DXOMark introduceert audiotestprotocol voor speakers van smartphones

DXOMark, bekend van zijn score voor de kwaliteit van camera's, heeft een testprotocol opgesteld om de kwaliteit van de interne speakers van smartphones te bepalen. Ook test het bedrijf de opnamekwaliteit van smartphones.

DXOMark heeft audiotechnici in de arm genomen en een audiolaboratorium opgezet. Op die locatie is onder andere een anechoïsche kamer of dode kamer met microfoons en sensoren aanwezig om in volledige stilte de audiosignalen op te kunnen vangen. In die kamer kunnen ook speakers gebruikt worden als audiobron voor de opnames met de smartphones.

Daarnaast is een luisterkamer aanwezig met een reeks speakers en microfoons om de weergave te kunnen analyseren. Voor zowel weergave als opname hanteert DXOMark een reeks categorieën waarop beoordeeld wordt met elk weer subcategorieën. Zo zijn er de onderdelen klankkleur, ruimtelijkheid, volume, artefacten en dynamiek. Net als bij het protocol voor camera's volgt er een totaalscore uit de verschillende subscores om apparaten te kunnen vergelijken.

Het bedrijf meldt gebruik te maken van objectieve meetresultaten maar ook van het 'menselijk oor en de hersenen als meetinstrument'. Bij deze subjectieve beoordeling analyseren geluidsexperts verschillende aspecten van audio, waarbij niet nader aangeduide protocollen voor consistentie moeten zorgen.

DXOMark test alleen de ingebouwde speakers en geeft geen oordeel over de audiokwaliteit wanneer een koptelefoon is aangesloten. Ook oordeelt de test niet over audiokwaliteit tijdens bellen.

De eerste uitkomsten zijn dat de Huawei Mate 20 X de hoogste score krijgt, gevolgd door de iPhone XS Max, die hoger scoort dan de iPhone 11 Pro Max, die de derde positie inneemt. Die top drie is identiek bij zowel weergave als opname, met de Samsung Galaxy S10+ in beide gevallen op plek vier.

DXOMark Audio

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-10-2019 • 16:15

35

Reacties (35)

35
34
27
2
0
3
Wijzig sortering
Ik zie niet hoe één nummer een goede interpretatie kan geven van de audio dan wel cameraprestaties. Al gebruik je de meest geavanceerde statistische methodes, iedereen let op iets anders tijdens het zoeken naar de 'beste' camera/speaker.
Voornamelijk voor leken is dit toch wel praktisch. Zo`n platgeslagen getal scheelt een heleboel tijd in het zoeken naar smartphone modellen die aan je eisen voldoen, zeker als het een minder belangrijk punt is in je beslissing.
Ik neem aan dat voor de mensen waarvoor audiokwaliteit belangrijk is dit inderdaad niet zoveel toegevoegde waarde heeft. Voor de leek, waar ik mijzelf ook onder schaar, is dit juist wel interessant. Voornamelijk als je al concessies gaat doen en je koopt geen flagship (stel je koopt een Pocophone), dan stelt deze score mij beter in staat om te bekijken waar kwaliteit eventueel niet ok is.
Als ik aan een smartphone denk en ingebouwde speakers denk ik niet aan een hoge kwaliteit. Een score van 84 wat zegt die eigenlijk. Geluid van een smartphone is totaal niet vergelijkbaar met een goede koptelefoon, laat staan losse speakers.
Zou je die 84 vergelijken met een beetje koptelefoon kan dat ineens 24 worden.
Maar dat doen ze toch ook helemaal niet? Kijk eens naar het plaatje in het artikel. Ja, er word inderdaad een eindscore gehangen aan playback en recording, maar daaronder staan individuele cijfers per specificatie.
Ja klopt er zijn inderdaad subscores, maar stel je vindt timbre belangrijk. Je kan dan niet sorteren op timbre om dan te beste telefoon te vinden. Het is dus een beetje zonde van al het harde werk om alleen op de eindscore te focussen lijkt mij.

Voor de minder veeleisenden is een enkele score inderdaad makkelijk, maar ik denk dat ze veel meer data kunnen presenteren op een makkelijkere manier dan ze nu doen.
Je kan zonder dit ook niet sorteren op timbre, dus... :Y)
Mja, ik zie sowieso de point niet in van deze test. Speakers in smartphones klinken allemaal ruk. Fysiek is het niet mogelijk om zulke kleine speakertjes te maken die genoeg lucht kunnen verplaatsen om audio echt mooi te laten klinken. Vooral de bas is niet te doen. Dus wat mij betreft geven ze in dat scoresysteem iedere telefoon een 1. Als je echt geluid af wilt spelen dat goed moet klinken sluit je toch gewoon echte speakers aan? Zelfs met speakers aangesloten over dat gare compressed bluetooth is het nog een hele verbetering.
je hebt helemaal gelijk, 84 is ruk, 54 nog rukken, en 24 helemaal ruk. Maar ja op klote kun je dus ook een nummer plakken en is dat 90 lijkt dat heel wat.
Moet ook lachen als ik telefoon zie met dobly atmos, normaal verwacht je dat in biso of home cinema met 7 speakers..
De beste speaker is natuurlijk de speaker die je bij je hebt en de verschillen zijn enorm tussen telefoons dus waarom dat niet in kaart brengen? Er is zoveel keuze in Adroid land dat dit een handig hulpmiddel is voor het kiezen van de juiste telefoon.

Ruk is fel overdreven. Speakers in telefoons klinken Tegenwoordig best goed, het hoeft niet altijd muziek te zijn. Het kan ook om youtube te kijken. Ik gebruik ze dagelijks en heb specifiek voor de Iphone Xs gekozen omdat ik vele belang hecht aan die audiokwaliteit. Ik bel ook vaak in team, handsfree en dan is het erg mooi meegenomen dat de speaker en microfoon top zijn want veel telefoons zijn net daar echt ruk in en andere steken er met kop en schouders bovenuit.
Labels aan iets hangen, cijfers geven.. "kijk eens hoe goed ik scoor" meer is het niet. Volgens mij moet je het zien als indicatie.
Wel als alles optimaal is zal de speaker laten horen wat de microphone opneemt. Het verschil daartussen is wel degelijk prima te meten.
DXOMark kan met een gigantische korrel zout genomen worden. In het verleden is meermaals duidelijk geworden dat een hogere score samenhangt met meer betalen.

Er zijn zat telefoons die een “hoge” score halen, maar in de praktijk, volgens velen, gewoon minder goed zijn. Een goed voorbeeld is de OnePlus 7(pro) een toestel met een zeer hoge score die in de praktijk gewoon tegenvalt. Of de Mate 30; het hoogst gewaardeerde toestel op DXOMark van dit moment, dit terwijl de telefoon nog helemaal niet eens beschikbaar is. Vervolgens is er van de iPhone 11 (pro), die door praktisch iedereen wordt bestempeld als een telefoon met uitmuntende camera, geen spoor te bekennen. Zelfs niet bijna een maand na release.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoeveel Chinese fabrikanten strooiden niet met DXOMark-scores om aan te tonen dat hun camera’s oh zo fantastisch waren, waar reviews vervolgens het tegendeel aantoonden.

Ook met de audio testen Bennink zeer sceptisch. Ook daar zal het weer een kwestie zijn van betalen=hoger resultaat. Zeker wanneer iedereen de iPhone 11 (substantieel) beter vindt klinken dan de XS, is het dubieus dat het hier omgedraaid is. En wie staat weer bovenaan? Een telefoon van Huawei...
Ze waren, en zijn blijkbaar nog steeds, tamelijk selectief met wat er op hun website wordt opgenomen aan getest materiaal. Dat is een tamelijke misser.
Sowieso zijn de specificaties van de test vrij nietszeggend, wat moet je daar nou mee, helemaal niets. Vooral omdat die nietszeggende getallen het wel erg makkelijk maken om te sjoemelen.
Jammer dat juist de koptelefoon niet meegenomen wordt. LG heeft in een aantal modellen een prima DAC zitten en daar kan je zonder problemen dan ook een 250 ohmse hifi koptelefoon op aansluiten.
Tja, lastig als 80% van de high-endtoestellen niet een normale ingang heeft :/

Denk dat mensen vaker geluid afspelen via koptelefoon of oortjes, als ik zo eens een greep in mijn omgeving doe.

Snap ook niet dat dat niet getest wordt, maar misschien eens in de toekomst.

Nu eigenaar van de G7, merk wel degelijk verschil tov mijn vorige toestel, de G4, maar ook tegenover andere toestellen van vrienden
Top!

Verder vraag ik me vooral af of ze ook de limieten testen (hard geluid zoals bij een festival) ik verwacht namelijk de LG V series zeker ver bovenaan qua opname kwaliteit.
Waarom ? Een goede DAC aan boord is geen garantie voor opname kwaliteit.
Eigen ervaring met mijn LG V30.

In de V30 (en ik neem aan ook in de opvolgende modellen) wordt de ear speaker ook gebruikt om geluid op te nemen zodra er gemerkt wordt dat het geluid heel hard is. Hij schakelt automatisch over naar "concert recording".

Het verschil is vooral te merken dat wanneer het geluid bij andere telefoon distorted raakt, mijn V30 het nog prima kan opnemen.

Verder heb je settings om Gain, Low cut filter en de limiter aan te passen, en worden audio bestanden als 24 bit FLAC opgeslagen.
En deze tool toont aan dat de XS de iPhone 11 Pro verslaat, hoe bizar

https://www.iculture.nl/n...ne-xs-verslaat-iphone-11/
Omdat de XS een ouder model is en de Pro meer surround mogelijkheden heeft. Maar ik ben geen audiofiel hoor, maar mij lijkt het dat een nieuwer model ook betere vooruitgang in afspelen zou moeten hebben.
Heb de XS max en iphone 11 pro hier liggen, voor mij klinkt het geluid veel beter uit de iphone 11 pro, magoed dxomark is verder zeker niet heilig in hun uitkomsten
Ja ik heb hetzelfde, mijn pro klinkt beter, maar volgens deze tool is de XS weer beter..
In audio is 'beter' vaak een subjectief begrip. Als een leek significante bass hoort zal die vaak al snel onder de indruk zijn van de speaker, terwijl de ander misschien wel veel meer waarde hecht aan de dynamiek of ruimtelijkheid van tonen. Wat DXOMark hier probeert is om aan elk van die eigenschappen een rating te hangen. Het is - net zoals bij vele reviews ook het geval is - aan de gebruiker om te bepalen wat voor hen belangrijk is. Dat kan dus zomaar betekenen dat de XS 'objectief' beter is maar dat jij toch de voorkeur hebt voor de 11 pro.
Als liefhebber loop ik (letterlijk!) met een grote boog om phone-speakertjes heen.
Meestal omdat ze te hard staan bij de persoon die je apatisch voorbij loopt, maar ook omdat zelfs op accetabel volume het geluid altijd tegenvalt.
Dat heeft gewoon met dimensies te maken. Je kunt geen enorme conussen en wisselfilters voor aparte units kwijt.

Zolang er niet een echt revolutionair nieuwe transducer-techniek ontwikkeld word, en niet dat trillende scherm van Sony, blijft het behelpen. Of gewoon lekker goeie doppen of koptelefoon. :)
Het gaat niet alleen over klank, maar ook over achtergrond geluid, bereik en feedback. Het kan best kloppen hoor.

Ik zou er niet meteen vanuit gaan dat alles altijd beter is in het nieuwere model.

Edit: ff naar de test gekeken. Het zit em in het dynamisch bereik. Heb je met een gesprek niet veel last van. Bij goed opgenomen muziek (dus FLAC/ALAC, geen MP3) zou je dat best kunnen meekrijgen. Maar laten we eerlijk zijn, de scores liggen dicht bij elkaar.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 26 juli 2024 22:13]

Ben benieuwd wat ze van de gaming phones gaan vinden, die hebben grote front facing speakers.

Wat overigens enigszins nieuw is, volgensmij sinds dit jaar in de high end phones van samsung en apple in ieder geval, honderden kleine witte balletjes in de speaker. Dit zou moeten zorgen voor een ruimtelijker geluid.

Zelf ben ik best te spreken over het geluid wat tegenwoordig uit telefoons komt. Maar toch, het beste geluid wat ik heb gehad in mijn eigen telefoon blijft die htc one m7 uit 2013. Toen riep ik al dat stereo speakers de toekomst was, en toen al werd mij vertelt (vooral door de samsung en apple boys, want die telefoons hadden het niet) dat stereo speakers compleet nutteloos zijn op een klein device als een telefoon. Nou kijk eens aan, nu heeft dxo er zelfs een hele test voor ontwikkeld, en heeft vrijwel ieder merk stereo speakers.
Ik heb een Pocophone F1 met stereo speakertjes. Als ik het rechter speakertje (de hoofd speaker) blokkeer dan hoor ik het linker speakertje ook wat mee pruttelen, maar dat is echt meer een soort stereo effect faken dan dat het serieus audio is.
Samen met volgens mij de meeste mensen gebruik ik de speakertjes vooral voor grappige Whatsapp filmpjes en Youtube, en daar voldoet het prima voor. Heb je echt behoefte aan audio dan stream ik wel naar een echte speakerset.
Rond 2013 riep ik al dat mono of stereo totaal niet boeiend is voor een klein device als een telefoon, en daar blijf ik bij... Hooguit dat de meest logische positie voor een speaker aan de zijkant is, en als je de telefoon horizontaal hebt (landscape) zal dat altijd uiterst rechts zijn. 1 goede speaker aan de bovenkant zou een fix zijn, maar daarvoor zou de rand dikker moeten en dat zal niet gebeuren.
Van echte reproductie van geluid zoals dat in de originele opname zit, waar speakers eigenlijk voor zijn, is sowieso al geen sprake, het is gewoon softwarematig iets creëren dat acceptabel klinkt door selectief te filteren en te versterken.
Jij hoort het verschil kennelijk niet. Of het maakt je niet uit.
Je moet ook kijken naar de omgeving. Ik werkte toendertijd als kok in een restaurant. Staat een afzuiger te loeien, ovens, noem maar op. Wilde een collega iets laten zien op zijn iphone 6, deed ie zijn hand als een soort geluidskamer onder de speaker zodat je vaag net wat kon horen omdat hij het geluid versterkte. Mijn htc one m7 met zijn 2 stereo front facing speakers, kon ik gewoon het filmpje showen op max volume en iedereen kon het horen. Of sta je langs een drukke weg. En dan krijg je het argument: als je 1000 euro voor een telefoon betaald, beter doet ie dan zo veel mogelijk, het liefst alles goed. En als je de speakers ook maar een dag in het jaar niet kan horen omdat ze mono zijn en de verkeerde kant op gericht, dan is dat een smetje. Dus ze moeten goed zijn. Dat ook de goedkopere telefoons zoals die van jou het soms ook hebben, alleen maar beter.
DXO ontwikkelt een tool om camera’s te verbeteren en verkopen dit voor heel veel geld aan fabrikanten. Het is dus eigenlijk een adviesbureau, die vervolgens camera’s gaat tanken. Ze verkopen eigenlijk een manier om goed te scoren op hun eigen test. Ik geloof dat het een prima adviesbureau is, maar doordat hoe daarna nog eens de camera’s van toestellen gaan raten, vind ik het een mega onbetrouwbare benchmark.
Huawei Mate 20 X eigenaar hier, echt een top toestel! _/-\o_

Wel heel jammer dat het 5G model meer een downgrade is en dat er geen Mate 30 X is aangekondigd. Daar had Huawei meer mee moeten doen.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 26 juli 2024 22:13]

Anoniem: 1248326 13 oktober 2019 19:54
Laten we dit gewoon met z’n allen niet serieus nemen. Gewoon negeren. Lijkt me het beste.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.