? En dat de gebruikte Enfusion engine geshowcased wordt door Arma Reforger?
Ja, want dit is in feite de enige reden dat reforger uitkomt. Het is stiekem een voorronde op A4 voor de moddevelopers en missiescripters om ervaring op te doen met de engine.
Snap ik, maar dat had best gewoon in 1 alinea kunnen worden vermeld.
Vond de Arma 3 GUI niet echt lekker werken het scrollen in de menutjes etc.
Zal zelf wel wachten tot Arma 4, grafisch ziet het er al een stuk beter uit dus ben benieuwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee