Signify wil 121 banen schrappen bij vestiging in het Belgische Turnhout

Bij Signify in het Belgische Turnhout, vroeger de thuisbasis van Philips Lighting, dreigen 121 van de 534 banen te verdwijnen. Dit heeft de directie aangekondigd op een vergadering met de OR. In Turnhout wordt vooral conventionele verlichting geproduceerd, een markt die in ijltempo krimpt.

Bij de banen die de directie bij Signify Turnhout wil schrappen, gaat het om 87 arbeiders en 34 bedienden. In totaal betreft het ongeveer een kwart van alle personeelsleden. Het is de zoveelste ontslagronde op rij voor de lampenfabrikant in de Kempische stad, die tot mei 2018 nog opereerde onder de naam Philips Lighting. Zo vielen er in april van dit jaar al 29 gedwongen ontslagen en verloren in december 2018 in totaal 158 mensen hun job.

De problemen met de site in Turnhout hebben alles te maken met de beslissing van Philips, enkele jaren geleden, om in de Belgische stad niet te investeren in ledverlichting. In Turnhout wordt van oudsher conventionele verlichting gemaakt. Het ging vroeger voornamelijk om gloeilampen, maar tegenwoordig onder andere om stadionverlichting en lampen voor serres en projectors. Deze markt staat enorm onder druk. De fabrieken voor ledverlichting bevinden zich tegenwoordig vooral in Azië en Oost-Europa.

Signify-woordvoerder Roel Dekoninck bevestigt: "De markt voor conventionele verlichting daalt jaarlijks met twintig procent. Als marktleider deelt Signify in de klappen". Voor Serge Seret van de socialistische vakbond BBTK komt de nieuwe ontslagronde dan ook niet als een verrassing. Tegenover persagentschap Belga zei hij dat de transformatie van conventionele verlichting naar ledverlichting zelfs 'nog wat sneller gaat dan voorspeld', en dat het personeel de aankondiging eerder gelaten ondergaat.

Signify-woordvoer Dekoninck liet namens de directie weten dat het bedrijf er alles aan zal doen om actief te blijven in Turnhout, onder meer door de vaste kosten zoveel mogelijk te verlagen.

Met de intentie om 121 banen te schrappen, treedt de zogeheten wet-Renault in werking. Dat is een procedure die een bedrijf in België moet volgen zodra het een collectief ontslag wil doorvoeren, en houdt naast een sociaal plan ook in dat personeelsvertegenwoordigers daadwerkelijk inspraak krijgen tijdens het proces. De wet 'dankt' zijn naam aan de abrupte sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde, vlakbij Brussel, waarbij in 1997 in één klap 3098 werknemers op straat werden gezet. Daarover kon niet meer worden onderhandeld, wat in België tot veel verontwaardiging leidde.

Signify Turnhout
De Signify-vestiging in het Belgische Turnhout. Foto: Signify

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

29-10-2019 • 10:07

67

Submitter: HamuNaptra

Reacties (67)

67
62
31
6
0
23
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen wat een 'bediende' doet. Het zal vast een Belgische term zijn :+ .
In belgië ben je bediende of arbeider.
Die eerste heeft over het algemeen de betere deal op vlak van rechten als werknemer.
Een bediende is een beetje het equivalent van een "white collar worker"
Het gaat niet zozeer om rechten. Een bediende wordt per maand betaald, en een arbeider per uur. Dit heeft overigens geen invloed op de duur van een arbeidscontract: een arbeider kan een contract hebben voor onbepaalde tijd met 40uur per week, een bediende kan een dagcontract hebben. Verder kunnen de patronale lasten anders liggen, de uitbetaling van het vakantiegeld enzovoort. Daarnaast heb je ook nog kaderleden, wat in het Engels vertaald zou worden als executives.
En een kaderlid is per definitie steeds een bediende.

Het gaat wel degelijk over een verschil in rechten. Als je als arbeider een uurloon toegekend krijgt tov een bediende dewelke een maandloon uitbetaald krijgt dan is er wel degelijk een onderscheid dat voortvloeit uit dit onderscheid. Onder wat je valt als werknemer is in eerste instantie geregeld door de Arbeidsovereenkomstenwet dewelke je arbeidsovereenkomst regelt. En ja...daar staat in welke voorwaarden de tewerkstelling inhouden .... dus rechten en plichten.
Een bediende kan evengoed per uur worden uitbetaald.
Een bediende werkt op een bureau, terwijl een arbeider in de fabrieksafdeling staat. (Alhoewel daar een mouw aan te passen is)
Een bediende dezer dagen heeft ook veel meer voordelen tov een arbeider alhoewel ze dat met de tijd gelijk aan het maken zijn.

Om maar een voorbeeld te geven: Een arbeider kreeg vroeger zijn eerste dag ziekte niet betaald, een bediende wordt gewoon doorbetaald. Dat is nu gelijkgesteld. Een arbeider krijgt zijn eerste dag ook betaald.

Zo zijn er nog veel verschillen.
Blue collar (arbeider) vs white collar (bediende).

Verschilt voornamelijk in het type werk.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 23 juli 2024 14:50]

Nog een Vlaamse term: Serre. In Nederland noemen we dat een (planten)kas. Het gaat hier dus niet om verlichting voor de glazen aanbouw achter je huis :)
Anoniem: 167912 @M1429 oktober 2019 10:55
Een arbeider is typisch iemand die in een fabriek aan de band staat. Een bediende is zowat al de rest van de werknemers:
Er zijn redelijk wat verschillen tussen beide statuten op vlak van sociale zekerheid en werkvoorwaarden
edit: overigens zijn er steeds meer die het arbeidersstatuut willen afschaffen of de verschillen tussen beide afvlakken

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 23 juli 2024 14:50]

Begrijpend lezen is duidelijk niet je sterkste kant.
Anoniem: 1248170 29 oktober 2019 10:11
Wel jammer, ga dat warme oude gasontstekende verlichting wel missen. Zeker op oude bruggen waar nu 6400k spier wit led licht hangt begrijp ik gewoon niet. Er bestaat ook sfeer verlichting die ook veilig is en dat warme gevoel geeft.
Ik vind dat altijd een wat "misplaatst verlangen". Weet niet of het de juiste term is.

- Geel licht omdat we lampen vroeger niet beter konden maken.
- Geluid van motoren terwijl EVs stil zijn
- Stinkende, ongezonde openhaard in huis

Het slaat eigenlijk nergens op dat je verlangt naar die inferieure techniek. Spierwit licht is nou eenmaal het meest overeenkomend met de zon. Een stille auto is een stuk prettiger en een warmtepomp is veel comfortabeler dan een openhaard.

Met name gasontladingslampen geven maar kleur op een heel beperkt lichtspectrum. Daardoor zijn ze simpelweg onveilig omdat veel andere kleuren er zwart uit zien en objecten daardoor niet altijd goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld een paars voorwerp zal je als zwart zien. Net als rood, groen, etc. Eigenlijk alleen alles wat zo rond geel zit is zichtbaar. Daarom oogt alles ook geel.
Fout. Spierwit is overeenkomend met de zon als je in de ruimte hangt.
De atmosfeer haalt veel van het blauwe spectrum eruit, daarom is de lucht ook blauw :)

De ziet er daardoor gelig en oranje uit.
De atmosfeer zorgt er ook voor dat de zonsondergangen er oranje of rood uit zien, doordat deze 2 delen van het spectrum minder last hebben van de atmosfeer :)

Waarom mensen liever geel licht hebben dan spier wit, komt doordat blauw licht de melatonine productie in je lichaam remt. En rood / geel licht het juist verbeterd.
Ook is geel licht fijner voor je ogen en spier wit juist fel en oncomfortabel.

Je kan gelukkig ook met ledjes mooi warm geel licht maken zonder alle nadelen die jij noemt met het missen van delen van het spectrum :) Dat is het fijne van LEDs, je kan elk deel van het spectrum nabootsen :)
Dat is het fijne van LEDs, je kan elk deel van het spectrum nabootsen :)
Ja en neen.... om en andere kleur LED te maken is er best wat materiaalwetenschap nodig, en we hebben lang nog niet voor elke golflengte een juist materiaal.
Voor 99% van de toepassingen is dat echter niet relevant omdat we kunnen "mengen" (RGB) of fosfor toevoegen waardoor we wél lampen kunnen maken met "elke" kleur of een goeie CRI
Ik hoop dat je door hebt dat in vrijwel elk huis LED verlichting hangt?
Je hebt LEDs in de winkel liggen van Spierwit tot Warm geel...

Misschien een keertje naar de gamma gaan, dan kan je ze zien hangen ;)
is het hele spectrum afgedekt van spierwit tot warmgeel?
Ik dacht het niet :p zover ik weet gaat dat van IR tot UV ;) En we hebben écht niet voor elke golflengte een LED.
De "witte" LEDs zijn overigens grotendeels UV en gebruiken fosforluminentie - dezelfde truuk als bij TL buizen.
Goed, de atmosfeer filtert wat licht. Verder is het wel degelijk zo dat spierwit licht met een volledig kleurenspectrum natuurlijker is dan dat gele gasontladingslamp licht dat feitelijk uitsluitend geel licht af geeft.

Ik weet ook niet of je opmerking dat mensen geel prefereren klopt, afgezien van 'het is zo gezellig'. Op kantoor zijn wij enige tijd geswitched van geel ('warm white') naar 6000 kelvin ('cool white'), en dat werkt een stuk prettiger.

Dat Nederlanders vaak geel licht in huis prefereren zal wel om de gezelligheid zijn. Maar je ziet bv. dat buitenlanders in Nederland vaak erg wit licht in huis hebben. Sommige gewoon TL-balken aan het plafond.
Klopt, maar er bestaat meer dan alleen gasontladinglampen, Zoals ik al zei je kan warm geel licht maken met LEDs en dan heb je niet alleen het 'gelige deel' van het spectrum :)
Je kan het hele spectrum tonen, maar met een grotere hoeveelheid geel licht.

En laten we niet over duivelse TL balken praten, die zijn in mijn mening een misdaad tegen de mensheid :P
Ik ken werkelijk niemand die “tandarts”-licht verkiest zelfs niet op kantoor. Het is vaak zo fel, dat we individuele lichtarmaturen uitschakelen door de lampen te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 14:50]

"Maar je ziet bv. dat buitenlanders in Nederland vaak erg wit licht in huis hebben."

Hangt er vanaf uit welk land. Ken genoeg Amerikanen die óók liever het oude, gelige licht in huis hebben.
Ik adviseer je om op een koude windstille winternacht eens door een villawijk te lopen, waar vrijwel elk huis een openhaard heeft.

Er zijn avonden dat ik letterlijk mijn woning niet uit kan omdat ik de lucht niet kan dragen door al die openhaarden die aan staan.
Ik vind dat witte licht eigenlijk wel prettig. Heb het idee dat ik veel duidelijker kan zien hoe de weg erbij ligt. Zeker in de regen. Voor sfeer ga ik wel in de huiskamer zitten.

[Reactie gewijzigd door Slurpgeit op 23 juli 2024 14:50]

Voor het nachtzicht is gelige verlichting (< 3000K) toch echt beter, omdat blauw licht mensen uit de slaap houdt, en die witte leds (niet alleen leds, maar ook 4000K TL buizen en metaalhalide lampen) hebben eenmaal veel meer blauw licht. En hel leuke is dat dat juist met leds heel makkelijk kan.
Je ziet steeds meer gemeenten die nu 3000K ledtarenpalen plaatsen in plaats van de 4000-5000K hard witte leds.
Less dit eens: https://www.darksky.org/o...lighting-for-citizens/3k/

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 23 juli 2024 14:50]

omdat blauw licht mensen uit de slaap houdt
An sich is dat wel een stukje veiliger op de weg....
Dat zou je vermoeden, maar het heeft voor sommige mensen nogal een aggresief effect op het bioritme; als hierdoor het slaappatroon verstoord wordt is het enkel een kwestie van tijd voordat het tegenovergestelde even waar wordt en mogelijk zelfs versterkt vanwege de natuurlijke aanname dat we dan vást alerter zijn; je kan je eigen vermoeidheid mogelijk moeilijker inschatten.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 23 juli 2024 14:50]

Is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak. Als je maar 1 keer per jaar in het donker naar huis rijdt, dan heb je daar geen last van, maar als het elke vrijdagnacht is...
Je wilt mensen op de weg toch juist wakker houden? Voor alles rondom de weg is het een slecht idee, maar in het verkeer zou ik zeggen hoe blauwer hoe beter.
Als die bruggen normaal verkeer zien dan werkt dat spierwitte licht verkeersveiligheid verhogend. Snap best dat er dan zulke keuzes gemaakt worden.
Anoniem: 1248170 @Nacht29 oktober 2019 10:21
Weleens in regen door dat witte led licht gereden, dan zie je bij die gasontstekende lampen veel meer, ook op de snelweg. In Belgie onder die oude asbestbetonnen lantaarnpalen rijden is stuk rustgevender dan dat witte licht in je gezicht. Dus veiligheid verbeter je er niet mee, het is puur kostenbesparend dat die oude lampen verdwijnen.
Ook zijn redelijk wat van die witte lichten zo fel dat alles buiten dat licht eigenlijk nóg slechter zichtbaarder is dan zónder dat licht; het vergrootte contrast ervaar ik persoonlijk iig niet als positief.
Dat witte licht is trouwens ook minder veilig :)
Denk je nu echt dat je met LED licht geen warm witte kleur kan weergeven? |:(
er bestaat ook led verlichting met een warme kleur ...dus hoezo missen? Mijn lampen zijn traploos instelbaar tussen 2300k en bijna 6000k

maar goed ..."De problemen met de site in Turnhout hebben alles te maken met de beslissing van Philips, enkele jaren geleden, om in de Belgische stad niet te investeren in ledverlichting. In Turnhout wordt van oudsher conventionele verlichting gemaakt.
dan graaf je toch beetje je eigen graf, om niet te zeggen met een graafmachine |:(

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 14:50]

Is dus een kwestie van het ergens anders onderbrengen van de productie. En ook een beetje dat Philips Lighting in the verkoop stond. Laat de volgende het maar oplossen.
Dat is ook het plan. Daarom dat de vakbonden en het personeel zeer gelaten reageren. Bij ieder ander bedrijf waren ze al lang aan het staken. Hier weten ze ook wel dat het niets oplevert (hun CAO loopt nog een jaar door) en/of dat het zelfs bijdraagt aan een nog vroegere sluiting.

Het is al jaren (sedert die beslissing om niet te investeren) een vaststaand feit dat de fabriek vroeg of laat gaat sluiten. Het is gewoon kwestie van de boel zo lang mogelijk te rekken.
Tja, alleen conventionele verlichting, dan weet je dat je je eigen graf aan het graven bent. Ik snap niet dat er niet geinvesteerd wordt daar. De enige reden dat ik kan bedenken is een lange-termijn visie dat ze het willen afstoten en het maar zo lang mogelijk gaan oprekken zodat het de nek omgedraaid kan worden.

Waarom niet investeren om vergelijkbare producten te maken, of uit te vinden, die beter zijn (LED stadionverlichting?) om maar iets te noemen.
De enigste reden is zoals je zelf zegt, men wil Turnhout dicht maar men wil ook nog dat type lamp produceren omdat de vraag wel nog even door zal gaan. Signify zit wereldwijd en draait 70% van hun omzet uit LED en claimt zelfs marktleider te zijn in LED, het is dus niet dat ze het warm water moeten uitvinden. Signify heeft ook vacatures openstaan in België maar dan puur commercieel, financieel zijn ze ook gezond.

Iets met goedkoper produceren in het buitenland maar voor een product waar nog enige vraag naar is maar waarvan het niet meer loont om dat nog te gaan verhuizen.
Slecht beleid naar mijn persoonlijke mening. Men geeft liever miljoenen euro subsidies aan vervuilende plastic fabrieken van Ineos want dat is in het belang van de Antwerpse haven.

De Vlaamse regering voert de laatste jaren een beleid en toon die niet in het voordeel is van groene technologie. Klimaatopwarming is volgens hen veelal hype of hysterie en dus minder investeringen in duurzame energie maar teren op verouderde kerncentrales die al lang gesloten moesten worden, geen subsidies meer voor elektrische wagens, ....

Pas op men roept dat het allemaal draait om innovatie en technologie maar meer dan voetnoten in een verklaring is het ook niet. Universiteiten moeten het voor hun onderzoek met veel minder doen ook.
Waarom zou je oude gloeilampen moeten subsidieren? Dat heeft geen enkele zin.
Niemand spreekt over gloeilampen. Je zou ook iets kunnen doen om de conversie naar een led lijn voordelig te maken. Zal minder kosten dan de wet Renault.
Arbeidsintensieve industrien hebben geen toekomst in een land als België waar de loonkosten veel te hoog zijn. Het zou dan ook enorm idioot zijn om dat in stand te houden. Steenkool, textiel, staal, auto's, allemaal arbeidsinstensieve takken waar belgïe ooit in uitblonk maar nu gewoon geen bestaansrecht meer hebben. Innovatie, high tech, distributie en kenniseconomie, dat is waar ze in moeten investeren
Anoniem: 457607 @Wraldpyk29 oktober 2019 15:30
Wat valt er aan te snappen? LEDs worden niet in Europa geproduceerd. De concurrentie doet dit ook niet. De complete supply chain van LEDs is in China. Alle fabrieken en kennis zijn daar, niet hier.

Is dat leuk? Nee. Maar het is wel te snappen, en echt keuze is er niet.
De problemen met de site in Turnhout hebben alles te maken met de beslissing van Philips, enkele jaren geleden, om in de Belgische stad niet te investeren in ledverlichting. In Turnhout wordt van oudsher conventionele verlichting gemaakt. Het ging vroeger voornamelijk om gloeilampen, maar tegenwoordig onder andere om stadionverlichting en lampen voor serres en projectors. Deze markt staat enorm onder druk. De fabrieken voor ledverlichting bevinden zich tegenwoordig vooral in Azië en Oost-Europa.
Met andere woorden is het dan uitstel van executie? Als er niet in Ledverlichting (of andere zuinige verlichting) geïnvesteerd wordt is het wachten op de ondergang/sluiting.
Als er niet in Ledverlichting (of andere zuinige verlichting) geïnvesteerd wordt is het wachten op de ondergang/sluiting.
Er wordt wel degelijk geïnvesteerd in Ledverlichting, alleen niet daar in Turnhout. Dat zou kunnen omdat het ergens anders goedkoper is om een nieuwe productie straat te bouwen, maar dat kan ook andere redenen hebben...

Helemaal dicht zal het waarschijnlijk nooit gaan ivm. de sales afdeling en mogelijk heel specialistische productie van traditionele verlichting, maar groot zal het daar niet worden.
Het uiteindelijk resultaat zal zijn dat het een bedrijf in onderaanneming zal worden. Zoals Cergorach zegt ze willen er niet meer investeren.
Bij het oude Philips in Turnhout werden oa ook hogedruk natrium lampen geproduceerd, de SON lamp (en varianten daarop). De halffabrikaten waren in eerste instantie afkomstig uit Uden. Gaat dit nu over een andere vestiging of een gedeelte van de gehele productieplant misschien?
Het gaat over (onder andere) de fabriek waar SON en andere HID-lampen werden en worden gemaakt.
Het woord serre is hier waarschijnlijk een Vlaamse uitdrukking. Ik neem aan dat het gaat om lampen om kassen mee te verlichten. Dit is een flinke boom, zeker nadat veel Amerikaanse staten het telen van wiet legaal gemaakt hebben.
Voor nieuwe kassen kijk je naar LED. Dat kan precies afgestemd worden op de kleuren die planten nodig hebben. "Nauw kleurenspectrum" is bepaald geen bezwaar, integendeel. Het verhoogt de efficiency van planten.

Je herkent deze nieuwe kassen aan de paarse gloed. Groen is namelijk onnodig; planten zijn groen omdat ze groen licht weerkaatsen in plaats van op te nemen. Planten verlicht je met rood en blauw licht, samen dus paars.
Anoniem: 120539 29 oktober 2019 10:40
gaat het om 87 arbeiders en 34 bedienden
Interessante terminologie, voor een Nederlandse tech-site in 2019.
In Vlaanderen gebruiken we de termen arbeider en bediende om soorten contracten te onderscheiden.
Zou je alsjeblieft het onderscheid en/of de betekenis van de termen kunnen verhelderen?
Simplistisch uitgelegd: Arbeiders doen handenarbeid, bedienden zitten achter een computer.
Even aanvullend. Arbeiders hun loon en vakantie word per uur bekeken terwijl bedienden per maand bekeken worden. Beide worden echter pas aan het einde of begin van de maand betaald.
Waarom kan er niet geïnvesteerd worden in een nieuw model of uitbreiden? kan me niet voorstellen dat de lampen markt ooit echt gaat krimpen (dus werknemers genoeg nodig. Of zeg ik nu iets raars?
Omdat arbeidsintensieve produktie in België niet winstgevend is.
De lampenmarkt krimpt dramatisch. Een gemiddeld huishouden kocht al gauw een dozijn gloeilampen per jaar, maar nieuwere lampen gaan veel langer mee. Er was dus wel een tijdelijke vervangingsvraag, maar die begint af te vlakken.
Hoeveel van Signify wordt nog in de EU gemaakt, en hoeveel in China? De enige winnaar is Philips.
Maar wij willen nu eenmaal niet te veel €'s uitgeven aan dat soort zaken - het is helaas een nuchtere vaststelling.
Jammer om zo'n nieuws te lezen dat letterlijk een kilometer van mijn deur is.

Het zat er al langer aan te komen, elk jaar zijn ze daar aan het afbouwen. Al maar goed dat de industrie voor de rest 'boomt' in Turnhout, maar bij Signify werken veel oudere werknemers die het op de arbeidsmarkt moeilijk zullen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.