Google gaat ontwikkelaars die bugs in het Android-besturingssysteem rapporteren een grotere beloning geven. Zo krijgt iemand die een 'proof of concept' toont meer geld, en bij het aanleveren van een patch wordt zelfs 50 procent meer uitbetaald.
De veranderingen in het beloningsprogramma staan uiteengezet op het blog van Google. Volgens de internetgigant worden bij meldingen die sinds 1 juni van dit jaar zijn gedaan grotere beloningen gegeven, mits er aan de voorwaarden wordt voldaan. Zo geldt er bij het aantonen van een Android-bug middels een proof of concept een 33 procent grotere beloning dan voorheen het geval was. Wie daar ook een CTS-test bij doet of een patch voorstelt kan zelfs tot 50 procent meer krijgen.
Daarnaast worden de beloningen voor specifieke kwetsbaarheden opgehoogd. Zo wordt de uitkering bij een zogenaamde remote of proximal kernel exploit opgehoogd van 20.000 tot 30.000 dollar. Wie een kwetsbaarheid aantoont die leidt tot het omzeilen van TrustZone, hardware-gebaseerde beveiliging voor arm-chips, kan in plaats van 30.000 dollar een bedrag van 50.000 dollar verwachten. Datzelfde geldt voor ontwikkelaars die erin slagen om Verified Boot te omzeilen. Vooralsnog zijn er geen ontwikkelaars geweest die een bug in een van die twee systemen hebben aangetoond.
Volgens Google is er sinds vorig jaar, toen het beloningsprogramma van start ging, ongeveer 550.000 dollar uitgedeeld aan 82 ontwikkelaars. Een ontwikkelaar streek 75.750 euro op voor het melden van in totaal 26 bugs. In het afgelopen jaar zijn meer dan 250 gevalideerde bugs gerapporteerd.
Met het ophogen van de beloningen wil Google waarschijnlijk de beveiliging in Android verbeteren. Het mobiele besturingssysteem heeft in de afgelopen jaren veel kritiek te verduren gekregen vanwege gebrekkige beveiliging en vatbaarheid voor malware. Een van de bekendste voorbeelden is de Stagefright-bug, waarbij code op afstand uitgevoerd kon worden door het openen van geïnfecteerde media-bestanden. Mede hierom beloofde Google het beveiligingsbeleid aan te scherpen, onder meer door maandelijks patches uit te brengen.