Als een bedrijf en software bekend wordt als onveilig of voorzien van malware, zorgt dat voor schade. Zeker in bv. het bankwezen kan dat voor enorme schade zorgen, dus, ja hier wordt op gecontroleerd.
Wees toch realistisch. Er zijn (tien?/honderd?)duizenden softwarebedrijven/ontwikkelaars die commerciëel software ontwikkelen. En jij wil beweren dat al die code goed gereviewd wordt ? Dream on. Goed reviewen van een niet-triviaal softwareprojekt kán niet eens. Er zijn talloze manieren waarop zaken in een groot complex systeem elkaar beïnvloeden, en dus talloze manieren waarom het mis kan gaan. Om nog maar niet te spreken van ingekochte libraries, zeker als die closed-source zijn. Reviewen is een arbeidsintensief projekt, en wel iets meer dan 'controleren'. Je moet dan goed kosten en opbrengsten tegen elkaar afwegen, en accepteren dat er bugs, ook security-bugs, achterblijven.
En een hack zorgt voor schade, maar het komt inmiddels zo vaak voor, dat die schade beperkt is, zeker als er adequaat op gereageerd wordt, en voor één bedrijf niet te vaak gebeurt. En als er een bank gehackt wordt, dan zijn het vooral de aandeelhouders die de pijn voelen. Niet de klanten.
Als je wilt weten wat er gebeurt als een bedrijf herhaaldelijk kwetsbaarheden in z'n produkt heeft, dan moet je maar eens kijken naar Intel, en hoezeer ze afgestraft worden voor al die veiligheidsproblemen in hun processors die steeds weer naar boven komen. Amper dus. Hun grootste probleem is enkel dat ze technologisch zwaar achter lopen, en zelfs dan gaan hun produkten nog steeds als warme broodjes over de toonbank.
En natuurlijk zijn er voldoende voorbeelden te noemen van commerciële software die gereviewd wordt. En zo is er ook heel veel open source die gereviewd wordt - door
betaalde mensen. De meeste mensen hebben nog steeds geen geldboom in de achtertuin, terwijl ze wel dagelijks willen eten, een auto willen rijden, en met de kinderen op vakantie willen. Dus ze werken bij bedrijven die hen
betalen om open source mee te ontwikkelen. Of om het te reviewen, te testen, etc.
En hoewel het bedrijf niet direct geld ervoor krijgt, krijgen ze het wel indirect, de mensen die het controleren worden er wel voor betaald en DAT is het grote verschil.
Er zijn inderdaad mensen die betaald worden om te reviewen. Dat gebeurt voor zowel commerciële software als open source. Tot zover is er dus geen verschil. Maar in alle gevallen geldt ook dat de meeste mensen niet betaald worden om te reviewen, maar om nieuwe features te ontwikkelen. Het idee dat open source software ontwikkelen onbetaald gebeurt, door vrijwilligers, is een sprookje. Ja, het komt voor, en ik doe het ook af en toe, maar de meeste software, ook open source, wordt ontwikkeld door mensen die er door een of ander bedrijf gewoon voor worden betaald om dat te doen. Nogmaals: dat heeft iets met brood en plank te maken...