Chinese onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die van kleur kan veranderen op basis van zijn achtergrond. Met de camouflagetechniek willen de onderzoekers tonen hoe in de toekomst voertuigen en bepantsering in de achtergrond kunnen opgaan.
De robotkameleon is gemaakt met een 3d-printer, waarna de robot is bedekt met plasmonische schermen. Het doel van het onderzoek is het maken van een methode waarmee actieve camouflage zich snel kan aanpassen aan zijn achtergrond. Om dit doel te bereiken hebben de onderzoekers gekozen voor plasmonische modulatie. Plasmonische nanostructuren van metaal kunnen namelijk worden gebruikt om zowel optische reflectie als absorptie af te stemmen. Daardoor kunnen de displays van kleur veranderen als er gebruik wordt gemaakt van de interactie tussen elektrische velden en nanostructuren.
De onderzoekers hebben de displays gemaakt door gebruik te maken van een glazen plaat met een patroon van gaten, elk op 50 nanometer afstand. In deze gaten werd goud geplaatst. Daarna werd de glazen plaat geplaatst in een behuizing van elektrolytische gel met zilverionen. Door wijzigingen in een lokaal elektrisch veld kleven de zilverionen tegen het gouden oppervlak, waardoor de schermen van kleur veranderen.
Als licht op de gouden nanostructuren valt, dan produceert dit plasmonen die de reflectie- en absorptiekenmerken bepalen. Wanneer dit gebeurt, lijkt het scherm rood. Als daarna met een elektrisch veld zilverionen worden toegevoegd, verandert dit de eigenschappen en wordt er een andere kleur geproduceerd.
De robot kan de kleuren van zijn omgeving detecteren. Op basis daarvan kan het elektrische veld worden aangepast om de gewenste kleur te krijgen. Op dit moment is de robotkameleon slechts in staat om de kleuren rood, groen en blauw te produceren. De volgende stap is het beschikbaar maken van alle kleuren. "Daarmee kan de robotkameleon volledig opgaan in zijn omgeving", aldus onderzoeker Guoping Wang.