China gaat computervirussen maken

The Register schrijft dat China van anti-virussoftwaremakers source codes van virussen heeft gevraagd in ruil voor toegang tot de Chinese markt. De officiële Chinese verklaring doet geloven dat men het doet om de consument te beschermen. Volgens andere bronnen doet China het om zich verder te ontwikkelen op het gebied van cyber-warfare, omdat het geen head-to-head weerstand kan bieden tegen de VS, de EU en Rusland.

China zou bestaande virussen willen bestuderen in de hoop een niet te detecteren maar wel zeer destructief virus te verkrijgen. De fabrikanten, die azen op de 1200 miljoen potentiële klanten in China, hebben dan wel toegestemd, maar hebben alleen de meest bekende en makkelijk te detecteren virussen opgestuurd:

Beijing clearly sees information warfare as an inexpensive battlefield equalizer. But according to the Journal report, only the most common malicious programs in circulation -- all of which are easily detected -- have been surrendered.

[...] Nevertheless it's beyond question that the Chinese authorities intend to secure for themselves the capability of launching devastating cyber attacks. With that in mind, we might make sense of this trend if we consider that they might wish to see a broad sample of detectable viruses in hopes of modifying them to evade detection without diluting their effectiveness.

We can also be confident that they're gleefully breaking every copyright law known to man, reversing the anti-virus software in search of other weaknesses they can exploit along those lines.

Met dank aan Opa voor de tip.

Door Robin van Rootseler

Developer

03-04-2001 • 15:32

64 Linkedin

Bron: The Register

Reacties (64)

64
58
41
8
1
0
Wijzig sortering
Een beetje overtrokken idee, maar China wil inderdaad bijzonder veel inspraak in de bedrijven die in China willen opereren. Vaak zuigen ze dan het moederbedrijf leeg van know-how, om het vervolgens zelf te doen.

De koude oorlog is nog niet echt voorbij hoor. Waarom dacht je dat de US geen toegang kreeg tot het US vleigtuig dat een noodlanding moest maken in China. die hebben de afgelopen 24 uur druk alles uitelkaar gehaald, etc wat daar maar aanboord was te halen.

China maakt alles na, waardoor ze vaak ook erg goedkoop kunnen zijn. Aan de ene kant is dit niet zo erg, want kijk maar wat er met Taiwan is gebeurt. Je kan rustig zeggen dat Taiwan van copieren naar innoveren is gegaan. Alleen de echte innovators, waar de Westerse economienen het van moeten hebben, willen natuurlijk liever niet dat iemand ze copieerd, en goekoop het marktaandeel wegsnoept.

Ik denk dan ook dat de meste bedrijven zeker hun core-specialities niet zullen prijs geven, dus in dit geval de echte geheime software code van de anti-virus programma's.

en als China het van die software moet hebben, dan lopen ze te ver achter. Ik denk dat de US toch een beentje voor heeft op dit gebied. Kijk maar naar de techniqueen gebruikt in de Balkan. Ze konden geen avond TV kijken of bellen, etc...
Ik vind het wel opvallend dat alle acties vanuit de US, ook meteen aan de regering worden toe geschreven, er zijn immers veel meer particuliere virus schrijvers dan dat de regeringen programmeurs inhuren om dat soort dingen te bouwen.

* 786562 TheGhostInc
Anoniem: 22738
@Glottis4 april 2001 07:04
Uiteindelijk is Japan toch synoniem voor techniek en innovatie. Kinderen moeten een officieel examen afleggen om van de peuterschool naar de basisschool te mogen gaan. Daarbij moeten ze sterrenkunde en wiskunde toetsen afleggen.

Universitair niveau in Amerika komt ongeveer overeen met LBO of scholen voor zwakbegaafden in Japan. Nu klinkt dat natuurlijk erg negatief, maar het niveau wordt vanaf twee jaar flink opgeschroeft en er is een leercurve-verschil in het Japanse onderwijs vergeleken met Westerse onderwijs van meer dan tien jaar. Assembler programmeren gebeurt daar niet op de Universiteit, maar op de basisschool. In Amerika haalt slechts 70% van de scholieren hun middelbare schooldiploma. In Japan is dat maar liefst 98%.

Nu ben ik zelf niet Japans, maar een familielid van mij heeft daar jaren gewoond en gestudeerd. Het niveauverschil van techniek tussen Japan en de rest van de wereld is vrijwel onoverbrugbaar groot. Maar het nadeel die ze hebben is natuurlijke bronnen. Die moeten allemaal worden binnengehaald. Aan kennis en geld geen gebrek.

Om een beetje terug te gaan naar de topic:
Virussen, waar dit bericht over gaat, wordt tegenwoordig gelijk gesteld aan VB-scripts. In de meeste gevallen voldoen deze scripts niet aan de definitie van een virus. Gebruikers moeten het zelf openen en het wordt niet vanzelf verspreid via media, maar eerder m.b.v. gebruikers die een ongelukkige dag hebben. Dat cyber-warfare met virussen is toch zo'n beetje een politieke propagandamiddel. Iemand die een computer aan kan zetten, kan ook een trojan gebruiken als hij rtfm. Goodguy-badguy soapseries via de media zijn vaak gereedschapsmiddelen om de grote massa te vriend te houden. Het verzet is veelal het groepje dat wakker is. Hoe dan ook, politiek is vies en drijft mensen uit elkaar.
offtopic:
Door al dat prestatie gerichte opleiding raken vele jonge studenten in de depressie en plegen zelfmoord. Toegegeven de amerikaanse opleiding niveau is slechter maar de nederlandse is nog steeds vele malen beter dan de japanse. Wij stimuleren onze studenten tot zelfstandig en creatief denken. En tevens vinden we het normaal dat ze mondiger zijn tegenover de docenten. In japan worden ze gedrild om testen/examens goed af te leggen. En helaas worden hun creatieviteit beknopt. Mondigheid kennen de studenten daar niet want door al dat indoctrinatie kunnen bv. hun eigen docent niet tegenspreken al heeft hij een fout gemaakt. Maar ja het zit denk ik wel in hun cultuur/traditie. In hun verleden toonden ze al onvoorwaardelijke loyailteit aan hun keizer. In japan moet je als werknemer niet proberen een hoger geplaatste persoon tegenspreken
Djeez...Mag dat wel zomaar?

De nederlandse regering kan toch ook niet zomaar aan M$ vragen de source van Windows te overhandigen als ze toegang willen tot de nederlandse markt? (beetje overdreven voorbeeld, maar dan snappie het ;))

en sowiezo, een stelletje chinezen, die voor de staat een virus moeten maken, op basis van een wazig al bekend virus zijn denk ik niet echt gemotiveerd om het goed te gaan doen.

Ik denk niet dat we hier wat van hoeven te vrezen, maar van de mentaliteit van de chinese regering deste meer :(
Ja en nee,

europese en amerikaanse markten staan open voor klanten uit de hele wereld.
Er zijn om je te beschermen tegen geflipte dictators maatregelen genomen zoals exportvergunningen. Ook op hoogwaardige technologische apparatuur (software weet ik niet, lijkt me wel) zijn er vergunningen nodig om deze producten aan klant x. te slijten. Dus niet zomaar lijkt me(open deur: Dat er een zwart circuit bestaat om aan hoogwaardige apparatuur (lees sony ps-2: irak) besef ik wel)
Anoniem: 21519
@GraasGast3 april 2001 16:21
Van wie zou dat niet mogen? Het hangt er maar vanaf welke handelsovereenkomst je getekend hebt als land.

Maar een overheid kan natuurlijk al zeggen dat ze het anders zelf niet zullen gebruiken. En een overheid is ook al een behoorlijke klant. Vooral als het de chinese overheid is (8>

En dat stelletje chinezen kan natuurlijk gewoon ambtenaar zijn. In Nederland moeten ambtenaren ook af en toe wat voor de overheid doen :-)

Verder zijn de chinezen best goed op het gebied van IT, hoor. Ze zijn in elk geval met veel!
mja je vergeet dat nl 16 miljoen inwoners heeft en china een vijfde van de wereldbevolking in zijn land heeft... Dus NL kan wel roepen dat ze de source code willen, maar dat is dus niet interessant zo'n kleine markt, dan boycot je Nederland gewoon als software maker

Ten tweede gaat het op de markt brengen van buitenlandse producten op de chinese markt heel anders dan in europa, als buitenlands bedrijf ga je in china een joint venture aan met de chinese overheid waarbij de chinese overheid het voor 51 % voor het zeggen heeft. Nu valt die bemoeienis wel mee maar als je iets wilt gaat doen wat ze niet zint dan houden ze het tegen..

Voor een bedrijf is dat vervelend maar met een potentiele markt van 1,2 miljard mensen kan het toch wel lucratief zijn
Is zowieso zielig om al bekende te gebruiken...
Laat ze iets orgineels doen ofzo...

En denk dat een beetje virri scan vast wel iets erui kan halen zodat het alsnog herkent word.
Volgends mij gaat het redelijk kloppen:

Internet een afspiegeling van de werkelijke samenleving

Ik vind het echter wel treurig... :'(

Maar ja... wie ben ik :(
Internet een afspiegeling van de werkelijke samenleving
Is helemaal waar maar doet in deze nieuws-topic niet ter zake.
Het gaat namelijk niet om de samenleving, maar om wereld politiek. Dat is niet te vergeleken met een paar lamertjes die "voor de grap" een virus maken.
Is helemaal waar maar doet in deze nieuws-topic niet ter zake.
Het gaat namelijk niet om de samenleving, maar om wereld politiek. Dat is niet te vergeleken met een paar lamertjes die "voor de grap" een virus maken.
Ok... samenleving you're right... maar...

Mensen in de (wereld)politiek maken ook deel uit van een samenleving/cultuur. Dus de beslissingen die zij nemen zijn toch -volgens mij- onderhevig aan het geen wat in een samenleving/cultuur speelt.
Anoniem: 15120
@capedro3 april 2001 16:25
Volgends mij gaat het redelijk kloppen:
Internet een afspiegeling van de werkelijke samenleving
Ik vind het echter wel treurig...
Ik niet :D: 90 procent blote vrouwen die d'r wel zin in hebben!!! B-)
Ik dacht dat de koude oorlog voorbij is..
Nou ja het blijven natuurlijk geruchten.
Maar ik had zo iets eerder van Irak verwacht.
Het is misschien maar goed dat er voor de fabrikanten van anti-virus software in Irak een veel kleinere doelgroep terug te vinden is...
er zijn geen PSX 2 -virussen, dus Saddam heeft zichzelf te grazen genomen met die dingen. }> ;) :)
Ik snap niet dat iedereen hier nogal laagdunkend over praat.. MESNEN WORDT WAKKER!!! CHina is de 2e wereldmacht na Amerika op het gebied van defensie.. als zij dit geintje werkelijk gaan doen kunnen ze naast atoomwapens ook beginnen met de cyber war.. en dat kan uitlopen tot een WOIII.. je kan wel zeggen dat ze dom zijn enz. maar zoals iemand in een topic op GoT al zei over de atoomwapens.. Amerika dacht dat China geen atoomwapens kon maken totdat er in eens een test kwam.. die gasten zijn nog steeds op het oorlogspad met het westen.. er broeit daar wat! :P
Ik denk dat als er een WO||| komt en die uitgevochten wordt over internet nederland ook best veel verzet kan leveren. Denk je maar eens in wat voor een schade je kunt aanrichten als je alle bezoekers van Tweakers.net een spoedcursus C++ zou geven en die dan de opdracht te geven samen een virus te maken :-)
Vergeet niet wat er in Servie gebeurde: de VS zat de boel plat te bombarderen, de Serviers sloegen terug, legden een groot deel van de amerikaanse regeringsservers lam, oa met DOS attacks.

Wat deed de VS? Firewall optrekken? Terughacken? Nope, ze bombardeerden behoorlijk gericht de uplinks van de Serviers. Ik ben bang dat om dezelfde reden NL weinig lang zouden uithouden in een cyberoorlog. Omdat de troefkaart in een cyberoorlog toch conventionele wapens op crucuale plekken zijn.
Tegen een DoS attack werkt dat, tegen een virus niet. Als het virus eenmaal in de VS is, verspreid het zichzelf over Amerikaanse netwerkkabels.
Anoniem: 19076
@TiG3 april 2001 17:54
je schrijft geen virussen in c++
Zo erg zal het echt niet zijn. Ze hebben wat simpele virussen gekregen. Hadden ze desnoods ook bij de gemeente Sneek kunnen krijgen ;) Voordat je daar een cyberwar mee kunt beginnen, zal er nog heeeel wat moeten gebeuren. Juist als ze op oorlogspad zijn, zijn ze dus wel dom...
Je kunt beter weer in je eigen huis en tuin gaan werken, zolang het er nog staat :)
China? Militaire wereldmacht? :Z

Israel is militair veel machtiger, rusland ook, usa, india enz...

[/off-topic]
Anoniem: 6723
3 april 2001 16:04
Nu houdt china zich dus ook bezig met het ontwikkelen van virussen als "wapen" tegen de rest van de wereld.
Oftewel de electronische A-bom.
Voor landen zoals N Korea, USA, China, Pakistan, India, Irak enz... is het tenslotte altijd oorlog.
Dus zullen ze er alles aan doen om "wapens" te ontwikkelen.
Hetzij electronisch / electromagnetisch / chemisch / atoom wapens...

Misschien heeft het ook wel een goede kant.
Zoals de verbetering van de veiligheid op internet / computers omdat er nieuwe inzichten worden verkregen m.b.t. het maken van virussen.

Internet is trouwens ook een voortvloeisel van de Koude Oorlog

//toch eens leren typen
Het enige wat wij eventueel terug zien van de door de chinezen opgedane inzichten is een hack van onze IT infrastructuur.
Anoniem: 22738
@NiPeng4 april 2001 03:32
Jij hebt meer algemene ontwikkeling nodig. Als China niet papier, de boekdrukkunst en inkt had uitgevonden, kon niemand lezen en schrijven, laat staan je berichtje naar Tweakers sturen. Alle techniek en medische ontwikkeling op deze aardbol komt voort uit deze drie fundamentele uitvindingen. Denk maar aan stedenbouw, wiskunde en scheikunde. Zonder de abacus als eerste rekenmachine 3000 V.C., zouden computers niet eens bestaan. De totale belangrijke astronomische en wiskundige vindingen komen voor de helft uit de Chinese Dynasties na Confucius met de driehoek van Pascal als bekendste uitvinding. Pascal vondt het bij toeval duizend jaar later na de oorspronkelijk gevonden aantekeningen in China opnieuw uit. Landen als Egypte hebben op gelijke tijdstip wiskunde en astronomie veel vooruitgang gegeven. Overbodig, Gemodereerd of wat dan ook, het zijn wel feiten.
This is a new Chinese virus!!!!!!!!!

Since our virus-building technology is not yet as advanced as the virus coders of europe, the usa and russia, we are forced to resort to simpler forms of viral infection!!!!!!!!!!

Please send this mail to everyone in your adressbook, delete some random files from your harddrives and flash your bios with a renamed copy of notepad.exe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thank you for your cooperation!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- China's l33t Virus Builders!!!!!!!!!!!!
Die gaan vast wel gedecteerd worden door een antivirus proggie:

This is an Chinese Virus.
We are not allowed to clean this file.
Source codes zijn toch meestal wel ergens op het internet te vinden....Of hebben ze dat in China nog niet? ;)
Ja dat was ook mijn reactie: een source is niet zo moeilijk te vinden (antionline bijv.) Misschien hebben ze zo'n sterke censuur dat ze er zelf niet meer bij kunnen ? :)
En met al die script virussen van tegenwoordig is het virus de sourcecode. Daarnaast is een virus maken helemaal niet zo moeilijk, gelukkig houden de meeste programmeurs zich bezig met meer constructieve projecten.

Een paar mogelijke redenen voor deze vreemde stap:
1. De berichtgeving klopt niet. Geen directe aanwijzingen hiervoor, maar het zou kunnen.
2. De Chinese ambtenaren die om de virus sources vroegen hebben weinig verstand van virussen en denken dat virus sources hi-tech zijn.
3. Het is lastig voor de Chinese regering om virus programmeurs te vinden, omdat deze zich niet bekend willen maken en omdat ze vaak anti-autoritair zijn.
Anoniem: 12577
3 april 2001 15:48
of je zomaar die source code mag vrijgeven ? Lijkt me niet dat de eigenaar van die sourcecode een rechtzaak gaat aanspannen, dat is namelijk de programmeur van het virus. Die wordt gelijk gearresteerd.

That is ofcourse unless..... de eigenaar van de sourcecode het antivirus bedrijf is, dan is gelijk een lang vermoeden bevesitgd.

:-(
Raar verhaal.
Ze maken binnenkort bemande ruimtevluchten en dan zijn ze niet in staat om een krachtig virus te schrijven?
Er zijn daar 1.2 miljard mensen, relatief gezien moeten er net zoveel slimme programmeurs in de VS als in China zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee