Nvidia erkent dat RTX 2080 Ti FE-videokaart problemen kan veroorzaken

Nvidia laat op het eigen forum in een kort bericht weten dat gebruikers van de RTX 2080 Ti Founders Edition problemen kunnen ondervinden. Het bedrijf wijt dit aan slechte of defecte onderdelen op het pcb, die kennelijk door de kwaliteitscontrole heen gekomen zijn.

Nvidia zegt dat de problemen met de nieuwe RTX 2080 Ti Founders Edition komen door een beperkt aantal test escapes. Dit zijn defecte of niet goed functionerende onderdelen die door eerdere testteams niet zijn ontdekt. Het gaat hierbij waarschijnlijk om slecht werkende onderdelen op het pcb, zoals weerstanden of condensatoren, die tijdens tests niet eruit gefilterd zijn en dus in de uiteindelijke videokaarten zijn gekomen. Het bedrijf treedt niet verder in detail en zegt gebruikers die problemen ondervinden, te helpen.

De fabrikant noemt alleen de RTX 2080 Ti Founders Edition, terwijl gebruikers op het forum van Nvidia ook regelmatig melding maken van problemen met RTX 2080 Ti-kaarten van fabrikanten als Asus, Gigabyte en EVGA. De door gebruikers gerapporteerde problemen lopen uiteen van vastlopende computers, grafische artefacten, tot exemplaren van de videokaart die in hun geheel kapotgaan.

Eerder speculeerde Tyrone Tech dat Nvidia de RTX 2080 en 2080 Ti heeft geleverd met foutief gddr6-geheugen. Slecht of instabiel geheugen is veelal de oorzaak van grafische artefacten en problemen met artefacten worden regelmatig genoemd op het forum van Nvidia. Daar speculeren sommige gebruikers ook dat de problemen komen door gddr6 van Micron; een gebruiker meldt dat hij geen problemen meer ondervindt met nieuwe kaarten die van gddr6 van Samsung zouden zijn voorzien.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-11-2018 • 11:12

109 Linkedin

Submitter: Jay-B

Reacties (109)

Wijzig sortering
Dit is toch wel pijnlijk voor Nvidia, zoveel geld vragen voor een videokaart en dan ook nog slechte of foutieve componenten gebruiken, die door de controle komen. Misschien dat ze de release van de nieuwe kaarten toch te veel gepuhed hebben om hun voorsprong te behouden.

Voor de prijzen is dit onacceptabel en ik ben wel benieuwd hoe ze dit gaan oplossen.

Waarschijnlijk zullen de verkopen nog wel meevallen, want ik kan mij niet voorstellen dat ze zoveel kaarten al verkocht hebben. Toch ben ik wel benieuwd of men een terugroepactie doet, of gewoon afwacht wanneer de klanten problemen ondervinden.

Weer een reden om geen early adopter te zijn ;)

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 15 november 2018 11:22]

Prijszen zijn geen graadmeter of een product wel of geen fouten mag bevatten. Een product kan fouten bevatten, dat is een vaststaand feit of je nou een volledige woonwijk koopt of een snoepje bij de Kruidvat.
Ehhh we hebben het hier niet over een fout, maar een slecht half bakken product.

Daarbij, slechte onderdelen op het pcb, die door de (al minimale) testen geslopen zijn mag absoluut niet voor een 1200+ eu kaart.

In dat bedrag zit voor mij een stuk kwaliteit, in kwaliteit zit een stuk testen. Als dat al niet gebeurt, tja dan ga ik toch echt naar de volgende partij.

Dit zegt overigens ook iets over het bedrijf. Je mag minimaal een excuus verwacht, niet "yeye, stuur maar een mailtje naar customer support"
Het is slordig, maar het kan gewoon dat een PCB partner besluit om een ander merk weerstand te gebruiken omdat het eerste merk op is. Als dan blijkt dat die weerstand niet maximaal 0,001% afwijking heeft, maar 0,1% dan ga je al nat. (Of extra droog met die warmte van die kaarten)

Ik noem maar een scenario, waar je als fabricant alles goed hebt getest en vervolgend toch met ditsoort problemen kampt. Ik zeg niet dat dit specifiek het geval is, maar ditsoort dingen komen helaas voor :(
Nee, dat kan niet zomaar. Als ontwerper van je product geef je specificaties op. Als ik aangeef dat een bepaalde resistor een bepaald type is, moeten ze die gebruiken. Is die op, dan moeten ze aan mij vragen welke weerstand dan geschikt is als alternatief.

Wij zijn nog een bescheiden 3-mans engineering afdeling en zo gaat dat bij ons. Een grote partij als Nvidia zal dit al helemaal strak onder toezicht houden, lijkt me.
Als je in een kleun engineering bedrijf werkt weet je ook dat fouten toch gewoon gebeuren. Defecte weerstanden of condensatoren lijkt me extreme onwaarschijnlijk maar een fout in waarde kan wel voorkomen. Ook component leveranciers maken fouten, al is die kans klein. Als er een of misschien zelfs meerdere tapes van 10000 weerstanden of condensatoren met de verkeerde waarde is gebruikt kunnen er zomaar duizenden borden fout geproduceerd zijn. Dat zijn lastige fouten om te vinden in een productie test, tenzij je al je geplaatste componenten op waarde nameet.

Kijk voor de grap eens op een willekeurige videokaart hoeveel test pads er zitten voor flying probe tests (ik heb het zelf nog nooit gezien, ik hoor het graag als ze we wel op zitten).

Overigens los daarvan is er een groot te kort aan componenten, hoewel ik er zelf nog niet van heb gehoord kan het zijn dat daardoor alternatieve leveranciers of manufacturers gekozen worden wat de kans op fouten vergroot.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 15 november 2018 12:55]

Ik doe de inkoop van componenten, weerstanden of condensatoren zijn op dit moment zeer slecht leverbaar. Je moet de leveranciers al bellen om te vragen wat ze op voorraad hebben en of ze dat kunnen reserveren.

Ook zit je als kleine afnemer zit je zo aan een verwachte levertijd van makkelijk anderhalf jaar voor 10000 simpele weerstanden of condensatoren, ook gaan de prijzen met de dag omhoog doordat de voorraden opraken.
Bestel je dan zelf rechtstreeks in China, of via een broker?
Ik bestel via de officiële distributeurs van de grote merken.
Natuurlijk, fouten kunnen voorkomen. Maar wat Toettoetdaan schrijft, waar ik hoofdzakelijk op reageer, is het volgende:
maar het kan gewoon dat een PCB partner besluit om een ander merk weerstand te gebruiken omdat het eerste merk op is
En dat kan niet "gewoon". Dat is een bewust besluit dat gemaakt wordt tegen afspraken in.
Als dat al niet gebeurt, tja dan ga ik toch echt naar de volgende partij.
Dan kom je al snel uit op.... niemand. Ze zijn het enige bedrijf dat kaarten van dat kaliber aanbied.
Alleen 1 probleem er is geen volgende partij op een RTX 2080 niveau. :(
[...]
Dan kom je al snel uit op.... niemand. Ze zijn het enige bedrijf dat kaarten van dat kaliber aanbied.
2x een AMD Radeon RX Vega 64 (voor minder geld) :+
SLI/Crossfire is voor mij geen optie. Het is niet net zo goed als een sterke single-card. Also, 2x een kaart != 2x performance.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 15 november 2018 19:27]

Dat is absoluut waar, al is dat nu voor mij de voorkeur-situatie tov de half bakken 2080 ti fe ;)
Dan krijg je ook de vraag: heb je het echt nodig? Kun je het af met een tandje minder? 1080Ti of AMD Vega zijn een stuk betaalbaarder, en doen ook prima 4k. Koop je volgend jaar wel een nieuwe als ze wel betrouwbaar zijn, voor een stuk minder in totaal (als je je vorige kaart weer verkoopt).
Ik snap wat je bedoeld. Maar er zijn ook grote recalls van autos. En niet alleen volkswagen, maar ook rollsroyce en bentley moeten er soms aan geloven, en die zijn 200k+. Foutje moet kunnen. Als ze maar transparant zijn en met goede oplossingen komen.
Dat zou helemaal een top service zijn, de recall van de founders editions :)

Rolls Royce of Bentley hebben hier helemaal een premium service voor, die laten het onderdeel invliegen, met een monteur daarbij. Niet dat ik dat verwacht van Nvidia, maar at least mogen ze wel met iets beters dan dit komen dan klanten dit zelf laten oplossen.
Mwoa, het herroepen van auto's is ook een halve marketingstruc. Als je bij de dealer komt kunnen ze je meteen 'toevallig' het laatste model laten zien. En bij de duurdere merken krijg je het nieuwste model mee voor in de tussentijd, met de bedoeling dat je daardoor zin krijgt om die te kopen.
Dat zou ik bij videokaarten nog wel eens willen zien - kapotte kaart opsturen en voor de tussentijd een super nieuw model. Daar 2-3 weken mee gamen en dan komt 'helaas' je twee jaar oude videoplank terug. Service als marketing...
Alleen 1 probleem er is geen volgende partij op een RTX 2080 niveau. :(
Alles mag. Alles kan. Overal kan iemand slecht hebben geslapen, en per ongeluk een 1 ipv een 10 hebben ingevuld als minimale score voor een test. En toen ging het testproces dus fout, en slopen deze kaarten er tussendoor. Jammer, kan gebeuren.

Wat betreft het excuus: Een excuus moet worden opgesteld, en daar mag ook een beschrijving van vervolgstappen bij, en dat kost allemaal tijd. Tijd waarin meer klanten problemen hebben en met de handen in het haar zitten. Dit is op de korte termijn (minder dan een dag geleden op het moment van schrijven) voor gebruikers een stuk waardevoller dan 3 dagen wachten op een verklaring en een begin van de afhandeling.
Al had de kaart 100 euro gekost, het moet gewoon een goed product zijn dat je koopt.

De positie van marktleider en de druk om de mark verzadigd te houden met nieuwe producten doet de kwaliteit van nvidia niet te goede.

Zolang in de reviews de kaarten beter presteren dan Amd vrees ik dat veel mensen het toch wel kopen ondanks dit soort wanprestaties.
hoe is dat anders dan apple die 3500 euro vraagt voor 1 printplaat met rotte bouwkwaliteit en ontwerpkeuzes?
Hoezo niet, deze videokaart zit in het hoogste (prijs) segment. Dan mag je verwachten dat de kwaliteit er ook naar is.

Als producent wil je natuurlijk nooit dat een product fouten bevat, wat de prijs ook is. Maar als men kijkt naar prijzen in dezelfde productcategorie dan gaat men er over het algemeen vanuit dat het duurdere product, beter materialen, componenten en afwerking heeft. Als dat niet zo is dan heeft dat product uiteindelijk ook geen bestaansrecht.
Duurdere en mooie materialen garanderen niet dat er minder fouten in zitten. Kijk naar issues die veel Apple-producten hebben of hebben gehad. Of kijk naar auto's. Het zijn vaak juist de duurdere auto's die problemen hebben, omdat ze ook meer dingen hebben die kapot kunnen gaan of verkeerd zijn ontworpen. Fouten worden nou eenmaal gemaakt, of het nou komt door kosten besparingen, slechte ontwerpen of krappe deadlines. Het belangrijkste vind ik dat a) het bedrijf er van leert en het volgende keer hopelijk beter doet en b) het probleem erkent en netjes afhandelt.
Ja of we stellen gewoon hogere eisen? Het spijt me zeer maar dit is wel heel makkelijk, met dat soort redenaties vindt ik het niet gek dat grote bedrijven steeds minder kwaliteit op de markt brengen.
Minder kwaliteit is al iets van de laatste 30 jaar.

Veel zaken worden berekend hup iets tolerantie erbij en in de verkoop.
Kijk hier bijv naar een perforator voor 2 gaatje in papier.
Het ding is denk 50 jaar oud, gegoten, je kan er met je volle gewicht op hangen. Tegenwoordig, geboden blik. Kijk naar wasmachine van 30 jaar geleden en nu. Tegenwoordig plastic en onderdelen die veel sneller kapot gaan.
Lees over bouwprojecten waar vloeren in elkaar storten, bruggen iets doorhangen. Vroeger (ja die goede ouwe tijd) berkende men wel maar wilde men gewoon dat het echt lang mee kon gaan.
Maar ja tijd is geld tegenwoordig, materiaal ook moet allemaal goedkoop en als men het duur kan verkopen en goedkoop kan maken is de marge toch weer hoger.

Er zijn wel merken waar je nog kwaliteit krijgt maar daar betaal je meer voor en de consument is ondertussen gewend aan kapot, gooien we het weg want nieuw kost maar weinig en repareren is nu te duur.

TV van mijn zoon 3 jaar oud Samsung 32 inch kapot. Dan dank je ook repareren, kost ook 100-200 euro en voor niet veel meer heb je een nieuwe.
Ik denk dat punt a hierbij een belangrijke is. Je kan simpelweg niet alles voorzien of met een test eruit halen, dus vandaar: ja fouten gebeuren, maar het moet netjes opgelost worden. Maar als dit consequent gebeurt bij hetzelfde bedrijf, dan ga je je op een gegeven moment achter je oren krabben en wordt een bedrijf daar uiteindelijk toch op afgerekend.
Fouten gebeuren. Maar wanneer het nieuwe top model voor bijna 2x zo veel geld in de markt wordt gezet als het vorige top model, mag je toch wel een betere kwaliteitscontrole verwachten.

Dit alles lijkt gewoon op een ordinaire cash grab, omdat ze geen concurrentie hebben in dit segment.
Ik ben zelf ingenieur en ik kan je vertellen dat wanneer ik duurdere componenten inkoop, dat deze bijna altijd een betere kwaliteit hebben. De duurdere componenten hebben betere kwaliteitscontroles, zijn nauwkeurige en de materiaalspecificaties zijn vaak beter. Dit is namelijk de reden dat het duurde is ;) Anders heeft het namelijk geen bestaansrecht en koopt niemand het.

Men praat hier over defecte onderdelen op een pcb "Het bedrijf wijt dit aan slechte of defecte onderdelen op het pcb, die kennelijk door de kwaliteitscontrole heen gekomen zijn.", wat natuurlijk niets te maken heeft met de samenwerking van de verschillende componenten. Natuurlijk is het moeilijker om een product met 1000 verschillende onderdelen goed te laten functioneren dan een met 3 onderdelen, maar daar gaat het hier helemaal niet over.

Daarnaast is ook niet waar dat het juist de duurdere auto's zijn die problemen hebben, want hierbij is ook vaak de kwaliteitscontrole beter. Dat er meer onderdelen of componenten zijn die fouten kunnen bevatten heb je gelijk in, maar de rest zijn alleen maar aannames.
Het belangrijkste vind ik dat a) het bedrijf er van leert en het volgende keer hopelijk beter doet en b) het probleem erkent en netjes afhandelt.
Hier ben ik het helemaal mee eens, maar dat moet nog maar uitwijzen.
Ik ben het niet helemaal mee eens met jou stelling.
95% ja maar er ligt ook een fout bij de makers van die kaarten zelf.

Uit eigen ervaring met het repareren van computer producten.
Een IC dat volgens specificaties in 15 micro seconden stabiel moet zijn had 2 leveranciers.
Leverancier A had het IC altijd met 9 micro seconden stabiel.
Leverancier B had het IC altijd met 13 micro seconden stabiel.
Beiden voldoen perfect aan de specificaties.
En wat doet het bedrijf wat de printplaten en software voor de besturing maakt?
Juist, die vragen de info van het IC al af bij 12 micro seconden en gaan hier door bewust in het tolerantie gebied zitten.

Zijn de IC's van bedrijf B slecht of is het ontwerp van de kaart slecht?
Mijn oordeel is dat de kaart slecht is en vermoedelijk speelt zich dat hier ook af.
En als dan kaarten problemen gaan krijgen of zelfs de geest geven wil ik niet wijzen naar de toeleverancier maar eerder naar de ontwerpers/makers van deze kaarten.
We kennen natuurlijk niet de exacte details, en deze zal Nvidia ook niet geven. We kennen de leveranciers niet en we weten ook niet of het echt alleen bij de founders edition het geval is.

Je voorbeeld zit wel een kern van waarheid in, maar dan moet je wel erg veel aannames doen. Met de informatie die we weten en wat vrijgegeven is weten we alleen dat het slechte en defecte onderdelen zijn, die door de kwaliteitscontrole zijn gekomen. Misschien zijn de componenten wel van dezelfde leverancier en is de kwaliteit gewoon onder de maat.
Prijs mag geen graadmeter zijn, een product hoort geen fouten te hebben, waarvoor koop je anders iets.

Probleem is echter dat als iets duur is je toch echt hogere verwachtingen hebt over de kwaliteit en afwerking. Sterker nog met stijgende prijs zijn automatisch de verwachtingen over kwaliteit hoger.

Koop je een schroevendraaier bij de action voor 1 euro en na 4 weken is het ding krom omdat het goedkoop staal is, zullen de meeste mensen zich daar niet druk om maken. Doe hetzelfde met een 25 euro schroevendraaier na 4 weken krom dan zul je toch klagen en zeggen ik geef niet voor niets zo veel geld uit.
Appels, Peren en een hoop gezwets. Een videokaart is geen schroevendraaier. Een schroevendraaier is een relatief simpel product en is ook relatief simpel te produceren. Een videokaart daarentegen is een zeer complex product die erg lastig te produceren is. We hebben te maken met bepaalde 'natuurwetten' waar we als mensen nu eenmaal niet omheen kunnen. Hoe complexer iets is, hoe groter de kans dat er iets fout gaat. De prijs heeft hier niets mee van doen.

Nvidia heeft zeer zeker kwaliteitscontrole. RMA's (en slechte publiciteit) kosten namelijk geld dus die willen ze tot het minimum beperken. Maar Nvidia (en iedere andere fabrikant) weet dat er nu eenmaal foutieve producten van de 'lopende band' zullen rollen. Ze zal er alles aan doen om dit percentage zo klein mogelijk te houden. Hierbij kosten/baten in het oog houdend. 100% uitsluiten dat er geen foutieve producten van de 'lopende band' rollen kunnen ze niet. Sterker nog, het is onmogelijk. Dingen gaan fout en wat wij als mensen ook doen er zullen dingen fout blijven gaan. Natuurwetten zijn natuurwetten.
Vooruit als je een dacia van 10.000 euro koopt of een mercedes van 100.000 euro dan denk ik dat je voor die 100.000 euro ook meer verwacht inclusief kwaliteitscontrole.

Probleem met electronica is dat het een snelle markt is, het moet hup snel de markt op weer iets nieuws en denk als je het neiuws regelmatig lees dat meer ook topmerken wel eens dit soort problemen heeft. Het heeft wat mij betreft eerder met tijdsdruk te maken waardoor de controle minder is, zoals je zegt kosten baten en tijd zijn kosten, die schijnbaar steeds duurder worden.
Je hebt de kern van het verhaal niet begrepen:

Waarom zijn zitten er bugs in software zoals Windows, zoals de oktober update? Dat komt omdat Windows uit miljoenen regels code bestaat en daar zitten nu eenmaal bugs in. Die zitten zelfs in de webbrowser die je nu gebruikt. Veel van die bugs zul je nooit tegenkomen want ze doen zich alleen voor onder bepaalde omstandigheden, maar toch zitten ze er in. Als ze simpel te verwijderen waren dan hadden we geen problemen. Maar helaas, hoe meer regels code hoe ingewikkelder het allemaal word.
Onze hersens kunnen die complexiteit niet verwerken

We bouwen nu al dingen zoals complexe algoritmes die we zelf al niet een meer begrijpen:

https://www.edge.org/response-detail/26192

Terug naar het begin, een videokaart is heel complex product met een complex productie proces. Daar gaan nu eenmaal dingen fout. De truc is omdat dat zo goed mogelijk onder controle te houden, maar uitbannen is zo goed al onmogelijk. Daarbij neemt de complexiteit alleen maar toe.
Heeft zeker met prijzen te maken.

Je koopt toch ook een koeningseg of Ferrari om geen domm fouten of gekozen producten in de motor te hebben bijvoorbeeld.
Je koopt toch ook een koeningseg of Ferrari om geen domm fouten of gekozen producten in de motor te hebben bijvoorbeeld.
Lijkt me een onjuist vergelijk. Als je dat soort producten koopt neem je voor lief dat ze vele malen minder betrouwbaar zijn dan een gemiddelde Toyota. Zeker Ferrari heeft een lange geschiedenis met knullige onderdelen.

Ik wil maar zeggen: https://www.google.fr/sea...b..0.0.0....0.fxVX_nnWhuc
Daar koop je ook geen Lada voor. Het is daar enkel waarschijnlijker dat je daarin fouten en problemen aantreft. Echter betekend dat nog niet dat de prijs van een product garandeert dat er in het productieproces geen fouten kunnen worden gemaakt.

Waar je Nvidia enkel op zou kunnen afrekenen, is de afhandeling van dit probleem. En binnen een dag na de nieuwsberichten kan je daar nog niet over oordelen.
Hoe duurder een product word, hoe hoger de verwachtingen van het product en de aftersales zijn.
"Prijszen zijn geen graadmeter of een product wel of geen fouten mag bevatten"

Natuurlijk is de prijs wel een graadmeter.
Je mag bij een premium geprijsd product verwachten/eisen dat zowel de kwaliteit van de onderdelen als de kwaliteit van tests erg hoog is. Je betaalt daar immers ook voor.
Dat er nog steeds fouten kunnen optreden is wat anders, dat kan altijd gebeuren. Maar niet in de mate zoals dat nu bij NVidia gebeurt.
Pijnlijk voor nVidia? Nee hoor, juist pijnlijk voor de klanten omdat hun voor zoveel geld moeten ophoesten. Ik vind het juist goed voor nVidia dat ze problemen hebben want zoveel geld gaan vragen voor half bakken product is uitermate onzin.
Ze kunnen toch gewoon omgeruild worden voor werkende exemplaren? Het is toch niet zo dat je dan maar pech hebt? Lastig is het natuurlijk wel.
Maar echt medelijden hoef je niet te hebben voor Nvidia, gezien hun marketshare..
"Waarschijnlijk zullen de verkopen nog wel meevallen, want ik kan mij niet voorstellen dat ze zoveel kaarten al verkocht hebben."

Nu betreft dit wellicht een andere kaart die nog nooit & waarschijnlijk ook nooit uit zal komen, al zeg ik liever nooit nooit, je weet immers maar nooit :+ .
Dit betreft een GTX1180 namelijk, maar als ik de berichtgeving daar al zo lees, gaat het nu heel algemeen genomen ook niet bepaald lekker bij Nvidia de laatste paar maand.

"Reports out of Taiwan now suggest that NVIDIA has a gaming GPU inventory problem. Semiaccurate reported on the issue yesterday, and cited excess inventory in the channel as the primary reason for new gaming GPU delay. The glut is so severe that one top Asian OEM partner reportedly returned 300k GPUs to NVIDIA."

Link naar artikel = segmentnext.com

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 15 november 2018 13:08]

Volgens mij wat ze het beste kunnen en net zoals in de tekst staat het geheugen voorzien van samsung geheugen.En dat riekt naar een nieuwe videokaart wat ze nieuw zouden kunnen geven aan mensen die er problemen mee ondervinden.Ik vind het een beetje slordig voor zo een nieuwere videokaart ,en vooral als je naar de prijs kijkt,en daarna nog niet voldoet aan de gewenste functioneren van de videokaart.Slordig van Nvidia, en tevens onacceptabel.
'Fouten' zitten in nagenoeg alle producten. Zelfs in dingen waar veiligheidseisen heel hoog zijn, als nucleare reactoren (Chernobyl), ruimte raketten (Challanger, Ariane V).

Het gaat er om hoe je met de fouten omgaat. Toegeven is de eerste stap. (Er zijn genoeg bedrijven die dat al niet doen... Apple anyone?)
Nu de vraag hoe ze het gaan oplossen: terugroepactie met vervanging lijkt me op z'n plaats.
Volgens mij zijn ze te snel met de launche gekomen en niet gekeken of het ding idd wel hardware matig in orde is.Ze zullen toch op zijn minst een burn-in test kunnen doen voordat het verkocht word of zie ik dat verkeerd?idd net zoals exit beschrijft nooit een early product kopen je ziet dat er nog kinderziektes in kunnen zitten.
De ramp in Chernobyl had geen van die dingen. Zijn voldoende artikelen over, veiligheid wordt in geen enkele benoemd ;)

Er is zelfs een theorie dat bij die ramp het mensen van hogeraf waren die de veiligheid bewust negeerde.
Kunnen we lang over discussiëren. Er zat een strucurele ontwerpfout in het design. Maar het was geen test reactor, noch een eerste generatie ontwerp. Er waren vele veiligheidsmechanismen aanwezig.
Weer een reden om geen early adopter te zijn :Heb nog nooit goede ervaring gehad met iets vroeg te kopen.Problemen bij zowel moederborden als vidoekaarten je leert het wel achter een tijdje niks anders dan problemen je wint er niks bij.En het ergste is je betaalt altijd meer en wat krijg je ervoor hoop problemen.
Toch wel enigzins slordig dat zo'n duur product kan test escapen.. maar goed het is en blijft uiteindelijk toch techniek. En zover ik weet heeft Nvidia een prima afhandeling qua RMA's! Zelf te maken gehad met een defecte GTX1080 na 4,5 maand en deze werd kosteloos opgehaald en omgeruild. Helaas wel een weekje niet kunnen gamen toen.
Dat lijkt mij toch wel het minste dat je mag verwachten? Er zit niet voor niets garantie op en voor zover ik weet hoef je daar als consument niets voor te betalen binnen de eerste 2 jaar. Een week is redelijk vlot, meestal zit het gemiddeld op zo'n 2 weken voor de meeste fabrikanten. maargoed het zou wat zijn als je geen garantie kreeg op een product van 1300 euro.
Nederlandse garantie is verkopersgarantie, geen fabrieksgarantie. Nvidia hoeft niets aan te bieden.
Klopt, maar onderaan de streep heb je garantie op je product, en dat is doodnormaal dus wat schuimpje zegt is niets byzonders en volledig wat je mag verwachten als je een videokaart koopt. Ongeacht wie er garant staat voor het product.
"first world problems" :D
Als de videokaart 250 euro had gekost zou ik net zo min accepteren dat de kaart kapot is en zou ik het ook net zo goed slordig vinden dat de test escape gebeurd is. Feit dat dit een dure kaart is betekent niet dat ze dan beter moeten testen dan bij een goedkope kaart. Allebei moeten ze gewoon normaal werken.
Veel dingen wijzen erop dat deze nieuwe generatie kaarten nogal een rushjob was van Nvidia. Maar ik begrijp niet waarom: de concurrentie is niet in velden of wegen te bekennen. Was Nvidia bang dat ze de ray tracing scoop zouden missen?
Nee, lijkt mij dat het komt om de dalende cryptomining verkoop te compenseren. Anders gaat Nvidia van een recordkwartaal naar een complete afgang doordat hun omzet en winst zo afgevlakt zijn.

Net zoals Intel dat was is Nvidia concurrent van zichzelf geworden. Dit betekend dat hun nieuwe series ook klanten met de 10xx series moet aanspreken om een nieuwe kaart te kopen.

Daarbij had Nvidia nog een tegenvaller met 7nm, waardoor dit bedrijfstechnisch gezien niet de beste serie consumentenkaarten zijn (duur en minder zuinig).
Ter info (niet noodzakelijk bedoeld als tegen argument), AMD heeft nieuwe Radeon Instinct Professionele GPU's aangekondigt. Die toch wel zeer interessante specs hebben, zie:
https://www.amd.com/en/graphics/servers-radeon-instinct-mi

Als AMD dan een aantal maanden later met Consumer varianten komen van deze lineup. Kan het goed nieuws zijn voor de gamers.

Want persoonlijk, als deze RTX GPU's bijvoorbeeld minstens 250€ goedkoper zouden zijn, zonder de tensor cores, en de ray tracing cores, zou ik veel liever voor een zulke variant van deze nieuwe grafische kaarten gaan.

En als dus AMD zou komen met nieuwe grafische kaarten die de performance van 2070 of zelfs 2080 kan geraken, zonder de RTX gedoe, en dan veel goedkoper, denk ik dat het slecht nieuws kan betekenen voor Nvidia
De grootste verbetering is hier voornamelijk de dubbele preciezie FP rekenkracht. Deze is iets als 8 keer sneller dan de vega 64 en maakt ze voor de wetenschappelijke calculaties zeer interessant tov wat nvidea op tafel heeft. Hier hebben gamers helaas niets aan, voor gamers is het de single preciezie die belangrijk is.
Mijn verwachting is dat de nieuwe GPU lineup evolutionair (+30%) zal zijn TOV de vega. Tenzij ze een soort van multi GPU kunnen implementeren zoals ze dat ook met de nieuwe Epyc processors doen.
Nee want ik wil wel een kaart die hardwarematig RT kan doen. Dit is een belangrijke nieuwe belichtingstechniek.
Kan ik perfect begrijpen. Vandaar dat ik ook aangaf dat het mijn persoonlijke voorkeur was. Want als ik ook naar de benchmarks van Battlefield 5 kijk met RTX aan. Heb ik persoonlijk al de meer reden om niet te kiezen voor RTX.

Maar natuurlijk zijn er heel veel mensen die anders denken, wat je ook kunt zien aan hoe goed de verkoop van de 20 series zijn gegaan.

En nogmaals, het was niet bedoeld als een tegen argument. Wou gewoon meer informatie geven + mijn mening erbij toegevoegd. Uiteindelijk weet ik zelf niet met zekerheid waarom de nieuwe nvidia producten zo "rushed" aanvoelen.
Er zal ook wel een een-tweetje zijn geweest met Microsoft, vanwege de support for ray tracing in Windows 10 1809.
De reden is naar mijn mening eigenlijk vrij simpel: 1) ze komen er mee weg en 2) ze willen helemaal niet dat mensen massaal de 2xxx serie gaan kopen, maar gewoon nog een tijdje de 1xxxx reeks blijven aanschaffen.
Tegelijkertijd cashen ze nu lekker in op het segment dat het toch wel betaald + zal de invoer van een toekomstige 2e generatie voor niet-early adopters een stuk beter verlopen dan dat één grote, vertraagde uitrol had gedaan.

Interessant perspectief: https://www.youtube.com/watch?v=IadH64GJ2Ps
Ik ben persoonlijk geen fan van nVidia kaarten maar om in dit geval het een rushjob noemen is niet echt correct.
Het realtime RayTracing techniek is al heel lang in ontwikkeling door nVidia. Ontwikkeling ervan begon nog voordat de gpu kaarten de naam GeForce kregen.
Het enige wat een beetje laks is geweest is het bieden van geschikte content om het werkelijk te gebruiken.
Dat er wat defecte onderdelen gevonden zijn heeft verder weinig te maken met de tijdstip van uitgave want zeg nou zelf als ze dezelfde kaarten zouden leveren maar pas over een jaar met exact hetzelfde probleem is het dan nog steeds een rushjob?
Je weet donders goed dat je een first gen kaart koopt en ongeacht wie het maakt bevat het bugs net als bijvoorbeeld VR.
Het is een abnormale situatie, een product van dergelijke prijsklasse kan toch onmogelijk defecten vertonen. Je zou verwachten dat je de meest optimale chip krijgt, welke geen fouten vertoont? Wanneer het een dergelijke hardware fout betreft is een terugroepactie niet ondenkbaar. Zelf zou ik als bedrijf willen laten zien dat je serieus omgaat met zulke fouten en meteen kosteloos vervangen, plus nog een handeling uit coulance.
een product van dergelijke prijsklasse kan toch onmogelijk defecten vertonen.
Tuurlijk, want mensen staan er om bekent foutloos te kunnen werken.
Je zou verwachten dat je de meest optimale chip krijgt, welke geen fouten vertoont?
Waar haal je vandaan dat er fouten in de chip zitten?
Zelf zou ik als bedrijf willen laten zien dat je serieus omgaat met zulke fouten en meteen kosteloos vervangen
Voor zover ik weet doet Nvidia dit ook gewoon, net als een aantal van de andere fabrikanten.
Een dergelijk goedkoop product kan best problemen vertonen. Een origineel Zwitsers uurwerk ook. Een auto ook. Net als een huis, kantoorpand, of volledige woonwijk. Elk product onafhankelijk van de prijsklasse, wordt gemaakt door mensen, en mensen maken fouten. Machines, gemaakt door mensen, maken ook fouten. En dan is dat jammer, en kan men inderdaad op een terugroepactie hopen. In Nederland zou je dit ook op de garantie kunnen gooien, het is immers een erkende fabricagefout.
Waarom zou een product van deze prijsklasse geen defecten kunnen vertonen? Je kan gewoon een slechte batch componenten (condensatoren bijvoorbeeld) toegeleverd krijgen, zelfs als je in het verleden zeer goede ervaringen had met die componenten van die toeleverancier en die componenten in eerste instantie slagen voor alle tests. Het is niet zo dat er voor elke batch producten en componenten uitgebreide duurtests gedaan worden.

Als ze dat correct afhandelen, blijft dat uiteraard nog wel vervelend voor de kopers, maar is er wat mij betreft niet veel aan de hand. Zo'n dingen gebeuren, bij de een wat meer dan bij de ander, maar helemaal te vermijden is dat nooit.
een product van dergelijke prijsklasse kan toch onmogelijk defecten vertonen.
Nieuwe tech heeft wel vaker kinderziektes. Prijs heeft daar niets mee te maken. Sterker, ik verwacht hoe duurder het product, hoe onbetrouwbaarder in het algemeen. Met die redenatie mogen (ruimte-) raket-lancheringen nooit misgaan. Of had de LHC op dag 1 moeten werken.

Neemt niet weg dat Nvidia niet gewoon ondersteuning moet bieden, wat het naar mijn weten doet. Maar met je stelling en argumentatie ben ik het niet eens.
De beredenering dat bij een dergelijk complex product en nieuwe technologie vaker voorkomt kan ik me in vinden. Echter, het stukje tekst: "Het bedrijf treedt niet verder in detail en zegt gebruikers die problemen ondervinden te helpen." vind ik ronduit schandalig en is het geen waar ik over val.

Toch ben ik wel van mening dat we als samenleving wel eens zouden moeten heroverwegen of techniek soms niet voorbarig snel op de markt komt, of niet goed getest is en daarom kuren vertoont wanneer het is aangeschaft. Voor een dergelijk product als een losse grafische kaart kan ik nog best begrijpen dat de doelgroep voldoende technisch is om te begrijpen wat er aan de hand is met het product en dus met de situatie kan omgaan. Maar wanneer we het hebben over een meer algemeen verkocht product voor een brede doelgroep dan vind ik dat een zekere mate van bescherming noodzakelijk is.
Echter, het stukje tekst: "Het bedrijf treedt niet verder in detail en zegt gebruikers die problemen ondervinden te helpen." vind ik ronduit schandalig en is het geen waar ik over val.
Ja, het is inderdaad schandalig dat ze gebruikers die problemen ondervinden helpen....
Wat doen de details er toe, als gebruiker wil je gewoon een goed werkend product, als Nvidia daar voor zorgt is in mijn ogen alles in orde, al doen ze het door de kaarten te laten zegenen door elfjes in het donkere bos...
Wat is precies je voorstel / wat je anders zou willen zien? Tuurlijk onstaan situaties die je liever niet ziet, de vraag is: hoe verhelp/voorkom je die?

Meer bescherming voor wie? De consument? Die heeft in Europa vrij veel bescherming en ook in dit geval. Je hebt gewoon 2 jaar (of meer, zoals vaatwassers) recht op een werkend product bij normaal gebruik. Het is voor bedrijven dus zeker voordeliger om in het duurder segment producten te verkopen die blijven werken. RMAs zijn zeer kostbaar.

Daarbij, je kunt prima voor jezelf de keuze maken om gewoon een jaar 'achter' te lopen, zoals in deze xkcd https://www.xkcd.com/606/ Dan krijg je dezelfde situatie, gewoon niet op dag 1 kopen dan ervaar je die kinderziektes ook minder.

Je kunt het schandalig vinden dat ze niet meer informatie naar buiten brengen, maar ze zijn nergens toe verplicht. Wil je dit wel verplichten? Dat heeft ook verregaande consequenties voor alle andere bedrijven. Het is al moeilijk om de overheid openheid te laten geven, en die worden indirect aangesteld en betaald door ons. Wellicht weet NVIDIA het gewoon nog niet. Of ze houden het geheim. Stem dan met je portemonnee.

Waarin ik wel met je mee kan invinden is dat het allemaal niet zo goed voor het milieu is. Dus van mij part mag die verplichte 2-jaar garantie (en dus levenduur van een product) best omhoog naar 3-4 jaar.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 15 november 2018 12:16]

Anoniem: 310408
@Amon-Re15 november 2018 13:36
Echter, het stukje tekst: "Het bedrijf treedt niet verder in detail en zegt gebruikers die problemen ondervinden te helpen." vind ik ronduit schandalig en is het geen waar ik over val.
En wat is daar schandalig aan? Je wilt precies weten waar de fout zit? Dat hoeft een firma nooit te zeggen (en doen ook vrijwel niemand) . Wat ze moeten is de kopers tevreden stellen en dat doen ze. Prima dus.

Wellicht heb je iets niet begrepen?
Prijsklasse zegt niet veel, nieuwe dure auto's hebben bv ook vaak genoeg last van problemen..
Die idee had ik ook al dat ze het gewoon tesnel op de markt hebben gebracht, dit zonder concurentie is dat wel een rare stap lijkt me.
Lijkt eerder op een besparing op produktiekosten. Ze hebben alleen een foutje gemaakt bij de risico analyse }>
Zo veel geld voor een videokaart vragen en dan nog karige componenten gebruiken. Als je dan toch een nvidia videokaart koopt, neem er dan een van een partner die goede kwaliteit componenten en een eigen pcb ontwerp gebruikt. Kijk naar een MSI gaming x trio bijvoorbeeld.
Dat geheugen probleem komt me bekend voor, dit was ook aanwezig bij een bepaalde serie van de R9 290X, Samsung geheugen werkte wel goed, kaarten met Micron hadden een bios update nodig.
Het gaat hierbij waarschijnlijk om slecht werkende onderdelen op het pcb, zoals weerstanden of condensatoren, die tijdens tests niet eruit gefilterd zijn en dus in de uiteindelijke videokaarten zijn gekomen.
Zoals eigenlijk al verwacht en aangegeven direct als reactie op het vorige nieuwsbericht. Het was namelijk de meest logische oorzaak.
Wat wel een mogelijkheid is dat het ergens een component op het PCB is die bijvoorbeeld te licht is en snel stuk gaat. Dan heeft het niks te maken met de GPU of het geheugen, maar kan het prima een component zijn van enkele centen.

Andere fabrikanten baseren niet reference kaarten ook vaak genoeg op het reference design, waardoor ze vaak genoeg ook dezelfde componenten gebruiken. Hierdoor zou het probleem dus ook in (sommige) niet reference kaarten kunnen optreden.
-The_Mask- in 'nieuws: Gebruikers melden grote problemen met Geforce RTX 2080...
De fabrikant noemt alleen de RTX 2080 Ti Founders Edition, terwijl gebruikers op het forum van Nvidia ook regelmatig melding maken van problemen met RTX 2080 Ti-kaarten van fabrikanten als Asus, Gigabyte en EVGA. De door gebruikers gerapporteerde problemen lopen uiteen van vastlopende computers, grafische artefacten, tot exemplaren van de videokaart die in zijn geheel kapot gaan.
Dat is niet meer dan logisch, nVidia kan alleen maar wat vertellen over hun eigen videokaart. Voor elk component zijn altijd wel meerdere vervangers. Gebruikt een andere fabrikant net iets andere componenten waardoor er geen problemen optreden dan heb je als fabrikant er geen last van. Andere fabrikanten moeten controleren als zij dezelfde problemen hebben en hier zelf mee naar buiten komen.
Daar wordt door sommige gebruikers ook gespeculeerd dat de problemen komen door gddr6 van Micron; een gebruiker meldt dat hij geen problemen meer ondervindt met nieuwe kaarten die van gddr6 van Samsung zouden zijn voorzien.
Dat is wel vrij lachwekkende conclusie. Twee verschillende producten, één met een probleem, één zonder. Met als meest opvallende verschil de fabrikant van het geheugen. Dus dan moet natuurlijk daar wel het probleem zitten. De tientallen andere verschillen zal het wel niet aan liggen. :p

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 15 november 2018 12:08]

was in de verleiding er eentje te kopen maar heb dan toch beslist een 1080ti te halen en ben zo blij dat ik niet op deze hype-train ben gestapt !
Mijn idee!
Voor €599,- heb ik een maand geleden een 1080 TI gekocht.
Deze is nu zomaar €300,- duurder geworden, (niets is zomaar natuurlijk)
Erg blij mee....
ik eentje op Megekko voor 639 :) Allemaal uitverkocht nu en de productie is gestopt dus zal alleen maar stijgen helaas.
O-) Dit geef mij tevens een erg goed gevoel :Y)
Timing was precies goed _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee