Overname Baan door Invensys gaat door

De Volkskrant meldt dat het Nederlandse softwarebedrijf Baan wordt overgenomen door het Britse Invensys en na de overname ontmanteld zal worden.

Baan logoInvensys heeft inmiddels 75% van de aandelen in bezit, en geeft de overige aandeelhouders nog tot 1 augustus de tijd om ze voor €2,85 te verkopen. Hoewel de aanvankelijke eis van Invensys was dat ze 95% van de aandelen in handen zouden krijgen, hebben ze dit bijgesteld naar 50% + 1, wat ze dus wel ruim hebben gehaald. De aandeelhouders die hun aandelen houden krijgen ergens in 2001 alsnog €2,85 (zonder rente), omdat de beursnotering van Baan zal verdwijnen doordat Baan als bedrijf wordt opgeheven.

Met een investering van ongeveer 1 miljard gulden wil Invensys proberen Baan over een jaar weer met winst te laten draaien.

M. Schram van Delta Lloyd Bank spreekt van ,,een creatieve oplossing''. Het is volgens hem slechts een kwestie van wachten voordat Invensys het gehele aandelenpakket van Baan in handen heeft. ,,De enige twijfel die ik nog heb, is of deze constructie juridisch wel mogelijk is.'' Ook de vakbonden zijn blij. Directeur P. Schalk van de RMU: ,,Ik ben opgelucht. De mensen hebben de afgelopen maanden in spanning gezeten en zijn toch doorgegaan.'' ,,Het was de beste optie, want anders was Baan failliet gegaan'', aldus de CNV Dienstenbond.

Bedankt RobzQ (en anderen) voor de link!

Door Anton Tieleman

26-07-2000 • 20:57

19

Bron: Volkskrant

Reacties (19)

19
19
8
0
0
0
Wijzig sortering
Ben bijzonder benieuwd of de constructie door door Invensys bedacht is i.s.m. het management van Baan
uiteindelijk juridisch waterdicht zal blijken te zijn.
De AEX heeft al aangekondigd een onderzoek in te stellen.( www.dft.nl )

Ze willen dus alle activa van Baan aan Invensys verkopen, zodat je alleen een "lege huls" overhoudt.
Op deze manier hopen ze de regel te omzeilen, dat
je 95% van de aandelen nodig hebt om het bedrijf van de beurs te kunnen halen.
Anoniem: 3747 @Azqi26 juli 2000 22:24
Weet je, dat is nog niet eens zo'n rare gedachte. Baan is altijd bezig geweest met dit soort truukjes. Ze bezitten nogal een "boeren slimheid" zal ik maar zeggen.
Langs de andere kant is dit echt hun laatste redding, en ze kunnen zich dus geen fouten en onregelmatigheden veroorloven.
Wel logisch dat de AEX een onderzoek in gaat stellen gezien het verleden.
Hoe je het ook bekijkt, discutabele constructie of niet, ik denk dat er 4000 (ongeveer) werknemers zijn die blij zijn dat ze niet de w.w. in hoeven. En uiteindelijk is dat aan alle kanten positief te noemen (Ook al hadden die mensen in de huidige krappe arbeidsmarkt zeker snel weer een baangevonden).
Ik denk niet dat de eventueel ontslagenen veel moeite zouden hoeven te doen om ergens anders aan de slag te kunnen. IT'ers kunnen zo'n beetje overal aan de slag als ze willen.

Er worden trouwens wel 1000 mensen ontslagen helaas.

Overigens denk ik dat dit een hele mooie fusie is. Voor beide partijen komt deze fusie nogal nuttig uit. In het geval van Baan zeker, aangezien het bedrijf nu een maandelijks verlies lijdt van ongeveer $30 miljoen en het geld zou de volgende maand op raken. Invensys komt daarom ook met een lening van 100 miljoen Euro aanzetten om Baan niet voortijdig failliet te laten gaan.
Voor Invensys zijn er ook voordelen. Baan software heeft over het algemeen een goede naam. Eigenlijk is de slecht interne organisatie de enige reden dat het de laatste paar jaar zo slecht gaat.
Cijfers zijn een tijd geleden inderdaad kunstmatig hoog gehouden. Er zijn toen grote aantallen software pakketen die "over" waren aan 1 bedrijf (VBS dacht ik) verkocht, daar kwamen
die pakketen gewoon op de plank te liggen.
jammer dat er zulke 'harde' maatregelen nodig zijn om een van de meest ervaren automatiseerders in nederland te behouden
Het bedrijf zal uiteindelijk alsnog worden 'opgelost' waardoor de aandelen waardeloos worden.

Bron: NOS Journaal
Niet helemaal waardeloos, de aandeelhouders krijgen toch nog iets (als troostprijsje?):
Omdat Baan als bedrijf wordt geliquideerd, zal ook de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs eindigen. Aandeelhouders die hun stukken niet aanmelden, krijgen na verloop van tijd gewoon 2,85 euro per aandeel terug, maar zonder rente. Dat zal ergens in 2001 zijn.
Anoniem: 3747 @vlabakje26 juli 2000 22:18
Niks harde maatregelen. Baan heeft het grondig verpest door te denken dat ze de hele wereld voor de gek konden houden. Ze hebben willens en wetens hun aandeelhouders en de beurzen voorgelogen over hun winsten ( o.a. geproduceerde software die nog niet verkocht was als winst te boeken). Vervolgens is de mythe Baan in duigen gevallen en hun aandeel in een vrije val gekomen.
Het hele verhaal is te lang om hier op te kwakken, maar de heren van Baan hebben grove fouten gemaakt, en daar moeten ze nu voor boeten. Zo gaat dat in een echte markteconomie.
Ik ben blij voor de werknemers dat Invensys deze risicovolle stap durft te nemen.

Enne...er zijn nog meer ERP-aanbieders... Oracle, SAP, enz.
Absoluut mee eens. Ik heb eens een keer een college gehad over de creatieve boekhoudmethodes van de gebroeders Baan. Het is nog misschien wel het beste te vergelijken met mevr. N. Brink, beiden balanceren op de grens met behulp van kleine 'trucjes' en leugentjes..
Ja, zoals ik begrijp verdwijnt de naam Baan ook, heel erg jammer als dat gebeurt want ze hebben in de loop der tijd wel een mooie naam opgebouwd. Je wordt ook gedwongen om je aandelen van de hand te doen, want de beursnotering verdwijnt, er wordt je geen keuze gelaten.
* 786562 micha
de naam Baan zal niet verdwijnen alleen zullen ze niet meer beurs genoteerd staan(ofzoiets )

system
De naam Baan mag best weg hoor, heeft nu toch een 'te negatieve' klank over zich.

Invensys ERP klinkt toch ook niet slecht, en de bestaande klanten zal het aan de r**t roesten hoe het pakket heet, zolang het maar de support contracten nakomt.

Mooie oplossing zo.
Inderdaad, Baan is slechts een merknaam die (een behoorlijke hoeveelheid) kennis vertegenwoordigd. Die kennis blijft nu behouden, maar gaat onder een andere naam door het leven. Ik zie hierin geen negatieve dingen. Het enige nadeel is dat er weer - Na bijv. Fokker - een Nederlandse "grootheid" verloren gaat. Het is echter de vraag of je Nederland wel wil associeren met zulke bedrijven.
Ze zullen uiteindelijk wel van de beurs verdwijnen. Dit gebeurt in de periode van nu tot een jaar.
Yurko gaf aan dat het liquidatieproces van Baan twaalf maanden kan gaan duren. Daarna verdwijnt het aandeel Baan dan van de beurs. Beleggers die dan nog steeds hun aandelen niet hebben aangemeld, krijgen alsnog een liquidatievergoeding van euro 2,85 per aandeel.
Allen Yurko is overigens bestuursvoorzitter van het Britse Invensys.
Je zal maar 2 jaar terug voor een paar ton aan baan aandelen gekocht hebben a 30 piek de stuk :p En ze dan nu verplicht moeten verkopen voor iets van 2,80 euro..... :(
DAN BEN JE DER ZIEK VAN :'(

Dat is het risico van belegen :D
Invensys wil Baan ook wel graag hebben, terwijl de aandeelhouders helemaal niet zo happig zijn. De termijn waarbinnen aandeelhouders hun aandelen kwijt konden is al meerdere keren verlengd, en steeds blijven er mensen die hun waardeloze aandelen liever houden, waarschijnlijk hopend op betere tijden.

Vreemd hoor.
Hoe je het ook bekijkt, discutabele constructie of niet, ik denk dat er 4000 (ongeveer) werknemers zijn die blij zijn dat ze niet de w.w. in hoeven. En uiteindelijk is dat aan alle kanten positief te noemen (Ook al hadden die mensen in de huidige krappe arbeidsmarkt zeker snel weer een baangevonden).
Ik hoor net op het NOS Journaal dat er bij de overname ongeveer 1000 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

Maar die mensen zullen met de huidige situatie op de arbeidsmarkt idd weer vrij snel een nieuwe baan kunnen vinden ja...
Anoniem: 4240 27 juli 2000 15:54
Doodzonde dat Baan verdwijnt. Nog niet eens zo heel lang geleden leek alleen de "sky the limit" voor Baan. Sinds de beursgang in New York is het echter helemaal berg afwaarts gegaan. Veel mensen hebben veel geld aan Baan verdient (ik helaas niet) maar heel veel mensen hebben ook heel veel verloren aan Baan (ik gelukkig ook niet)
Ach het zal wel net zo gaan als met Fokker en Daf. Iedereen vindt het jammer dat die puur hollandse bedrijven verloren gaan maar weer blijft het slechts bij woorden en niemand die iets anders doet. Gelukkig blijft Baan wel bestaan (alleen onder een andere naam)
Dank U wel Invensys!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.