Breedband internet te duur om succesvol te zijn

InternetBreedband internet is op dit moment nog te duur om in Europees verband ruimschoots te worden toegepast, aldus analisten. Op de Idate Broadband Conference in Frankrijk hebben deskundigen hun mening gegeven over de huidige stand van zaken, waaruit bleek dat deze nog lang niet optimaal is. Als de prijzen de komende jaren gelijk zouden blijven, heeft pas een kwart van de huishoudens in Europa over vijf jaar breedband internet.

Op dit moment liggen de kosten voor een goede internetverbinding gemiddeld rond de 60 euro per maand in Europa, waar Nederland gelukkig iets onder zit. Extremen zijn Zweden met slechts 25 euro, en Frankrijk waar men 80 euro in de maand dient te betalen. Door deze toch best wel hoge bedragen ziet men de toekomst minder positief dan gewenst. Overheden doen echter te weinig om dit te verbeteren, zo luidt een van de conclusies die we bij het door Anoniem: 29284 ingestuurd artikel van WebWereld kunnen lezen.

Door Mark Timmer

24-11-2001 • 12:01

132

Bron: WebWereld

Reacties (132)

132
128
72
14
1
16
Wijzig sortering
Zweden regelt dit met zware EU subsidies.
Op dit moment wordt er in een bepaalde gemeente (kommun) in lapland bredband aangelegd voor iedereen die er maar op inschrijft.
Kosten voor aanleg: 2500 SEK (~550 piek), maar dat is wel een glasvezeltje, geen koper.
Maandelijks abonnement: 200 SEK (~50 piek).
Datasnelheid zou ergens op 5MBit moeten liggen, geloof ik.

Zonder subsidie zou de aanleg ongeveer op 25000 SEK liggen, wat tussen 5- en 6000 piek is.

Hoe weet ik dit allemaal? Toevallig staat ons tweede huisje in die gemeente, en je mag ook raden wat ik er nu aan laat leggen :-)

Dat van die data limiet kan ik noch bevestigen, nog ontkennen.
Ook omdat ik het eigenlijke contract nog niet heb gezien, en ook geen flauw idee heb welke provider er wordt gebruikt.
Ik hoop een ding wel: een vast IP adres...maar dat zal wel niet :-)

* 786562 PolarWolf
Welke kommun is dat? In Norrland dus?
(Ik woon in Örebro Kommun, Närkes Län.)
Åsele

Ligt wat verder naar het noorden.
Ja, anders zou het niet in Lapland zijn eh? :)
Ik ga verhuizen naar Zweden!
Hoe krijgen ze dat voor elkaar daar?
Zweden is niet eens echt dichtbevolkt ofzo.
Ik meende dat bij Bredband de datalimiet 2 gieg per maand was.

Je wordt dus blij gemaakt met een dooie mus.. Drie isootjes of divx'jes en je mag de modem weer aanzetten.

http://www.adsl-online.net/nieuws_oud.shtml

edit: linkje met wat prijzen van bredband in nl
Bredbandsbolaget is zeker niet traffic limited, tenminste niet in de huidige situatie.
Wel wordt er nu als een gek gesniffed en portscans uitgevoerd door bbb. Door de limit loze, snelle lijnen gebeuren er natuurlijk dingen die BSA achtige instanties niet helemaal goed keuren :z
BBB is ook GEEN internet, het is INTRAnet.
BBB legt door heel Zweden een soort super LAN aan maar dat betekent dus niet dat je met 10Mbit kan gaan downloaden van buiten het BBB netwerk.

Je kunt ook het internet op met BBB maar dat is nou net niet hetgene wat snel is, BBB is bedoelt om interactieve diensten mee te verkopen en het standaard abbo is dan wel goedkoop maar daar zit dus niet veel in.

Ik kan me nog levendig herinneren dat ik een lezing bijwoonde van de BBB directeur in Zweden en dat het toch zeker 30 minuten duurde voordat ik door had dat BBB geen Internet maar Intranet was.

Overigens had bijna al mijn mede-congresgangers hetzelfde probleem, het kwam tot nogal levendige discussies in de vragen ronde }>
Lul niet man, ik heb BBB hier in Zweden en ik haal soms 1mb/s vanaf campusnet in Enschede. Die intranet diensten zijn nog steeds in ontwikkeling. Het enige wat je nu echt kunt met BBB is intERnetten. En fucking snel ook nog.

- 10mbit full duplex
- 5 public ip adressen
- geen traffic limit (ook geen fair use policy)

En ja, dat allemaal voor het intERnet.

(reactie op ^Tijger^)
Anoniem: 39993 @bruto26 november 2001 12:56
Is dat niet hetzelfde bij de netwerken van @home en chello? Die hebben toch ook hun eigen 'LAN', waarmee je op het internet kunt.
Anoniem: 40348 @bruto24 november 2001 14:10
Dus is het eigenlijk een soort van "het Net".

:'(
.oisyn Moderator Devschuur® @bruto24 november 2001 15:19
desalniettemin zou ik best wel geld willen betalen voor een landelijk netwerk... dat lijkt me echt superhandig

Als je dan iets wil downloaden van het internet wat minder snel gaat, doe je dat gewoon met z'n 5en tegelijk, en daarna share je het gewoon op 10 mbit... prima toch? :)
@home levert toch ook een intranet. Als je 2 pc's hebt die direct verbonden zijn via @home dan kan je ook filesharing enzo gebruiken. Het verschil is dat @home 1 limiet heeft voor zowel binnen als buiten het eigen netwerk.
'beoogde' prijsstelling BredBandsBolaget = 60 piek per maand voor een 'beoogde' snelheid van 10 MBit.

Helaas gaan ze na 2 pilotprojecten (Eindhoven en Amsterdam) in afgeslankte vorm verder ..... ze zijn dus failliet :(

Waarom werkt het in zweden wel en in NL niet? In nederland is er geen voedingsbodem voor het zweedse Biz-model .....
Ik heb een data limiet van 300 MB!!!!!! per maand. Met 2 gig zou ik blij zijn. Maarjah 2 gig met 3,5 kb/s dat kan ik ook niet Brreedband noemen.

Rendo de Kooi stelletje oplichters!

Dit Noemen jullie een flamebait |:( jezus beetje medeleven van de overige tweakers had ik toch wel verwacht. :(
Ik heb een data limiet van 300 MB!!!!!! per maand.
Wat voor provider heb jij dan :? :'(
Hoe krijgen ze dat voor elkaar daar?
In de landen waar ADSL duur is, komt dit niet door de ISPs maar door de eigenaar van het netwerk die heel veel vraagt voor het gebruik van de lijn.
In Zweden subsidiëerd de overheid de eigenaar van het netwerk, en zo wordt het goedkoper voor de ISPs en dus voor de gebruikers. Yep, ze hebben mazzel daar in Zweden.
In die landen wordt juist onzettend veel geinternet jo :)
Het is daar al zo vroeg donker, dat men daar niks anders te doen heeft. Aangezien een pilsje daaro ook al dik 25,- kost.... Snap je wel wat de mensen dan gaan doen :9

In Skandinavie internetten de mensen het meest van heel europa
ik wil niet flamen hoor. maar daar draait vrijwel elke server op linux, wat als resultaat heeft dat internet daar toch zowieso al iets sneller is als hier. en snel surfen = nog meer gaan surfen.
Wat bedoel je hier precies mee? Bedoel je de servers van de ISP? In dit geval is het tegendeel waar, want NLNet (waar ik zit en de rest van Nederland indirect ook, of via nog slomere lijnen) draait Slowaris op UltraSparcs en da's toch echt wel sneller dan Linux op x86... (Linux op andere archs is vaak ook langzamer dan het "native" OS van die arch, oftewel de UNIX variant die de hardwareleverancier maakt)
"maar daar draait vrijwel elke server op linux"

Waar baseer je dat op?
Halve liter pils kost hier in zweden ongeveer 9 piek. Mijn 10mbit verbinding kost 45 piek per maand.
Verhuis dan naar een studentenflat :) Op de campus van de Universiteit Utrecht hebben de studenteflats voor 30,-- huurverhoging een 100Mbit lijn gekregen zonder datalimiet!!!! Af en toe trekt een medestudent 9MB per seconde!!!
13 miljoen mensen maar (wel veel blondines :)
8,9 miljoen inwoners hier in Zweden, maar wel veel blondines ja :).
Zweden heeft wel een Chello-tak.
Ik heb zelf adsl en betaal 100,-
ik heb het er voorover.
maar ik denk dat heel veel huishoudens met een internet verbinding er nog niet over peinzen om 50,- te betalen als ze voor hun mailtjes downloaden alleen een telefoonverbinding nodig hebben.

ik denk dat deze conclusie zelfs nog te positief is ingeschat
Of je zet een servertje neer zoals ik, nu hebben we met z'n 3en adsl in ons studentenhuis, dat is dus 33,- per maand pp :D onbeperkt internetten en nog rap ook :)
Wij hebben een ADSL netwerk over de hele straat! :*) (Nieuwbouw wijk!)
Waarom kan dat daar wel die subsidies en hier in Nederland niet wij zijn toch ook lid van de EU, ik wil ook wel zo n vette aansluiting. En dat voor de helft van de prijs van mijn huidige mxstream abbo!
EU subsidies moeten aan wat voorwaarden voldoen.
Aangezien ons landje in principe een kostendekkend netwerk zelf aan zou kunnen leggen zal de EU wel niet echt staan te springen om er veel geld in te pompen...sterker nog, er *ligt* al een kostendekkend netwerk. We zijn het dichtstbekabelde land in europa, zo niet ter wereld...iedereen heeft een telefoon en kabeltelevisie (tenzij je in de grotten in limburg woont ofzo)...de infrastructuur ligt er, het is alleen wachten op de providers die er wat in willen investeren om het ook geschikt te maken voor data verkeer. KPN is al hard bezig met ADSL, en de kabelboeren moeten eens ophouden met elkaar voor de voeten te lopen...

* 786562 PolarWolf
Mensen die het kunnen krijgen, zelfs voor 200 piek per maand, moeten blij zijn.

Ik ben helaas nog steeds onvrijwillig sponsor van KPN (56k6)... Gelukkig kan ik nu ook Wanadoo Hometime gebruiken.

Ik snap zelf btw ook niet waarom de overheid breedband internet niet sponsort. Als het aan @Home ligt krijg ik pas over 10 jaar een kabel aansluiting (als ik er al 1 krijg). MXstream hoef ik de komende 3 jaar ook nog niet te verwachten denk ik.

In Belgie kan je bijna in elk boerengat ADSL nemen... Het is niet eerlijk :'(
In België zijn er maar een paar telefoonmaatschappijen waarvan Belgacom (PSTN,ISDN en ADSL) en Telenet (Kabel) de belangrijkste zijn. Belgacom heeft vroeger een monopolie gehad en nu rukt Telenet flink op en probeert Belgacom zo veel mogelijk klanten te houden. Als ze een paar miljoen moeten investeren om een half miljoen :? klanten te houden dan doen die dat hoor. Vooral de internauten willen niet meer telefoontikken betalen en schakelen dus snel over op ADSL of kabel. Maar omdat de kabel nog niet overal ligt (die goed is om te internetten) en de telefoonkabel al ligt is Belgacom in voordeel want zij moeten nog enkel de centrales aan te passen wat zij dus ook zeer snel hebben gedaan. Enkel door het feit dat de goede coaxkabel nog niet ligt (niet lag want hier ligt ie nog niet) zag Belgacom een kans om zo veel klanten te houden door snel het netwerk ADSL bereid te maken en aan te bieden.

Zelfs in het gat Molenbeersel hebben ze ADSL. (ligt 10 hier vandaan en daar wonen slechts enkele honderden :? misschien duizend mensen
wist je dat belgie het MEEST-BREEDGEBANDE land is (om het zo maar te zeggen)???

6 mensen op 100 hebben hier al Breedband, dat is meer dan waar ook ter wereld!!! (stond dit weekend in de krant (De Morgen))

De prijzen zijn hier ook redelijk te doen, en zolang je adsl neemt heb je (nog) geen limiet op downloaden... wel op snelheid:

Adsl: 1 Mbit cap 1500 BEF/Maand
Kabel: 10 Mbit 1500 BEF/Maand
dus voor een kleine €40 heb je hier breedband ... (dus we zitten redelijk goedkoop)

Vooral de toffe concurrentie tussen de 2 enige publieke telefoonmaatschappijen (Belgacom, een half staatsbedrijf en Telenet, een volledig publiek bedrijf) doet de prijs veel goed ... de abo's zijn nog niet in prijs gezakt, behalve voor adsl, maar vooral de aansluitingskosten zijn enorm gezakt ... mijn eerste aansluiting op de kabel heeft me € 250 gekost nu zou deze installatie gratis zijn.. toen ik overschakelde naar adsl heeft het me nog maar € 65 gekost aan aansluiting ...

mja ... we hebben het niet slecht in het belgische breedbandland ... :-)
Wat leuk toch, Breedband in België. Waar je ook gaat (Kabel of ADSL): Limiet van 10Gb / maand :(

Ik denk ook dat België trouwens iets dichter bevolkt is dan Nederland. En Telenet is er enkel in Vlaanderen, dat zijn dus zo'n 4 miljoen mensen. En ze hebben zo'n 200 000 klanten dacht ik.
Dat is bij het basisabonnement. Je kan ook een uitgebreidere nemen maar dan zijn de kosten ook flink wat hoger. Voor 600 BEF (32,50 HFL) extra heb je 15 gieg of als je een onbeperkt wilt downloaden dan moet je een abonnement nemen voor grote KMO's (kost handen vol geld)
Ik denk ook dat België trouwens iets dichter bevolkt is dan Nederland. En Telenet is er enkel in Vlaanderen, dat zijn dus zo'n 4 miljoen mensen. En ze hebben zo'n 200 000 klanten dacht ik.
Even voor de duidelijkheid: Nederland heeft de helft meer inwoners dan België voor een vergelijkbare oppervlakte en is dus een stuk dichter bevolkt. In Vlaanderen wonen ongeveer 6 miljoen mensen of +/- 2,4 miljoen gezinnen. Telenet zou eind deze maand inderdaad zo'n 200 duizend internet-klanten moeten hebben (misschien zelfs iets meer).

Als ik goed reken, heeft 8% van de Vlaamse gezinnen kabel-internet via Telenet.

Er zijn eind dit jaar 200 duizend ADSL-klanten in België, de cijfers voor Vlaanderen heb ik niet, maar die liggen waarschijnlijk wel boven de 100 duizend, wat op meer dan 12% gezinnen in Vlaanderen met breedband-internet wijst. Da's trouwens meer dan het aantal gezinnen dat PSTN of ISDN voor internet gebruikt...
Hehe, hier (Leeuwarden) ligt een boeregat met ongeveer 50 inwoners en hebben 14 mensen breedband internet!!! :?
En ik maar hopen dat [hopelijk in de toekomst ] UPC,

- Of faliet gaat.
- Of ze hun snelheden omhoog gooien.

Is toch raar dat sommige mensen zeggen dat ze jaloers op mij zijn, en dat ze het belachelijk vinden, dat ik zo aan het klagen ben.

Ik ben eerder jaloers op @home klanten, die kunnen tenminste downloaden met 400Kb/s, ik mag blij zijn wil ik de 120 Kb/s mag halen.

En de @home klanten zijn weer jaloers op de Zweden.

Maar zeg nou zelf, stel je voor dat in ieder land het zo was gereleld als in Zweden, dan had Bill Gates dus helemaal niets meer te verdienen :7

Dan had je een nieuwe sector binnenin de organisatie van de politie; de Warezpolitie.

ps: Wat gebeurt er eigenlijk wanneer UPC faliet gaat?
Kunnen wij dan geen Kabelinternet krijgen :?
Ja, ik heb @home. En vaak begint een download met 600kb/s. Dan loopt dan langzaam af naar een snelheid tussen de 250 en 400kb/s (afhankelijk van server). Dan is dan zo'n dikke 3mbit per seconde. Upload betreft max 128kbit per seconde. 16kbyte theoretisch, praktisch 13 tot 15.8kbyte/s. Vrij constant. En wij betalen F89,- incl BTW. per maand. Als je dat vergelijkt met ADSL moet ons de mond gesnoerd worden als wij klagen.

Het is dan ook vrij subjectief om te zeggen dat het allemaal te duur is. Het ligt er echt puur aan waarvoor je het gebruikt (voor games is de pingtime belangrijk, en een hoge downloadspeed is niet direct een fatsoenlijke pingtime). Ik ken mensen met isdn die ping 35 halen. Die trekken mij er dus uit wat ping betreft. Maar de upload en download samen zijn tientallen malen kleiner. Om te zeggen dat het te duur is vind ik wel HEEEEEEEEL algemeen genomen, eigenlijk zijn de verschillen per land gewoon te groot.

Om even op die verhalen over die "verwende zweden terug te komen". Ik speel nu 1 jaar Quake1 (en ik ga niet discussieren over spellen) met @home. Daar ken ik ook een stuk of 9 zweden. Daar is men tevreden over de connex. Sommigen hebben nog ISDN, de meesten hebben daar al ADSL. Een download van 512bit (64kbyte max), en tevens een upload van 512kbit (64kbyte). Dit is lekker ruim, ik ken zelf 1 iemand die soms gewoon 80kbyte/s naar mij stuurt over icq. Boven zijn max dus. Ook hebben sommigen al een nieuwere soort van "ADSL" (zo noemen ze het nog steeds iig) met een totale "load" van 10mbit. (voor hetzelfde geld van 20$ / maand)

Dus als je het vergelijkt met sweden ligt de prijs in nederland vrij hoog. Maar dat is toch niet zo goed te vergelijken (zaken als overheids-subsidie etc. etc.)

Ik ben van mening dat er gewoon geen sluitend oordeel valt te vormen over het feit of breedband internet te duur is om succesvol te zijn. Het is afhankelijk aan meer belangrijke factoren (zoals beschikbaarheid).

ADSL is over het algemeen relatief weer een stuk duurder dan @home (@home dekt relatief een best groot deel van ned.). @home is vrij aantrekkelijk, alleen weer niet overal beschikbaar. ADSL lijkt steeds meer beschikbaar te komen maar biedt minder voor het geld.

Tot slot moet ik mijn mond maar eens snoeren, want ik heb tenslotte @home.
Hmm, betaal nu een meier..Herstel..99 piek voor Chello...Niks te klagen hoor..Het dubbele had ik ook wel neergelegd denk ik..Ik zou er niet aan moeten denken zonder internet te komen zitten.. :?
Inderdaad dan mogen wij hier in Nederland op zich nog niet eens klagen met de prijzen voor breedband internet.

Al zou de overheid er meer aan kunnen doen om breedband internet toegankelijker te kunnen maken voor iedereen. Ook zou er meer concurentie moeten komen want daar ontbteekt het hier in nederland aan. Zo kan ik hier bijvoorbeeld alleen maar kiezen uit chello (kabel) en MXstream (adsl) van KPN en om nou te zeggen dat ze allebei goed functioneren ;)

Breedband internet moet dus een standaard gaan worden en het is aan de overheden om daar wat aan te doen want ik denk dat je over een jaar of 5 eigenlijk niet meer zonder kan.
die prijzen in zweden lijken mij ook wel wat :)
Anoniem: 2072 @R2D224 november 2001 12:39
hoezo niet mogen klagen ?
Bij m'n ouders thuis is nog steeds geen kabel of ADSL te krijgen 7 kilometer verderop wel. Het mag misschien wel een drop zijn met maar 10000 inwoners maar dat je dan alleen 56k of ISDN kan krijgen vind ik wel een beetje lousy, zeker omdat er nog geen 7 KM verder wel uitgebreid kabel is. Dus zeuren mag wel kunnen.
(over 2 zou er wel kabel zijn, maar dat zeiden ze 2 jaar geleden ook al).
13000 Inwoners op dit hele eilandje (texel). 6000 In Den Burg ofzo. En al 3 jaar kabel }> Ik mag niet klagen ook al zit ik bij Slownera. Laatste tijd doen ze het ook een stuk beter BTW.
10000 inwoners en geen kabel? Ik weet niet precies hoe het gesteld is met de kabel-dekking in nederland, maar dat de kpn verlies maakt dat snap ik niet :7
valt nog wel mee met je ouders dan vind ik :) nog geen 8km verderop in alle 4 de windrichtingen is hier kabel en/of adsl te krijgen, en dat zijn dorpen die kleiner zijn dan die waar ik in woon (26.000 inw) - en hier loopt het "binnenkort kabel" bericht al 3 jaar.
ik zou niet mogen klagen
gat met 850 inwoners maar toch kabel-internet 8-) 8-) 8-)
Ik heb hier enorme mazzel.
Ik woon in een studentenflat hen daar hebben we nu een 10Mbit netwerk liggen voor maar 25,- per maand.
Over een half jaartje gaan ze upgraden naar een 100Mbit netwerk met 1GB backbone.
Gaat ook 25,- per maand kosten.
"t is natuurlijk zwaar gesubsidiëerd maar dat kan mijn pret niet drukken.
Toen ik nog In Utrecht woonde en met m'n modem zat te kloten had ik telefoonrekeningen van 750,- in de 2 maanden.
Anoniem: 38186 @SiGNe24 november 2001 23:00
Gaat ook 25,- per maand kosten.
"t is natuurlijk zwaar gesubsidiëerd maar dat kan mijn pret niet drukken.
Toen ik nog In Utrecht woonde en met m'n modem zat te kloten had ik telefoonrekeningen van 750,- in de 2 maanden
Hmm, sneller internet=meer downloaden (tis veel prettiger surfen...).Laten we zeggen 1/3 meer.
Ff klein rekensommetje:
f750 x 1,33 = f1000,-
f1000 - f25 = f975,-
Dat is precies op het bedrag dat ik per maand aan loonbelasting moet afdragen!
Je mag me wel bedanken, maat.
Ik zal voortaan elke morgen, als ik door weer en wind op de fiets naar m`n werk ga, aan JOUW supersnelle internetverbinding denken.... ;)
de student die na zijn afstuderen een duidelijk hoger salaris heeft en een nog hoger bedrag aan belasting betaalt - oftewel, de student betaalt dat verbindinkje echt wel zelf hoor :)
Uh? De student, die later toch zo'n flink salaris heeft, krijgt ook studiefinanciering. Daarnaast is het een nadelige eigenschap van studenten, dat ze er nog al eens wat langer over doen. En bijna de helft haalt het einde van de opleiding niet. Ja, dat wordt zeker allemaal terugbetaald. Dat internet voor die studenten mag duurder, want ze hebben meestal een hele snelle verbinding. Dat scheelt weer een hoop subsidies, die aan nuttiger zaken besteed kunnen worden.

edit:

O ja, sommige mensen met een WO-papiertje werken nooit.
Psies, ikke maar werken voor pipo student die dan vervolgens ook nog eens van mijn poen een echte vlotte internet verbinding heeft.....
En dat terwijl ik zei de gek nog met isdn moet kloten.....

Dit land sucked echt.....
Hmm er is zoiets als mazzel en nog meer mazzel. Ik woon in een studentenflat in Delft en we hebben hier 100mbit switched intern netwerk, gigabit naar buiten toe. Snelheden van 8.8 megabyte per sec heb ik al gehaald :) En al dat moois voor 10,- per maand, al verrekend in de huur. Maar ik moet zeggen dat ik het op de TU Delft echt hard nodig heb, bijv voor een project staat er 2 Gb aan filmpjes op BlackBoard (studenten kennen dit systeem wel) dan is het best handig als ik die ook op mijn kamer vloeiend kan bekijken :)
Ik heb ook een studentenflat in Leuven (Belgie) en via de KU Leuven krijgen we kabel aan ongeveer 7,- per maand. Wel maar 10Mbit en beperkt op 100 kbyte download en 10 kbyte upload, maar deze limiet ligt aan de kabelprovider (UPC, heeft dit niets met chello te maken?) en niet aan de universiteit.
Zo'n TU heeft al een gegigantische backbone liggen, omdat ze al voor duizenden mensen internet moeten aanbieden op het TU terrein zelf.
Als ze daarnaast wat kabels door de stad trekken naar wat studentenflats wordt hun verbinding na sluitingstijd toch nog gebruikt voor internet.
Da's dus redelijk goed te doen.
Mag je in die studentenflats blijven wonen, als je klaar bent met je studie? Anders heb je er over een tijdje geen f*ck meer aan. Kun je nog dik gaan betalen voor een veel langzamere verbinding. Dat wordt dan echt even slikken..............
is het niet zo dat in finland ieder huis een door de overheid betaalde/gesponsorde 100mbit verbinding met internet heeft?
10Mbit in Zweden, sponsored by The Kingdom of Sweden :)
*jaloers*
Andere kant van de medaille is dat er in Zweden regio's zijn waar ISDN niet eens mogelijk is.
geef mij een 10 mbit verbinding en mijn isdn kan me gestolen worden

de overheid hier wil wel iedereen op internet hebben maar t wordt nou niet echt gesponsord/gesubsideerd... beetje krom als je ziet dat het in Zweden WEL kan
Anoniem: 39993 @ijdod27 november 2001 09:50
Weet jij hoe koud het in Zweden is in de winter? Het internet is misschien wel goedkoop, maar ik denk, dat jou gasrekening lager is. Zweden is vrij dun bevolkt. Alles ligt dus een pokke-eind uit elkaar. Ik denk, dat jij minder geld uitgeeft aan benzine, om naar de supermarkt te gaan. Klaag niet zo.
haha, 10Mbit, dream on, dan hostte iedereen in Zweden :). Bredband is geloof ik zo'n 1Mbit
Bredband is dus wel 10Mbit:
With a genuine broadband connection on dual direction 10 Mbit/s, the way is truly open for the communications possibilities of tomorrow.
- 10mbit
- 5 public ip adressen
- geen datalimiet (50-100gb per dag is geen probleem)

en ja, ik host dus ook de nodige shit op mijn servers die in de huiskamer staan te pruttelen :).
Heel dat 10 MBit gedoe. Mijn @home kabelaansluiting is ook 10 MBit. Helaas kan ik er niet zo snel over internetten. Dat zegt dus niks. Al heb je een 1 GBit verbinding, zolang je het niet kunt gebruiken, heb je er niks aan.
Anoniem: 22255 @flat24 november 2001 12:07
In ieder geval geen 100mbit..
Wat ADSL betreft kan het nog slechter dan in Nederland. Vrienden van me in Denemarken vertelden me onlangs dat het goedkoopste ADSL abonnement daar 256kbps downstream en 128kbps upstream is... ;(
Wat is daar zoveel slechter aan dan?
Hier heb je meer down en minder up. Ik denk dat ik het zelfs leuker zou vinden zo. Ik zit niet op extreme snelheid te wacht, maar iets sneller uploaden mag wel van me. Hier zit je met 512 - 64.
Meer down, ja 1024, minder up? nee 512 up heb ik hier.... dus ik denk niet dat ik daar nou echt blij mee zou zijn...
[reaktie op ortep]
Je hebt idd gelijk, maar de goedkoopste (bij cistron) is 512/128, en de duurst verkrijgbare adsl lijn is 8096/512 maar goed, ze zijn daar idd anders... maar het is per provider sterk verschillend..
misschien zijn er in denemarken ook wel providers die 512/64 aanbieden.
[/reaktie op ortep]
Hij heeft het over het goedkoopste abo. Dat is in Nederland 512 down en 64 up. Denemarken is dus niet echt slechter, ze zijn alleen anders.

Jij hebt het over het duurste abo in Nederland, dat mag je niet vergelijken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.