PSU modificatie: vervangen kap

Een bezoekers wiens naam verloren is gegaan wees ons er op dat ene whetu69 op het OCNZ Forum een paar foto’s plus uitleg heeft geplaatst over het modden van een voeding. Om de kast temperatuur te verlagen heeft hij de kap om de voeding vervangen door een blauw geverfd rooster. Iets wat er niet alleen leuk uitziet, maar ook nog goed is voor de temperatuur :

Performance: I have noticed my cpu temps drop a few degrees, system temps are stable. I am also running my top panel blowhole at 7v now with no impact on performance, so my computer is a bit quieter now. As of now, i have not seen the cpu temps top 38c, and today was quite a warm day. yesterday was a bit colder but my cpu temps were sitting around the 42c mark. (FULL LOAD VALUES)

Door Hielko van der Hoorn

26-09-2001 • 22:07

44 Linkedin

Bron: OCNZ Forum

Lees meer

Reacties (44)

44
44
38
24
4
0
Wijzig sortering
Mike Noordermeer, ik ben ff gaan kijken:
Kooi van Faraday
Is een gesloten metalen kooi waarin geen elektrisch veld van buiten kan binnendringen. De metalen behuizing zorgt er immers voor dat alle geïnduceerde spanningen onmiddellijk naar de aarde worden afgevoerd. In de praktijk blijkt dat het voor veel toepassingen voldoende is als de wanden van de kooi worden uitgevoerd uit metaalgaas.
In principe is een afgeschermde kabel ook een kooi van Faraday.
Maar waarschijnlijk is de voeding zo toch te open.
Misschien iemand die hier nog meer van weet????
Zoals je zelf al schrijft kan alleen van buiten een kooi van Faraday geen elektrisch veld meer naar binnen doordringen. Vanuit een kooi van Faraday naar buiten kan dat nog steeds, wat hier dus het geval is.
Eeeeuh, heb jij een ander natuurkunde onderwijs gehad als ik ??

Wel knap hoor als een electrisch veld weet van welke kant het gaat, van binnen naar buiten of juist omgedraaid. Trouwens, binnen en buiten zijn relative begrippen: als je erin zit is erbuiten ook erbuiten, maar als je buiten zit is binnen dus weer buiten.....
Als je op dat gezichtje klikt, kun je je post 'onder' een andere plaatsen. wel zo overzichtelijk...

En het kan inderdaad best dat er nog wat doorkomt.
Thanx Hielko! Voor de opheldering.
En thanx mike voor de post-tip!
Ik denk dat het buiten deze modificatie ook met andere dingen in zijn PC te maken heeft.
Bij hem heeft het effect, maar hij heeft dan ook een top-outtake fan en een extra fan op zijn voeding.
Waarschijnlijk is zijn air zo optimaal dat hij daardoor nu een positief effect heeft.
Maar toch, alle beetjes helpen.
En casemodders genoeg die hun kastje op willen fleuren.

edit:

ik zat nou toch nog ff na te denken, zouden die condensatoren enzo niet een soort magnetisch veld creeeren nu de kap eraf is. Of zijn die dingen in een voeding zowieso afgeschermd????
Umm, er zit toch nog een metalen rooster omheen.

Dat is toch een soort kooi van faraday ofzo?
Correct; maar in hoeverre het effectief is hangt af van de frequentie. Hoe hoger de frequentie hoe kleiner het rooster moet zijn om storingen te stoppen. De meeste voedingen schakelen ongeveer met een frequentie van 100.000 Herz. Denk dat er best wel wat EMI door dat rooster heen komt.
De meeste voedingen schakelen ongeveer met een frequentie van 100.000 Herz. Denk dat er best wel wat EMI door dat rooster heen komt.
Dat laatste klopt zeker, (reactie op Orteps reactie)
je moet niet denken dat als er met een frequentie van 100kHz geschakeld wordt, er geen hogere frequenties optreden.
Schakelen moet met heel strakke flanken gaan, anders heb je veel dissipatie in je schakelelement (MOSFETs bv), en dat wil je niet. Dat betekent dus dat je geschakelde signaal eruit gaat zien als een blokgolf, en als je wat van signaalbewerking weet, dan weet je dat een blokgolf een som is van de grondfrequentie met in afnemende mate de oneven harmonischen, oftewel hogere frequenties. En die komen er echt wel uit, zij het gedempt.

Ik denk alleen niet dat dat genoeg energie is om de rest van het systeem te storen, het zou kunnen dat een gevoelige, precies opgestelde radio-ontvanger het een en ander opvangt, maar niet dat je je systeem er instabiel van maakt.

Overigens, het zijn niet de condensatoren die de storing veroorzaken, maar alle draden/sporen waarlangs (niet meer erdoorheen, dus) snel veranderende signalen geleiden. In de RF wereld spreekt men dan van antennes :)
Ik weet dat er hogere harmonischen zijn. Maar de 2e harmonische heeft nog steeds een golflengte van 1.5 Km en de 1000ste harmonische heeft nog een golflengte van 3 meter. Golven kunnen er pas door als ze in dezelfde orde groottte zijn als de gaten. En die zijn zo te zien rond de 1 cm. Dus dan praat je over de 300000ste harmonische. Iedere hogere harmonische heeft minder energie dan de vorige, de verhouding is afhankelijk van de golfvorm die je wilt benaderen. Maar je kan denken aan een factor twee. Maar zelfs bij een hele mooie blokgolf heb je 99.95% van de energie wel te pakken met de eerste 10 harmonische trillingen. Kortom...je praat waarschijnlijk over pico watts of nog minder. Dat noem ik wel afgeschermd.
Voor alle duidelijkheid EMI. Electro Magnetic Interfirance (engels was nooit mijn beste taal)
Nee hoor, dat komt er niet doorheen. Bij 100 MHz is de golflengte nog 3 meter. Bij 100.000 Hz is de golflengte 3 Km. Dat krijg je niet door die gaatjes.
100.000 Hz? Laatste keer dat ik et namat was et toch 50Hz wisselspanning die uit de wanddozen komt. Waar komt die 100.000 vandaan :?
Ik vraag me af of dit wel zo'n verbetering is:

1. De voeding blijft wel koeler, maar de warmte komt vervolgens in je kast terecht, waardoor je (overgeklokte?) CPU weer warmer wordt.
2. Binnen de voeding bevinden zich hoge voltages. Is dit wel veilig met die gaten?
1. De voeding blijft wel koeler, maar de warmte komt vervolgens in je kast terecht, waardoor je (overgeklokte?) CPU weer warmer wordt.
Nee hoor, alle warme lucht wordt direct afgevoerd door de aanwezige fans en volgens de tekst is de CPU zelfs cooler dan voor de mod: "Performance: I have noticed my cpu temps drop a few degrees, system temps are stable"
2. Binnen de voeding bevinden zich hoge voltages. Is dit wel veilig met die gaten?
Waarvoor niet? De openingen zijn zo klein dat er geen kabels in kunnen komen en je moet wel behoorlijk stom zijn om tijdens het draaien je vingers in een PSU te stoppen.

edit:

* 786562 Beaves
Waarvoor niet? De openingen zijn zo klein dat er geen kabels in kunnen komen en je moet wel behoorlijk stom zijn om tijdens het draaien je vingers in een PSU te stoppen.
Op een voeding blijft ook gevaarlijke spanning staan als ie uit is: de condensatoren blijven lang opgeladen en bevatten meestal een spanning van 380V en genoeg vermogen om gevaarlijk te zijn.
Op een voeding blijft ook gevaarlijke spanning staan als ie uit is: de condensatoren blijven lang opgeladen en bevatten meestal een spanning van 380V en genoeg vermogen om gevaarlijk te zijn.
Ja, dat weet ik ook wel, maar wat heeft het voor nut om je daar druk over te maken als er toch niets in kan komen, behalve een lading stof? Want zoals ik al zei, er kan geen kabel doorheen en ik kan me niet voorstellen dat je expres gaat proberen om je vingers door het gat heen te krijgen.

Natuurlijk moet je tijdens het modden wel uitkijken, maar iemand die dit thuis gaat maken is meestal wel slim genoeg om geen condensatoren aan te raken.
Gewoon een waarschuwing voor alle mensen die overwegen om met hun voeding te gaan klooien en denken dat er niks kan gebeuren als de stekker uit het stopcontact is. Lijkt me wel nuttig om ff te vermelden :).
380 Volt? Nee dat heb je verkeerd bekeken..

Misschien in een monitor waar de voltages WEL omhoog moeten, maar in een PSU waar de output waarden tussen de 12 en -12 volt liggen wordt er niet boven de normale netspanning van ca 230 Volt gewerkt.

Dat wil niet wegnemen dat je van een condensator WEL zo'n enorme klap kan krijgen hoor.
Die 'gevaarlijke spanningen' zijn bij een ATX systeem best makkelijk vanaf te komen.. stekker eruit en dan je systeem via de ATX-powerknop aanzetten.

Opstarten zal hij niet, wel alle gevaarlijke delen van spanning ontdoen.
Het zijn 'schakelende' voedingen. Dat wil zeggen dat ze eerst de 230 gelijkrichten en die gelijkspanning in stukjes hakken en gebruiken. Dat spaart je een enorme transformator uit. Maar een gelijkgerichtte 230 is 1.41*230 volt. Dat is dus een dikke 320 volt. Dat kan wel degelijk op de condensatoren staan als de steker in het stopkontakt zit. Zelfs als je PC uit staat. Maar dat is al veel minder als je er voor zorgt dat je de steker uit het stopkontakt trekt op het moment dat je PC aan de 'post' begint. Je voeding probeert dan zo lang mogelijk spanning te leveren en de condensatoren zijn waarschijnlijk bijna leeg.
Een voeding "uitkleden" is idd gevaarlijk waarneer je onkundig bent.
Bovendien is ook over de airflow in een voeding nagedacht, let dus op dat je zoals ook deze persoon gedaan heeft eventueel een extra fan op je pws moet plaatsen wat ook weer meer stroom dus warmte oplevert, bovendien zoals hierbven genoemd komt er dus ook warmte uit je pws terug de kast in.
Dat is al snel 10~30W extra die normaal meteen via de pws fan de kast verlieten.
Het heeft alleen maar artistiek nut om je pws zo te modden omdat een extra gat met outtake fan boven de CPU bv al veel efficienter is.
Maar een gelijkgerichtte 230 is 1.41*230 volt. Dat is dus een dikke 320 volt.
Hier maak je toch wel een storende fout. Het getal 1.41 is de wortel van 2, dit is het getal waar je een effectieve wisselspanning mee moet vermenigvuldigen om de piek van de wisselspanning te krijgen. Wat uit de muur komt heeft een maximale spanning van 230 V.

Dat de condensatoren het opschrift 380 V dragen heeft er al helemaal niets mee te maken, dit gaat om de klasse condensatoren die maximaal 380 V kunnen verdragen. De klasse daar onder gaat tot 120 V, de klasse daarboven tot 1000V.

Wat wel maatgevend is, is de capaciteit van de condensator, vaak is de afmeting van de condensator een aardig richtsnoer voor de capaciteit, hoe groter, hoe meer capaciteit. Bij een grote capaciteit kan in een keer veel lading vrij komen, so stay clear of the big ones.

De condensatoren in een voeding dienen er verder voor om de spanning mooi vlak te krijgen, en zijn dus altijd aangesloten op de rest van het systeem. Zij zullen dan ook bij het uitzetten van het systeem gewoon ontladen door het systeem.

Verder heb je het zeer correct over steker, gebruik dan ook het andere zeer correcte woord wandcontactdoos, zo heet dat ding dus officieel.
Als je de 230 vie een gelijkrichter aan een condensator hangt, gaat de spanning op de condensator naar 2^0,5 * 230 = 325 V.

Je zult echter de spanning omlaag transformeren en dan pas de condensator eraan hangen, en ik zie niet zo gauw waarom je de condensator op de 230 zet, hoogstens als stabilisatie ofzo :?

Maar het kan wel.
Het maakt niet uit hoe jij er over denkt. Feit is dat je 325 volt gelijkspanning in een voeding vindt, dat er enkele tientallen joules energie in die condensatoren zitten, en dat dat voldoende is voor een acute hart-stilstand.

Als je graag het eigenwijsje uithangt: prima. Maar wees dan wel bereid de consequenties te accepteren. Doe voorzichtig, of wees een dood eigenwijsje.
de voeding kan juist meer lucht er door heen zuigen: minder weerstand. Hierdoor wordt de voeding dus minder heet en ook de proc wordt minder heet.

Verder zal het niet zo heel gevaarlijk zijn:
er mogen dan wel hoge voltages zijn; waarschijnlijk ben je zelf de enige die in die kast gaat kijken. En jij weet dat je zo een speciale voeding hebt en dat je moet uitkijken
Maar wat nou als de lucht wel makkelijker stroomt, maar niet meer langs de essentiele delen. Als je de koeler van je proc afhal, heeft 'ie ook minder weerstand. En da's toch niet zo slim...
1. Gemeten temperaturen waren niet die van de voeding, maar van de CPU.

2. Veilig: niet aan te raden voor newbies, maar in principe gaat er niks mis zolang je niet je vingers door het rooster probeert te steken.
Mja... Dat met die spanningen zal wel meevallen. Ik vind dit een goed idee zo'n gatenkaas om je PSU. Kan zich geen hitte ophopen. En omdat de PSU fan altijd naar buiten blaast zal de hitte met de airflow eerder uit de kast getrokken worden.
Als ik het zelf gedaan had had ik wel een iets fijnmaziger rooster gebruikt... 'K wil niet dat ik kabeltjes kwijt raak aan de PSU (een van de stroomkabeltjes valt hier zo tussen).

Ps. deze setup vraagt gewoon om een temperatuurssensortje op een van de PSU koelvinnen.
Interessant nieuws, alleen denk ik wel dat je moet oppassen met de airflow in je kast. In ieder geval slim dat-ie erop is gekomen.
alleen denk ik wel dat je moet oppassen met de airflow in je kast.
Waarom ??? Normaal zat daar een blok. Nu zit daar een doolhof met een gat en een fan. Neem van mij maar aan dat als de fan zuigt, de lucht z'n weg naar buiten wel vind.
beetje duur modden. ik ken dat gaas wel en dat kost iets van 70-80 gulden. en dan heb je iets van een meter bij 30-40 centimeter. mij te duur.
De schrijver zelf zegt dattem hem maar 7 $ heeft gekost.
Maybe heb je het verkeerde gaas voor?
Voor de mensen die nog niet de moeite hebben genomen om het topic te openen

http://www.overclockers.co.nz/ut/attach/8961-02.JPG

Op dit plaatje kan je duidelijk zien dat de voeding onderste boven in de kast hangt en dat de onderplaat er nog steeds op zit, waardoor de pootje afgeschermt zijn en geen kortsluiting kunnen maken. Dus als je je vingers er insteekt zul je waarschijnlijk alleen je vingers kunnen branden aan de koperen spoel }>

Dus alleen de bovenkap is vervangen door dat gaas en voor de rest is verder alles het zelfde gebleven.

* 786562 AMADEUZ
om de warmte van je voeding kwijt te raken kan je hem het beste buiten(achter) je kast hangen met een 7V fan.

Net als ik :) hou je ook meer ruimte over voor bijv een 12cm fan in het dak!
Je zult toch op z'n minst een transparante kast moeten hebben wil je kunnen genieten van het uiterlijk.. Verder vind ik het behoorlijk zinloos (evenals deze reactie) :)
Je zult toch op z'n minst een transparante kast moeten hebben wil je kunnen genieten van het uiterlijk.
Maar deze mod is niet alleen voor het oog bedoeld, maar is ook temperatuur verlagend, dus ook al heeft de kast geen raam, het is toch nuttig om deze mod uit te voeren, omdat de temp. van de CPU lager wordt.
Net een nieuwe PSU gekocht, met twee fans 1 aan de binnen zijde van de kast die zuigt (hangt precies boven mijn CPU dus trekt daar gelijk de hitte weg.

De andere blaast alles de kast uit, gevolg koele cpu en lage case temp.

Zag de PSU op www.aashima.com/12651en www.aashima.com/12652 (P4 versie)
Ik vindt dit een duidelijke sluikreclame voor jam als ik eerlijk ben
Ook toevallig dat Dhr. Chris van Wermeskerken (account manager bij Aashima) die PSU's op de website van zijn eigen bedrijf heeft gezien. :?
Duidelijk geval van belangenverstrengeling zou ik zeggen. |:(
Zeg vriend, reclame maken voor je eigen toko doe je maar op het reclamekanaal, maar niet hier. :r

---- Edit ---
Hoezo off-topic? Als hier iemand net doet alsof hij iets nieuws heeft gekocht (wat ik dus hier sterk betwijfel) en dan het adres van z'n eigen firma gaat vermelden alsof hij die toevallig zag dan ben je in mijn ogen een enorme plaatboef. Zogenaamde behulpzaamheid , maar alleen die posting plaatsen om er zelf flink aan te verdienen. :r
Nee hoor plok je hebt gelijk, maar ik zet om te beginnen wel eerlijk in m'n gegevens in m'n profile dus helemaal sluik doe ik het niet :)

is overgens geen gewoonte van me dat ik producten van de baas aan prijs maar deze PSU had ik echt zelf gekocht, mocht je willen kijken naar m'n systeempje, ik zit over de Rivier in alblasserdam dus lekker dichtbij

je ben van harte welkom

Met vriendelijke groeten

Chris aka Tekcom
Ik heb de PSU van m'n ouders p166@225 gewoon open in de kast hangen. Ik heb in de kap van de kast 2 ventilatie roosters gemaakt. Nu draait de voedings fan op 5V en de CPU fan ook. Dus lekker stil.

Beetje gevaarlijk... maar ja.. 220 op je poten is niet lekker :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee