Panasonic Japan kondigt CM10-cameratelefoon zonder belfunctie aan

Panasonic heeft in Japan de CM10 aangekondigd. Het apparaat, dat is voorzien van een camera met grote 1"-sensor, is wat hardware betreft identiek aan de CM1 die in 2014 werd gepresenteerd. Het is echter niet mogelijk om te bellen met het nieuwe model. De reden daarvoor is onbekend.

Dinsdag lekten al foto's uit van de Panasonic CM10, woensdag heeft Panasonic Japan het apparaat officieel geïntroduceerd in Japan. Het toestel beschikt over een 4,7"-scherm met full-hd-resolutie, een Snapdragon 801-soc en 2GB ram. Er is 16GB geheugen aanwezig, dat kan worden uitgebreid met een microsd-kaart.

De camera beschikt over een grote 1"-sensor met 20-megapixelresolutie en een f/2.8-objectief van Leica. Dankzij het grote sensorformaat moet de camera goede prestaties leveren bij weinig licht; de iso-waarde kan opgeschroefd worden tot 25.600, het is mogelijk om in raw-formaat te fotograferen en het toestel biedt volledige handmatige controle. Filmen kan in 4k-resolutie met maximaal 15fps.

Wat specificaties betreft lijkt de CM10 geheel overeen te komen met de CM1, die in 2015 op de markt werd gebracht. Het nieuwe model draait op Android 5.0, een vooruitgang ten opzichte van de CM1 die op Android 4.4 is blijven steken. Volgens Panasonic is het echter niet mogelijk om te bellen met de CM10, maar het apparaat ondersteunt wel 4g-, 3g- en 2g-netwerken en er kan een simkaart in. Ook is een stereomicrofoon aanwezig.

Mogelijk heeft Panasonic de belfunctie softwarematig gedeactiveerd. Waarom de fabrikant die stap genomen heeft is niet duidelijk; gezien de hardware vergelijkbaar is aan de CM1, lijkt de CM10 geen voordelen te bieden ten opzichte van het oude model, op de nieuwere Android-versie na.

Hoewel Panasonic de CM1 onder andere in Duitsland uitbracht, komt de CM10 volgens Panasonic Nederland niet naar Europa. In Japan moet het toestel vanaf 25 februari te koop zijn en Panasonic zegt vijfhonderd exemplaren per maand te gaan produceren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-01-2016 • 17:36

68 Linkedin

Reacties (68)

68
68
38
2
0
10
Wijzig sortering
Tweakers slaat hier de plank een beetje mis denk ik. Het is helemaal geen telefoon maar een smart camera die op Android draait. Natuurlijk zit er een microfoon in, dat zit in mijn 'normale' camera van €25 ook, anders kun je geen filmpjes maken.

Beide bronnen van Tweakers zijn in het Japans. Ik neem aan dat Tweakers zijn info dus van een andere tech site heeft geplukt en zelf heeft concludeerd dat dit een 'telefoon' is? Of spreken we Japans op de t.net redactie?

Lijkt in ieder geval gewoon op een degelijke pocket smartcamera die op android draait. Waar die 'telefoon zonder belfunctie' uit de titel vandaan komt is voor mij een mysterie.
Met Google translate zijn de specificaties prima te achterhalen. Het toestel is verder identiek aan de Panasonic CM1 wat hardware en uiterlijk betreft en dat is een smartphone. Natuurlijk heb je feitelijk gelijk dat dit geen telefoon is, want geen belfunctie, maar gezien het apparaat verder alle functies - en hardware - van een smartphone heeft heb ik ervoor gekozen om 'telefoon' aan te houden.

Dit met name omdat het apparaat dus identiek is aan de CM1. Alle hardware die een belfunctie mogelijk zou moeten maken lijkt erin te zitten. Alleen heeft Panasonic om een of andere reden de belfunctie eruit gehaald. Hoe of waarom, is niet bekend en kan ik van Panasonic zo snel ook geen antwoord op krijgen.

Het is een beslissing die mij - en de rest van de Tweakers-redactie - ontzettend heeft verbaasd. De CM1 was een logische stap: er worden steeds minder camera's verkocht, dus maak een smartphone met een goede camera... Nu, twee jaar later, is het apparaat opnieuw aangekondigd, maar je kunt er niet mee bellen... Wat mij betreft slaat Panasonic de plank hier mis. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom de belfunctie weglaten voordelen oplevert....
Dit is toch gewoon een smartcamera en geen telefoon, net als de Galaxy Camera of wil je die ook omschrijven als telefoon omdat de camera draait op een Exynos-soc die ook onder de motorkap van Galaxy smartphones/tablets is te vinden.
Volgens mij probeert Xtuv uit te leggen dat het besluit om het een 'cameratelefoon zonder belfunctie' te noemen, komt vanuit het idee dat er eerst een apparaat met identieke hardware als smartphone is uitgegeven en nu als camera minus de belfunctie (en zodoende dus een geheel overeenkomt met de CM1 smartphone alleen zonder belfunctie). Als de CM1 geen smartphone was geweest, was dit geen smartphone zonder belfunctie. Er valt natuurlijk nog te discussiëren over of iets nog een smartphone is als je er niet mee kan bellen, maar dat geeft ook de verbazing van de auteur (en redactie) niet correct weer.

Weet iemand trouwens waarom ze er geen markt voor in Europa zien en wel in Japan?
Op de Duitse website staat de CM1 onder de categorie: foto / video
http://www.panasonic.com/...mpaktkameras/dmc-cm1.html

Op de UK website staat de CM1 onder de categorie: cameras / comcorder
http://www.panasonic.com/...pact-cameras/dmc-cm1.html

Op de Japanse website staat de CM1 onder de categorie: digital cameras (staat in Katakana geschreven)
http://panasonic.jp/dc/cm1/

Overigens noemt Panasonic het zelf gewoon een "Communication Camera". Dat men het een smartphone wil noemen is gewoon een eigen mening.
Belabberde uitleg van Xtuv imo.

Ten eerste; Hoe kan je een apparaat waar je niet mee kan TELEFONEREN een cameraTELEFOON noemen?

Ten tweede; De functies en omschrijving van de voorganger bepalen toch niet de functies en omschrijving van het huidige model?

Samsung kwam eerst met de Galaxy smartphone. Daarna kwamen er bijvoorbeeld een Galaxy MP3 speler en een Galaxy Camera. Deze noemen we allemaal toch ook geen smartphones zonder belfunctie?
Wellicht is om te kunnen bellen (veel) meer extra certificering noodzakelijk en dat zou de kostprijs alleen maar verder opdrijven.
Anoniem: 637061
@W00fer19 januari 2016 18:50
Juist woofer! I vergelijk maar een s een ipod touch met een iphone. Of een iphone met een ipad, kleiner scherm en toch duurder. Certificering is een hel!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 637061 op 19 januari 2016 18:52]

Nou niet overdrijven hoor: dat prijsverschil is volledig kunstmatig. Leg anders even uit hoe er 20.- euro kostende Nokia-named telefoons in de schappen liggen? :+
Anoniem: 637061
@Ultrapc19 januari 2016 20:10
nokia is al overgenomen dus die toestellen zijn overjarig+ zijn dat 2g toestellen, 3g of zelfs 4g toestellen zijn al vele malen duurder. plus moet je niet per toestel betalen maar geloof per regio. dus niet zo per stuk zijn allerlei formule's voor. http://www.theguardian.co...rols-androids-open-source

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 637061 op 19 januari 2016 20:11]

Misschien moet een smertphone wel een zwaarder en dus duurder traject door? Dat is de enige reden die ik kan bedenken. (Google heeft me zo snel niet kunnen helpen).
Ik begrijp wat je bedoelt hoor. Mijn huis is een auto zonder vervoersfunctie.
Maar maak er dan een titel van als "CM10-smartphone blijkt na officiële aankondiging smartcamera" of iets dergelijks. Deze titel vind ik echt heel bizar en moest ik echt een paar keer lezen tot ik doorhad dat er echt stond "telefoon zonder belfunctie".

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 januari 2016 18:53]

Het apparaatje wordt als digitale camera aangeprezen, niet als telefoon/smartphone zonder belfunctie. De tweakers titel suggereert het laatste, vandaar de verwarring.

Met het product digitale camera als uitgangspunt is het niet zo opmerkelijk dat het ding geen belfunctie heeft (ongeacht de onderliggende hardware); een telefoon met goede camera functie klinkt toch anders als een camera met belfunctie, ook al is het hetzelfde.
De CM1 staat op Tweakers onder de catogorie camera's en niet smartphones.
pricewatch: Panasonic DMC-CM1
Anoniem: 300525
@Xtuv19 januari 2016 22:38
Wat een nonsens om een niet-telefoon een smartphone te noemen. Dat gaat echt helemaal nergens over. De belfunctie geeft het beestje zijn naam. Dit is gewoon een een smart camera. Period.
Dit is gewoon geen telefoon, dus ook geen cameratelefoon. Smartcamera zou een betere term zijn..
De Google Translate versie van die bronnen heeft het over een "digital camera". Lijkt me inderdaad duidelijk...
Helemaal mee eens. Het is dan toch ten minste een compacte cameratablet (nieuwe form factor ;) )!
Misschien kun je wel smsen of een simcard erin doen
Eigenlijk helder genoeg,de woordkeus zorgt voor verwarring maar wel verleidelijk om te lezen.

Maar als de hardware identiek is tussen de CM10 en CM1

Neem een smart phone en schakel softwarematig alle telefonie functie uit...
en je hebt een smart camera -oftewel- een cameratelefoon zonder belfunctie
En een lagere winkelprijs door geen licentiekosten te hoeven afdragen voor de telefonie.

Neem dan een Tweaker, geef hem deze smart camera en laat hem wat tweaken met firmware en bootloaders en je hebt opeens een smart phone met camera

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 20 januari 2016 09:44]

Ok. Wat is in godesnaam het idee van deze release?
Ik kan maar een ding bedenken: dat is dat het een ' sociale' cameratelefoon is. Het delen van foto's via Facebook, Instagram, enz. over een Wi-Fi of 4g verbinding. Maar die doelgroep lijkt mij klein.
Dat betekent een extra simkaart (met extra kosten) terwijl je ook met wifi direct je foto's kan importeren op je telefoon en dan op internet slingeren. Moet ik nu ook al met mijn Sony compact camera. In mijn ogen een nutteloos product.
In mijn ogen een nutteloos product.
Ik vind het opmerkelijk hoe vaak mensen een product als nutteloos bestempelen vanwege het enkele feit dat zij er geen meerwaarde in zien. Zo zijn er ook een hoop mensen die een 3G/4G-module in een tablet overbodig vinden (je kunt immers tetheren) maar ik vind het juist wel bijzonder handig en met mij vele anderen. Om dan nog maar te zwijgen over de eeuwige discussie rondom schermformaten.

Ik kan me in elk geval goed voorstellen dat er mensen zijn die het best een meerwaarde vinden om foto's direct vanaf dit toestel op b.v. social media te kunnen posten. Geen geklooi om de foto's eerst op een ander apparaat te zetten, noem maar op.

Een tweede SIM hoeft overigens niet eens veel te kosten. Helemaal niet als je voor jezelf vindt dat het de extra kosten waard is.
LOL, een cameratelefoon zonder telefoon is toch gewoon een camera? 8)7
Hier sluit ik mij bij aan. Indien men doelt op het besturingssysteem is het meer een smart camera en als men de body bedoelt blijft het een camera.

Een telefoon zonder telefoonfunctie is geen telefoon dunkt me :), ook al was de identieke ogende voorganger van het apparaat wél een telefoon.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 19 januari 2016 17:42]

Er zijn al camera's uitgebracht met Android....die werden ook geen telefoon genoemd :)
Zelfs het toevoegen (nou ja, niet weghalen) van een simkaart veranderd niet dat het een camera is. Anders zou een tablet met simkaart ook meteen een telefoon zijn.
(Discussie over dingen als de Note laat ik hier maar even weg :P)
Haha ja ik ga nog eens de betekenis van telefoon nakijken 😉
Als je niet kan bellen heb je voor dat apparaat ook geen nummer en dus kan whatsapp niet gebruikt worden toch?
je krijg bij een tablet sim(data only) nog wel een sms nummer.

bij mijn galaxy camera kreeg ik een data-only sim(werkte helemaal niet in telefoons) en daar zat wel gewoon een nummer bij waarmee ik smsjes kon sturen/ontvangen.
Je kan gewoon activatie sms op andere gsm laten sturen met een sim kaar erin dach ik.
Ik dacht day whatsapp gewoon code naar je gsm stuurde zodat je die dan op (in dit geval) je smartcamera kan invoeren?
Ik snap dit besluit niet. Ja ok, een gewone camera. Maar de voorganger kon wel gewoon bellen. Waarom zou je die functie eruit halen, als de hardware het waarschijnlijk wel ondersteund? Hoe meer functies, hoe meer mensen het zouden willen aanschaffen. Een telefoon met extreem goede camera zie ik namelijk wel zitten.
Anoniem: 637061
@Automark19 januari 2016 18:58
Is goedkoper. Scheelt certificering etc. Daarom zijn tablets/mediaplayers(itouch, galaxy mp4 players etc.)veel goedkoper dan telefoons

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 637061 op 19 januari 2016 18:59]

Curieus, straks komen ze nog met een camera zonder camerafunctie en een mp3 speler zonder audio..
Is een telefoon zonder bellen niet een beetje als een laptop zonder scherm?
Telefoon zonder belfunctie? |:(
Bellen via Whatsapp ?? Skype? Hangouts?
Je hebt tegenwoordig enkel maar een internetverbinding nodig...
Iedereen belt toch via internet over een paar jaar? Ze lopen voorop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee