Brabantse universiteiten starten big data-opleiding in Den Bosch

Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven hebben vrijdag hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor een nieuwe universitaire opleiding die zich toespitst op het gebied van 'big data'. Die opleiding gaat naar verwachting volgend academisch jaar van start.

De universiteiten leiden met de nieuwe opleiding jonge onderzoekers op tot datawetenschapper op master en post-masterniveau. Zij denken namelijk dat de maatschappij behoefte heeft aan deze wetenschappers, aangezien er in razend tempo een ongekende hoeveelheid data wordt verzameld. Het is volgens de opleidingsinstituten noodzakelijk om die zogenoemde 'big data' te kunnen beheren en kunnen onderzoeken voor analytische doeleinden.

Big data is een verzamelnaam voor enorme datasets die nauwelijks zijn te beheren met reguliere datamanagementsystemen, in het bedrijfsleven en de politiek. Bij de toekomstige masteropleiding zal de TU/e met name de informatietechnologie en het ondernemerschap voor zijn rekening nemen, terwijl Tilburg University zich gaat toespitsen op de rol van de overheid, de economie en het recht.

Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven leggen ieder tien miljoen euro op tafel voor de oprichting van de zogeheten Graduate School. De provincie Brabant en de gemeente Den Bosch geven beide hetzelfde bedrag uit, waarmee er een totaalbedrag van veertig miljoen is gemoeid met de oprichting van de opleiding.

Overigens zijn er nog wel een paar mitsen en maren. Provinciale Staten, de Bossche gemeenteraad en de Raad van Toezicht en het Stichtingbestuur van respectievelijk TU/e en TiU moeten nog akkoord gaan. Ook de medezeggenschapsorganen van beide universiteiten krijgen nog de kans om over de oprichting van de opleiding na te denken.

De nieuwe master- en post-masteropleiding voor datawetenschappers komt naar verwachting in het klooster Mariënburg in Den Bosch. Dit is bijzonder, want de Brabantse hoofdstad beschikt niet over een universiteit. Het zal dus voor het eerst zijn dat er in Den Bosch een locatie is waar academisch onderwijs zal worden aangeboden. Eerder werd dit ook al gemeld toen de eerste contouren van het plan zich aftekenden. Bij Mariënburg wil Den Bosch ook start-ups gaan huisvesten.

De politiek en de universiteiten willen van het analyseren van big data een van de stokpaardjes van de provincie Brabant maken. Met de oprichting van de big data-opleidingen, die de universiteiten overigens ook zelf al aanbieden op hun campussen, zou Brabant internationaal een voorsprong pakken. Dit zou met name in de toekomst een miljardenmarkt aanboren.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

04-09-2015 • 17:36

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
31
4
0
0
Wijzig sortering
Als iemand over 'big data' begint vraag ik altijd als eerste wat hij daarmee bedoelt. 9 van de 10 keer blijft het dan stil.....De rest heeft het vaker over data mining, statistiek, modellen en classifiers. Ik ben benieuwd naar het curriculum van de opleiding, dan pas kan je er iets zinnigs over zeggen.
Dit zou met name in de toekomst een miljardenmarkt aanboren.
Ja, want al die (illegaal) vergaarde informatie van onwetende burgers die nu in allerlei databases zit, kan dan eindelijk worden verzilverd naar macht en invloed voor de grote corporaties. Die hebben straks een gevulde database die jarenlang is opgebouwd, maar hebben nu nog niet te tools om echt relevante informatie uit die tsunami aan data te destilleren.

Wat ik me afvraag: gaan de studenten van deze studie straks aan sympathieke maatschappelijk relevante vraagstukken werken wat de mensheid ten goede komt, of gaan zij werken voor de grote corporaties die hun data tegen de consument gaan uitspelen en uiteindelijk zó machtig worden dat zij in feite de defacto regering vormen en nationale overheden weinig meer te vertellen hebben. Deze trent is nu al gaande en baart mij enorm veel zorgen.

Big data is de toekomst, maar het kan ook onderdeel zijn van de ondergang van democratie, échte vrije meningsuiting en een maatschappelijk relevante economie die recht doet aan de belangen van het volk.

@compjunkie
Inderdaad: het hoeft helemaal niet negatief te zijn. Big data is in feite het door computers laten analyseren van ons menselijk gedrag en daardoor kunnen er enorm veel sociale vraagstukken worden geanalyseerd en oplossingen worden aangedragen die enorm waardevol zijn voor ons als maatschappij.

Maar nu even de praktijk: waar gaan al die studenten straks naartoe? Naar één of andere NGO die de wereld wilt verbeteren? Of naar Google/Alphabet? Dat laatste natuurlijk! En dan mag je best een klein beetje bang zijn.... De wereld gaat straks geregeerd worden door bedrijven, daarvoor hoef je geen doemdenker te zijn. En die bedrijven worden niet door ons gecontroleerd, en wij hebben geen democratische invloed op hun handelen.

Ik hoor jullie al zeggen: dan maken wij toch gewoon wetten? Nou daar zijn de bedrijven zich natuurlijk ook van bewust. Die kijken al iets verder. Dus de macht van de democratie moet wel worden ingetoomd. Enter TTIP!

Want met TTIP kan een land een miljardenclaim krijgen als deze wetten maakt die de 'investering' van grote corporaties minder waard maakt. Kortom, alle wetten die de winst zouden kunnen verlagen van de grote corporaties, krijgen wij keihard op onze dak gesmeten. Dat is de democratie van morgen....

@CAPSLOCK2000: goed punt!

[Reactie gewijzigd door CiPHER op 4 september 2015 18:51]

Big data is in feite het door computers laten analyseren van ons menselijk gedrag
Onzin. Big data is een buzzword voor grote hoeveelheden data, de meeste data gaat niet over menselijk gedrag. Big data is geen synoniem voor data verzameld over burgers. Het is gewoon een term om een bepaalde (vage) hoeveelheid data te benoemen waar vervolgens onderzoek naar gedaan kan worden.

TILT is een belangrijk instituut aan de Tilburg University en betrokken bij het Data Science gebeuren, kijk bijvoorbeeld eens naar de onderwerpen waar zij over publiceren: https://www.tilburguniver...lt/research/publications/

Papers met de titel: 'Mass surveillance, privacy, and freedom: A case for public access to information about mass government surveillance programs' lijkt me echt iets wat mensen die eigenlijk de democratie willen afbreken schrijven, of bijdragen aan 'Social dimensions of privacy: Interdisciplinary perspectives', wat een rotzakken [/s]

Het ongefundeerd doomdenken mag best op een lager pitje, natuurlijk kunnen er vervelende dingen gedaan worden met veel data, maar behalve jouw associatie bij big data is daar geen enkele aanleiding voor in deze context.

Sterker nog, veel van de betrokkenen maken dagelijks een sterke casus voor betere wetgeving rondom privacy, door zo slecht geinformeerd die mensen aan te vallen bereik je volgens mij het tegenovergestelde van wat je wil bereiken.

[Reactie gewijzigd door Ngram op 4 september 2015 19:20]

Anoniem: 604288
@Ngram5 september 2015 08:55
Het ongefundeerd doomdenken mag best op een lager pitje, natuurlijk kunnen er vervelende dingen gedaan worden met veel data, maar behalve jouw associatie bij big data is daar geen enkele aanleiding voor in deze context.
Waar.
Overigens is het niet alleen tweakers die vol staat met anti-google en -nsa beweringen, het zijn er zo veel.
Veel mensen zijn zo beïnvloed door onze linkse cultuur dat ze rare dingen gaan zeggen en gaan vinden dat alles anders moet. Onterecht. Het verzamelen van Big Data van burgers is op zichzelf slechts een hulpmiddel voor veel bedrijven. Op zich zie ik dit geen enkele invloed hebben op kreten als democratie en vrijheid van meningsuiting ect.
Veel te overdreven.
Het is zaak dat er serieus wordt gekeken hoe men als overheid grenzen aangeeft in het verzamelen van Big Data indien dit betreft informatie over burgers.
Echter dit soort links gepopel en vage kreten van mensen die geen flauw benul hebben van waar ze het eigenlijk over hebben... Alstjeblieft. Zoek een andere hobby die wat nuttiger is.
Het heeft naar mijn idee juist veel invloed op democrtie en vrijheid van meningsuiting. Niet rechtstreeks. Dat mag duidelijk zijn, maar het geeft de diverse parijen een tool om heel gericht je mening te beinvloeden. Men krijgt zijn/haar informatie op maat geseveerd. Zo heel opjectief zijn de zoekresultaten niet(meer). En dat wat we op tv kunnen zien wordt nog mooier ingekleurd. (men weet nog beter hoe ze het moeten brengen om de door hen gewenste mening te laten vormen). Of hoe en bij wie ze een "nieuwtje" moet lekken om een hype te laten creëren.
Wetenschap is goed maar de vraagtekens die je bij het gebruik er van kunt plaatsen zou ik niet zo snel bagatelliseren. Sterker ik zou de discusie er over juist aanmoedigen.
Anoniem: 399807
@Ngram5 september 2015 16:48
Ongefundeerd? Nauwelijks. Deze opleiding heeft misschien een uitstraling van welwillendheid maar wie huurt deze mensen straks in en wie betalen het meest? Deze gastjes gaan echt niet voor een modaal salaris bij een groene denktank werken.

Bovendien is elke wetenschappelijke opleiding uiteindelijk dat wat in een R&D lab bij een commercieel bedrijf leidt tot producten en diensten.

Ik denk dat je te makkelijk aanneemt dat anderen te makkelijk denken.
Wat ik me afvraag: gaan de studenten van deze studie straks aan sympathieke maatschappelijk relevante vraagstukken werken wat de mensheid ten goede komt, of gaan zij werken voor de grote corporaties die hun data tegen de consument gaan uitspelen en uiteindelijk zó machtig worden dat zij in feite de defacto regering vormen en nationale overheden weinig meer te vertellen hebben. Deze trent is nu al gaande en baart mij enorm veel zorgen.
Dus wie hebben de enorme bergen software geschreven die schuilgaan achter talloze grote websites zonder welke het Internet van tegenwoordig niet zou bestaan? Zoals advertentienetwerken, om maar eens een leuk chargerend voorbeeld te noemen? Of zoekmachines? Wie schrijven de moderne varianten op de zeven plagen: virussen, trojans, wormen, ...? Zijn dat allemaal autodidacte figuren die ergens een computer van een vuilnisbelt redden, niet wetende wat het was, en toen in no-time kundige hackers werden? Ik geloof er niets van.

Alle kennis is te misbruiken, zelfs die van de pure en abstracte wiskunde. Nergens ter wereld werken meer wiskundigen dan bij de NSA. Ik ben van huis uit geen ICT'er maar chemicus, en ik hoef je niet te vertellen wat voor afschuwelijke rotzooi ik (in theorie) kan maken. Zonder valse bescheidenheid: mijn afstudeerproject betrof een goedje waarvan ervaren rotten toch wel even watte??! zeggen. (Heerlijk, die naïviteit die je als jong student nog hebt. Hoezee, zeggen AIO's en professoren, eindelijk iemand die stom genoeg is om die klus te klaren.) Werktuigbouwkundigen kunnen griezelige wapens in elkaar zetten. Natuurkundigen zijn verantwoordelijk voor het meest destructieve wapen dat de mensheid kent. Enzovoort, enzovoort. Wil je een mooi praktijkvoorbeeld van 'rogue scientists and engineers'? Aum Shinrikyo. Beter bekend van de sarinaanslag in de metro van Tokyo, nu 20 jaar geleden (alweer). Ik zie daarom absoluut niet in waarom een ICT-opleiding over big data, een interessant vakgebied waar waarschijnlijk wel het een en ander in te bedenken én verdienen is, meteen met wantrouwen als het jouwe moet worden bejegend want privacy, overheid, burgers zonder macht, TTIP, enzovoort; en de afgestudeerden zich als engeltjes dienen te gedragen. Kan ik jou eigenlijk wel vertrouwen met jouw ICT-kennis?
Helemaal mee eens. Big data is eerder een gevaar dan een nuttig gereedschap. Overigens is het niet alleen de bedrijven, onze eigen overheid kan er ook wat van.

Maar, die big data komt er toch wel. Als deze opleiding ook naar de ethische aspecten gaat kijken, zou dat een hoop goed geschoolde en ethische big data experts kunnen opleveren. Ik hoop dat ze dat gaan doen.
Dat is bijna hetzelfde dan een mes een gevaar voor de mensheid noemen. dat getuigt toch van enig pessimisme.
Net zoals een mes niet alleen kan gebruikt worden om te moorden, is big data niet alleen geschikt om massale privacyschendingen in dollars te veranderen.

Er zijn gelukkig ook humanere toepassingen voor big data concepten. De data van de LHC, tientallen telescopen, miljoenen weersensoren en -modellen, seismische data,... zou allemaal nuttige inzichten kunnen opleveren door verbeterde data analyse technieken.

Dan hebben we het niet eens over AI, waar (soms realtime) analyse van gigantische datahoeveelheden de kern blijkt van intelligent gedrag.

Je kan dus ook stellen dat het goed is dat commerciële bedrijven geïnteresseerd zijn en dus investeren. Een optimist zou zelfs kunnen stellen dat de reeds verzamelde en nog te analyseren gebruikersdata misschien nieuwe inzichten kan opleveren in sociologie, psychologie of andere.
En wie weet (in idealistische instelling) leert men juist om ook bepaalde hopen data nu definitief af te schepen als dit voor hen 'waardeloze info' bevat en blijft er minder te 'lekken' over naar andere partijen naast minder data die je hoeft te bewaren.
Kan mij zat situaties voorstellen waar nu bergen data gelogd zijn 'voor het geval dat', wat met wat inzicht en redenering al gedumpt had kunnen zijn. maar als men al amper tijd heeft om data te analyseren, laat staan dat ze die data opschonen. (denk dat dit mede het huidige probleem hierin is)
Ethische aspecten zullen doorgaans eenvoudig genegeerd worden zodra Het Grote Geld om de hoek komt kijken. Maak je maar geen illusies.
Wat een gelul allemaal. Google eens op "big data natural disaster prediction", tal van onderzoeken die natuurrampen trachten te voorspellen, ook met succes. Het "brute force" doorrekenen van stormen/oceaanstromingen e.d. is nou eenmaal niet mogelijk, maar er zijn tal van kleinere voorafgaande effecten die een grotere ramp kunnen voorspellen.

Ja, het kan ook tegen je ingezet worden. Het feit dat betalingen digitaal gaan maakt alles traceerbaar. Toch heb ik het liever niet in een oude sok.
Het is natuurlijk niet allemaal negatief hé... Zat bedrijven die big data specialisten nodig hebben om met compleet andere data te werken.

OT: Ik vindt het een prima plan. Het introduceert een opleiding voor een specifieke doelgroep die veel mensen zal aantrekken.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 4 september 2015 17:54]

Lijkt me uiteindelijk onontkoombaar dat het toch gaat gebeuren. Het is onderhand wel bewezen dat mensen niet zo goed zijn in het zich beheersen om niet aan verboden vruchten te komen. Als het kan dan zal het ook gedaan worden, for good and for bad.

Als je er wat op door filosofeert wordt het nog een aardige transitie. Als straks alles over je bekend is .. en niet alleen is .. maar ook blijft tot in de eeuwigheid, dan is de enige manier om daar nog mee te kunnen leven die van totale schaamteloosheid (als protectie mechanisme). Eentje die je nu al wellicht zou kunnen zien met sociale media, mensen die zgn. "verantwoordelijkheid nemen", mensen met groepjes neermeppen steken etc., vaak "de schaamte voorbij" zou je kunnen zeggen.

Een probleem is echter dat onze samenleving niet alleen in haar verband wordt gehouden door expliciete regels, maar ook door dingen die je "gewoon niet doet". Dat deel zal dan daarmee ook vervallen, echter of het mogelijk en wenselijk is om dat te vervangen door starre expliciete regels, ik betwijfel het.

En ontopic:
Waarom weer een aparte "opleiding" erbij .. heeft in het mbo en hbo ook zoveel goeds gebracht.. en waarom in vredesnaam in Den Bosch, kan iedereen weer vrolijk rondjes gaan reizen.

[Reactie gewijzigd door gekkie op 4 september 2015 17:57]

Wat ik me afvraag: gaan de studenten van deze studie straks aan sympathieke maatschappelijk relevante vraagstukken werken wat de mensheid ten goede komt, of gaan zij werken voor de grote corporaties die hun data tegen de consument gaan uitspelen en uiteindelijk zó machtig worden dat zij in feite de defacto regering vormen en nationale overheden weinig meer te vertellen hebben.....
Allebij. Ik heb zelf een opleiding gedaan die zich (oa) bezig houdt met datamining en dat zit behoorlijk dicht tegen "big data" aan. In mijn klas werden de meeste studenten behoorlijk kritische en was er veel aandacht voor de negatieve kanten van dat onderwerp. Ik denk dat wij als groep een stuk kritischer waren over de negatieve aspecten dan de gemiddelde Nederlanders.
Maar ja, je hebt er maar ééntje nodig die voor het geld gaat om zo'n systeem te bouwen. Grosso modo denk ik dat we beter af zijn met een hoop studenten die de gevaren goed zien dan met een paar handige jongens die in achterkamertjes aan dit soort technieken werken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 5 september 2015 18:08]

Zijn het bedrijven die dat doen of zijn het computers van die bedrijven? Dat is een wezenlijk verschil. Zolang de computers niet uit zichzelf die data gaan delen, bewerken of wat dan ook, maar puur voor analyse gebruiken is er toch niks mis mee? Zelfs als die computer van Google is. Ja, er zullen mensen zijn die toegang hebben tot die al die data, ja er zijn hackers, maar het is allemaal zo onzin om te stellen dat we geregeerd worden door bedrijven. Die bedrijven zijn enorm afhankelijk van de consument. Zodra de consument besluit om zijn geld ergens uit te geven, is het gedaan. Kun je nog zoveel data hebben, zolang je niet direct kan inbreken in de gedachtes van mensen is er niks aan de hand. En een computer kan dat (nog) niet, die kan alleen het meest optimale bepalen vanuit jouw input, niet meer en niet minder.

(reclames op internet wekken derhalve geen gedachte op(wat reclame op televisie wel doet), immers je had die gedachte al(want je zoekt er naar bv.))

Ik hoop overigens dat bedrijven die data steeds meer gaan gebruiken, immers zorgt dat voor geluiden in maatschappijen dat zij niet goed bezig zijn, wat dus betekent dat die bedrijven minder gebruikt zullen worden.
Hoe is dit anders dan de huidige Data Science & Technology track van de TU Delft Computer Science master? http://www.tudelft.nl/en/...science-technology-track/
De opleiding aan het tu verzamelt de data (je leerst software die met big data werkt te bouwen) de nieuwe opleiding gaat over het analyseren van de data.
Lijkt waarschijnlijk meer op de Master track Econometrics: Big Data Business Analytics op de UvA. http://ase.uva.nl/educati...a-business-analytics.html

Ben van plan deze master te volgen, maar zal ook wel kijken wat ze volgend jaar te bieden hebben in Den Bosch.
Zij denken namelijk dat de maatschappij behoefte heeft aan deze wetenschappers, aangezien er in razend tempo een ongekende hoeveelheid data worden verzameld.
Moet gecorrigeerd worden naar
Zij denken namelijk dat de maatschappij compleet geen behoefte heeft aan deze pseudo-wetenschappers die allerlei informatie ongevraagd van onwetende burgers bij elkaar jatten en dit voor veel geld verkopen aan de hoogste bieder.
Hahaha ;)

Maarre, is er wel een Nederlands big-data vergaarder behalve de access-providers en een paar grote sites zoals -denk ik- Relatieplanet of weet ik veel wat?
Big data gaat niet per se over persoonsgegevens. Denk aan het weer, of over de sensordata van treinen!
Of over Cern, Nasa,Esa,etc.
Hoeft niet per definitie slecht te zijn. Als er iemand kwaad in de zin heeft zal hij/zij dat koste wat het kost doen... Daar gaat een studie echt niet bij helpen. Alsof NSA zonder deze studie opeens op zou houden met bestaan...
Genoeg. Wij hebben klanten in de financiele sector, retail (bv. supermarkten), logistiek, etc. Het is jammer dat mensen niet snappen wat de woorden "big data" betekenen en het eigenlijk één op één koppelen aan privacyschending, terwijl big data niets zegt over welke data je verzameld hebt.

Voorbeelden van inzichten die vergaard worden - en die niets met privacyschending te maken hebben - zijn:
- welke maand is de beste maand om een bepaalde reclamecampagne te starten (campagne wordt gestart in de maand waarin deze het meeste effect heeft)
- in welke fase van ons bedrijfsproces verliezen wij de meeste resources (dat wordt de eerste fase die aangepast/geherstructureerd wordt)
- welke producten worden vaak samen gekocht (je ziet het vaak in de supermarkt, shoarma in de aanbieding en er liggen bakjes knoflooksaus naast. 20 cent korting op de shoarma, maar de saus is 15 cent duurder dan normaal.)
- welke filialen draaien goed en wat is de geografische verdeling? Kan het uit een tweede filiaal in een stad te starten? Moet een ander filiaal sluiten, of valt er te compenseren door bv. een aangepast assortiment?

Wat je ook veel ziet is dat bedrijven data verzamelen (vaak data die al standaard uit bepaalde systemen, bv. kassasystemen, te halen is), maar nog geen flauw idee hebben wat ze daar mee moeten, of wat ze er mee kunnen. Data hebben is nog niet data gebruiken. En daar zullen studenten van deze opleiding in de toekomst bij kunnen gaan helpen.
In de accountancy is big data nu ook een belangrijke term aan het worden, hoe analyseer je voor een producent wat efficiënter is, wanneer er liquiditeitsproblemen kunnen ontstaan een of een investering wel of niet door moet gaan? Zeker bij grote ondernemingen moet met zoveel factoren rekening gehouden worden dat je met dit soort analyses beter in beeld kunt brengen. Door gebruik te maken van big data kun je geautomatiseerd continuous monitoring en continuous auditing uit gaan voeren
Het risico is natuurlijk wel dat retrospectief plannen zo weinig aan het toeval over laat.
De mooiste dingen worden per toeval ontdekt. Hopelijk zal big data verrassende nieuwe inzichteninzichten geven.
KNMI, retailers, olie en gasindustrie, architecten, wetenschappers, geheime diensten?
De vraag is of zo'n opleiding de situatie beter of slechter maakt. Er wordt nu ook al op grote schaal data verzameld, daar was die opleiding niet voor nodig. Ik hoop dat goed opgeleide studenten ook oog hebben voor de problemen in hun vakgebied. Eerlijk gezegd heb ik ook het gevoel dat het niet veel slechter kan dan het nu gaat. Er wordt aan alle kanten informatie verzameld en geanalyseerd door allerlei amateurs die geen idee hebben wat ze doen. Dan heb ik liever professionals die nadenken over wat ze doen dan een stel blinde amateurs die zoveel mogelijk verzamelen.
Is het probleem niet eerder dat er 1) gewoonweg teveel data verzameld wordt en 2) de verkeerde vragen gesteld worden? Het gaat er ook om wat er met de inzichten gebeurt. Ook professionals kunnen de vergaarde data voor 'verkeerde' doelen inzetten en zullen dat wellicht zelfs eerder doen, omdat zij wel de juiste vragen kunnen stellen.

Kortom, doe mij in dat geval maar liever amateurs.
Hohoho een pseudowetenschapper is iets anders. Of ze maatschappelijk verantwoord werk zullen leveren weten we niet, maar het zullen geen kwakzalvers worden, alhoewel ze wel les zullen krijgen in een klooster ;)
De uitkomst van de nationale denktank was het eerste. Dus niet zomaar het eerste en beste idee wat te boven kwam
haha ik zat te denken wat de vereisten zouden zijn om thuis te mogen werken...
glas tot aan de deur en een workstation ipv een laptop. ecc geheugen is natuurlijk pre.
dat is dus een aardige computer alleen lenovo heeft volgens mij een laptop aangekondigd met die specs.

maar met een i3 red je het niet..
Om wat te doen? In het bedrijfsleven vinden nagenoeg alle handelingen plaats op servers. Er zijn echt geen mensen die lokaal big data gaan uitvragen. Wel om queries te testen etc., maar je gaat niet 10 miljard records lokaal bevragen op je laptopje.

Hoe deze opleiding het regelt is natuurlijk afwachten, maar ik mag hopen dat ze genoeg servercapaciteit neerzetten om de opleiding te ondersteunen. Daarnaast hoef je geen gigantische datasets te doorlopen om dingen te kunnen leren. Leren gaat om concepten snappen, niet om of de dataset nu 1 of 2 miljard records bevat. Voor sommige projecten zal het ongetwijfeld wel nodig zijn, maar daar heb je dan ook meer tijd voor.
40 miljoen voor een opleiding vind ik wel wat overdreven veel. Vraag me af waar ze dat dan allemaal aan willen gaan besteden? Zelfs al zet je een nieuwe school neer, dan kost dat volgens mij nog minder.

Verder is de keuze voor Den Bosch wel raar als die 2 scholen erbij betrokken zijn. Maar als de gemeente er weer investeert, is het wel wat begrijpelijker. Waarom je overigens zou willen zitten in een klooster, is me een raadsel. En helemaal die buurt in de stad lijkt me geen plek voor start-ups. Een startup draait niet om mooie panden op a-locaties, die willen zo goedkoop mogelijk hun ideeën uitwerken zonder dat er grote bedragen mee gemoeid zijn voor er nog maar 1 ding is uitgewerkt.
Ja, heel raar. Wat moet je in een forensenstad als nerd? Moet gewoon in Eindhoven zitten. Van die 40 miljoen zal wel 30 van Den Bosch zijn, die worden helemaal gek volgens mij sinds Breda,Tilburg en Eindhoven het stukken beter doen.
Nogal populistische opleiding. Big data is net zo'n hype als de cloud 5 jaar geleden was. Klinkt vooral om studenten te trekken. Het is ook niets nieuws, de computers van veel andere universiteiten werden in de vorige eeuw al ingezet voor deze onderwerpen. Alleen heette het toen niet zo.
Anoniem: 684336
5 september 2015 00:25
Tilburg University ? Geen Tilburgse Universiteit ? Praat Nederlands met mij.......

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee