Refundit-app moet taxfree shoppen in België eenvoudiger maken

Met de nieuwe app Refundit moet het voor toeristen van buiten de EU eenvoudiger worden om taxfree te shoppen in België. Gebruikers kunnen via de app een btw-terugbetaling aanvragen zonder de klassieke administratieve rompslomp te moeten doorlopen.

Refundit biedt een papierloze procedure om in België een btw-terugbetalingsaanvraag in te dienen bij de dienst Douane en accijnzen. Toeristen van buiten de EU hebben in alle EU-lidstaten recht op die terugbetaling voor aangekochte goederen met een waarde van minstens vijftig euro.

Om met Refundit een aanvraag in te dienen, volstaat het om een foto van de kassabon, boardingpass en het paspoort te uploaden. Douanediensten krijgen de mogelijkheid om de terugbetaling via Refundit online goed te keuren. Een stempel in de luchthaven is dan volgens de app-ontwikkelaar meestal niet meer nodig. "De meeste toeristen ontvangen de bevestiging van de btw-terugbetaling al voordat ze terug naar de luchthaven gaan. Ze kunnen zich onmiddellijk naar de gate van hun vlucht begeven". Alleen als de douane twijfels heeft, kan het gebeuren dat de toerist zich alsnog moet melden met de benodigde documenten.

Refundit kan volgens de makers gebruikt worden in alle Belgische winkels zonder dat er actie van de retailer nodig is om documenten in te vullen. "Door die administratieve rompslomp en lange wachtrijen komt negentig procent van de btw-terugbetalingen, jaarlijks zo’n 23 miljard euro, niet terecht bij de toeristen die de EU bezoeken. Vaak geven zij zich vooraf al gewonnen", aldus Ziv Tirosh, ceo van Refundit.

Wie gebruikmaakt van de app, betaalt negen procent verwerkingskosten. Volgens Refundit bedragen die kosten bij de bestaande diensten momenteel tussen de dertig en vijftig procent van het terug te betalen btw-bedrag.

Refundit wil het systeem van btw-teruggave naar eigen zeggen in de hele EU vernieuwen. Na de introductie in België komt de app ook uit in Slowakije en in andere Europese landen. Refundit is beschikbaar voor Android en iOS.

Refundit

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

13-02-2019 • 10:42

41

Reacties (41)

41
41
24
6
0
8
Wijzig sortering
In principe komt het er dan op neer dat als je de BTW recupereert - je de BTW in het land waar je woont moet betalen. Dat wordt dan even vergeten... Dus is dat fraude - en als de fiscus dan beslag laat leggen op de databank is't pas rasechte jackpot.
Nu adverteren Fifa en Olympische spelen dat er veel terugvloeit naar de staatskassen - dan is dat RIP. Dat gaat ernstige gevolgen hebben.
Persoonlijk ben ik voorstander van u betaalt de BTW daar waar u de overlast veroorzaakt ter compensatie van het gebruik van die infrastructuur enz. Eigenlijk zeg ik tegen de politici - ga meteen aan de slag en werk dat onrecht weg. Dit kan effectief voor heel veel economische schade zorgen - en het werkt fraude in de hand.

[Reactie gewijzigd door mutley69 op 23 juli 2024 00:41]

Raar dat ze in België beginnen, het gaat om toeristen van buiten de EU die voor het grootstendeel met het vliegtuig komen. Als je dan naar het aantal intercontinentale passagiers kijken van Schiphol vs Zavetem. Als je de top 5 routes op telt kom je op 3.632.360 vs 1.407.061. Om het even in perspectief te plaatsen.

Aan de andere kant lijkt het anders te werken dan in Nederland:
Refundit biedt een papierloze procedure om in België een btw-terugbetalingsaanvraag in te dienen bij de dienst Douane en accijnzen.
In Nederland moet je bij de verkoper zijn om de btw terug te vragen. Die int in het Nederlandse systeem immer de btw namens de belastingdienst.
In Nederland moet je bij de verkoper zijn om de btw terug te vragen. Die int in het Nederlandse systeem immer de btw namens de belastingdienst.
Nee hoor, je moet die teruggave aanvragen goedgekeurd krijgen bij de douane, die moeten het afstempelen. En daar staan vaak lange rijen voor op schiphol. Dus een app als deze voor Nederland zou zeker welkom zijn. (zie: https://www.schiphol.nl/n.../diensten/btw-terugvragen)

[Reactie gewijzigd door Kees op 23 juli 2024 00:41]

Nee, de stempel van de douane is alleen voor het feit dat je een product uitvoert*. Daarmee kan je de betaalde btw terugvragen aan de verkopen (evt via een tussenpartij). In Nederland doet de douane (en de belastingdienst) niets met de feitelijke teruggave. Als de verkoper niet terug betaald dan kan de belastingdienst en/of de douane helemaal niets voor je betekenen.

* Aan de hand daarvan kan de verkoper de verkoop met terugwerkende kracht als 0% btw verwerken en de ingehouden btw terugbetalen. Afhankelijk van of de verkoper al btw aangifte gedaan heeft zal hij dat moeten corrigeren richting de belastingdienst. Veel mensen vergeten wel een dat ondernemer voor de btw in feite onbetaalde belastinginners zijn, de betaling en administratie ligt volledig bij de ondernemer.

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 23 juli 2024 00:41]

Dus exact wat deze app ook doet.

De douane moet de teruggave goedkeuren - dus ja, je hebt gelijk dat de bewoording iets anders kan en ik heb daarop mijn reactie aangepast :)
Sorry dat ik er op doorhamer maar het is een belangrijk detail want de 'goedkeuring' van de douane betekend nog niet dat de btw ook daadwerkelijk wordt terugbetaald.

Ergens doet refundit het voorkomen dat ze een directe link hebben met de Belgische belastingdienst en lijkt het anders te werken dan in Nederland. Er is alleen weinig info te vinden.

Ik ben namelijk best benieuwd hoe dit uiteindelijk werkt. Want als buiten de EU toerist mag je bonnetjes van door de hele EU terug claimen. Dus als jij op Schiphol weg gaat en in Duitsland een duur horloge heb bekocht, in Antwerpen dure oorbellen en in Parijs een mooie ring mag je al die bonnetjes in Schiphol laten afstempelen. En voor zover ik weet werkt de btw systematiek in de hele EU hetzelfde, dat wil zeggen de terugbetaling ligt bij de verkopers. Dat is precies de rompslomp die een tussen partij als vatfree.com of globalblue voor je doen. Het halen van de stempel is een vervelende stap maar verre van de lastigste in het terugbetalings proces.
Brussel is wel de eu hoofdstad.

Volgens mij moet in NL ook bij de doane zijn voor terugbetaling. De verkoper moet immers wel BTW afdragen aan de belasting dienst. Anders zou de verkoper zowel BTW terug moeten geven aan de reiziger als dan ook nog aan de belasting dienst. Dat maakt het allemaal onnodig moeilijk voor de verkoper.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 23 juli 2024 00:41]

Volgens mij moet in NL ook bij de doane zijn voor terugbetaling. De verkoper moet immers wel BTW afdragen aan de belasting dienst. Anders zou de verkoper zowel BTW terug moeten geven aan de reiziger als dan ook nog aan de belasting dienst. Dat maakt het allemaal onnodig moeilijk voor de verkoper.
Toch werkt het wel zo.
- Winkelier verkoopt met een product met btw
- Winkelier draagt dat per maand/kwartaal af aan de belastingdienst (met verrekening van de btw die de winkelier heeft betaald bij zijn/haar inkoop).

Als in Nederland een toerist iets koopt dan moet hij/zij het bonnetje bewaren en bij de Douane laten afstempelen (als zijnde uitgevoerd). De toerist stuurt het bonnetje op naar de winkelier om de teveel betaalde btw terug te vragen. Die betaald dat dan terug (of niet) en moet het corrigeren in zijn boekhouding als verkoop zonder btw, of als er al aangifte is gedaan een suppletie doen/aanpassen op volgende btw aangifte. Dit wat een partij als vatfree.com doet in Nederland (en de rest van Europa).

Zie ook https://www.belastingdien.../reclaiming_vat_on_export
Heb zelf 2 of 3 keer een verzoek gehad via Vatfree. In alle gevallen geweigerd om mee te werken omdat ik de aangiftes al had gedaan en de verzoeken echt pas maanden later kwamen. Sowieso zijn het gevallen geweest waar de mensen ook echt langs kwamen en op dat moment zelf niets erover hebben gezegd.

Ik weet niet of het verplicht is om mee te werken maar heb daarna nooit meer iets gehoord.
De EU heeft volgens mij geen hoofdstad. Het is wel de zetel van de Commissie en een van de zetels van het Europarlement natuurlijk.
Brussel, dat sinds een aantal decennia de Europese instellingen huisvest, wordt beschouwd als de de factohoofdstad van de Europese Unie (EU). Wikipedia
Dus niet formeel, maar in de praktijk vaak wel.
Het staat op Wikipedia dus het is waar... 8)7
En als het niet op Wikipedia staat dan is het nooit waar??

Gezien Brussel het hoofdkwartier van de Europa huisvest zie ik Brussel als hoofdstad van Europa.

Daarnaast als we iets van de europeesche unie willen. Richten we de pijlen op Brussel.

De facto betekend ook wel informeel of niet officieel. Maar wordt wel gezien als.
Brussel is wel de eu hoofdstad.
Niet zo relevant, voor alle EU bureaucraten en heel veel politici die richting Brussel gaan vanwege het feit dat veel EU instanties daar gevestigd zijn geldt het btw voordeel niet.
ho ho , niet zo snel polarbear.

al die bureaucraten in brussel hebben het best goed geregeld voor hun zelf.

in principe betalen ze voor al hun aankopen gewoon btw.

maar wonend/werkend in de rand van brussel (ik roep er altijd gelijk achter aan NEE, niet voor zo'n EU club)
hoor je nog wel eens wat.

met bv een tax-free fuel-card tanken ze (inclusief de hele familie) voor 6 duppies. (geen btw en geen accijnsen)


oa forax.com levert die voor ze
info is ook te zien op bv https://www.diplomatic-total.be/en/

tsja politici & principes gaan niet heel goed samen.

en zo zijn er nog veel meer regeltjes, waar het normale werkende volk nooit van hoort.
Dat is niet alleen in de EU zo: diplomaten betalen nergens BTW. Ook onze diplomaten in het buitenland niet, en ook buitenlandse diplomaten in Nederland niet. Zelf boetes worden meestal niet betaald.
inderdaad. maar als je het lijstje op de site van total bekijkt, houd het niet op bij enkel diplomaten.

ook politici en werknemers van allerlei europese en internationale instellingen.
Dat is waar. Werken bij een EU instelling als het patentbureau of hey ema is financieel heel interessant.
Ik zie er wel een reden voor: België is kleiner, dus kan je opstartproblemen beter afvangen, zeker met het oog op de grote administratieve last van de bureaucratie.
Potentieel boort deze app de EU (als hij 100% van de mensen zou terugbetalen) 23 miljard euro door de neus. Why?!

Met foto's van bonnetjes en paspoorten en tickets lijkt het me wel een echt belgisch feestje, ik wacht met smart op het nieuws dat dit systeem op grote schaal is misbruikt om onterechte refunds te krijgen..
omdat je btw plichtig bent in het land waar je woont.
in principe dien je bij aankomst je aankopen te registreren en dan daar je btw te betalen.
omgekeerd geld het ook natuurlijk. je mag perfect dingen mee brengen en onder een bepaalde grens moet je geen BTW betalen, maar daarboven ben je verplicht om dit aan te geven en je BTW te betalen.
de doanie controle is niet enkel om te controleren of je geen illegale producten invert, maar ook om te checken of je wel al je BTW gedeclareerd hebt.

dus uiteindelijk het geen we verliezen aan de toeristen, zouden we weer moeten krijgen van de Eigen bevolking.

vandaar ook de import heffingen als je dingen koopt via Chineese webwinkels.
Ik ben nog nooit bij vertrek op een luchthaven gevraagd of ik iets had aan te geven zodat ik nog BTW kon terug krijgen. Wel altijd als ik land, want dan kunnen ze cachen.
Moet je eens naar bijv. Japan gaan. Als je daar door winkelstraten loopt zie je winkels overal adverteren met het feit dat ze bonnen kunnen schrijven voor BTW recuperatie voor toeristen. En zo zullen er nog wel landen zijn. Het is vooral een concept dat bij vele toeristen niet bekend is.
De verantwoordelijkheid ligt in beide gevallen ook bij jezelf.
Anoniem: 1092407 @MrMonkE13 februari 2019 12:53
Hier in Thailand wordt op veel plekken geadverteerd met VAT refund for tourists. Daar zijn zelfs officiële posters voor. Bij aankoop vul je dan een formulier in zodat je (een deel van) de BTW kunt terugkrijgen. Bij vertrek moet je dan op de luchthaven eerst langs het refund loket om alle waar te laten inspecteren. Zij stempelen het formulier dan af. Vervolgens moet je na immigratie nog een keer alles laten checken als bewijs dat je de spullen daadwerkelijk hebt uitgevoerd. Dan krijg je tot ongeveer 500 euro ter plekke cash uitgekeerd. Alles daarboven kan alleen via een creditcard transactie.

De BTW is hier maar 7% en je krijgt maar 5% van het aankoopbedrag terug dus het is pas de moeite waard bij de duurdere aankopen. In Europa is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Jammer genoeg geld ik daar niet als toerist, ook al ben ik al lang geleden vertrokken..
21% inmiddels in Nederland.
Ja, mensen zoals jij die daar blijven plakken hebben het goed voor elkaar.
Anoniem: 1092407 @MrMonkE14 februari 2019 08:23
Itt veel buitenlanders is geld niet de main motivator voor mij om in ZO Azië te wonen. Ik ben hier voor het weer, de mensen, de natuur en de heerlijke pace of life. Ik zou het meer dan prima vinden als ze hier eens wat meer belasting gingen innen om er dan ook wat mee te doen voor de samenleving.
en hoe gaat dat straks met Britten die met de auto komen? die hebben geen boarding pass.
Waarom denk jij dat Britten met de auto geen boarding pass kunnen gebruiken van de Eurostar of Veerboot?
goed punt, in het artikel heeft men het alleen over vliegvelden etc...daarom had ik de link naar een "boarding pass" op een boot niet gelegd, volgens mij noemen ze dat ook gewoon een kaartje en geen boarding pass. ;)
Zelfde principe. Bij elke entry/exit van de douane unie zal je douane kantoren vinden waar je de papierwinkel in orde kunt brengen. Deze app is ook niet gemaakt voor specifieke aankopen maar om de massa te bedienen.
Is een Israëlisch idee, mede-opgericht door de oprichter van Waze.
Leuke ontwikkeling en administratieve vereenvoudiging!
zo’n 23 miljard euro, niet terecht bij de toeristen die de EU bezoeken.

Die komt nu dus bij e belasing/overheden terecht. Als dit makkelijker gaat en de 23m komt wel bij de toeristen terecht en komt er dus een groter te kort bij overheden, die verhalen dit dan dus op de EU burgers.

mmm, is dit dan goed? iig niet voor de EU burgers...
Als toerist hoef je geen BTW te betalen? Vreemde zuiderburen Europeanen ook.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 00:41]

Er staat duidelijk "in alle Europese lidstaten".
Zoals het artikel aangeeft geldt dit in de gehele EU, inclusief Nederland.
Dat is overal (nou ja, op veel plekken) zo. Jij kan ook je BTW terugkrijgen als je naar sommige plekken in de US of Azie gaat.

[Reactie gewijzigd door swtimmer op 23 juli 2024 00:41]

Als toerist die buiten de EU woont en spullen uitvoert hoeft over die spullen geen btw af te dragen. Dat is in andere landen (buiten de EU) soms ook zo, hoewel er vaak minimum bedragen zijn (bijvoorbeeld Canada) maar het kan ook zijn dat die optie er helemaal niet is (sommige steden in de VS).
Welke toerist gaat in België nu iets kopen van enige waarde?
In zo goed als alle andere niet Europese landen is het zeker en vast goedkoper, ook zonder btw...
Of het zou de chocolade moeten zijn...
diamanten in Antwerpen misschien? maar je kan alle BTW terugvragen op duurzame producten....dus een nieuwe koffer kan je ook de btw op terugvragen...en ga zo maar door.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.