Amerikaanse tiener drukt geld op thuis-PC

ZDNet meldt dat bankbiljetten blijkbaar toch makkelijker na te maken zijn dan verwacht. Een jongen uit de VS had ze namelijk zomaar gescand met een normale printer weer op papier gezet! Ik kan me niet voorstellen dat zo'n geprint biljet echt lijkt, en de jongen is dus ook opgepakt. Met dank aan Itsme! voor de tip.

DollarEen innovatieve poging om aan meer zakgeld te geraken, eindigde in een probatiestraf van een jaar voor een jongeman uit het Amerikaanse New Jersey, nadat hij met zijn pc tussen 1.000 en 1.500 dollar in twintigdollarbiljetten produceerde. De tiener, die naamloos bleef wegens z'n jonge leeftijd, scande de biljetten in en drukte ze af op een gewone printer. Daarna deelde hij het nagemaakte geld uit aan zijn vrienden in ruil voor tien echte dollars. Op hun beurt kochten ze snoep, drank en chips met de biljetten. Een vijftal andere jongeren moet voor dezelfde feiten voor de rechter verschijnen.

Heeft iemand toevallig een betere printer dan die jongen? Ik kan namelijk nog wel wat geld gebruiken voor wat PC-onderdelen .

Door Mark Timmer

04-07-2000 • 09:10

57

Bron: ZDNet

Reacties (57)

57
57
9
0
0
0
Wijzig sortering
AuteurAnoniem: 3689 4 juli 2000 09:15
Misschien was ie vergeten ook op de achterkant te printen ;).
Anoniem: 5093 4 juli 2000 09:21
Zo bijzonder is dat namaken van geld niet.
Aan het papier is " redelijk makkelijk" te komen, met alle grafische pakketten en hardware van tegenwoordig heb je die biljetten ook zo ingescand, bijgewerkt en uitgeprint.

Wat inderdaad (zoals GaMeOvEr al zo subtiel verwoordde) is dat dit knaapje dommer is dan dom, er wordt al iets gesuggereerd over zijn leeftijd en hij en zijn vriendjes kochten er snoep voor, dus dit is typisch een actie van een kind.

Want werkelijk, om biljetten te printen op huis en tuin papier is toch ongeveer het meest simpele wat je kunt doen en dan is het nog dommer om die biljetten in omloop te brengen.


* 786562 TgF
FoolZero: het zijn kinderen, het ene vriendje krijgt nep dollars van het andere vriendje (net als op TV, waar de badguys met koffers vol nepgeld rondlopen), dus die vinden dat stoer (alleen niet zo slim om er echt geld voor terug te geven (wel weer slim van de dader!)).

In dit geval is dom meer de benaming voor net slim, omdat het een niet echt handige actie is om op zo'n doorzichtige wijze met je zuurgeprinte geld om te gaan...
De amerikaanse dollar biljetten zijn qua beveiliging erg slecht, en dus goed na te maken. Men schat dat ong de helft van de inloop zijnde dollarbiljetten vals is. (geen grapje).

Het knaapje is overigens NIET DOM. Dom is een aanduiding voor mensen die het niet begrijpen. Zn ouders hebben echter niet genoeg normen en waarden bijgebracht bij het ventje. De blaag zelf lijkt me redelijk bij de pinken. :)
Anoniem: 3182 4 juli 2000 09:56
Amerikaans geld is inderdaad makkelijk na te maken. Ik heb in het verleden ook wel eens wat dollars geprint. Die heb ik aan iemand laten zien die bij de bank werkte. Totdat ik vertelde dat ik ze geprint had dacht de persoon dat ik ze had meegewassen in een broek ofzo. Hier in Nederland krijgt men ook niet zo heel vaak dollars in handen dus daar zou het ook aan kunnen liggen.

En stel nu, je drukt een lading tientjes, gaat er een kroeg mee in en betaald ermee. Die lui hebben natte handen, druk etc etc. Ik denk niet dat iemand zo snel erachter komt. Zeker niet als ik de printers hier op het werk (HP 4500 color laserjets) aan het werk zou gooien.
Dollarbiljetten zijn inderdaad supermakkelijk te vervalsen, zeker in vergelijking met Nederlands geld

Vandaar dat Amerikanen je ook wazig aankijken als je met een biljet groter dan 20 bucks betaald: niemand doet dat namelijk (creditcards etc.), behalve met vervalst geld.
Mensen die grotere bedragen met papiergeld afrekenen zijn in hun ogen sowieso al halve criminelen.
Anoniem: 3527 4 juli 2000 11:42
Ik heb ook Epson Stylus 640, kostte zo'n 300 piek incl cartridges (Echt een tip als het je niet om snelheid maar wel om kwaliteit en prijs gaat!)en ik kan ook op 1440 dpi printen. Bij het afdrukken van bijvoorbeeld een cd-hoesje op die resolutie op speciaal papier daarvoor kan ik het verschil met het origineel vrijwel niet meer zien. Dan moet ik echt op details letten en erg goed kijken.

Nu weet ik niet hoe moeilijk het is om aan "geld"-papier te komen (iemand ideetje?) maar dan moet je toch al vrij aardig kunnen gaan vervalsen. Zeker als je er op een feest mee betaalt. Beetje bier er over en niemand ziet verschil (let op dat niet gaat uitlopen!). Daar hebben mensen ook niet de tijd om biljetten te gaan checken.

Tevens denk ik dat de invoering van de Euro dé kans voor valsemunters is. Niemand is nog bekend met die biljetten, en er worden er een hele hoop nieuwe typen tegelijk ingevoerd. Dus dan zullen mensen eerder een afwijkend biljet aannemen dan met een tientje waar iedereen al 20 jaar tegen aan kijkt.
Reflex: Papier wordt gemeten per vierkante meter, daar moet je wel rekening mee houden bij die berekening van je.

Voor alle anderen die dollars willen namaken, lees eens de counterfeiting money sectie van het anarchist's handbook (of misschien was het terrorists' cookbook, een van de twee iig). Goeie tips over papier en drukmethode.

Er wordt geschat dat 80% (!!) van de dollars in het buitenland vals zijn.
Anoniem: 1051 4 juli 2000 19:38
Amerikaanse dollar biljeten zijn zeker slecht beveiligd. Net even gekeken, de nieuwe 20 dollar biljetten hebben een watermark. De rest niet. De biljetten zijn ook allemaal even groot. Da's ook lekker makkelijk.

Toen ik een paar jaar geleden hier in Amerika kwam kreeg ik van mijn baas een $100 biljet voor het eerste weekend of zo. Dit biljet was dus nergens te gebruiken. Ik moest het bij mijn hotel inwisselen voor $20 biljetten. Was wel grappig om de reacties te zijn als je met een $100 biljet aan komt zetten. (Ja ik kom uit amsterdam, en nee ik ben geen drugskoerier... :))
Anoniem: 2181 4 juli 2000 20:28
de nieuwe 20 dollar biljetten hebben een watermark. De rest niet.

100 dollar biljetten hebben ook een watermerk. Laatst 5 gekregen van familie in de VS om wat leuks te kopen voor mijn nieuwe woning. Als je die biljetten voor het eerst ziet dan geloof je niet dat het echte dollarbiljetten zijn! De tekst staat er zelfs vlekkerig op en je denkt dan dat het een grapje is. Het waren opeenvolgende nummers en het leuke van het watermerk is dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. In het watermerk zie je steeds dezelfde kerel, met beide ogen open en op een ander nummer met 1 oog dicht en weer een ander zijn mond ook nog even scheef, je gaat er bijna van hallucineren als je ze tegen het licht houd, alsof je een te zwaar blowtje hebt gerookt :)
Op zich is dat wisselende watermerk een goeie beveiliging en maakt het drukken ook weer een stukje lastiger.
Goh, dan ben je ook niet zo'n beetje dom bezig ook....

Wil je het printje er enigzins realistisch uit laten zien moet je dat op Hi-res (NIET Glossy ! :P ) papier doen, en dat voelt toch enigszins anders aan dan echt geld...

Sjezus, wat een sukkel....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.