T-Mobile vergroot databundels Travel & Surf-passen voor buiten EU

T-Mobile vergroot de databundels bij zijn Travel & Surf-passen, die klanten kunnen afnemen bij reizen buiten de Europese Unie. Daarnaast komt het bedrijf met Large-passen, die twee weken geldig zijn en 500MB of 1GB bieden.

De mate van vergroting van de bundels is afhankelijk van de zone en de soort Travel & Surf-pas. Voor de S- en M-passen is sprake van een verdubbeling. Wie bijvoorbeeld naar de VS of de Nederlandse Antillen reist en een M-pas afneemt, krijgt voortaan 500 in plaats van 250MB.

De XS-passen krijgen meer dan een verdriedubbeling wat het aantal MB's betreft. Zo krijgt een reiziger die een XS-pas afneemt voor zone 2, voor onder andere de VS en de Nederlandse Antillen, voortaan 100 in plaats van 30MB. De prijzen blijven gelijk.

Daarnaast zijn er nieuwe L-passen voor omvangrijke databundels. Voor zone 2 biedt dat aanbod 1000MB voor een bedrag van 24,99 euro. De pas is twee weken geldig.

Zone 1: Zwitserland
Pas - Zone 1 Prijs Aantal MB's Geldig

XS

€ 1,95

35 100 MB

24 uur

S

€ 4,99

100 250 MB

72 uur

M

€ 14,99

500 1000 MB

7 dagen

L

€ 24,99

1000 2000 MB

14 dagen

Zone 2: Rest van Europa, Aruba, Australië, Canada, Ned. Antillen, Marokko, Suriname, Turkije, VS
Pas - Zone 2 Prijs Aantal MB's Geldig

XS

€ 4,99

30 100 MB

24 uur

S

€ 9,99

100 250 MB

72 uur

M

€ 14,99

250 500 MB

7 dagen

L

€ 24,99

1000 MB (nieuw)

14 dagen

Betalen per MB kost € 2,50 per MB met een maximum van € 60,50.

Landen zone 2: Albanië, Aruba, Australië, Bosnië en Herzegovina, Canada, Groenland, Macedonië, Marokko, Montenegro, Moldavië, Nederlandse Antillen, Oekraïne, Servië en Montenegro, Servië, Suriname, Turkije, Verenigde Staten, Wit-Rusland

Zone 3: Rest van de wereld
Pas - Zone 3 Prijs Aantal MB's Geldig

XS

€ 9,99

10 25 MB

24 uur

S

€ 19,99

25 50 MB

72 uur

M

€ 29,99

50 100 MB

7 dagen

L

€ 59,99

500 MB (nieuw)

14 dagen

Betalen per MB kost € 5,00 per MB met een maximum van € 60,50.

Zone 4: Maritiem en satelliet
Pas - Zone 4 Prijs Aantal MB's Geldig

XS

€ 39,99

5 MB

7 dagen

Betalen per MB kost € 10,00 per MB met een maximum van € 60,50.

Landen in zone 4: Aan satelliet en maritiem zijn geen landen verbonden. Je telefoon maakt verbinding via een satelliet of je maakt gebruik van internet (wifi) op een (cruise)schip of in een vliegtuig.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-06-2018 • 12:33

94 Linkedin

Reacties (94)

94
93
43
5
0
49
Wijzig sortering
Is en blijft veel te duur!

Afgelopen jaren in Miami een paar keer zo'n pas gekocht (stom, had niet even geïnformeerd bij lokale T-Mobile shop) veel te duur.

Even voor een korte tijd een lokale SIM kopen bij T-Mobile, is veel goedkoper en biedt veel meer.
Ik heb het geen idee wat het voor een provider kost om dit op te zetten natuurlijk, maar is het normaal dat die prijzen zo hoog zijn of zit er echt gewoon gigantische marge op?
Er zit een gigantische marge op

Ikzelf kocht unlimited sim kaarten bij http://www.arielimobile.com/

Unlimited voor 40 euro + telefoneren (USA/bahamas/mexico/canada)
30 euro voor 6GB als je daar al genoeg mee zou hebben

En in Egypte koop ik bij vodaphone voor 15 euro 20GB 4G+ data

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 19 juni 2018 14:27]

Helaas het opzetten van een hotspot is niet mogelijk.. Dat is toch wel erg handig als het wel kan, maar 48 dollar voor Amerikaanse begrippen is niet veel. Raar dat T-Mobile USA minder bied voor hetzelfde geld en dat terwijl Arielimobile op hun netwerk zit..

Update: hotspot kan wel maar dan betaal je voor 10gb hotspot extra 10 dollar meer.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 19 juni 2018 14:03]

wholesale prijzen zoals Arielmobile ze betaald zijn een stuk lager dan wat 1 enkele particulier betaald natuurlijk.
Tja in NL NB betaal je voor Telfort of Lebara op KPN of Simpel of Ben bij T-Mobile of Hollands nieuwe bij VF ook minder.
Met pseudoprijsvechters en pseudo A+merken voor jezelfde net kan je een bredere klantenkring binden.
Ik las een paar dagen geleden een comment op reddit over de maximale roaming kosten die providers aan elkaar mogen factureren. Link hier

Als ik de prijzen voor hun travel en surf pas bekijk is het gewoon dikke marge!
Dat gaat over binnen de EU. Buiten de EU mogen ze in principe onderling vragen wat ze willen.
Ik denk dat we die informatie niet kunnen verkrijgen zonder een groter instantie die het voor ons regelt. Maar €10 voor 25MB die maar 24u geldig is? Ik denk dat daar enorme marge op is!

Voor iedereen die buiten de EU gaat reizen, controleer altijd of er simkaarten beschikbaar zijn die voor korte termijn geldig zijn. In Japan krijg je 5GB voor ongeveer 30 euro. In de VS had ik 6GB + bellen voor 60 euro. Beiden 1 maand geldig en veel goedkoper dan meerdere T&S pasjes van T-mobile.
Nu 3 weken in Albanië, dat is geen EU land en dus via mijn T-Mobile abonnement alleen erg dure (en kleine) internet pakketjes te krijgen, dus toch maar even een reserve smartphone meegenomen en een lokaal Vodafone (vanwege de betere dekking dan T-Mobile AL) prepaid kaartje erin.

T-Mobile NL: 250 MB = €15
Vodafone AL: 6 GB ≈ €8,80 (1100 ALL)

Tsja, meer dan 40x duurder, dan is het nogal makkelijk kiezen.
Kan je ook nog eens 200 minuten binnenlands mee bellen (of 200x Sms-en), handig als bijvoorbeeld de verhuurder van je appartement er niet is op de afgesproken tijd en je die dus graag even wil bellen. Daar vangt T-Mobile ook graag even €1,27 per minuut voor. Prima hoor, maar niet van mij. 8)7

Het lijkt mij sterk dat het grootste deel van wat T-Mobile NL vraagt naar de Albanese aanbieders gaat, het verschil in prijs lijkt mij daarvoor veel te groot. Volgens mij verdienen ze zelf ook erg goed aan mensen die iets minder scherp opletten bij het reizen in het "niet EU buitenland".
Wanneer je buiten de EU reist, dan is het goedkoper om eenmalig een MiFi-router aan te schaffen en dan in ieder land een Prepaid Data sim kopen. Dat blijft toch de goedkoopste manier voor datagebruik.
Klopt, zowel mijn methode (waarbij je naast een wifi hotspot opzetten ook nog binnenlands kan bellen/Sms-en) als jouw methode zijn (zeer) vele malen goedkoper dan T-Mobile internet pakketjes buiten de EU, dat is het hele punt.
Ben je überhaupt wel eens in Albanië geweest?
Ik heb nog nooit ergens ook maar 1 ALL meer betaald dan de Albanezen zelf betalen, en het mooiste is nog wel dat ze dat ook nooit hebben geprobeerd voorelkaar te krijgen.
Je hebt meer vertrouwen in die Albanezen?
Geloof me die zien westerlingen als kip met gouden eieren.
Ik geloof je dus niet, mijn ervaring is dat men blij is met de extra inkomsten van buitenlandse bezoekers maar dat "buitenlanders afzetten en/of belazeren" hier in de praktijk niet of nauwelijks voorkomen.
Niet zo maar dat landen als Albanie en Rusland zo duur zijn met dat soort bundeltjes.
Zoals door anderen hier ook al is aangegeven, bij andere aanbieders dan T-Mobile NL zijn de "buiten EU kosten" vaak (veel) lager in dezelfde landen.
Het lijkt er dus wel erg sterk op dat:

1 - T-Mobile NL geen goede deals wil (zie 2) of kan maken met buitenlandse aanbieders.

En/of

2 - T-Mobile NL zelf ook graag makkelijk en veel verdient aan hun klanten zodra ze buiten de EU reizen.

Overigens hebben Rusland en Albanië niet veel meer met elkaar gemeen dan dat ze ooit communistische dictaturen waren (Stalin/Hoxha), voor de rest is zo goed als alles verschillend, zeker vandaag de dag.
Ja de marge is vooral voor de buitenlandse provider( als wij buiten de EU gaan natuurlijk), die kunnen idd vragen wat ze willen.
Natuurlijk zit er ook marge op voor T-Mobile maar dat is vanzelfsprekend, ik denk dat binnen zone 2 en 3 een gemiddelde prijs voor al die landen tezamen word genomen, kosten bij T-Mobile USA zal een stuk lager liggen dan bij een AT&T
Dikke marge. Als je de virtuele SIM van Xiaomi of Huawei gebruikt krijg je 24 uur lang onbeperkte data voor zo'n 3 euro, 7 dagen onbeperkt data voor 15 euro. En dat is dan wereldwijd. Land-specifieke en/of beperkte data pakketten zijn nog goedkoper.
Gigantische marge. Het zal wel wat kosten, maar voor het grote deel zijn de netwerken toch allemaal lid van een groot moederbedrijf. En het is echt geen €60 aan kosten om 500mb te verzenden/ontvangen, da's puur melkerij.
Maar komt dat marge dan bij Nederland of de VS(bijv.)? Het zou gewoon kunnen dat veel landen gewoon veel te veel geld vragen voor roaming vanuit Nederland want dat is bijna altijd Tourisme. Mensen die vaak naar bepaalde landen gaan kopen meestal een sim in die landen.
De buitenlandse provider krijgt het meeste maar ja, T-Mobile en T-Mobile USA vallen onder het zelfde moederbedrijf dus in dat geval gaat die hoge marge toch naar de zelfde holding.
Alleen als je daadwerkelijk op het t-mobile netwerk zit natuurlijk
Dit is precies waarom het duur is: Bij roaming mag geen onderscheid gemaakt worden tussen verschillende providers, dus moet de prijs wel hoog zijn. Als je T-Mobile hebt en met T-Mobile verbonden bent, dan is dat voor hun een hele hoge marge, maar als AT&T 20 euro per 100MB vraagt dan gaat T-Mobile dat geld kosten, maar kunnen ze hier in Nederland geen onderscheid maken, want dat is tegen netneutraliteit.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 20 juni 2018 11:23]

Ook wel terecht aangezien je weinig invloed hebt over met welk netwerk je telefoon verbindt tijdens het roamen (al heb ik het nooit echt uitgezocht doordat het nu niet veel nut heeft).
Kwestie van onderhandelen. Maar T-Mobile is internationaal geen kleine partij en zou dus best goede tarieven moeten kunnen regelen. Hoe dan ook blijft het voor alle partijen een melkkoe en hebben deze tarieven weinig tot niets te maken met de werkelijke kosten.
Dat ze onderdeel zijn van hetzelfde concern maakt niet uit. T-Mobile NL is voor de rest een onafhankelijk bedrijf en heeft geen enkele band met bijv. T-Mobile USA. Beide onderdelen moeten hun winstdoelstellingen behalen en gaan elkaar mogelijks wel lagere roaming tarieven aanrekenen dan andere bedrijven, maar zeker niet zomaar even tegen kostprijs beginnen werken.
Denk best wel een grote marge, bij Tele2 kan je voor bepaalde landen voor 18 euro 1gb krijgen, dit zijn dan zeker geen zone 1 landen.
of zit er echt gewoon gigantische marge op?
Natuurlijk zit er marge op. Het is allemaal marge.

Het lastige van een communicatiebedrijf runnen, is dat je hele hoge vaste kosten hebt (infrastructuur), en verwaarloosbare variabele kosten (stroom).
De interconnectietarieven kun je op zich buiten beschouwing laten, want dat levelt zich wel uit (afgezien van providers in typische vakantielanden).

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Dekkingsbijdrage

Edit:
En simpelweg alle vaste kosten delen door het aantal gebruikers werkt voor veel providers niet, want dan gaan kleinverbruikers naar een andere provider die wel differentieert, en de rest gaat alleen maar meer gebruiken zodat je investeringen omhoog moeten (meer zendmasten, meer kabels), en dus vaste kosten omhoog gaan.
Ook Robin Mobile doet aan fair use.

[Reactie gewijzigd door menke op 19 juni 2018 15:03]

Eigenlijk is het vrij normaal.

De providers pakken op dit soort 'randzaken' hun marges, om elders de concurentiestrijd te kunnen opvoeren.

Ik weet niet precies hoe het bij T-Mobile in elkaar steekt. Maar ik weet dat niet al te lang geleden, KPN bijvoorbeeld op hun lokale bundels en mobiele abo's, ze niet veel marge hadden. Het is ook een markt waar een groot aantal klanten gewoon een verlies zijn voor het bedrijf. In de concurentiestrijd zijn aantallen erg belangrijk. Als je op 2/5 klanten verlies draait, is dit niet zo heel erg als je maar genoeg klanten hebt en bij 3/5de wel je winst kan pakken. (cijfers uit duim gezogen).

De telefonie markt is niet de vetpot die mensen denken dat het is. Dat lijkt zo omdat jarenlang providers hun verliezen en investeringen links en rechts hebben kunnen opvangen met bijvoorbeeld buiten de bundel gebruik, internationaal gebruik en het -voor providers gratis- SMSen.

De EU is nu heel stevig de teugels aan het aantrekken van de kleine stukjes waar de winsten op gepakt konden worden. En je ziet ook dat alle providers de laatste jaren hun prijzen op alle andere plekken aan het verhogen zijn geweest.

Uiteindelijk pakken die bedrijven hun winst wel. Linksom of rechtsom. Alle grote jongens moeten hier in mee, want KPN, Vodafone en T-Mobile gebruikten allemaal dit soort constructies. En het verhogen van de standaard prijzen doet op concurentievlak dankzij de EU niet eens zeer.

We willen dit zelf. Het zijn bedrijven, geen liefdadigheidsinstellingen.
volgens mij is het zelfs goedkoper om een prepaid card te kopen in het land en daar een databundel bij kopen.
Toen ik afgelopen jaar in New York was, gewoon mijn Abbonement op Unlimited VS gezet bij T-Mobile. Dit kosten mij 39 euro extra. Voor die 39 euro kon ik per week 10GB internetten in de VS en onbeperkt bellen en SMS naar heel de wereld. Toen ik thuis was heb ik dit meteen weer uitgezet. werkte perfect :)
Afhankelijk van je abonnement is die optie overigens duurder of goedkoper. Als je al op Unlimited zit is het €25 per maand. Hoe dan ook in mijn ervaring goedkoper dan een lokale simkaart nemen, maar ook praktischer.

Overigens kan je met die optie alleen maar op het T-Mobile netwerk in de VS, anders ben je alsnog aan het roamen. T-Mobile zet je vast als je daar eenmaal op het netwerk zit, maar desalniettemin is het goed om het in de gaten te houden.
T-Mobile Tourist plan bedoel je.
Ze hebben ook een EU-VS onbeperkte bundel 60 euro per maand en gewoon per maand aan op te waarderen naar de versie met de VS erbij of zonder.
Maakt niet uit, het is en blijft vooruitgang. Ben vaak op Curaçao, neem dan altijd die L pas voor 14 dagen. Al die kosten die ik al heb om daar te zijn, maakt die 25 euro ook geen drol uit. Maar heb dan wel 2 gb. Dus dat is mooi.

Toekomst zal vast beter worden, maar ik vind dat je een gegeven paard niet in de bek moet spugen. So to speak.
Waardeloze verhoging. Mede door dit ben ik van T-Mobile naar Vodafone gegaan en kan mijn bundel gewoon in een aantal extra landen buiten de EU gebruiken. Momenteel zit ik in Turkije en kan mijn bundel gebruiken heerlijk! Voor mij een reden om nooit meer over te stappen naar een ander provider.

[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 19 juni 2018 12:52]

Turkije zit niet in de EU, dus het is voor T-Mobile niet verplicht de roaming afspraken te doen.
Klopt wel, maar aan de andere kant is wat T-Mobile doet gewoon hoge marges binnenhalen. In Albanië of Macedonië heeft T-Mobile bijvoorbeeld direct of indirect een eigen netwerk (rechtstreeks eigendom van Deutsche Telekom of eigendom van Magyar Telekom die op zijn beurt weer eigendom is van Deutsche Telekom). In dat soort gevallen moet het mogelijk zijn om RLAH tarieven af te spreken en is ¨de tarieven zijn veeel hoger¨ geen excuus om het niet aan te bieden. En je bent dan ook nog eens klantvriendelijk bezig.

Om even een voorbeeld te geven: Ik roam buiten de RLAH zone nooit met T-Mobile. Voor Servië heb ik bijvoorbeeld een VIP mobile sim aangeschaft waarmee ik voor omgerekend 8,50 euro 10GB aan data krijg, in Turkije heb ik een Turk Telekom simkaart gekocht waarmee voor omgerekend 7 euro 10GB en 500 nationale minuten krijg. T-Mobile verdient daar niets aan mij en de lokale providers verdienen ook veel minder dan dat ze zouden krijgen in het geval van RLAH regels (op dit moment 6 euro per GB, volgend jaar 4,5 per GB). Gunstige onderlinge roaming afspraken zouden beide meer opleveren.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 19 juni 2018 13:43]

Het probleem is dat de '' lokale T-mobile'' ondanks ze het zouden willen toch de moeder moeten volgen.
De providers maken onderling toch prijsafspraken? Dat T-Mobile geen gunstige afspraak kan maken met bijv Swisscom in Zwitserland kan ik nog volgen. Maar je maakt onderdeel uit van hetzelfde bedrijf en dan zijn de RLAH tarieven best redelijk lijkt me aangezien die inkomsten per saldo de hoofdprovider niet zoveel kost, de bedragen vertrekken uit 1 land, komen bij een ander land terecht maar blijven binnen ¨hetzelfde¨ bedrijf.
Ja dat zou je denken maar ik denk dat het te simpel is gedacht ( en ik zou precies ook zo denken). Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat de 'moeder' dit niet wil omdat het voor hun winstmaximalisatie is, maybe is het ook wel een andere juridische identiteit waardoor het niet kan.

Uit lokaal oogpunt kan ik nog bedenken dat ze qua tarieven het willen standaardiseren zodat het voor de gebruiker overzichtelijker blijft
En waarom zou een T-mobile gebonden bedrijf zijn roaming tarieven verlagen zodat iemand uit een ander land (waar zij verder nooit aan verdienen) een lager roaming tarief zou betalen? Niet vergeten dat het voor die telco in Albanië geen enkel verschil uitmaakt of T-Mobile in NL daardoor een klant verliest. Zij kijken in de eerste plaats naar hun eigen doelstellingen en verwachtingen.
Omdat de tarieven via een local sim in die landen veel lager liggen dan de RLAH gereguleerde tarieven. Ik denk dat 9 op de 10 mensen die gebruik maken van mobiel internet in die landen gebruikmaken van lokale simkaarten. Ze kunnen via RLAH roaming daarmee veel meer inkomen genereren dan de huidige inkomsten.

Beetje overdreven maar om duidelijk te maken:
Zonder regulering: tarief voor 1GB 30 euro, roamers 10, local simmers 90 opbrengsten 300 roaming, 90 local sim = 390 (ingeschat tarief voor localsimmers, met mijn voorbeeld voor Servië was het bijvoorbeeld 8,50 voor 10GB, wat 85 euro cent is per GB)
Met regulering: tarief voor 1GB 6 euro, gebruikers 100 = 600 euro opbrengsten
Houd er wel rekening mee dat als je buiten Nederland bent je elk netwerk kunt gebruiken, dus niet perse altijd dat netwerk wat onderdeel van de familie is en dus gunstigere tarieven rekent.

Het blijft wel gewoon absurd duur...
Ja maar dat kunnen ze in zo een geval beperken tot het partnernetwerk. Desnoods zorg je ervoor dat dataroaming alleen over partnernetwerk gaat en bellen / sms en ook via andere netwerken. In Duitsland is bijv 4G ook alleen mogelijk over T-Mobile en 2G/3G ook via Telefonica en Vodafone, maar wie gaat nou over 3G roamen via Vodafone of Telefonica als je 4G hebt over T-Mobile..

ps in Spanje is het trouwens wel handig dat je met T-Mobile over 3 netwerken met 4G kan roamen (Movistar, Orange en Yoigo), waar de een geen bereik heeft, heeft de ander dat wel.. Maar ja daar heeft T-Mobile ook geen eigen netwerk.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 19 juni 2018 14:46]

Dat kan inderdaad, alleen kan je niet je netwerk vastzetten op 1 partij in het buitenland, dus dat zou tot nare verassingen kunnen leiden als je plots wisselt van aanbieder...

Ik snap ook niet helemaal wat de logica is van hoe verder weg hoe duurder roamen. Of heeft dit met de beperktere vraag te maken?
Omdat transit van data over langere afstanden gewoonweg duurder wordt. Je moet eens kijken naar je internet dropoff point als je in het buitenland aan het roamen bent. Je zal merken dat je alsnog het internet op gaat via een verbinding van je eigen provider in eigen land. Al die traffiek moet dus eerst vanuit het buitenland over ofwel het internet danwel over een dedicated netwerk (wat een stuk kostelijker is, maar betrouwbaarder) naar je eigen telco gestuurd worden.
Ik zeg ook niet dat het verplicht is. Heb ook duidelijk vermeld dat het om extra landen buiten de EU gaat. Vodafone heeft nu gewoon eenmaal het voordeel dat ze in veel landen een eigen netwerk hebben
Vodafone doet dat inderdaad goed met de Alles-in-één Wereld XL bundel. Niet goedkoop, maar een stuk toegankelijker dan de Travel & Surf passen van T-Mobile.
Klopt. Maar Vodafone heeft ook gewoon extra landen buiten de EU toegevoegd aan Vodafone EU waardoor je geen extra bundel hoeft af te sluiten. Dus NL bundel is gewoon bruikbaar. Geen extra kosten. Maar inderdaad Vodafone pakt het veel klantvriendelijker aan.

[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 19 juni 2018 16:27]

Waardeloze verhoging. Mede door dit ben ik van T-Mobile naar Vodafone gegaan en kan mijn bundel gewoon in een aantal extra landen buiten de EU gebruiken. Momenteel zit ik in Turkije en kan mijn bundel gebruiken heerlijk! Voor mij een reden om nooit meer over te stappen naar een ander provider.
Het is geen prijsverhoging, maar T-Mobile gaat juist grotere bundels aanbieden en biedt meer MB’s aan voor hetzelfde geld in de bestaande bundels. Juist nadat melkkoe EU roaming wegviel was de angst dat de prijs voor roaming buiten de EU vele malen verhoogd zou gaan worden. Dit is in enkele gevallen gebeurd, maar juist in de meeste gevallen is er weer iets te kiezen tussen de providers, zoals het unlimited VS abonnement bij T-Mobile en de extra roaming landen die Vodafone (Zwitserland, Turkije als de voor de meesten belangrijke landen) en KPN (o.a. Zwitserland als belangrijkste) aanbieden.

Kijk bij je provider ook naar Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, IJsland. Daar zitten verschillen tussen, evenals 4G dekking en de open netwerken voor 4G wereldwijd.(Of alleen 3G roaming en geen 4G zoals bij Tele2, wat bijvoorbeeld in Duitsland erg vervelend kan zijn).
Landen in zone 4: Aan satelliet en maritiem zijn geen landen verbonden. Je telefoon maakt verbinding via een satelliet of je maakt gebruik van internet (wifi) op een (cruise)schip of in een vliegtuig.
Dan heb je wel een satelliettelefoon nodig, mag ik aannemen? En werkt dat ook gewoon met een simkaart? Duur grapje trouwens, 40 euro per mb. :)

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 19 juni 2018 12:40]

Het werkt met een normale telefoon. Op zulke schepen zit apparatuur dat een mobiel netwerk opzet en via een satellietverbinding koppelt aan de rest van de wereld.
ja en je telefoon verbind er ook automagisch mee. En als je dan gaat appen en bellen ben je heel veel geld kwijt.

Ik kwam daar pas achter toen ik al weer thuis was. Ik zat op de boot van Denemarken naar Noorwegen en weer terug. Ik dacht leuk! verbinding! . Geen SMS of Berichtje gehad van T-mobile dat ik dus op zo'n duur netwerk zat.
Maar ik had kunnen weten dat er iets aan de hand was. Want mn KPN sim gaf aan dat ik in Antartica zat.
Vreemd, T-mobile stond tot in ieder geval vorig jaar nooit roaming toe zonder travel en surf toch? Naar mijn herinnering kon je vroeger nooit losse mb's verstoken zonder het specifiek te activeren.
naar mijn weten ook niet. Maar ik werd gebeld ^^
Dat klopt en dat vind ik zeker een pluspunt van T-Mobile tov providers als Tele2 en Youfone. Bellen en gebeld worden zorgen niet automatisch voor kosten zonder zelf een handeling te verrichten (bellen of opnemen), daar waar data dat wel doet. Daarom is het wel logisch vind ik.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 19 juni 2018 14:54]

Vreemd, Ik werd vorig jaar in New York kapot gespammed met welkomstberichten dat mijn telefoon tussen VS en satelliet aan het schakelen was toen ik op een tourboot zat.
T mobile gaat niks aan geven als je een SIM van KPN heb dan zou KPN het echter moeten aangeven dat je op een special netwerk zit
ik had 2 telefoons bij me. 1 met t-mobile en 1 met kpn }:O
Toen had KPN het wel aan gegeven dan? want dan heeft zowel T mobile als KPN het niet aan gegeven aangezien je niet op de hoogte was..
KPN gaf mij wel een bericht. In dat bericht stond: Welkom in Antartica! (Terwijl ik in de boot tussen Denemarken en Noorwegen zat).
T-mobile gaf geen bericht.
Met satteliet wordt de verbinding bedoeld op o.a. vliegtuigen en vaak ook grotere boten (die maken gebruik van de sat ipv maritieme netwerken). Maar beide zijn dus enorm duur. Al zien we gelukkig ook daar dat kosten steeds verder dalen. Zijn meer en meer maatschapijen die je een beperkte hoeveelheid gratis data geven als je met hun verbindt.
Vreemd dat juist Zwitserland voordeliger is qua euro / MB. Je zou zeggen dat het juist een duur land is.
Mooie wassen neus, want KPN vraagt niets extra voor Zwitserland
Ik meen dat ook VF gewoon in de huidige EU-bundels heeft staan.

Edit, ja dus
https://www.vodafone.nl/opreisindeeu/

https://www.kpn.com/mobie.../buitenland/binnen-eu.htm

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 19 juni 2018 12:44]

Ik had een keer een tussenlanding in Zwitserland komende vanuit Italie en net geland en roaming geblokkeerd 50 euro kwijt. Dat was bij Proximus.

Zo wordt je dus genaaid.
Enkele weken terug ook nog voorgehad in de States. Kort na de landing kreeg collega bericht dat zijn sim kaart geblokkeerd was door de limiet van roaming. Direct bericht naar Proximus laten sturen om roaming pakket opnieuw te laten activeren daar we het de week ervoor hadden aangezet.
Uhhhh goedkoper dan Oost Europa klinkt best logisch toch? Goedkoper dan Suriname USA etc klinkt ook best logisch toch? En duurder dan EU is het gewoon.
Dat is niet zo vreemd, want Zwitserland volgt op veel vlakken normen/richtlijnen en wetgeving van de Europese Unie, ondanks dat ze er geen deel van uitmaken. Daarom rekenen andere providers (Vodafone/KPN) Zwitserland ook gewoon als onderdeel van de EU. Het is me nog altijd een grote doorn in het oog dat T-Mobile dit niet doet sinds ze de nieuwe abonnementsvormen hebben; voorheen deden ze het namelijk wél.
Ze maken echter geen deel uit van de RLAH regels (las er iets over dat ze daarover wel willen onderhandelen, maar dit niet hoog op hun prioriteitenlijst staat). Als KPN en Vodafone gunstige overeenkomsten hebben met Zwitserse providers om het aan te bieden en T-Mobile niet dan kan je het T-Mobile niet kwalijk namen dat ze dat niet voor lief nemen. Ook in het geval van niet gunstigere tarieven voor Vdf en KPN kunnen zij zich dat makkelijker permitteren om ze voor abonnementsprijzen hogere bedragen incasseren. Ik blijf liever 22,50 betalen voor unlimited zonder Zwitserland dan dat ik meer moet betalen met Zwitserland. Dan neem ik voor die 1 of 2 x dat ik in Zwitserland moet zijn wel een Britse three sim waarmee ik voor 20 pond 12gb aan roaming krijg.
Je hebt wel gelijk. Maar een virtuele provider als SImpel kan wel voor 10euro per maand 5GB aanbieden in heel europa inclusief Zwitserland. Dan moet T-Mobile dit ook kunnen (maar tussen willen en kunnen zit natuurlijk een verschil), blijkbaar levert dit meer op...
Klopt, ik denk dat dat te maken heeft met klantensamenstelling. Het is puur een inschatting, maar ik denk dat simpel een klantenbestand aan de onderkant vd markt heeft waarvan de meesten niet vaak naar Zwitserland gaan. Dan kan je het aanbieden omdat de relatief kleine groep dat dan kan gebruiken en het niet een te grote aanslag is op je inkomsten. Ik vergelijk het ook een beetje met Andorra. Meeste Nederlandse providers hebben dat in de RLAH regels, omdat er toch maar sporadisch iemand komt (T-Mobile heeft ze er trouwens weer uit gehaald). De Spaanse providers hebben dat niet, omdat er teveel Spanjaarden er komen.
Providers moeten zelf afspraken maken met providers in Zwitserland. De Belgische providers hebben dit niet gedaan en wij betalen er dus wel roaming kosten als we er naar toe zouden gaan.
In Ierland betaal je icm prepay 20e om onbeperkt ( 30gb eigenlijk ) te krijgen en je zit dan aan 35.58c/min om naar NL te bellen.
Als je enkel internet wilt hebben dan heb je aan 5e voor 500 mb p/m voldoende.

In de meeste gevallen is het nog altijd goedkoper om lokaal een simkaart aan te schaffen.
Ierland is EU, daar kan je gewoon je NL bundel dus al gebruiken...
Waarom is dat bij ons zo duur ?

In Frankrijk heb bij Free Mobile voor 20€
 • Ongelimiteerd bellen naar vast en mobiel in Frankrijk
 • Ongelimiteerd bellen naar vast in EU + Etats-Unis, Canada, Alaska, Hawaï, Chine, DOM et vers fixes de 100 destinations
 • Ongelimiteerd SMS
 • Ongelimiteerd 4G voor leden met vast abonnement anders 100GB
 • 25GB/maand in Europe, DOM, Suisse, Etats-Unis, Canada, Mexique, Algérie, Afrique du Sud, Australie, Nouvelle-Zélande, Israël, Turquie, Thaïlande et Russie (en 3G)
Hopelijk komt dit bedrijf snel noordwaarts
Providers doen alsof het buiten de RLAH zone niet mogelijk is om gunstige prijsafspraken te maken, maar dat is slechts een drogreden...
Het lijkt goedkoper om je abbonement voor een maand om te zetten naar de duurste internetbundel optie, daar zit 10GB buiten de EU bij. De maand erna kun je vervolgens weer terug switchen.
Dan zit je op een meerprijs van afhankelijk van wat je standaard hebt 10-40 euro. Wel met het gemak van een grote bundel en je eigen mobiele nummer.
Dat buiten de EU is volgens mij beperkt tot de VS. Ga je daar naar toe dan kun je je abo inderdaad beter even voor een maand omzetten.

Zodra T-Mobile dit gaan doen voor de zones 1 en 2 in plaats van enkel de VS wordt het al interessanter.
Leuk dat ze Groenland erbij zetten.. toen ik daar was werkte T Mobile helemaal niet.. geen roaming overeenkomst..
Zelfs de bundels naar Zwitserland vind ik te duur, laat staan de rest.

Het is moeilijk te vergelijken want bundels in andere landen kunnen wel duurder zijn dan wat we hier in Nederland krijgen, maar in andere landen heb je goedkopere tarieven in het buitenland.

Ik koop waar ik kan lokaal gewoon een simkaart, in Maleisië had ik voor 15€ 2GB aan data, 5GB Social data en zero-rating video streaming in de nacht, in de verenigde Emiraten had ik voor 20€ 3GB aan data en 50 bel minuten, simkaart was binnen een uur bij de appartement geleverd. De enige kosten die ik maak is als ik gebeld wordt.... Het is dan jammer dat providers geen VoWiFi in het buitenland aanbieden, ik begrijp wel dat dit een beetje logistiek problemen zich brengt maar goed. (Met een wifi verbinding met een Nederlandse IP adres werkt het wel, alleen hotspot met een Android telefoon bijvoorbeeld bypasst de VPN, je moet een rooted Telefoon hebben wil je hotspot via de VPN laten lopen).
Vroeger was het zo dat als je een week pas voor EU nam dat je dan als je MB's op waren je onbeperkt door kon internetten op een lage snelheid, dat zou ik ook in andere zones willen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee