hallo allemaal....ik ben zelf ook een tandarts, ik zit op tweakers al jaren, volg deze site elke dag met het nieuws.
ik heb ook veel reacties gelezen. ik zal even reageren op een paar dingen.
- BSN ==> een zorgverlener is verplicht een BSN nummer in zijn administratie op te nemen (ziekenhuis, apotheek, fysio, tandarts etc etc).
==> je kunt als patient ervoor kiezen om geen BSN door te geven, maar dan kies je er dus ook voor om alle behandelingen bij de tandarts direct na de behandeling af te rekenen. want zonder BSN geen declaratie. dus als gevolg hiervan direct afrekenen. ik heb tot nu toe 1 patient die geen BSN wil doorgeven en alles netjes na de behandeling direct afrekent en krijgt van mij officiele factuur.
==> maar hoe ga je dit dan met het ziekenhuis regelen? ga je daar ook direct afrekenen als je in het zkh geen BSN wil achterlaten?
- Beveiliging ==> de beste beveiliging van je netwerk is GEEN NETWERK

maar even serieus.
hoe werkt het in de tandartspraktij qua software?
de software staat op een centrale computer geinstalleerd met de database van alle patient-gegevens (zeg maar een server, hoeft niet server-OS te draaien). waar deze computer staat kan ook verschillen. de receptie of speciale patch-kast. vanuit de behandelkamers wordt de software gedraaid en alle aanpasing in het dossier gaan via netwerk naar de centrale computer om de aanpassing in het database op centrale computer op te slaan.....that is it !!! dit is dus nog alleen het verhaal van dossier benaderen, bekijken en aanpassen (dwz behandelingen in het dossier invoeren, notities maken).
je kunt je hele interne netwerk (server en clients waar de gevoelige patientgegevens staan) aansluiten op een aparte switch die helemaal niet aan internet gekoppeld is. en 1 andere computer (waar geen patientgegevens op staan), kun je aansluiten op een 2de switch die wel aan internet gekoppeld is.
maar hoe wil je dan de gegevens die je van andere zorgverleners krijgt, in patientendossier verwerken? het kan wel met usb-stick als tussenstap. maar als je ene computer (die aan internet gekoppeld is) al virus in zit, heb je natuurlijk het risico om je usb-stick met virus te infecteren en andere systemen zonder internet ook te infecteren.
verder kun je natuurlijk de hele patientendatabase ook in veracrypt stoppen tegen diefstal. maar op het moment dat je aan het werk bent (dus behandeling in het dossier invoeren), kan je veracrypt-partitie dus geinfecteerd worden.
dus degene die 100% beveiliging voor mij kan bedenken, mag mij even een berichtje sturen