Yahoo Finance komt met app om samen geld te sparen

Yahoo Finance heeft Tanda uitgebracht, een applicatie om samen geld mee te sparen. Iedereen legt geregeld een bepaald bedrag in, waarna de leden om de beurt worden uitbetaald. Dit moet het voor mensen makkelijker maken om te sparen.

De applicatie is al voor iedereen te downloaden via de Play Store voor Android, maar vooralsnog is een Amerikaanse bankrekening verplicht; die moet gekoppeld worden aan de app. Onduidelijk is nog of en wanneer Yahoo Finance van plan is om Tanda in Europa uit te brengen.

Amerikanen kunnen zich opgeven voor een savings circle, die uit totaal vijf of negen mensen kan bestaan. Iedereen legt periodiek een bepaald bedrag in, en wanneer het te bereiken bedrag is betaald, wordt die aan een persoon uitgekeerd. Het proces herhaalt zich totdat iedereen een keer is uitbetaald. Yahoo verdient zijn geld doordat de eerste twee uitbetalingsposities een commissie met zich mee brengen; respectievelijk 8 procent en 7 procent van het totaalbedrag gaat naar Yahoo. Wie geduld genoeg heeft om als laatste uitbetaald te worden, krijgt juist 2 procent bonus.

Yahoo Finance belooft dat de applicatie veilig is te gebruiken en gebruikers niet hun inleg kunnen verliezen. Mocht een van de leden van een savings circle besluiten om te verzaken en niet langer in te leggen, dan springt de app zelf in met de financiële bijdrages. Zo hebben gebruikers de garantie dat zij uiteindelijk hun inleg terugkrijgen.

Het idee is dat mensen door het sociale component gemakkelijker geld sparen; daardoor lijkt het erop dat de app voornamelijk is bedoeld voor mensen die een gat in hun hand hebben of om een andere reden moeite met sparen hebben. Daarnaast geeft Yahoo mensen die met succes een savings circle succesvol afsluiten, toegang tot circles met een hogere uitbetaling.

Yahoo Finance TandaYahoo Finance Tanda

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

21-01-2018 • 09:26

64

Reacties (64)

64
60
33
2
0
3
Wijzig sortering
Vroeger als je spaarde bij de bank kreeg je interest terug, tegenwoordig krijg je al geen interest meer, want de rente staat op 0,x% Hier gaan we dus een stapje verder en kost het geld als je spaart..

Ik ga mijn kous weer vullen denk ik
Daar keek ik ook even naar.
Yahoo verdient zijn geld doordat de eerste twee uitbetalingsposities een commissie met zich mee brengen; respectievelijk 8 procent en 7 procent van het totaalbedrag gaat naar Yahoo.
Als je meedoet met een looptijd van een jaar, en je behoort tot de eerste twee uitbetaalden, heb je dus -8% resp. -7% "rente" gehad. Dat is meer dan ik voor mijn hypotheek aan rente betaal.
En wat is dit:
Mocht een van de leden van een savings circle besluiten om te verzaken en niet langer in te leggen, dan springt de app zelf in met de financiële bijdrages
Gaat de app zelfstandig geld overmaken als ik in financiele problemen kom en niet langer in kan leggen?
Ik kan me niet voorstellen dat als ik stop met inleggen Yahoo Finance voor mij gaat betalen.
Zoals ik het lees zorgt de app voor de aanvulling van die persoon. Die persoon zal waarschijnlijk zijn inleg niet aan kunnen tot hij het zelfde ingelegd heeft. En van die 8/7% van meerdere gebruikers kunnen ze waarschijnlijk met gemak dat gat opvullen
Dat Yahoo zelf bij gaat leggen kan nog een interessant verdienmodel zijn, als je met 5 man een circle vormt en hier onderlinge afspraken over maakt... :9
In derde wereld landen is gezamelijk inleggen en elke maand iemand zijn beurt om inleg te ontvangen normaal en gebaseerd op vertrouwen.

Wat Yahoo doet is er een business van te maken waaraan zij verdienen wat gewoon ziek is en juist a-sociaal.

Overigens is het in feite een financieele dienst dus daar kan wet- & regelgeving in Europa van toepassing op zijn.
‘Vroeger’ lag de inflatie, gemiddeld genomen, ook een stuk hoger. Door te kijken naar de nominale waarde van geld houd je jezelf voor de gek.

Voor sparen op de lange termijn is (primair) cash nooit een goed idee geweest.
Dit is hetzelfde principe wat in de buitenlandse kringen gebeurt in Nederland.

Ik doe er af en toe afhankelijk wat mijn doelen zijn, ook mee. Soms als sparen niet lukt, dan commit ik eraan, en aan het einde krijg ik een groot bedrag wat ik uiteindelijk bij een derde heb gespaard.

Voordelen:
- je hoeft niet langs bank te gaan
- je kan vaak regelen wanneer je uitbetaald krijgt onderling
- inleg is vaak hetzelfde als wat anderen inleggen
- Aantal personen die mee doen, bepaald het uiteindelijke bedrag dat je krijgt en de duur van aantal maanden.
- je betaalt geen rente

Nadeel:
- inflatie correctie is niet meegenomen
- vertrouwenband moet er zijn of er moet iemand er tussen zitten die vertrouwen heeft in elk partij dat mee doen
- alles gaat in cash
De Yahoo app, ongetwijfeld later ook Google enz. zullen ongetwijfeld ook in Europa, beschikbaar worden wanneer de nieuwe Europese taalwet de zogenaamde Payment Service Derective in werking treed. Ofwel de PSD2.

Onder nieuwe Europese regelgeving( PSD2) zijn banken straks verplicht betaalgegevens van hun klanten te leveren aan derden als die daarom vragen. Om financiële diensten te kunnen aanbieden. Tenminste als klanten daar toestemming voor geven. Dus zullen er wel meer van dergelijke community apps verschijnen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Pas als de klant daar akkoord voor geeft
Pas als de klant daar akkoord voor geeft
Maar het probleem is zodra jij toestemming geeft bij jou bank dat derden inzage mogen hebben, Het is niet zo dat je (spreekwoordelijk) een vinger geeft, en daar blijft het dan bij, nee je geeft dan meteen je hele arm. Ofwel dan geeft je algemeen toestemming. dat meteen iedere in Europa geregistreerde (financiële) dienstverlener, die de betreffende vergunning heeft, inzage krijgt in jou bankzaken. Het is voorlopig nog niet zo, dat je per geval toestemming geeft. Éénmaal toestemming is volledige toestemming. Er is geen middenweg. Het is niet een zogenaamde bij die éne weer wel, en dan bij die andere vervolgens weer niet, situatie. Het probleem is nu,dat gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. Als je, je bank geen toestemming geeft, tot inzage door derden.
Ofwel dan geeft je algemeen toestemming. dat meteen iedere in Europa geregistreerde (financiële) dienstverlener, die de betreffende vergunning heeft, inzage krijgt in jou bankzaken. Het is voorlopig nog niet zo, dat je per geval toestemming geeft.
Heb je hier een bron van?

Volgens mij kun je toestemming geven per provider. En weer intrekken,

"U bepaalt straks zelf of u dit wilt en welke bedrijven u toegang geeft."
https://www.rabobank.nl/p...2-van-kracht-in-2018.html

Edit: extra bron:
https://www.nvb.nl/veelge...atschappij/2730/psd2.html
"De consument moet vooraf uitdrukkelijk opdracht geven aan een dienstverlener om vanaf zijn betaalrekening betalingen op te starten, of om rekeninginformatie op te halen."

[Reactie gewijzigd door menke op 24 juli 2024 21:45]

Eens.

Zie zelf wel een groot voordeel in meerdere bankrekeningen bij verschillende banken beheren via je favoriete bank.

Vb: vind je bunq fijn werken en baal je van Abnamro omdat deze verplicht is voor de hypotheek. Kan je het nu mooi doorschakelen en beheren via bunq.
Als voetnoot, je hebt dan wel de vaste kosten van zowel ABN als Bunq.

Voor menig een geen probleem want die hebben dat toch al
Anoniem: 636203 @Astrix21 januari 2018 11:22
PSD2 wordt een totale ramp. Zelfs de Amerikanen gaan niet zo ver om gebruikers hun rekeninginformatie af te troggelen en te verkopen aan adverteerders.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 24 juli 2024 21:45]

Gewoon een app om geld te verdienen door mensen lekker te maken door een "tegoed" wat ze ook zelf op kunnen bouwen.

Wat een lame manier om geld binnen te harken.
Anoniem: 58485 @Tivoler21 januari 2018 09:35
Nja. Het stimuleert mensen toch om in een gezamelijke kring te doen sparen?

Ik zou het Yahoo in ieder geval niet toevertrouwen ook niet sinds die hack op email.
Als ik het goed begrijp is het meer lenen dan sparen voor de meeste deelnemers. Stel 4 man ‘spaart’ 100 per maand, dan krijgt de eerste zijn uitkering van 1200 (-8%) op het moment dat er totaal 1200 is ingelegd, na 3 maanden dus al. Daarna moet deze persoon nog 9 x 100 (af)betalen.
Zo begrijp ik het ook. En dan vrees ik dat de mensen die vroeg uitbetaald worden niet meer willen of kunnen nabetalen. Het lijken me vooral mensen die niet met geld kunnen omgaan die hieraan meedoen. De auteur van Tweakers denkt dit ook (mensen met gat in de hand) Hetzelfde principe als kopen op afbetaling wat de postorderbedrijven vroeger hadden. En mogelijk nog steeds hebben. Daarmee zijn ook mensen in de problemen gekomen.
Men moet eens stoppen met "het community gevoel" te misbruiken, het gebeurt op iedere manier, zelfs met een buurtpreventie via WhatsApp wat iemand binnen no-time zwart kan maken omdat iemand weer de "domme irritante wijsneus" uit wilde hangen, zelf een beetje opletten is er niet meer bij.

OT:

Als je tegenwoordig iets voor jezelf doet en er uiteindelijk mensen achteraf mee geholpen hebt ben je eerst een egoist en daarna een goeddoener die eigenlijk vergeten was.

Dat gebeurt hier dus ook, als je binnen je vriendengroep niet meespaart ben je of een vrek, of men ziet je als kansloos omdat men er vanuit gaat dat je geen geld hebt.

Beetje zelfde effect als in de kroeg waar iemand geen biertjes meer wil betalen omdat hij/zij; Een uitgaansbudget had, naar huis wil/gaat of er één de l*l is omdat hij een dikke auto rijdt.

Zo jammer dit die psychologische manipulatie vandaag de dag door het "sociale gevoel".

[Reactie gewijzigd door Tivoler op 24 juli 2024 21:45]

Anoniem: 541344 @Tivoler21 januari 2018 09:47
Je kunt ook andere vrienden zoeken of een andere omgeving opzoeken
Inderdaad maar voor sommigen is dat lastig, het "sociale domein" is daar een factor in en daar mag wel eens een halt toe geroepen worden.
Eens, maar je bent ook verantwoordelijk voor je eigen welzijn. Als je vrienden hebt die er zo'n dubbel moraal op hanteren, moet je daar zelf keuzes in maken. Sociaal domein vs welzijn.

[Reactie gewijzigd door Pietjebelll op 24 juli 2024 21:45]

Het sociale domein zou juist om welzijn moeten gaan, vandaar dat het zo vervelend is dat er misbruik van de term en het gevoel gemaakt wordt.
Ke kan het zelf sparen maar als je zelf spaart wordt je sowieso gradueel uitbetaald. In dit geval kan het zijn dat je al van de eerste ronde geld krijgt. Beetje gokken dus. Maar feit is dat je wel alles moet terugbetalen.

Maar samen sparen apps kunnen wel veel veranderen in ons leven. Samen sparen, samen beleggen, samen afbetalen. Er komt altijd veel bij kijken. Via PSD2 heb je indentificatiegarantie en duidelijkheid wie wat heeft betaald, wie achter staat, wie er later is bijgekomen enz.

De yahoo app is maar een begin.
Stel je wil samen sparen voor een reis en via een app tickets aankopen, (on)kosten toewijzen aan een persoon enz. Wij gebruiken met de vrienden nu splitwise, werkt heel goed, al zou psd2 het nog beter kunnen maken.

Dan heb je ook nog sociale controle. Als je samen spaart ziet iedereen wat iedereen spaart want het doel is gemeenschappelijk. Sommige mensen sparen nu eenmaal moeilijk grote volumes opzichzelf. De comissiepercentages zullen alleen maar zakken als de concurrentie toeneemt.
Dit is een manier om van mensen die al moeite hebben om te sparen, te profiteren.
De mensen waarvoor deze app bedoeld is, zijn al kwetsbaar want hebben moeite om zélf te sparen en zich toe te leggen om dit maandelijks te doen. Want in het artikel staat letterlijk dat deze app voornamelijk bedoeld is voor mensen die een gat in hun handen hebben.Deze mensen gaan zich nog dieper in nesten werken door de sociale druk om te sparen, want minder uitgeven doen deze echt niet.

Daarvoor dan nog 8% commissie te vragen is hetzelfde als die banken/kredietverstrekkers die mensen 'gemakkelijke leningen' aansmeren. Zulke bedrijven leven ook van de nalatigheidsinteresten van mensen die niet op tijd betalen.

Ik hoop dat Yahoo Finance in de VS blijft en niet naar hier komt (of beter nog: verboden wordt).
Dat staat er niet, er staat letterlijk dat het lijkt dat de app voor mensen met een gat in hun hand is, wat uiteraard een toevoeging van Tweakers is en niet een uitspraak van Yahoo.

Verder heb je gelijk, het neigt een beetje naar uitbuiting. Zeker als je bedenkt dat je in Europa geld krijgt als je spaart, al is het wel erg weinig tegenwoordig maar alsnog een heel groot verschil met ervoor betalen.
Lijkt mij compleet onwettig te zijn.

Het wordt in de markt gezet als een spaarproduct, maar voldoet aan geen enkele regulering. (Ken uw klant, depositogarantie, minimumtarief spaarrekening,...)

Daarnaast vooral gericht op mensen die niet kunnen rekenen. Daarmee valt natuurlijk een fortuin te verdienen.

Merk op dat dit "spaarsysteem" nogal vaak voorkomt in landen met een weinig ontwikkeld banksysteem, en daar waar interest om religieuze redenen niet toegestaan is.
Anoniem: 686983 @Quilt21 januari 2018 13:07
Het is eerder een leenapp. Als je je vroeg laat uitbetalen heb je snel veel geld. Daarna begint de ellende. Maar goed, dat is met kopen op de pof wel vaker.
Idd, maar ook in dat geval is het niet-compliant.
"respectievelijk 8 procent en 7 procent van het totaalbedrag" dat is lekker verdiend, maar veels teveel, daar heb je Yahoo of een ander niet voor nodig, lijkt me

[Reactie gewijzigd door himacc op 24 juli 2024 21:45]

Het onderhouden van de app, de infrastructuur, de (bank)licenties, de verzekeringen, het personeel, de advocaten etc. zijn zeker ook allemaal gratis?
Je kan je de vraag stellen of het een toegevoegde waarde heeft, anders kun je er gewoon net zo goed mee stoppen, vallen die kosten ook weg.
Dus al jouw huidige bank jou 7% rente/commissie vraagt om te mogen sparen zou jij dat ok vinden?
Ik denk dat de wereld te klein zou zijn.
Sparen ten koste van 8%, dat is dus over de rug van mensen die ook leningen afsluiten met 8% rente. Associaal veel en dit helpt helemaal niemand.

Arme mensen blijven zo arm. 8% hoe verzinnen ze het, zeg dat is een paar keer hardop.

Feitelijk is dit gewoon geld lenen bij Yahoo maar dan reversed. En erger. Bij een lening heb je directe cash (die een derde partij met alle risicos van dien moet voorschieten) en die maar moet hopen dat ze het terug krijgen.

Hier is een Yahoo die netjes jouw centen ontvangt en belegt en er dan 8% voor vraagt. Inderdaad gewoon een spaarrekening met een leuke feature met een negatief rendement. Als je hierin trapt zal je altijd arm blijven.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 juli 2024 21:45]

En die uitbetaling jaag je, als persoon met een gat in zijn hand, er in 1 keer door heen. :+ Ik twijfel over de toegevoegde waarde van de app. 8% commissie is ook niet niks.

Of je zet een cirkel op, 4 vrienden storten niets meer waarop de app het bedrag blijkbaar voorschiet. Lijkt mij erg fraudegevoelig.

[Reactie gewijzigd door Devilscomrade op 24 juli 2024 21:45]

8% van 1000 dollar komt neer op 80 dollar. Beste comissie ja.
Dat is nog altijd 82 dollar meer dan de twee dollar die je *krijgt* als je het geld op een spaarrekening zet die 0,2% rente geeft.. :)
Of ik snap je niet...zou kunnen op een brakke zondagochtend :*) maar die 80 dollar betaal je en die 0.2% krijg je....
Vandaar 82 dollar verschil :)
Ja, snap ik, denk dat ik beetje de formulering anders interpreteerde..
Dit zou je met bunq ook makkelijk kunnen doen. Iedereen een connected rekening en je hebt alles transparant. Als jet het goed instelt, zou je het nog automatisch kunnen doen ook.
Anoniem: 939609 21 januari 2018 11:22
Dit is eigenlijk alleen maar geschikt voor mensen die niet met geld kunnen omgaan, daar geen discipline in hebben of combinaties daarvan. Beter komt er een keer een App waarmee mensen, gewoon aan het handje, wordt uitgelegd hoe ze verantwoord hun inkomsten en uitgaven kunnen matchen met een stukje reserve voor sparen (NIBUD). Moet goed te doen zijn om daar stukje uitdaging in te leggen in de vorm van een score oid.. Maar ja, dat zal wel saai gevonden worden, dus krijgen we dit soort onzin Apps...... :F
Dit heet geen geld sparen als je 7/8% van het totaal bedrag commissie berekend.
En mensen die niet kunnen sparen doen hier denk ik niet eens aan mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.