Het Franse ministerie van cultuur en communicatie heeft normalisatie- en standaardisatie-instituut Afnor uit Parijs de opdracht gegeven voor de zomer te komen met een lijst aanbevelingen rond de lay-out van een nieuw standaardtoetsenbord voor Frankrijk.
Een van de redenen dat het ministerie een nieuwe standaard wil voor het Franse azerty-toetsenbord, is omdat het vrijwel onmogelijk is om goed Frans te schrijven met een azerty-toetsenbord, zo zegt het ministerie op zijn eigen site. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van cijfers niet bepaald handig. Cijfers staan wel op dezelfde plaats als bij een qwerty-toetsenbord, maar om ze te gebruiken, moet de hoofdletterstand of 'shift' gebruikt worden, anders komen andere tekens tevoorschijn.
De nog te ontwikkelen standaard moet langzaamaan het huidige Franse azerty-toetsenbord vervangen. Met het nieuwe toetsenbord moet de kwaliteit van het geschreven Frans omhoog gaan. Volgens Afnor schrijven zelfs mensen met toetsenborden uit landen als Duitsland of Spanje beter Frans dan met het eigen toetsenbord.
Het probleem met de lay-out van een azerty-toetsenbord is dat die nooit gestandaardiseerd is, in tegenstelling tot de in Nederland veelgebruikte qwerty-toetsenborden. Daarom kan de lay-out per merk verschillen, waardoor bepaalde accenten en dergelijke niet altijd op dezelfde plek zitten, zoals het apenstaartje '@' en het euroteken '€'. Ook is het zetten van een accent op een hoofdletter niet altijd even makkelijk. De c-cedille of Ç in hoofdlettervorm kan bijvoorbeeld tot problemen leiden, terwijl het veelgebruikte 'Ça' aan het begin van een zin veel voorkomt. Ook is het maken van een ligatuur, of een combinatie van lettertekens zoals de æ en de œ lastig. Tevens is een dubbele chevron niet makkelijk te maken. De dubbele chevron '« »' is de Franse manier van het optekenen van een citaat, wat in het Nederlands de dubbele aanhalingstekens zijn, ofwel „ ” of “.
Omdat het maken van bepaalde letters, zoals hoofdletters met accenten, zo lastig is, gebruiken steeds minder Fransen hoofdletters met accenten, iets wat het Franse ministerie een doorn in het oog is. Dat laatste vooral ook omdat mensen beginnen te denken dat 'het niet nodig is' bij hoofdletters.
Een van de redenen dat er verschillende soorten toetsenborden bestaan, is dat typemachines vroeger vast konden slaan door het snel achter elkaar invoeren van verschillende lettertekens of juist om bepaalde tekens op een logischer plek te zetten in verband met de eisen van de taal. In het Nederlands bestaan ook Nederlandse toetsenborden met nog een eigen 'ij', een ligatuur. Probeer op een mechanische schrijfmachine met hamers maar eens snel achter elkaar de 'i' en de 'j' in te tikken, dan slaan de hamertjes geheid in elkaar. Op oudere Nederlandse toetsenborden zit ook nog een florijn-teken, deƒ, voor de gulden.
Toetsenbord-lay-out: azerty Frans, Belgisch en qwerty US Internationaal, Nederlands