Oudste complete computer vindt laatste rustplaats

Voor de 'oudere jongeren' en anderen met historisch besef onder ons vond Harley een berichtje over de laatst overgebleven intacte buizen-computer in de wereld, die kort geleden is verheven tot museumstuk.

CSIRAC

Het betreft hier CSIRAC, een buizen-monster van 2 ton, met de inmiddels respectabele leeftijd van 50 jaar.

En daar moeten we toch gewoon even kennis van hebben genomen? Want reken maar niet dat 'onze' P3's en Athlons over vijftig jaar allemaal als 'uniek' stuk in het museum komen te staan hoor!

Kijk en huiver, en bedenk hoeveel energie die monster vreet, en vooral ook hoeveel warmte er gegenereerd wordt als dit allemaal draait.....daar is je 'stroomvretende' Athlon maar een kindje bij!

Behind a protective glass wall, CSIRAC stands now as the permanent centrepiece of the new Melbourne Museum's exhibition tracing the brief, but meteoric, history of digital technology. And there isn't a transistor in it. The first integrated circuit was not made until 1958 and the first microprocessor chip did not emerge until 1971.

[...] Aptly enough, this 2,000-kilogram relic from the dawn of the information age, a monster with a brain smaller than a modern pocket calculator, now stands near the museum's dinosaur room. But in its day it led the world and is now of international historical significance.

[...] In its day CSIRAC was a marvel, but today any decent desktop computer can do more work in 30 seconds than CSIRAC did in its entire 15-year service.

Allemaal petjes af en eerbiedig kijken naar al dit moois, want zonder de machines uit deze lang vervlogen tijd hadden wij nu niet achter onze GHz-snelle machientjes gezeten! Het hele verhaal kun je hier vinden.

Door René van den Berg

Nieuwsposter

07-01-2001 • 10:46

47

Bron: SMH

Reacties (47)

47
47
19
6
1
18
Wijzig sortering
Als Australie je iets te ver is. In Engeland op Bletchley Park staat een replica van de Colossus. Een van de eerste, zoniet de eerste, electronische computers.
Dat ding is ook voor nederlanders nog van historisch belang, ze is gebruikt om in de oorlog berichten van het duitse leger te kraken.

Meer info op de website: http://www.bletchleypark.org.uk/history.htm
ik ben al blij dat ik zo'n ding niet van de HCC af had hoeven te halen :)
Anoniem: 7169 @DTorro7 januari 2001 19:37
Nee laat staan dat je zo'n ding mee neemt naar iedere Lanparty :'(
Anoniem: 1362 7 januari 2001 10:52
dit waren nu eens computers, eerst een hele dag ponskaarten maken, die dan afgeven aan de balie en na een hele nacht zwaar geratel kreeg je een error, aah, zoiets maken ze toch niet meer :D
Dan is windows toch gebruiksvriendelijker :)
Anoniem: 4551 @Coju7 januari 2001 11:38
Daar krijgje na 5 seconden een error. :P
in windows krijg je meteen een error..... 1 ding weet ik ZEKER en dat is dat die dingen GEEN blauw scherm krijgen! ghe ghe :P
sterker nog... ze hebben niet eens een scherm!
Maar al wel windows...

...dan wel voor de electronica.
Van ponskaarten krijg je nog steeds problemen }>
Volgens mij gebruikte deze computer nog niet eens ponskaarten... Die zijn volgens mij in gebruik vanaf begin jaren 60... Het programmeren bestond hier voornamelijk uit het anders aansluiten van kabels...
Dit soort computers hebben voor de term 'debuggen' gezorgd. (Het was alleen niet dit exemplaar maar een amerikaanse buizencomputer.)

De anekdote is als volgt: Programma wilde niet werken, na de zoveelste check ("alle kabels zijn toch écht goed aangesloten, dus het zou eigenlijk moeten werken") ging een proto-nerd kijken wat er aan de hand was, en trof een mot aan in een van de relais schakelingen...

Deze mot werd in het logboek geplakt met het bericht dat het programma ge"debugged" was. ;)
Is dit echt waar of gewoon bullsh*t? Klinkt wel als sterk verhaal, maar kan wel waar zijn :?
Ik denk niet dat het mogelijk is (de buizen moeten om de minuut vervangen worden), maar zo'n computer moet je eigenlijk draaiende houden. Gewoon eens kijken hoe lang zo'n ding het nou uithoudt. Dan wordt het pas een echt leuk museum. Als je dan nog wat programma's op dit ding kan draaien (gewoon simpele rekenprogramma's met een moderne calculator ernaast) is het natuurlijk fantastisch. Dan zou ik er meteen heengaan. Een computer achter een glazen wandje vind ik nou niet echt boeiend. Maar zo te zien zat er nog geen beeldscherm aan.
Programma's draaien op zo'n computer is niet echt mogelijk, het enigste wat zo'n ding kan is "simpele" berekeningen uitvoeren na enorm lang "programeren"...
Waarschiujnlijk werkt dat ding met ponskaarten (heb niet alles gelezen) dus waarschijnlijk is het ook niet echt boeiend om te zien....

(hehe, hoe traag zal zo'n ding zijn met distributed.net? }:O Haalt niet eens 1key/s denk ik :P)
Ik kan zelf niks vinden over ponskaarten, maar als je hem nou programmeert voor een bepaalde berekening en hem dat dan laat uitvoeren, dan wordt zoiets toch wel een stuk interessanter denk ik. Dan sta je tenminste tegen iets 'draaiends' aan te kijken. Stuk beter dan een dood stuk metaal.
Anoniem: 8386 @BrZ7 januari 2001 12:07
Eerder iets in de richting van 1keys/day vrind.
Het ding deed in 15 jaar wat je speel dingetje van nu in DERTIG seconden deed!
Daarnaast kun je dan beter de zaak faken en een casio rekenmachientje erachter hangen met een oude monitor en een ponskaart lezer, dan laat je nog wat lampjes branden en voila.
* 786562 TheGhostInc
Deze computer ken ik niet, en in het artikel staat ook niets vermeld over de manier van invoer. Maar ik weet wel dat de eerste computers nog met de hand geprogrammeerd moesten worden. Gewoon een serie schakelaartjes, en dan je "bewerking" invoeren.... en hopen dat het goed gaat. Anders kon je weer helemaal opnieuw beginnen, natuurlijk :)
We moeten maar eens een gok doen, hoeveel stroom dat ding verbruikt...
Volgens mij moet je er een krachtcentrale naast zetten :)
Laat staan als hij CPU load heeft :P
Ik denk niet dat het mogelijk is (de buizen moeten om de minuut vervangen worden), maar zo'n computer moet je eigenlijk draaiende houden
Als dat zo is dan zijn die buizen zeker wel hot swappable
letterlijk en figuurlijk |:(
, en waren ze hun tijd ver vooruit.
Anoniem: 7169 7 januari 2001 14:05
Als ik dat ding in mijn schuur zet en ik krijg een blue screen of death, dan hoef ik gelijk niet meer te schilderen :D
eh; ligt 't aan mij of hééft dat ding geen scherm??

* 786562 Marloes
Anoniem: 11670 7 januari 2001 14:41
Meer info over CSIRAC is te vinden op http://www.asap.unimelb.edu.au/pubs/guides/csir ac/
Leuke page, en toen ik naar de "Photo Gallery" ging, ( http://www.asap.unimelb.edu.au/pubs/guides/csir ac/csir_pho.htm ) ,viel me iets op. Kijk eens naar de tweede foto in de linkerrij met het onderschrift:
Ron Bowles, adjusting Main Clock frequency
Zelfs deze oude computer waren ze dus gewoon aan het tweaken! }> :)
Anoniem: 7169 @Squee7 januari 2001 17:00
Laat staan case modding }>
Dat zijn emmers verf en een airco voor de cooling :z
Ik had die bak ook liever draaiende gezien, maar op deze manier wil ik hem ook wel zien... :)
Anoniem: 13759 7 januari 2001 11:11
Dust to dust....... ashes to ashes............ of gaat dit niet helemaal op ? ;(
Hij staat in ieder geval achter glas, dus hij zal geen last hebben van bugs :)
Geinig ja, maar geheel waar!

De eerste bugs werden niet veroorzaakt door suffende programmeurs, maar door echte beestjes die de computer invlogen en vastbakten aan de glazen buizen in die computer. Zo'n buis kan daar slecht tegen en ging dan ook stuk, dus de berekening waar hij mee bezig was, werd niet goed afgemaakt. Dat waren nog eens bugs.

MetalStef

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.