Studie: Computers maken mensen dom

ZDNet meldt dat een nieuwe studie heeft uitgewezen dat het gebruik van computers mensen dom maakt. De huidige generatie jonge mensen die zijn opgegroeid met computertechnologie zou te kampen hebben met extreme geheugenproblemen. Volgens onderzoekers is dit te wijten aan een overdreven vertrouwen in allerlei gadgets zoals autonavigatie, elektronische agenda's en adresboeken. Hierdoor zouden de hersenen minder worden gestimuleerd om gegevens op te slaan en problemen op te lossen. Vooral het vermogen om een onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke feiten verdwijnt door de toename van informatie. Hieronder een gedeelte uit het artikel:

Het gaat om een voorbereidende studie onder honderdvijftig mensen van twintig tot vijfendertig jaar oud. Een op tien ondervraagden wordt geplaagd door een gebrekkig geheugen. Reden genoeg om het onderzoek te herhalen op grote schaal, zeggen de onderzoekers van de Hokkaido universiteit.

Dat het over ernstige problemen kan gaan, blijkt uit een aantal extreme gevallen. Zo moest een 28-jarige verkoper zijn job opgeven omdat hij uiteindelijk niet meer wist wat hij verkocht. "Ze verliezen de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren, oude gegevens op te vragen of een onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke informatie", zegt professor van neurologie Toshiyuki Sawaguchi. "Jonge mensen worden vandaag de dag stom."

Met dank aan -=[LEO]=- die die nieuwtje submitte.

Door Robin van Rootseler

Developer

06-02-2001 • 17:06

79

Bron: ZDNet

Reacties (79)

79
79
64
20
7
0
Wijzig sortering
Vooral het vermogen om een onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke feiten verdwijnt door de toename van informatie.
Het lijkt me dat dit ons brein juist stimuleert om belangrijke en onbelangrijke informatie van elkaar te onderscheiden :?. Een doelgroep van 150 mensen lijkt me ook verre van representatief.
Hierdoor zouden de hersenen minder worden gestimuleerd om gegevens op te slaan en problemen op te lossen.
Computer gebruikers doen niets anders dan problemen oplossen :). Al dat getweak en geprog stelt mij ook telkens voor problemen.
Anoniem: 19339 @Femme6 februari 2001 17:30
Even mijn mening, hoeft niet waar te zijn, maar het bewijst dat dit typisch iets is waar iedereen het zijne van denkt.

Misschien stimuleert het juist niet om over aangeboden gegevens na te denken, want 'ik kan het later toch nog eens opzoeken'. Door de grote overdaad aan info die Internet biedt, is het juist (zeker voor jonge mensen) moeilijk te bepalen wat er met die info moet gebeuren. Vroeger hadden we alleen schoolboeken en kranten om info uit te halen, en het idee was dat daar alleen nuttige dingen in stonden die de moeite van het onthouden waard zijn.

Tweede puntje: lang niet alle computer gebruikers doen niets anders dan problemen oplossen. Dat kun je nuanceren: je hebt programmeurs die het inderdaad wel doen, systeembeheerders ook (op iets lager niveau), en secretaresses bijvoorbeeld ook (als Word niet wil luisteren). Maar dankzij de wildgroei van het Internet en krachtige hardware worden pc's tegenwoordig door een hele grote groep mensen alleen gebruikt voor surfen, films, mp3 en games. Het stimuleert wellicht de interesse, maar problemen oplossen kan ik het niet noemen.

Maar toegegeven, om op basis van een onderzoek onder 150 man (wat te verwaarlozen is op het aantal computergebruikers wereldwijd) te beweren dat computeren dom maakt, vind ik wel een erg baude bewering.
Een praktijk-situatie: de secretaresses vroegen keer op keer hoe ze in Word een mailmerge moesten doen. En gingen ze zelfs nog zitten wachten tot iemand langskwam. Toen dat uit de rapportage bleek hebben we het ze nog een keer uitgelegd en daarna nooit meer. En toen waren de dames opeens wel in staat het trukje te onthouden.

Niet iedereen zit op hetzelfde niveau, en sommigen hebben een extra duwtje nodig.
"Door de grote overdaad aan info die Internet biedt, is het juist (zeker voor jonge mensen) moeilijk te bepalen wat er met die info moet gebeuren."

tja het is even wennen. vroeger was het probleem: "waar haal ik de informatie vandaan". Nu is het probleem "welke informatie heb ik (niet) nodig". Tegenwoordig als je wat zoekt en je dwaalt af, dan zal je er zelf doelbewust een rem op moeten zetten, terwijl vroeger het afdwalen eerder stopte door gebrek aan info.. Zo ook met gsm: het was "waar/via welk nummer is men bereikbaar". nu is het "wanneer wil ik (niet) berijkbaar zijn". Dat vereist dus een andere manier van omgaan met informatie en communicatie/privacy..
Maar dankzij de wildgroei van het Internet en krachtige hardware worden pc's tegenwoordig door een hele grote groep mensen alleen gebruikt voor surfen, films, mp3 en games. Het stimuleert wellicht de interesse, maar problemen oplossen kan ik het niet noemen.
games zijn niet probleem oplossend? ik hoor juist niet anders dan dat kinderen zo slim worden en goeie managers zijn omdat ze de hele dag allerlei problemen moeten oplossen in allerlei computerspelletjes.
De huidige generatie jonge mensen die zijn opgegroeid met computertechnologie zou te kampen hebben met extreme geheugenproblemen
Gelukkig is geheugen nu heel goedkoop :)
Natuurlijk zijn er gevallen te melden dat mensen minder gaan nadenken, omdat ze zich beroepen op electronische hulpmiddellen (rekenmachines, computers, etc.), maar aan de andere kant (zoals eerder gezegd) wordt het door gebruik van PC's en Internet heel veel kennis wel toegankelijker (ik hoef niet naar de bieb om een boek te halen, of een stapel boeken, nee, ik kijk even op internet.

Ik heb deze discussie ook wel eens gevoerd met de wat oudere generatie, die zeggen veelal "vroeger moesten we alles uit het hoofd uitrekenen, tegenwoordig kloppen ze alles in in een rekenmachine".

Natuurlijk kun je zeggen dat in dat geval de kwaliteit van het hoofdrekenen achteruit gaat, maar volgens mij wordt dat royaal goed gemaakt door het vorige punt: kennis is breder en sneller beschikbaar dan voorheen.

Ik weet sinds mijn registratie hier veel meer van generieke PC zaken af dan daarvoor (en ik ben verre van een hardcore computerjunk of tweaker) en dat komt echt door het gebruik van een computer, ik denk dan ook dat ze veel genuanceerder met de uitkomsten van dit onderzoek hadden moeten omgaan, had ons ook weer een hoop discussie gescheeld :)
Ook al kampt 1 op de 10 v/d ondervraagden met geheugenproblemen, dan wil dat nog niet zeggen dat dat dan ook maar iets met computers heeft te maken. Toon dat eerst maar eens even aan. Als het bijvoorbeeld gaat om japanners die in extreem dichtbevolkte gebieden leven (overvolle steden) dan kan het ook aan de jarenlange blootstelling aan luchtvervuiling (smog) liggen. Of een andere leuke: eetgewoontes. Teveel frikandellen uit de muur :) In combinatie met overmatig drankgebruik (Korsakov :+ ) Wat ik bedoel is dat het maar net ligt aan wat de onderzoeker zo graag wil bewijzen. Eerst de stelling, laten we dat eens onderzoeken en zodra er een schijntje bewijs lijkt te zijn leuk materiaal voor een stukje.
* 786562 arjenk
Anoniem: 19255 6 februari 2001 17:09
Ik geloof er geen snars van. Met statistieken kun je alles bewijzen. Dit onderzoek klinkt zo absurd, dit moet gewoon uit de lucht gegrepen zijn door een of andere technofoob.
kijk, ze overdrijven het zwaar, maar het is wel waar wat ze zeggen, doordat je tegenwoordig veel gegevens op kunt slaan onhoud je ze minder snel.

bv telefoonnummers: je hebt ze in je mobiel, maar weet je ook daadwerklijk de telefoonnummers die je vaak draait?

Aan de andere kant, je leert wel omgaan met al die apparatuur, en dat traint het geheugen en de brains ook, dus..............
Daarom probeer ik zoveel mogelijk nummers te onthouden. Ik haal nummers alleen als ik het echt niet weet uit het geheugen van de telefoon. Zo gaat het bij mij ook met de pc. Ik wil zoveel mogelijk op een lager niveau werken. Een lager niveau betekent dat de computer minder werk verricht dat jij als gebruiker dus moet doen. Misschien is dat trouwens wel de reden dat ik veel liever in Linux zit dan in Windows. In Windows wordt alles voorgekouwd. In Linux moet je het zelf uitzoeken. Dat laatste komt wel steeds meer verandering in, maar omdat het zo flexibel is kun je het maken zoals je het wil. Zelf zit ik bijvoorbeeld complete verhalen te tikken in de Shell, terwijl het ook veel sneller kan in X. Maar ja, ieder zn voorkeur. Ik denk inderdaad dat dit onderzoek waar is trouwens, want want ik vergeet ook vaak dingen. Ik studeer informatica, en de studie gaat goed; dat onthou ik wel, maar afspraken buiten de studie om lopen heel stroef, ik vergeet ze heel vaak. Best lastig... :(
hmmm
InvertedPagetable : -Zo gaat het bij mij ook met de pc. Ik wil zoveel mogelijk op een lager niveau werken.
ik heb wel een assembler liggen om je word documentjes in te openen,
i.p.v. het office pakket - die op zijn beurt weer gebruik maakt van je win32 calls die op zijn beurt weer een hal aanspreken die na een codetranslatie de assembler draaien die weer geparsed en gecompileerd is tot processorinstructies....
kijk dat is nou zo veel mogelijk op een lager niveau werken.
Ik begrijp precies wat je bedoeld.
Onder windoos is het !klik! !klak! en klaar is kees. maar weet je nou precies wat je hebt gedaan? Nee!

Onder linux moet je het toch wel enigzins doorhebben waarmee je bezig bent
Anoniem: 21008 6 februari 2001 18:10
Onzin tot en met! :r Vroeger moesten mensen naar een bibliotheek om hun informatie te halen, of gingen met blokken spelen (ipv games). Bij de bibliotheek had je een bibliothecaris die je wel helpt met het zoeken. In de blokkendoos was het niet echt moeilijk zoeken alles zat namelijk in de doos.

Nu met de huidige generatie ben je je eigen bibliothecaris, je moet zelf alles opzoeken (forum's, magazine's e.d.), en ook de verzameling spellen en hoe ze te kraken moet je allemaal zelf uitzoeken.

Sorry hoor, maar dan ik me echt niet voorstellen dat mensen door meer te onderzoeken en te ondervinden hierdoor minder geheugen gebruiken.

* 786562 Gijs

\foute zin
Doet me denken aan middelbare school. had je ook globaal 2 types mensen:

1 - leert boeken uit hoofd, maar snapt nix
2 - probeert het te begrijpen en leert nix

Dan wend ik mijn hersencellen toch liever aan voor het laatste dan het eerste :9

Of om Ducktales te quoten (werd tegen Dagobert gezegd toen ie op een raderboot kolen mocht scheppen): Work smarter, not harder.
Het gaat om een voorbereidende studie onder honderdvijftig mensen van twintig tot vijfendertig jaar oud.
Nou, lekker representatief onderzoek zeg, ik geloof dat de nieuwsposter vandaag ook last had van
Vooral het vermogen om een onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke feiten verdwijnt door de toename van informatie.
;)
Anoniem: 12248 6 februari 2001 17:40
Computers maken mij juist slimmer hoor. Elke dag op T-net en GoT leer je toch heel wat van. Vergeten doe ik zeker niet. Het is natuurlijk wel zo dat alles voor je gedaan wordt. je hoeft niet veel moeite te doen om iets te vinden. Op bepalde gebieden zul je toch wrel iets minder kundig worden, maar meestal zal dit echt geen probleem zijn. Deze test vind ik een beetje onzin.
Anoniem: 17339 6 februari 2001 19:48
mijn huisgenoot maakt net een slimme opmerking:
er zijn gewoon heel veel DOMME mensen, en nu iedereen een computer koopt (en computers besturen daar moet je toch enigszins slim voor zijn) lopen de domme mensen tegen de lamp.
zeg nu zelf, hoe weten ze nou zo zeker dat al die domme mensen die ze net hebben gevonden er niet allang waren?
Ookal is dit voorbereidend onderzoek nog niet erg representatief, ik denk dat er wel een kern van waarheid in kan zitten.

Veel lichamelijke funkties vereisen een zekere regelmatige training, om beter te presteren of op peil te worden gehouden. Dit geldt o.a voor spieren, evenwicht en coördinatievermogen, maar ook voor zoiets als het geheugen. Regelmatig 'puzzelen' of het beoefenen van andere vormen van 'denksport', bevordert de werking van de hersenen en geheugen (vroeger weleens memory gespeeld?). Oudere mensen die nauwelijks belangstelling hebben voor allerlei zaken en weinig nadenken, schijnen ook eerder vergeetachtigheid of zelfs Alzheimer te ontwikkelen ("rust roest"). Een handschrift is ook een voorbeeld van iets wat door het gebruik van tekstverwerkers/PC's steeds verder in het gedrang komt. Maar stress (en informatie-overload) kan je geheugenwerking ook doen afnemen (in die zin lijken de hersenen wel een beetje op PC's :)).

Dus als jongere mensen, díé werken veel met el. gadgets, idd erg veel gebruik maken van spullen met geheugenhulpjes, en daarbij ook steeds visueler ingesteld raken (alles moet tegenwoordig in de vorm van plaatjes, liefst bewegend, worden gepresenteerd), kan ik me voorstellen dat een bepaalde categorie een beetje "afstompt" als het gaat om parate kennis en het vermogen tot onthouden. Zo van: "Ach, ik hoef dit niet te lezen/horen/onthouden, ik zoek het toch wel weer op als ik het acuut nodig heb" of "Een héél A4-tje met alléén maar tekst? Ja dááág!". Herkenbaar :)?

Maar het hangt, zoals met alle technieken, erg af van de gebruiker en wat hij/zij ermee doet. Want er zit natuurlijk óók een enorme info- en kennisbron aan het net gekoppeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.