'Apple zet walkietalkie-functie voor iPhones in ijskast'

Apple heeft een nog onuitgebrachte iPhone-functie in de ijskast gezet waarmee gebruikers via radiogolven onderling zouden kunnen communiceren. Althans, dat schrijft de website The Information op basis van bronnen.

The Information baseert zich op twee bronnen die bekend zouden zijn met dit kennelijk bestaande iPhone-project. Volgens hen was deze walkietalkie-functie bedoeld om mensen met iPhones de mogelijkheid te geven om met anderen in de buurt te communiceren, met name in gebieden waar geen bereik is, zoals op skipistes of in afgelegen natuurgebieden.

De technologie zou gebaseerd zijn op radiogolven voor de langere afstand, waarbij het min of meer een walkietalkie-functie voor tekstberichten zou worden. Apple zou hiervoor met Intel hebben samengewerkt, onder de noemer Project OGRS, ofwel off grid radio service. Hierbij zou gebruik worden gemaakt van de 900MHz-frequentie, zoals dat onder meer het geval is bij de radiocommunicatie in sectoren als de olie- en gasindustrie.

Hoe ver Apple al was met de ontwikkeling van de technologie is niet bekend. Ook is onduidelijk waarom het bedrijf naar verluidt met het project is gestopt, al meldt een van de twee bronnen dat het onder meer is stilgelegd toen eerder dit jaar de belangrijkste Apple-medewerker van het project vertrok. Het zou gaan om Rubén Caballero. Hij werkte bij Apple aan modems en zou Steve Jobs in 2010 hebben gewaarschuwd dat het antenneontwerp van de iPhone 4 tot een geblokkeerd signaal kon leiden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-08-2019 • 21:35

99 Linkedin

Reacties (99)

Wijzig sortering
Het project zou gestopt zijn omdat Apple de komende jaren opnieuw Qualcomm modems gaat gebruiken ipv Intel chips..

Deze functie komt er waarschijnlijk pas wanneer Apple zijn eigen modems gaat implementeren.
Ik zie echt compleet het nut van deze functie niet in. iPhones zijn hier toch helemaal niet voor gebouwd? Als je serieus ergens off-piste gaat skieen mag ik hopen dat je niet enkel hier op gaat vertrouwen maar een professioneel setje meepakt.

Dat het op een iPhone kan werken is weer de zoveelste leuke gimmick in het kader van 'we kunnen niks anders meer bedenken'.
Het laat juist zien dat “een professioneel setje” in rap tempo wordt ingehaald door bedrijven als Apple. En dat gaat dat soort bedrijven keihard de kop kosten. Want ja, de echte profi zal ongetwijfeld een dure walkie talkie set halen maar denk aan de 80/20 regel.

Als Apple een semi betrouwbare walkie talkie kan maken die in 80% van de use cases goed werkt is de rest van de branch in één klap 80% van de markt kwijt.

En die houding van jou van “de zoveelste gimmick” gaat daar niet bij helpen.
Er zit meer in een walkie-talkie dan enkel "spraak versturen". Ik ski vaak in een gebied waar op zich wel bereik is, maar voordat je je telefoon uit de zak hebt en iemand gebeld hebt / bericht hebt gestuurd ben je vijf minuten verder en sta je met ijsklompen aan je armen.

Paar jaar geleden een setje walkie-talkies gekocht, kostte een paar tientjes, en je wilt niet geloven hoeveel makkelijker het is om gewoon een grote dikke knop in te kunnen drukken terwijl je walkie-talkie op je schouder hangt. Ook geen gezeur dat je gebeld wordt terwijl je aan het afdalen bent, als iemand wat tegen je zegt hoor je het gelijk, en als je iets wilt zeggen kan dat desnoods terwijl je aan het skiien bent.

Nu heb ik een headset ingebouwd in mijn ski-helm dus ik kan ook met mijn mobieltje prima hands-free bellen op de piste, maar je wilt die verbinding niet de hele tijd open hebben. Tijdens het afdalen krijg je enorm veel windruis en je batterij gaat er zo aan. Dan zou je een push-to-talk knop kunnen kopen, maar dan heb je nog geen ruisonderdrukking en ben je alleen aan die knop al meer kwijt dan aan een instap walkie-talkie. Dus nee, ik geloof niet dat er veel mensen zijn die hun walkie-talkie gaan inruilen voor een mobieltje.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 27 augustus 2019 10:22]

Precies dezelfde reactie had men een aantal jaar geleden met camera’s in mobiele telefoons.
Vergeet niet dat een iphone van glas is, ik heb vorige week mijn oneplus 6 nog gesloopt in de ardennen en kwam in de problemen en moest een paar vissers om hulp vragen omdat m'n telefoon stuk was. Met een rugged device was dat niet zo snel gebeurd.

Als je aan het skieen bent en je valt ongelukkig is je telefoon snel stuk, soms is water al genoeg. Een speciaal daarvoor ontworpen walkie talkie kan over het algemeen toch meer hebben. Een skihorloge zal ook meer kunnen hebben dan een Apple watch wat net als een telefoon ook een modeontwerp moet hebben.

Een beetje serieuze sporter, zelfs een gevorderde amateur zal echt geen Apple spul gebruiken maar heeft al snel een Garmin of iets anders dus die 80% lijkt me echt heel sterk overdreven, daarvoor zou de iPhone sowieso al 100% marktaandeel voor moeten hebben wat ze bij lange na niet halen.
De toepassing is off-grid, niet perse ruwe omgevingen. In Nederland kennen we off-grid nauwelijks, maar in landen als de VS en Canada des te meer. Daarbij werken PTT verbindingen instant, zijn gratis, niet afhankelijk van cell towers bij natuurgeweld, etc etc.
Klopt.. Lang geleden alweer was ik gedetacheerd bij Libertel/Vodafone en mocht bwvt een poosje spelen met een mobiel met PTT functie. Werkte best aardig moet ik zeggen maar helaas waren er maar weinig mensen betrokken bij die test en dan is de lol er al rap weer vanaf.
Potentie had het zeker maar het kwam verder nooit echt goed van de grond..
Daarom zou het helpen als een groot bedrijf als Apple zoiets implementeert, heb je in 1 klap toch een andere aardige userbase (qua toestellen die het ondersteunen, wilt nog niet beteken dat met het natuurlijk ook gaat gebruiken).
Denk ook eens aan een stroomstoring, or asrdbeving waar communicatie plat ligt.

De mogelijkheid om dat bia wallie talkie on hulp te roepen of te coordineren, zou enorm waardevol kunnen zijn.
Je kunt gerust dichter bij huis kijken. Buiten de randstad is ook op meerdere plekken slecht bereik. Of je hebt bereik, maar de verbinding hapert.
Met je telefoon in je borstzak kan je weinig overkomen. Ben al een paar keer goed lomp gevallen en alles OK.

Je verliest de complete onderkant van de markt, dus al je instap devices zijn in één klap waardeloos.

Maargoed weet je er zijn nog wel 100 argumenten tegen de iPhone als walkie-talkie te verzinnen maar dat betekent niet dat het ineens niet gaat gebeuren.

Ik zat laatst in een luchtballon en die gasten gebruiken WhatsApp live locatie om de bus naar de ballon te krijgen bij de landing. “Ja maar professioneel spul bla bla bla”. Dit werkt ook en kost een tiende.

Dan is de keuze snel gemaakt hoor.
Van rotsen af klimmen met je telefoon in je borstzak is dan weer minder, beter in de kontzak. ;) Maar er is nog een uitvinding die kan helpen... Sterke hoesjes plus screenprotectors! Dat zet zoden aan de dijk. Een echt goede kost een paar tientjes, niet van die “army grade!” shit van Ali die nog geen zuchtje wind overleven, maar dat is een kleine investering om een apparaat van honderden euro’s te beschermen tijdens dit soort activiteiten. :) (Verder niet, die lompe hoesjes zijn niet bijster comfortabel ofzo.)
Het lijkt me ook meer gericht op de skiër (om maar even op dat voorbeeld verder te gaan) die normaal gesproken geen walkie talkie meeneemt. Dan is iets al snel beter als niets.
Maar ook voor de niet skiërs, in landen zoals Amerika en Canada zijn er zat plekken waar je geen bereik hebt als je provider dat gebied niet dekt. Dus als je ergens met een groep gaat kamperen of vissen dan is het wel handig om zo'n functie te hebben.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 27 augustus 2019 06:17]

Ski al jaren en heb gewoon mijn telefoon in mijn skibroek, nog nooit problemen gehad. En ik ben vaak zak gevallen in mijn begin jaren. Beetje fatsoenlijke broek is gewoon waterdicht

Voor noodsignalen uitzenden heb je andere apparatuur nodig dan een walkie talloze
“ Beetje fatsoenlijke broek is gewoon waterdicht ”

Beetje fatsoenlijke telefoon tegenwoordig ook. :P
Met een rugged device was dat niet zo snel gebeurd.
Otterbox eromheen klappen en voor een paar tientjes heb je een rugged smartphone voor klimmen/hiken/telefoons naar je collega's gooien.
Ik moet als skiër wel zeggen dat (zelfs harde) sneeuw helemaal niet zo verkeerd is om op te vallen, zowel voor mens als smartphone. Een (spat)waterdichte smartphone is wel belangrijk. Minder belangrijk in de sneeuw maar ook een goede toevoeging is een dik hoesje en in mijn ervaring kan ik m'n telefoon veel laten vallen, glijden en laten stuiteren op de sneeuw (zeker als je eerst je telefoon pakt en daarna pas realiseert dat je je handschoenen nog uit moet doen) zonder dat het apparaat hier merkbare gebreken van krijgt...
Ja en het probleem daarvan is dat je het vaak niet bij je hebt.

Net als je DSLR
Een beetje serieuze sporter, zelfs een gevorderde amateur zal echt geen Apple spul gebruiken maar heeft al snel een Garmin of iets anders
Dat is toch niet altijd waar. Ik ben fervent fietser en gebruik een goeie fietsgps met alle bijhorende sensoren, maar mijn iphone gaat overal mee. Ik heb er met de otterbox defender wel een stevig hoesje rond.
Huh? Dit gerucht staat in de koelkast staat er toch in dit bericht? Dus is een gerucht en wordt niet aan ontwikkeld, toch? Jouw bericht gaat daar zeker niet bij helpen.
En toch zijn ze nuttig, wat ook al is geopperd, meteen connectie, werkt altijd onafhankelijk van een relay (met een relay kom je nog verder), provider of wat dan ook en het bereik is behoorlijk zolang je die 500 mwatt dingen links laat liggen.

Als kind waren die dingen (en welke zend apparatuur dan ook) mijn hobby, nu heb ik alleen nog een setje voor de heb en voor het geval dat. Dit setje loopt van 145mhz tot en met 443 MHz. Welliswaar een Chinees setje welke dus ook de niet legale banden mee pakt en met 5 watt zendvermogen.
Maar met die dingetjes knal je wel de relays open die hemelsbreed op 15 km afstand zitten al mag dat natuurlijk niet zonder radio amateur certificaat/diploma.

Doe dat maar eens met een iPhone als je provider down is. En dat kost ongeveer 30 per portofoon en een paar euro extra voor een goede antenne.

Daarnaast zijn ze erg nuttig om domotica beginners te laten zien dat ze echt geen switches, sensoren, beveiliging pirs, deurcontacten, sirenes, perimeter bakens moeten gebruiken wat gebruikt maakt van 433 MHz want je drukt alles (en anderen in een straal van zeker een km) in een 433 mhz gebaseerd "smart home" met een druk op de knop plat.

En ja, wanneer heb ik ze nodig? Eigenlijk nooit maar het blijft een leuk stukje simpele oude techniek die zich wel heeft bewezen.

Goed ik ga er ook niet zomaar mee lopen, maar ik kan mij best een hoop situaties bedenken waar ik toch eerder zo'n ding zou grijpen, ze liggen bij mij overigens in de toercaravan voor als ik ga vissen en ik zin heb in wat versnaperingen zoals een biertje ;)

Iemand met Dexter als zijn profiel foto had ik wel anders ingeschat ;)

[Reactie gewijzigd door Chrisje1983 op 27 augustus 2019 03:52]

Welk setje heb je misschien liggen? Ga vaak wildkamperen zonder bereik en een mogelijkheid om met de partner te kunnen communiceren is wel gewenst.
De mensen die die functie zouden gaan gebruiken op de iPhone zouden ook nooit een professionele set kopen, lijkt mij, ook niet als die functie niet op de iPhone kwam.
Dus jij ziet apple een walkie-talkie uitbrengen die 8 tot 12 kilometer kan overbruggen en er ook geld mee kan verdienen 😐

De walkie-talkie voor een smartphone is een non-issue. Professionele bakkies kosten niet eens €100 euro waarbij kenmerkend is dat ze altijd een dikke antenne hebben. Smartphone-gebruiker gaat daar nooit akkoord mee. Tweede opties is een kastje om de smartphone, alleen ontbreekt daar ook weer alle logica voor en zal je ook (te) veel geld kosten.
Uh, natuurlijk, mensen die een walkie-talkie van pakweg 15 euro zouden kopen bij de grootgrutter om de hoek behoren ook tot het marktsegment dat zo'n duizend euro aan een telefoon gaat besteden. |:(
Gaat die iphone of andere foon ook een val overleven? Een hoosbui? Een onderdompeling in een rivier?
Lees even:

"zoals op skipistes of in afgelegen natuurgebieden". Daar gaat een foon niet werken. En wil je op de skies bellen? Nee. Dus wanneer heb je dat ding nodig? Als je een probleem hebt. Maar dan is die kapot.
Het had anders verdomd handig geweest toen ik laatst een paar weken in een gebied vertoefde waar mobiele netwerken soms wel en soms niet fatsoenlijk werken. Was het nodig? Nee. Als het nodig was hadden we wel een professioneel setje meegepakt. Het had echter wel verdomd handig geweest als ik even kon vragen "waar ben je" aan mijn vrouw die een paar honderd meter verderop achter een boom stond, bijvoorbeeld.

In huis kan het ook handig zijn. Ik vindt het belachelijk dat we via cell-towers en mobiele providers en een hele billing-infrastructuur moeten communiceren als ze gewoon twee verdiepingen bij me vandaan zit. Nodig? Nee. Handig? Zeker wel.
Het is tekst, geen spraak. Dan is een porto setje van 40 euro toch veel handiger.
Ik zei nergens dat er spraak aan te pas moest komen. Text is voldoende voor de use-cases waar ik het over had. Een porto-setje van 40 euro is alleen handig als je het bij je hebt, de batterijen vol zijn, etc. Je iPhone hebben veel mensen altijd bij zich, ook als ze onverwachts zo'n functie wel kunnen gebruiken terwijl ze geen porto setje bij de hand hebben.

Net als de beste camera diegene is die je altijd bij je hebt, zo geldt dat voor meer dingen. Natuurlijk is een DSLR beter dan een iPhone, maar die heb ik niet altijd bij me. Een fatsoenlijke satelliet telefoon is ook beter dan een walkie met zijn beperkte bereik, maar die heb je ook niet altijd bij de hand.

Een extra functie als deze kan best handig zijn, ook als het niet alle bestaande apparatuur die iets vergelijkbaars doet overbodig maakt. Ik snap niet waarom mensen het nodig vinden om iedere nieuwe functie van elk product af te kraken met "dat is toch nergens voor nodig, $x doet het beter". Met zo'n houding had je telefoon vandaag geen email en web browsing gehad. Die twee functies werken nog steeds beter op een desktop computer dan op een telefoon.
Mwah, ik was laatst op een festival in Polen. Heerlijk in een afgelegen bos met 8-10 duizend man maar daardoor natuurlijk niet tot nauwelijks bereik. Moet zeggen dat een dergelijke functie best een uitkomst was geweest aangezien je bij een stage voor geen reet te verstaan bent.
Jouw vrouw gaat bij voorkeur achter een boom staan als ze je kwijt is? :+
Ik verwacht nu het bekend is binnen enkele maanden android-telefoons die deze functie hebben. En die functies zullen naar hartelust gebruikt worden.

En zodra Apple er eindelijk mee komt, zal er gezegd worden dat ze weer niet innovatief bezig zijn omdat iedereen het al heeft...
Die telefoons bestaan al jaren (>10) , dus het is per definitie niet meer innovatief
Ik dacht oh ja?

inderdaad plentie telefoons die gemaakt zijn voor "rugged" omgevingen.

https://www.proptt2.com/en/proptt_pttdevice.html

Eigenlijk dus gewoon wachten tot een grote telefoon leverancier dit in zijn topmodel stopt, en dan volgt iedereen. Of eigenlijk , wachten tot een grote SOC chip buiklder dit in zijn chipset bouwt.
Even verder denken, niet overal op de wereld is er dekking van een mobiel netwerk.
Beetje hetzelfde als met de camera. De camera is minder dan een dedicated camera, maar goed genoeg voor veel mensen. Het niet mee hoeven te nemen van een extra apparaat geeft dan de doorslag.
Waarom beperken tot off-piste skiën, je kunt toch ook bijvoorbeeld wandelen of rijden in een afgelegen gebied?
In Nederland heeft het nauwelijks nut, maar in de VS en veel andere landden hebben veel gebieden gewoon geen dekking.
En eerlijk gezegd: ik wil het wel. Ik was voor een volgende vakantie al naar echte walkietalkies aan het kijken.
Begin jaren 2000 ben ik een paar keer in Brazilië geweest, in Rio de Janeiro. Daar belden mensen heel weinig met elkaar, alles ging via walkietalkie functies van de telefoons. Destijds waren er gewoon dumbphones die deze mogelijkheden al hadden. Door de walkietalkie functie te gebruiken konden gebruikers belkosten uitsparen. Het enige nadeel van deze functie was destijds wel dat het ook echt als een walkietalkie werkte: het werd alleen op de speakerfunctie gebruikt, dus niet net alsof je aan het bellen was.

In onze maatschappij zijn balminuten zo'n beetje gratis en worden ze veelvuldig weggegeven omdat we niet meer met elkaar praten. Hier zou zo'n functie dan ook niet veel bijdragen.
Ik zie echt compleet het nut van deze functie niet in. iPhones zijn hier toch helemaal niet voor gebouwd? Als je serieus ergens off-piste gaat skieen mag ik hopen dat je niet enkel hier op gaat vertrouwen maar een professioneel setje meepakt.
Nou, ik was 4 maanden terug in Jungfraujoch geweest.

Guess what.. de iphone gaf het op en kon gewoon niet meer aan. Onderweg naar Jungfraujoch met de trein stond mijn batterij nog op 50%, eenmal daarboven voor maar 30 minuten, was de batterij helemaal leeg.

Ik kan je vertellen dat ik zeker niet enkel op iphone vertrouw wanneer ik met zulke extreme temperaturen rondloop.
Op kou is ie niet gebouwd nee, dat is ook funest voor de accu. Wil je die goed houden in zulke omstandigheden dan moet je een isolerend hoesje hebben en de telefoon onder de kleding dicht tegen je lichaam dragen. Handsfree setje en siri voor alles gebruiken is dan redelijk prima te doen.
Er zijn ook verwarmde hoesjes geloof ik.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 augustus 2019 01:08]

Dat ding was gedurende half uur in mijn hand voor selfies en fotos. Omdat ik niet van plan was om uren / dagen bij Jungfraujoch te blijven, vond ik het dus niet nodig om een extra isolatie hoes te kopen.

Het is wel een teleustelling dat een telefoon van die prijsklasse niet tegen een beetje koude wind kan.

voor de rest bevalt de iphone mij gewoon prima hoor.
Dat heeft toch niets met een iPhone te maken? Dat zijn natuurkundige effecten.

Mijn Galaxy S7 kan ook niet tegen kou, het beeldscherm begint dan te flikkeren. Beeldscherm is al een keer daarvoor onder garantie gerepareerd maar het probleem blijft.

Kou kan dus ieder toestel beinvloeden.
Het ligt eraan wat je als "een beetje koude wind" ziet natuurlijk. Ik heb geen idee van de temperaturen waar je je toen bevond. In principe werkt de telefoon gegarandeerd (te ver gesleten accu's daargelaten) tussen de 0 en 35 graden. Als de omgevingstemperatuur al onder de 0 duikt en er staat ook nog een flink briesje met nog koudere lucht: dan keldert de temperatuur te snel en kan ie er niet tegen. (Was het al -20 waar jij stond dan is dat sowieso veel te koud.) Dat ligt overigens niet perse aan de hardware an sich, maar vooral dat de accu minder kan leveren onder die omstandigheden. De iPhone zal dan overigens eerst nog proberen terug te throttle'en (wat ironisch genoeg leidt tot minder warmteontwikkeling, maar het kan niet anders omdat ie anders meteen uitlazert), maar na verloop van tijd is 't genoeg. Overigens zou als de accu weer opwarmt de resterende lading ook weer terug kunnen oplopen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 augustus 2019 21:29]

Wat dacht je van die use-cases waar iemand in de jungle verdwaald (JA omdat die niet goed voorbereid is) en dus in een gebied terecht komt zonder bereik. Zulke mensen kunnen dan dus toch communiceren zodra er iemand in de buurt komt, en dus mogelijk gered worden.
Hoe vaak hoor je niet dat de telefoon van iemand nog dagenlang standby is geweest, terwijl hulpdiensten al aan het zoeken waren?
Vanuit Nederland geredeneerd is het misschien overbodig maar heel veel plekken in de wereld kennen geen dekking en is zo'n functie wel degelijk welkom.
Het project zou gestopt zijn omdat Apple de komende jaren opnieuw Qualcomm modems gaat gebruiken ipv Intel chips..

Deze functie komt er waarschijnlijk pas wanneer Apple zijn eigen modems gaat implementeren.
Dat zal snel zijn, Apple heeft de Intel modemdivisie overgekocht
Er zijn alternatieven. Ik zou alleen niet in dit project instappen. Ze zitten nu twee jaar over datum en ze hebben (zeggen ze) afgelopen maand 1000 devices geproduceerd.

https://www.kickstarter.c...le-communication/comments
Is dit niet een product die daadwerkelijk geleverd word en dit allemaal doet:

https://gotennamesh.com/products/mesh

Al aardige tijd eentje willen kopen maar ben eigenlijk wel bang dat ik er bijna geen nut voor heb
Ziet er op het oog mooi uit. Maar wat is het nut in een environment als Nederland.
Maar wat is het nut in een environment als Nederland.
Tja exact mijn punt, Wat is het verschil met een portofoon vs. gewoon chat of zelfs voice over 4G voor de meeste dingen.

Was meer een vergelijking voor het product in de kickstarter die je linkte

[Reactie gewijzigd door smiba op 26 augustus 2019 23:24]

Was meer een vergelijking voor het product in de kickstarter die je linkte
Begrijp ik. Mijn eigen hersenspinsel was om het te gebruiken als een digitaal 'private' alternatief tussen bekenden(?) op de 27Mc op moment er is een total outage is van de elektriciteit gedurende meerdere dagen. Ondenkbaar totdat er, om welke reden dan ook, een incident plaats vind.
Dat klinkt echt te mooi om waar te zijn. Als ik midden in het Amazonewoud sta ergens (of wat er nog van over is) zou ik toch liever vertrouwen op een Garmin Inreach ofzo dan op zo'n apparaat.
Het idee was om in geval van calamiteit snel een netwerk te kunnen opzetten. IMO hebben diverse organisaties daar wel oren naar. Echter niet op moment de productie en kwaliteit rammelt (zoals bij dit voorbeeld).

Los daarvan, een satelliet telefoon is ook niet gratis.
Godver, nu wil ik het hebben ook haha. Functie lijkt me superhandy hier in huis 😜
Je hebt toch Wi-Fi thuis. Kun je elkaar gewoon appen. Dit is precies hetzelfde maar dan met een dure iphone op een plek zonder mobiel bereik.
Ow, dacht dat ik de volumeknop in kon drukken om te spreken en dat ze me aan de andere kant horen blaten...

Maj, appen verpest eigenlijk de fun ervan.
Je kan HHRTM een keer proberen.

heel hard roepen
Ik weet niet of het nog bestaat. Ik gebruikte vroeger "Zello" hiervoor. Volgens mij verkocht Zello ook PTT microfoons voor je mobiel. Dit was vooral leuk toen de grote zendapparatuur makers nog geen mooie oplossingen in hun apparatuur hadden zitten. Zello gaf ons hobby zendamateurs het gevoel dat je mobiel een soort van portofoon was... ook al was het dikke nep... haha...
Gezien het feit dat mensen de aankoop van een mobiele telefoon uitstellen wegens gebrek aan vernieuwing, zou een portofoon functie wellicht interessant zijn. Makkelijk op de piste of onderweg. Lijkt mij best handig. Al zal het niet meevallen om het zendbereik van een normale porto te benaderen, maar dat is ook niet altijd nodig.
Ik vind het jammer dat ze dit schrappen. Lijkt me super handig in noodsituaties. Wanneer er echt een grote ramp gebeurt heb je helemaal niets aan het internet. Dat is het eerste wat er uit ligt, veel te fragiel, afhankelijk van te veel componenten. Zelfs onder normale omstandigheden is er al regelmatig iets mee. Een extra communicatiefunctie die niet afhankelijk is van internet of telefoonnetwerken is daarom heel nuttig. Bijna niemand heeft dagelijks een portofoon bij zich, of bezit uberhaupt zo’n ding. Met het inbouwen in telefoons wordt het bereik qua aantal personen veel groter.

En als ze dan toch bezig zijn kunnen ze er ook meteen een FM zender inbouwen. Heel handig om audio mee te streamen naar wat oudere apparatuur die geen bluetooth ondersteunt.
Die oude nokia’tjes hadden dat. Niet al te best helaas. ;(
Een FM zender zal er nooit komen, je mag namelijk niet op de FM band uitzenden zonder een licentie hiervoor. Dat zou een enorme chaos worden met zoveel telefoons die alle radio zenders wegdrukken.
Een zender in een telefoon is helemaal niet sterk genoeg om een radiozender weg te drukken. Misschien hooguit in dezelfde kamer of hetzelfde huis, maar veel verder dan wifi komt zo’n zwakke zender echt niet.

Ik denk dat licenties voor zo’n zwak signaal geen probleem zijn. Je kunt nu ook al losse fm zenders kopen.
Vraag me af of ze dat uberhaupt zomaar mogen beschikbaar stellen aangezien het toestel daarvoor niet gecertificeerd is. En voor walkietalkies moet je bv in NL toch echt laten certificeren.
D'r zijn een aantal vrije kanalen als je onder een bepaald zendvermogen blijft.
Of toepassing met beperkte zendtijd. Zo zitten er over het gehele spectrum zo hier en daar een paar Mhz die zonder vergunning bruikbaar zijn mits voor gelijkwaardige toepassing als wat er direct omheen ligt.
Er is al wel een Walkietalkie systeem beschikbaar voor de Apple Watch.
Ik heb het zelf nog nooit gebruikt. Hier lijkt het via internet te gaan (Facetime)

https://support.apple.com/nl-nl/HT208917

[Reactie gewijzigd door yorroy op 26 augustus 2019 22:43]

Ja klopt, is gewoon op FaceTIme gebaseerd. Overigens is het niet echt fijn, want als je het aan hebt staan kan iemand (een lijstje goedgekeurde mensen), wanneer dan ook wat zeggen en dat komt gelijk over de luidspreker van je watch. Dus het is daarmee meer een gimick dan iets wat je continue aan wilt hebben staan :+
900 MHz is nauwelijks een frequentie gebied te noemen voor de lange afstand. UHF zijn zichtverbindingen. Voor lange afstand dien je toch een stuk lager in frequentie te gaan.
Ik weet niet hoe het met spraak zit, maar met een RC (radio control) signaal op 900mhz kom je makkelijk een paar KM ver. Prima dus voor deze usecase.
Toch gebruiken wij zichtverbindingen offshore, in sommige gevallen werken deze zelfs als het target net onder de horizon ligt. De snelheid is niet meer wat je verwacht van netwerkverbindingen tegenwoordig, maar het werkt behoorlijk stabiel. Ik kan alleen niet zo snel vinden welke frequentie hiervoor gebruikt wordt. (voorheen Toughnet van KPN, nu verzorgd door Tampnet)
Was even bang dat dit ook impact zou hebben op de walkie talkie APP van de watch.

Die is ook een tijdje geblokkeerd geweest vanwege security issues, maar dat is intussen opgelost.
In de bergen hebben wij ook weleens porto's mee, is betrouwbaarder dan mobiel, maar vooral ook handiger. Geen tekstberichten typen of nummers draaien. Als dit met tekst werkt ben je dat voordeel al kwijt.

Ik denk overigens dat dit vooral voor in de VS bedoeld was. De netwerkdekking buiten de bewoonde wereld is daar vaak belabberd en dan is het handig om bij buitensporten toch verbonden te blijven.
En die buitenwereld is er rap. Ik woon in hartje Los Angeles, en in minder als een uur kan ik op een plek zitten waar ik geen ontvangst heb :(
Wat is z'n bereik van de porto's/walkietokies?
Paar km, afhankelijk van het landschap. Het is vooral handig als je op stap bent in een groep met meerdere niveaus, waarbij een aantal vooruit gaan om een wat zwaardere tocht te doen en de rest op de makkelijke paden blijft.
Dit had in Europa toch niet gewerkt, de vrij te gebruiken 900Mhz band in de VS is hier erg geschikt voor maar bestaat niet als zodanig in Europa. Voor onze 446Mhz band zijn langere antennes nodig, terwijl de 900Mhz band al bestaat voor iPhones (immers: 2G GSM). Met een in de behuizing ingebouwde antenne en de helft van het beschikbare vermogen van de 900Mhz band in Amerika gaat het gewoon echt krap worden om daar nog wat uit te halen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 augustus 2019 23:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee