General Atlantic Partners koopt Baan voor 118 miljoen euro

Baan logo Al langer deden de geruchten over een mogelijke overname van Baan de ronde. De kogel is nu door de kerk zoals te lezen is op Nu.nl. Het verliesgevende Baan wordt door het Britse Invensys voor 118 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse General Atlantic Partners. De Amerikaanse investeringsmaatschappij betaalt iets meer dan analisten verwacht hadden, maar blijft ver onder het in 2000 door Invensys neergetelde bedrag van 711 miljoen euro. De belangrijkste reden voor de verliesgevende verkoop is dat Invensys hard geld nodig heeft om aan de pensioenverplichtingen te voldoen en om de schuld van ruim 2,2 miljard euro enigszins te verlichten. Jan Baan, oprichter van het Nederlandse softwarebedrijf, is met deze verkoop ook weer buitenspel komen te staan. De broers Jan en Paul Baan werden in 1998 aan de kant gezet omdat de winsten van Baan in de boekhouding te rooskleurig werden voorgesteld. Jan Baan wilde aanvankelijk het bedrijf terugkopen als Invensys met een goed voorstel zou komen.

Door Jojk Wesseling

29-05-2003 • 00:15

8

Submitter: T.T.

Bron: Nu.nl

Reacties (8)

8
7
6
2
0
0
Wijzig sortering
Interessant... gezien het feit dat Baan al een paar kwartalen rond de break-even zit, klopt het 'verliesgevende' waar in dit artikel naar verwezen wordt, niet helemaal.

Invensys draait zware verliezen, absoluut. Baan weet al flink wat kwartalen het hoofd net boven water te houden...
De broers Jan en Paul Baan werden in 1998 aan de kant gezet omdat de winsten van Baan in de boekhouding te rooskleurig werden voorgesteld.
Das toch wel raar om te lezen omdat de broers erg gelovig zijn en ook erg veel geld schonken aan doelen die met het geloof te maken hadden :)
Mischien is dat ook wel te rooskleurig voorgesteld?
Das niet een gering verlies voor Invensys dan. Maar dat Jan en Paul Baan het bedrijf terug zouden willen kopen wanneer er een goed bod zou worden gedaan is op zich wel vreemd. Het blijven blijken zakenlui, want als je je bedrijf verkoopt voor 711 miljoen euro dan blijft er na aftrek van belasting toch voldoende over om vorstelijk je leven te leven.

Het is alleen jammer dat Baan na een Nederlands bedrijf te zijn geweest vervolgens Brits werd en nu Amerikaans. Das dus Nederland, Engeland (binnen Europa) en Amerika (Niet binnen europa). Weer een grote naam niet meer in europees bezit.
grote naam? weer een stuk verliesdraaiende ellende van onze markt af zal je bedoelen! weg er mee..uitstekende zet.
Anoniem: 68206 29 mei 2003 01:41
Een fijn detail is dat een van de General Atlantic Partners, Tom Tinsley, CEO bij Baan geweest en in 1999 is overgestapt.

Hij weet waarschijnlijk beter de echte waarde en de rotte plekken van het bedrijf ... brrr.. dat riekt naar verstrengelingen
Anoniem: 43227 29 mei 2003 11:29
de heren baan hebben toch goed geboerd, en ondanks rommelen met de cijfers hebben ze een aardig zakcentje ( lees oprotpremie ) ervan overgehouden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.