Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 31 reacties
Bron: TechExtreme

TechExtreme is flink aan het branden geweest met de Creative CD-RW Blaster 12x10x32x drive. Zoals je vast al door had, brandt deze IDE-drive CDR's op 12x, CDRW's op 10x en leest hij op een snelheid van 32x. De CD-RW Blaster beschikt over Plextors / Sanyo's Burn Proof feature, waardoor je geen last meer hebt van buffer underruns. De 2MB buffer is vergeleken met de concurrentie wat mager uitgevallen, maar met Burn Proof is dat ook niet meer zo van belang. Audio rippen doet deze drive met een snelheid van 15x, niet opvallend snel dus. Dit is echter een van de weinige negatieve punten van deze drive:

You really canít go wrong with the CD-RW Blaster 12\10\32x drive. Even though itís an EIDE drive, its performance comes very close to the maximum rated specs on the product box. Being able to create CD-R discs in just under eight minutes is a nice plus, especially for people that are in time-critical situations. The added benefit of being able to record CD-RW media in close to the same time as CD-R media is also impressive. Finally, the suggested retail price of $249.99 makes the CD-RW a tough deal to pass up.

About the only negative point I can think of at this point is its less than stellar DAE ripping speeds. Even then, most users will be very happy to be able to rip audio at 15x speeds. Another negative point that could be considered is the bundled software. While I swear on Nero Burning ROM, it might not be other peopleís cup of tea, especially those that have grown accustomed to Adaptecís easy to use Easy CD Creator. Prassi abCD is also not the most popular packet-writing software around, and without support for Windows 2000, some people might be put off with it.

Lees meer over

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (31)

Nog maar een keer, alle branders met burn-proof worden gemaakt door Sanyo. Sanyo heeft geen/weinig naamsbekendheid op PC gebied. Zij maken de drivers in eerste instantie voor Plextor. Daarna zijn andere merken gekomen met Burn-proof, het gaat om exact dezelfde drive, zelf het frontje is hetzelfde, op het merknaam stickertje na. Dus de dure Plextor is exact hetzelfde als de goedkope Lite-on. Ik weet alleen niet hoe dat zit met de firmware, wat betreft uitwisseling van hiervan, geen idee.
Voor de laatste keer (hoe dikwijls ga ik dat nu zeggen? ;) )... Ik weet niet waar jullie het steeds vandaan halen of wie er met de onzin is begonnen. Een Plextor drive is geen Sanyo drive!!! Plextor maakt inderdaad gebruik van bepaalde componenten van Sanyo, maar je Sony TV is toch ook geen Philips TV omdat er chips van Philips inzitten?

Hier nogmaals het verhaal van Sanyo vs Plextor:

Sanyo is een enorm groot concern en heeft verschillende fabrieken. Ze maken dan ook alles, van stofzuigers tot HiFi en video, van basis componenten tot afgewerkte producten.
Een van hun fabrieken maakt Optical Laser Pick-ups. Plextor (en andere Japanse fabrikanten) zijn al jaren een grote afnemer van deze componenten.
Een andere Sanyo afdeling maakt LSI's, oftewel chips, voor verschillende toepassingen. Een daarvan is de CD-ROM/CD-Recorder encoder/decoder met geÔntegreerde ATAPI of SCSI interface. Dit is ook een component die aan verschillende Japanse fabrikanten, incl. Plextor, wordt verkocht.
Er is ook een kleine Sanyo afdeling die complete recorders bouwt, natuurlijk met gebruik van de eigen basis componenten. Sanyo kan natuurlijk moeilijk bij de concurrent gaan kopen, Plextor heeft hier alle vrijheid.

Plextor koopt dus enkel de pickup en een chip van Sanyo. Al de rest wordt ergens anders gekocht of zelf gebouwd (PCB, mechanisme of loopwerk). Ook de firmware wordt door Plextor zelf ontwikkeld, en dat is nu het onderdeel dat het meest belangrijke is: de kwaliteit van een drive wordt voornamelijk bepaald door de firmware: hoe sterk de routines zijn geoptimaliseerd voor een snelle respons, in hoeverre de mogelijkheden van de chips worden ondersteund, enz...
De Plextor firmware engineers zorgen ervoor dat de firmwares zo geoptimaliseerd mogelijk zijn. En de resultaten zijn er. Er zijn maar weinig reviews waar de Plextor drives niet bovenaan staan!

BURN-Proof is een uitvinding van Sanyo, en in al hun huidige chips geintegreerd. Elke concurrent zal/kan het dus toepassen. Maar de verwerking door de firmware (en dus de snelheid en precisie) is voor elke fabrikant anders.

Verder zijn er natuurlijk de uitmuntende Plextor support, de flexible productontwikkeling en de utilities waar geen enkele fabrikant Plextor nadoet. Het gehele pakket van toegevoegde waarde moet bekeken worden, samen met de drive. En niet enkel de hardware op zich.

Deze informatie komt uit zeer betrouwbare bron, hehe zeg maar inside :), maar als je me niet op m'n woord gelooft dan kun je eens op www.cdrinfo.com gaan rondneuzen waar de situatie ook reeds meerdere malen werd uitgelegd...

Ik heb nu geen zin om door het hele nieuwsarchief van CDRInfo.com te gaan spitten maar in de review van de Plextor 12/4/32 wordt al informatie gegeven.

http://www.cdrinfo.com/hardware/plextor1 24ts/in dex.shtml
"this small company (Plextor) was able to rise and gain a prominent position among the final product assemblers and makers. Owing its fame on the unique quality of the underlying components, their first rate rotors and the superb firmware they have been equipping their drives with.
Plextor uses major components from various manufacturers. For the recorder production, they purchase the OPU (Optical Pick-Up) and Decoder LSI from Sanyo. CPU, memory, DSP, spindle motor, etc. come from other manufacturers. Plextor develops it's own schematics, PCB, mechanism and firmware. In comparison to other drive manufacturers, they spend more engineering time and effort to integrate and support all the features of the components (high-speed reading, DAE speed and precision) in the firmware. This makes the difference in a Plextor drive. Even they use (some) components, which also used by their competitors, performance and features are in most cases higher."


Zo, ik hoop dat dit het verhaal duidelijker maakt :)
/edit: damn reaktie op de verkeerde post. |:( Waarom kun je je reakties niet verwijderen?

voor de moderators: Pleaze be gentile :D
Ik vind het wel verdacht dat Creative de laatste tijd steeds steeds cdwriters maakt met precies dezelfde specs als Plextor...
Zou het mogelijk zijn om de firmware van Plextor erin te stoppen?
Ik vind het wel verdacht dat Creative de laatste tijd steeds steeds cdwriters maakt met precies dezelfde specs als Plextor...
Zou het mogelijk zijn om de firmware van Plextor erin te stoppen?
De Creative is inderdaad een rebadged OEM Plextor 12/10/32A. Het enige verschil is een iets andere opdruk op het plastic frontje en de ID string. De ID string is de *hardware naam* van de drive. Doordat deze verschillend is zullen echter de firmware update programma's van Plextor niet werken. Het is echter mogelijk om de firmware update programma's van Plextor aan te passen zodat ze niet naar een Plextor zoeken maar een Creative.

Bekendste voorbeeld is de Iomega ZipCD 12/10/32 welke ook een rebadged Plextor is. Enkele intelligente lieden van het AnandTech forum hebben als eerste gevonden hoe je de Plextor firmware update utility kon wijzigen en alzo de Plextor firmwares in de Iomega flashen. Later hebben ze zelfs de Iomega ID string kunnen aanpassen naar de Plextor string zodat de drive afgezien van de opdruk op het plastic frontje, 100% een Plextor is en ook zo aanzien wordt in de software.

Meer info:
Rebadged drives: http://www.ping.be/satcp/writer04.shtml
Firmware hacks: http://www.ping.be/satcp/firmwares01.shtml
Iomega ZipCD 12/10/32 ID string hack: http://www.roundsparrow.com/comp/iomega1/

De hack met de Iomega is ook bruikbaar voor de Creative. Enige probleem is de juiste ID string van de Creative vinden... Speel er dus niet mee tenzij je 100% zeker bent.
Jullie praten alsof Plextor met het binnenwerk kwam, maar dat was Sanyo.

Plextor, LiteOn en deze Creative (en ook TEAC?) gebruiken allemaal het binnenwerk van Sanyo. Het is fout om te zeggen dat ze van Plextor zijn

Dat ze dat doen is natuurlijk omdat het veel goedkoper is en omdat ze de techniek misschien niet in huis hebben. Het is zeg maar precies hetzelfde als grote videokaartfabrikanten (bijv. Creative) die gebruik maken van een bepaalde chipset (bijv. nVidia)
Jullie praten alsof Plextor met het binnenwerk kwam, maar dat was Sanyo.
Plextor, LiteOn en deze Creative (en ook TEAC?) gebruiken allemaal het binnenwerk van Sanyo. Het is fout om te zeggen dat ze van Plextor zijn
Kun jij nu niet lezen? Ik heb gisteren reeds in m'n andere post duidelijk uiteen gezet wat Plextor gebruikt van Sanyo en wat niet. Dus nogmaals voor de idioten (ja, zet maar op -1, maar dit maakt me pissed off)

PLEXTOR MAAKT GEEN GEBRUIK VAN HET BINNENWERK VAN SANYO - PLEXTOR GEBRUIKT ENKEL DE SANYO LSI CHIPSET EN LASER PICKUP.
HET LOOPWERK, CPU, MOTOREN, DSP, PRINTPLAAT, FIRMWARE EN MECHANISME WORDEN ALLEMAAL BIJ PLEXTOR IN-HUIS ONTWIKKELD EN GEMAAKT, OF UITBESTEED AAN ANDERE FABRIKANTEN.


Plextor is dus net als Sony, Yamaha, Mitsumi, Panasonic,... een bouwer van CD-RW drives.
Creative daarentegen is net als HP, Iomega, TDK, Imation,... een rebadger van CD-RW drives. Ze kopen deze in bij een fabrikant van CD-RW drives, veranderen het frontje en verkopen de drive als hun eigen merk.

Iomega, TDK en Creative gebruiken dus een OEM Plextor drive in hun ZipCD 12/10/32, VeloCD 12/10/32 en CD-RW Blaster 12/10/32 series en GEEN Sanyo!
De Lite-On daarentegen is GEEN Plextor, maar ik weet ook niet zeker of het een OEM Sanyo drive is. Veel kans dat Lite-On net als Plextor zelf de drive ontwikkelt en slechts enkele componenten van Sanyo gebruikt.
de Iomega ZipCD (ofzoiets) is wel een plextor OEM drive, van deze weetik het niet.

Ik heb zelf nu een TEAC 12x10x32x zonder burnproof, en hij is er precies hetzelfde MET burnproof... nu hebbik al een beetje lopen klooien met de flashproggies, maar het wil nog niet helemaal lukken...
Ik vind de 2 MB buffer zeer weinig... Als ik cd's wil branden zonder burnproof (wat veel langzamer is) dan is 2 MB zeer snel leeg (met 12x)...

De brander is 12 speed, dan wil ik die snelheid ook gebruiken.... |:(
Who. Nu brand ik mijn cd met burnproof op 11,5 speed in plaats van 12 speed.

Ik vind het wel terecht van je dat je voor die 0,5 speed verschil (misschien 10sec) het risico neemt op een mislukte cd.
Waarom zou je burnproof niet gebruiken? Dat is ongeveer hetzelfde als een staatslot kopen, en een miljoen winnen en het niet claimen. Volgens de review komt de drive met burnproof aan tot bijna de maximale specificaties die op de doos staan. Dus die 2mb buffer maakt niks uit. Het zou alleen maar duurder zijn om 'm groter te maken
De 2MB buffer is vergeleken met de concurrentie wat mager uitgevallen, maar met Burn Proof is dat ook niet meer zo van belang.
is dat niet een beetje appelen met peren vergelijken?
Je hebt burnproof, een logisch gevolg daarvan is een kleiner buffer..
Het gevolg van burnproof met een kleinere buffer is, wat veel mensen over het hoofd zien, dat de CD niet altijd op volledige snelheid wordt gebrand. Op dat punt kan niet snel genoeg data worden aangeleverd, dus wordt het branden op een standje lager gezet. Zouden ze ťn burnproof ondersteunen, en een normale verhouding buffer doen; voor elke 1 speed een halve MB dan zou er minder performance verloren gaan.
Met burnproof wordt de brandsnelheid niet een standje lager gezet, maar wordt het branden op pauze gezet totdat de buffer weer vol is, en dan brand ie lekker op volle snelheid weer verder
Hmm.. ik weet t niet hoor, maar ik heb de afgelopen week zo'n 44 cdees gebrand met m'n Lite-On burnproof (12x10x32) drive, en ondanks de bekende kleine 2 meg buffer zijn de cdeetjes (audio) klaar binnen speellengte / 12 + 16 seconden toc / 6 close'n
(DAO) waarbij er dus geen sprake is van trager branden... maar daarvoor had ik ook wel t systeem voorbereid, zodat er geen andere processen draaiden dan explorer, createcd en easycd4...
Van deze audio cdees was de kwaliteit erg belangrijk dus wilde ik geen burnproof resume gaps hebbe en heb ik t systeem ook laten rusten. Maar soms bij data krijg k wel s een underrun, en zelfs dan vind ik dat het bp systeem behoorlijk snel weet verder te gaan na een onderbreking.. (paar seconden)
Hmmm ik heb er anders veel last van (na ja, mijn pa dan :))

Diezelfde LiteOn zit bij hem in z'n amd K6-2 500 systeem, maar alleen op 8x krijgt hij geen bufferunderruns. Op 10x is het iets van 5x per ceedee maar op 12x is het echt een ramp. Hij gooit de buffer vol en brandt 'm weer helemaal leeg, om de 10 seconde een bufferunderrun. Ja okee, het is idd een kutsysteem :) maar als er een grotere buffer in had gezeten had ik ook minder bufferunderruns gehad.

Dus meestal branden we toch op 8x
Bij een collega dezelfde configuratie en dezelfde problemen... Opgelost door "auto-insert notification" uit te schakelen en de "dma" aan te vinken. (bij apparaat-beheer - cdrom - eigenschappen uiteraard).
;)
BURNproof is ook maar enkel gemaakt om coasters te vermijden. En als je snel wilt burnen dan moet je gewoon niet zitten gamen tijdens het burnen.

Als je grotere buffers in CD-RW's steekt dan worden die veel te duur.

Geef mij maar een brander met kleine buffer en BURNProof, Ik kan mij echt wel 8 minuten bezighouden met iets dat niet proccessintensief is.
de kosten zijn bijna niet hoger hoor, gewoon ander chippie erop, klaar
De 2MB buffer is vergeleken met de concurrentie wat mager uitgevallen, maar met Burn Proof is dat ook niet meer zo van belang.
De plextor 12/10/32 IDE heeft ook maar 2 mb hoor |:(
knap he dat ze daar niet over nadachten, kan je nog beter vertellen.. De Plextor 8X is ook maar 2MB en dat is NIET burnproof EN niet 1/2 buffer.. maar de Acer 8X is dan weer WEL 8MB (1/1 buffer) maar misschien is kwaliteit van drive ook wel belangrijk? Als hij minder snel moet bufferen (door beter lees/schrijfwerk) is buffer niet belangrijk, dus laat ze zich daar maar mee bezighouden
de Plextor 8x heeft toch echt een 4mb buffer hoor...

waar slaat dat 1/1, 1/2 en 1/4 dan op? verhouding mb/writespeed? vaag hoor! slaat nergens op...

bovendien heeft de Teac 12x10x32x WEL 4mb buffer, voor zover ik weet is dat ook wel de enige.
bovendien heeft de Teac 12x10x32x WEL 4mb buffer, voor zover ik weet is dat ook wel de enige.
De Teac 512E kwam dan ook eerst uit zonder BURN-Proof zodat ie de extra 2MB best kon gebruiken. Pas later is BURN-Proof in de 512EB reeks geÔmplementeerd. Er is geopteerd om de 4MB buffer te houden, zelfs met BURN-Proof.

De SCSI 12/10/32 van Plextor heeft wel 4 MB en oo BURN-Proof. Deze is dan ook op de professionelere markt gericht dan de Plextor 12/10/32A.

Anyway, de 2 tegen 4 MB cache geven in de praktijk nauwelijks een verschil dankzij BURN-Proof. 2 MB tegen 4 MB schilt ocharme 1.14 seconden buffertijd. Je moet al met een stopwatch klaarzitten om een tijdsverschil in brandtijd te meten op een schijfje waar BURN-Proof actief is geworden.
De plextor heeft inderdaad dezelfde buffer als deze creative, 't zijn namelijk dezelfde drives :)

edit:

met betere software (Nero) bijgeleverd dan de plextor (winoncd)
Ik heb er een voor een zeer gering bedrag gekocht. Perfect appo hoor !! Standaard met Neo 5.0.12. Werkt met CloneCD. Burn-Proof. Niks mis mee.
Het enige is de firmware update frequentie bij Creative, dat is bij Plextor beter. Voor de rest een perfect appie hoor.
2MB buffer is vergeleken met de concurrentie wat mager
Hoezo? "De concurrentie" heeft i.h.a. ook een 2MB buffer (Plextor, Sanyo).

Trouwens dat is ook meer dan genoeg. 2MB op 12x is ruim een seconde, en dat is meer dan mijn huidige burner heeft. Dat is een 4x brander met 0.5MB. Ik draaide eerst een P166 met 32MB en had geen enkel probleem met WinQuake spelen tijdens het 4x on-the-fly branden.

Die buffer is alleen om het verkeer op je bus een beetje op te vangen, niet om files op te slaan.
Met die knopjes om programma's te starten op de voorzijde van de iPanel zal het wel net zo gaan als met die knopjes op mijn multimedia keyboard ....... zijn nog als nieuw :)
De specs lijken wel erg op de specs van de Plextor, je zou bijna iets gaan vermoeden.... ;)
binnenkort maakt het dus helemaal niets meer uit welke brander je pakt,
zijn allemaal goed, en met een of andere burn proof technologie,
of zie ik dat verkeerd :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True