Ontwikkelaars brengen minimalistische Xubuntu-versie uit

De ontwikkelaars achter de Linuxdistributie Xubuntu hebben een kale versie van het besturingssysteem vrijgegeven. Die versie heet Xubuntu Core en beschikt enkel over de Xfce-desktopomgeving. Meer applicaties, zoals een kantoorpakket en een mediaspeler, ontbreken.

Xubuntu Core is daarmee dus een behoorlijk afgeslankte variant van de Xubuntu-distributie. "We verschepen enkel Xfce en de look and feel van Xubuntu. Er zijn dus geen kantoorpakketten, mediaspelers enzovoort", schrijven de ontwikkelaars in een blogpost. Hiermee bieden ze een relatief kleine distro aan; het iso-bestand is circa 600MB.

Xubuntu Core heeft ondanks de naam niets weg van een minimalistische versie van zijn grote broer, Ubuntu. De Ubuntu Core-release is bedoeld voor slimme apparaten en werkt met wat Canonical 'snappy apps' noemt. Dat zijn read-only-images van applicaties die makkelijk te updaten zijn. Volgens de Xubuntu-ontwikkelaars heeft hun Core hier niets mee te maken.

De keuze voor een afgeslankte Xubuntu-versie is in lijn met een opvallende keuze die het ontwikkelteam eerder maakte. Zo bevat de recentste Xubuntu-release niet langer de packages voor tekstverwerker AbiWord en spreadsheetapplicatie Gnumeric, terwijl ook afbeeldingsbewerker GIMP kwam te vervallen. AbiWord en Gnumeric zouden te buggy zijn. GIMP vergde in de ogen van de devs te veel ruimte in de installatie-image.

Xubuntu is een van de alternatieve smaken van het populaire Ubuntu. De distro onderscheidt zich vooral met 'lichte' software die op minder krachtige hardware kan draaien. Zo komt Xubuntu met Xfce, een desktopomgeving die pas na drie jaar een nieuwe release had. Een interessante vernieuwing is onder andere de verbetering van de alt-tab-combinatie, schreef Tweakers in een review.

Xubuntu 15.04

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-05-2015 • 19:24

91

Reacties (91)

91
85
68
0
0
0
Wijzig sortering
Ze hadden mijns inziens, net als Windows Core, de hele GUI beter weg kunnen laten. Deze versie lijkt mij immers niet bedoeld voor eindgebruikers maar voor IoT.
Ik vind een iso van 600MB nog steeds groot voor IoT apparaten. Bij zulke dingen denk ik eerder aan Tiny Core Linux (486DX/46MB ram/15 MB storage) ; of juist iets dat op maat gebakken is. En bedenk trouwens dat een GUI helemaal niet veel resources hoeft te gebruiken; inderdaad Tiny Core Linux heeft ook een GUI. Windows 3.11, Windows 95, Windows CE had dat ook al.
600MB en dan alleen een core? Vroeger was dat een volledig complete image. Ik snap dat tijden veranderen, maar is dit echt nodig? Hebben ze niet per ongeluk vakantiefoto's meegearchiveerd in het image? Het ziet er ook nog gewoon uit zoals ik me herinner van jaren geleden.

Het lijkt Android wel. Een app die drie jaar geleden nog 1 à 2 MB was kan nu met gemak 20 à 30 MB zijn.

Ik herinner me nog dat ik van een groep uit de demoscene een first person shooter van 64k heb gezien. To put things in perspective.

[Reactie gewijzigd door Sando op 25 juli 2024 03:11]

600MB en dan alleen een core? Vroeger was dat een volledig complete image. Ik snap dat tijden veranderen, maar is dit echt nodig? Hebben ze niet per ongeluk vakantiefoto's meegearchiveerd in het image? Het ziet er ook nog gewoon uit zoals ik me herinner van jaren geleden.

Het lijkt Android wel. Een app die drie jaar geleden nog 1 à 2 MB was kan nu met gemak 20 à 30 MB zijn.

Ik herinner me nog dat ik van een groep uit de demoscene een first person shooter van 64k heb gezien. To put things in perspective.
Volgens mij heeft Ubuntu ook heel lang als streven gehad om de ISO's onder de 700 MB te houden (1 CD), en hebben ze dit een tijdje geleden laten varen.

600 MB vind ik daarom niet eens zo heel erg indrukwekkend voor een light-versie van een light-versie van Ubuntu.
Je begrijpt dat dat precies mijn punt is? Ik snap niet dat dit zo groot moet zijn. Vroeger paste een mini xubuntu op een mini cd.
Anoniem: 24417 @Sando8 mei 2015 15:40
Jep ik snap het ook nooit. Het is een beetje een luiheidsprobleem; dev denkt "och mensen hebben toch genoeg HD/RAM/CPU dus ik hoef het niet heel hard te optimizen". Maarja.. uiteindelijk levert het niet de meest rappe programma's op :/
Anoniem: 246214 @necessaryevil7 mei 2015 20:10
Er is ook een tiny versie, die bevat net genoeg om op te starten en daarna alles vanaf internet te installeren, en deze is maar ongeveer 30MB !
Meh. Zo'n probleem is opslag nou ook niet weer. Zit geen verschil in de grootte van een 32GB SD kaart en 1 van 256MB.
IoT draai je dan ook met debbootstrap naar 120mb images, dus ook geen argument. Of denk je werkelijk dat er ook arm releases komen. Nee, yet another deadborn distro.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 25 juli 2024 03:11]

yet another deadborn distro.
Ik kan niets zeggen over wat de populariteit zal zijn, maar ik vind het in ieder geval wel fijn. De volledige Xubuntu 15.04 is te groot geworden voor mijn 1GB USB stick (die eigenlijk maar 949MB ruimte heeft), terwijl de voorganger, 14.11 er nog wel op paste. Het eerste wat ik ook doe na het installeren is bijna alle software verwijderen zodat ik alleen overhoud wat ik nodig heb. (Ik begrijp wel dat ik "gewoon" een nieuwe USB stick kan kopen, maar waarom zou ik als deze het verder nog prima doet ;) ).
Bij deze Xubuntu Core is het dus andersom: ik kan het installeren en weet dat ik geen troep heb. Daarna kan ik alsnog gewoon de software installeren die ik wél nodig heb. Want bedenk wel dat het nog wel dezelfde Ubuntu repositories gebruikt als alle andere Ubuntu smaken (Ubuntu, Kubuntu, etc).
Dus zie het meer als een "net install": kleinere ISO, en daarna wat je nodig hebt via internet installeren. In tegenstelling to een "fat" ISO met allerlei troep erop die je toch niet nodig hebt (maar wat wel weer handig zou kunnen zijn voor computers zonder internet verbinding).

@Trommelrem
Ze hadden mijns inziens, net als Windows Core, de hele GUI beter weg kunnen laten. Deze versie lijkt mij immers niet bedoeld voor eindgebruikers maar voor IoT.
Voor dat soort doeleinden bestaat al Ubuntu Core, en eventueel Linux varianten als Core OS. Ik zou dat zelfs zeggen dat een distro die standaard een relatief zware GUI zoals XFCE meelevert per definitie niet als IOT distro bedoeld is, maar meer voor mensen zoals ik, als een soort "net install".

Overigens ben ik het er wel mee eens dat ze het beter "Xubuntu Mini" hadden kunnen noemen, bijvoorbeeld. "Core" geeft toch het idee dat het wat te maken zou hebben met Ubuntu Core of Core OS.

[Reactie gewijzigd door Rainbow op 25 juli 2024 03:11]

Ik heb jarenlang met XFCE zitten lurken (nog cd-rom liggen met 0.4 :P ), maar helemaal heeft het me niet kunnen bekoren en uiteindelijk voor mijn lichte devices op LXDE overgestapt.

Overigens is er ook een Ubuntu minimal install waarmee je exact kan doen wat jij wil ;)

En helemaal eens, de naam is behoorlijk fout gekozen.
Voor een lightweight-alternatief van Xubuntu kan men in mijn ogen beter naar iets als Manjaro gaan.
Bij deze Xubuntu Core is het dus andersom: ik kan het installeren en weet dat ik geen troep heb. Daarna kan ik alsnog gewoon de software installeren die ik wél nodig heb. Want bedenk wel dat het nog wel dezelfde Ubuntu repositories gebruikt als alle andere Ubuntu smaken (Ubuntu, Kubuntu, etc).
Ubuntu Server is ook een goede optie als je 'kaal' wilt starten en van daaruit alleen wil installeren wat je nodig hebt. Bij installatie kun je gewoon alle server componenten uitzetten, en alleen een basaal console-based systeem installeren. Vervolgens een desktop omgeving etc installeren via apt-get is een fluitje van een cent, als je even opzoekt welke packages je nodig hebt.

Ik gebruik ubuntu server zelf voor mijn HTPC, daar draait alleen het base system, Kodi + benodigde codecs enzo op, en nodm om X af te trappen zonder login manager of wat dan ook. Hele gebeuren neemt slechts 3GB in (waarvan meer dan 1GB aan niet-essentiële dingen die ik later heb toegevoegd) en start in ~5 seconden op.
De Ubuntu Core-release is bedoeld voor slimme apparaten
Dat lijkt mij IoT? Vergeet niet dat een slimme koelkast redelijk goedkoop kan worden uitgerust met een 1GB industriele flash device.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 25 juli 2024 03:11]

Voor IoT kun je beter Ubuntu server pakken. Dat is in principe hetzelfde, maar dan zonder GUI.
IoT draai je dan Ubuntu Server / Ubuntu Core (met Snappy apps) op, niet een desktop class OS
Sorry, maar dit heeft helemaal niets met IoT te maken, is simpelweg een Ubuntu/Xubuntu derivaat met enkel XFCE en geen verdere packages die standaard geinstalleerd worden/op de de install iso staan.
Anoniem: 631029 @Trommelrem7 mei 2015 23:50
Neem Ubuntu-server, en de gui ontbrekt :P
Deze versie is niet voor IoT bedoeld, het is een Desktop OS. Ubuntu Core is voor IoT. Dit is niet Ubuntu Core zoals in het artikel staat.
Bij IoT devices moet je niet denken aan 600MB, in veel gevallen niet eens aan 6MB, 600kB komt meer in de richting.
Wij gebruiken hier op de zaak een embedded linux systeem dat alleen via serieel of ethernet te benaderen is (geen mogelijkheid voor een monitor). Hier draait een image op van een kleine 10MB.
Je moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld een slimme koelkast een complete linux bevat van een paar honderd MB, laat staan dat dit het geval zou zijn voor iedere lamp in je huis!
Als je een unix/linux variant van WindowsCore wilt, dan moet je helemaal geen grafische schil installeren. Dat kan met de meeste installers.

Overigens heeft windowsCore nog wel een grafische schil! Start maar eens een grafische applicatie op zoals notepad. Die komt gewoon op de console terecht.

Vergelijk voor de grap ook eens de foot-print van windows core met een linux installatie....

Wat mij betreft is deze xubuntu de ideale installatie om klein te beginnen. Er zit niets op, alles moet je zelf aangeven. Met de huiidge packet-managers (en initiative als docker-containers) gaat dat vanzelf de goede kant op.
Niet mee eens. Ik heb xubuntu jaren gebruikt op een wat oudere laptop. Als je hardware wat traag is, is het een goede oplossing.
Nee dit is zeker niet voor IoT bedoeld, maar gewoon voor gene die geen meegeleverde troep wilt.
Ik geef het een half jaar leven. Beetje zinloze distro die weinig voordelen oplevert dan een cd VS dvd. USB media is de toekomst en sinds '95 heb je er poorten voor.

Je moet niet alle packages installeren en je kan ze er ook naderhand afknikkeren. CDs zijn voor oude bakken of dvdloze 3de wereld. Updaten is daar zelden een betaalbare optie.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 25 juli 2024 03:11]

Ik zie meer heil in Lubuntu, dat ook weinig van je hardware eist en op een CD-rom past, maar wel compleet geleverd wordt. daarenboven wordt het als een officiële fork van Ubuntu aanzien. Zo heb je de zekerheid dat er in april en oktober telkens een nieuwe versie uitkomt.
Thuis op mijn (via C7) netbook blijken zowel lubuntu als xubuntu niet (meer) te draaien... Geen van beide kan sinds 2012 draaien op een cpu zonder pae.... En dat terwijl ze het met 2010 versies beter deden dan windows xp....

Weet iemand een gecompileerde distributie die het op een hp 2133 mini pc (http://en.wikipedia.org/wiki/HP_2133_Mini-Note_PC) doet? Gentoo kan altijd nog wel maar dat is me te veel werk...

[Reactie gewijzigd door beerse op 25 juli 2024 03:11]

gebruik de alternative installer; dan ken je ook zonder pae werken...

heb dit zelf ook al moeten doen voor een paar machines ...
Gewoon Debian met een 486 kernel.
Lubuntu heeft zeker de voorkeur boven Xubuntu: het draait gewoon een stuk soepeler op wat oudere hardware. Andere lxde-varianten zoals Linux Mint Lisa, LXLE, Zorin OS Lite etc. zijn ook zeer aan te raden. Zelfde snelheid maar een grafisch wat aantrekkelijker dan Lubuntu.
Yep, Lubuntu werkt prima. En dat zegt een volslagen noob op gebied van Linux. Ik ben er erg over te spreken.
Heb dat jaren op een oude 700 mhz P1 laptop gedraaid als remote desktop. Sinds de RPi doe ik dit met Raspian + LXDE en dat werkt ook prima, wel in verhouding stuk trager (door hardware dus), maar single task gaat het prima.

Verder helemaal eens, XFCE is het gewoon net niet.

[Reactie gewijzigd door arie_papa op 25 juli 2024 03:11]

Ik geef het alle toekomst. Hoewel Linux niet urenlang onbruikbaar is omdat het moet downloaden, installeren, opnieuw opstarten en de hele cycle tot in den treuren herhalen, valt het me wel op dat zo'n installatie tegenwoordig behoorlijk wat updates heeft. Een twee maanden oude iso van 4 GB downloaden, dan daarvan slechts 2GB aan packages installeren, vervolgens een update draaien en wèèr 500mb downloaden, is een beetje inefficient. Een paar honderd mb downloaden, installeren en dan LibreOffice en the Gimp via package management downloaden is, uitzonderingen daargelaten, een stuk sneller en efficienter.
als je tijdens de setup zorgt dat je internet hebt, dan installeert hij geupdate packages rechtstreeks van het internet, dan hoef je géén twee keer te installeren....

dan is het gewoon; setup starten; installeren, 1x reboot; desktop klaar, extra software installeren via apt-get/synaptics/appstore, systeem volledig klaar

tov windows= setup starten; installeren; reboot, install afwerken, hardware installeren, desktop, install drivers, reboot, windows update, reboot, service pack (of w8.1 update), reboot, nog eens winupdate, reboot.. (ondertussen zijn we al min 4 uur bezig), software installeren stuk per stuk met cd's/via internet, systeem klaar...
(bij drivers; installeer ze allemaal ineens, niet rebooten bij elke driver, da's niet nodig; pas na de laatste driver zeg je 'JA' op de vraag om meteen te herstarten; bespaart veel tijd)
Dit is een metapakket en zit al standaard in de Ubuntu repository, het is geen nieuwe distro.
Je kan dus "apt-get install xubuntu-core" gebruiken op elke Ubuntu versie vanaf 15.04.
http://packages.ubuntu.com/utopic/xubuntu-core
Dit maakt mij enigs sinds blij aangezien ik pro-meta/virt pakketten ben. Ze zouden hetzelfde mogen doen voor alle letter variaties. Dan slurpen zulke fads niet meer ontwikkelingstijd dan barely necessary. Het geeft ook aan hoe onbenullig de distro is als het niet veel meer doet dan apt-get remove --autoremove <stuff>.

Hoe dichter je bij de source blijft hoe minder tijd we verspillen aan dom maintainers werk, bug testing, versnippering van informatie -vulzelfin-. Hadden ontwikkelaars wat meer visie dan zouden we al een stuk verder staan met Linux. Je hebt daar een manager voor nodig die wat klappen uitdeelt maar dat is weer zo niet-linux hé. Daarom heb ik ook broertje dood aan de meerderheid van de distros/alt-pakketten.
Ik vindt dit een uitstekend idee, in mijn ogen is het niet kunnen uninstallen van gebundelde software van desktop omgevingen een van de grote problemen met Linux distro's.

Ik kies liever zelf welke webbrowser, mediaspeler of wat dan ook, ik gebruik.

Alleen op deze manier kun je echt met minimale hardware en grafische mogelijkheden werken
Je kan perfect uninstallen wat je wilt, maar het is gewoon eenvoudiger om met een clean install te beginnen, ik hoop dat Kubuntu dit op een gegeven moment ook gaat doen.
Uninstallen van een enkele app is niet mogelijk door de dependencies van de desktop bundels is mijn ervaring.
Je kan het wel uninstallen en hij deinstalleert xubuntu-desktop ook ja, maar dat merk je niet. Punt blijft echter, uninstallen gaat. Bij windows gaat het vaak gewoon niet zonder veel meer moeite dan een niet MS programma uninstallen.
Ik vind het anders zeer handig, vooral omdat er nog minder bloatware in zit dan in de huidige Xubuntu-builds. Die dingen komen met allerlei troep die ik helemaal niet wil, al helemaal niet op een heel simpel systeempje.
Het gaat niet zo zeer om het formaat van de installatiemedia maar om een zo laag mogelijke footprint na installatie. Out-of-the-box krijg je dus een hele kleine en compacte installatie waar je zelf naar smaak software aan toe kan voegen. Veel andere distro's proberen juist een zo compleet mogelijk pakket aan software voor te installeren.
Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Edubuntu... Het doet me eigenlijk denken aan Samsung Galaxy SX: Door de hoeveelheid varianten het bos door de bomen niet meer zien. En nu nog eens opsplitsingen gaan maken maakt het nog verwarrender.

Daarnaast vraag ik mij de meerwaarde van deze distro af, vermits er al zoveel alternatieven zijn. En schrappen in de dagdagelijks gebruikte programma's ...

Cru gezegd lijkt het me een team ontwikkelaars die hun tijd niet nuttig wisten te besteden. En ik bedoel het helemaal niet slecht naar iemand toe. Maar ik vind dit niet bepaald interessant nieuws. Mijn mening uiteraard.
Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Edubuntu... Het doet me eigenlijk denken aan Samsung Galaxy SX: Door de hoeveelheid varianten het bos door de bomen niet meer zien. En nu nog eens opsplitsingen gaan maken maakt het nog verwarrender.
Aan de andere kant heb je wel weer keuze, en in mijn ogen is keuze wel heel fijn. Ik vind persoonlijk Ubuntu met de Unity interface helemaal niets, en ben blij dat Xubuntu en Ubuntu Mate bestaan, omdat die omgevingen veel meer naar mijn smaak zijn. Vroeger was ik groot fan van Kubuntu, en de KDE omgeving is dan ook weer heel anders dan Unity, XFCE, of Mate. Dus wellicht voor sommige mensen een betere keuze.

Uiteindelijk is het allemaal Ubuntu, en kan je eigenlijk elke smaak wel omvormen tot de ander (bijv. Ubuntu downloaden en uitproberen, daarna zonder re-install Kubuntu proberen met "sudo apt-get install kubuntu-desktop" ofzoiets).

In Windows en Mac heb je elk één keuze, en dat is dan hoe toevallig de ontwerpers en ontwikkelaars van die omgevingen hebben bedacht dat jij het handig zou moeten vinden om met de computer te werken. Dat kan heel vervelend zijn als die omgevingen niet jou eigen manier van werken ondersteunen (zie bijvoorbeeld ook de transformatie van Windows 8 naar Windows 7: er zijn zat mensen die daar niet op zaten de wachten, ongeacht of het objectief beter of slechter zou zijn).

Ja, soms kost het even tijd om erachter te komen welke je zelf het fijnste vindt, maar daarna heb je wel iets wat echt bij je past. Is mijn mening in ieder geval.
Aan de andere kant heb je wel weer keuze, en in mijn ogen is keuze wel heel fijn. Ik vind persoonlijk Ubuntu met de Unity interface helemaal niets, en ben blij dat Xubuntu en Ubuntu Mate bestaan,
Ik zou me niet laten leiden door de standaard desktop environment, je installeert net zo makkelijk een andere omgeving op de standaard ubuntu install.

Lees: je hoef geen unity te gebruiken op ubuntu, je hoeft dus niet perse een distro te gebruiken die zich speciaal op een bepaalde DE richt.
De 4 U,X,L en K varianten hebben alle een andere Desktop manager. Voor een groot deel verantwoordelijk voor de gebruikservaring. Edu is specifiek gericht op educatie. En per variant heb je de keuze om na installatie een compleet pakket aan applicaties voor geinstalleerd te hebben of juist zelf exact te kiezen voor de applicaties die je nodig hebt.

Wil je Windows met Internet Explorer, Outlook Express, Media Player, Messenger of had je liever zelf gekozen voor benodigde apps. Persoonlijk kies ik liever voor uitgekleed maar bij een ander installeer ik liever het complete pakket.
Wat vervelend dat deze distro je nog meer verward heeft.

Bij de verschillende Ubuntu versies geeft de eerste letter "meestal" aan om welke dekstop omgeving het gaat.
Je kunt dus zelf kiezen welke smaak desktop (+ applicaties) je wilt.
Daar zouden andere besturingssystemen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Je kunt ook als je wat meer verstand van linux hebt, een eigen distro kunnen maken.
Daar zijn ook al online applicaties voor (opensuse heeft zo'n website).
https://susestudio.com/

Je kunt distros ook wel een beetje vergelijken met de verschillende android-roms die je op xda ziet. De een wil er een bepaald programma wel op de ander niet.
Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Edubuntu... Het doet me eigenlijk denken aan Samsung Galaxy SX: Door de hoeveelheid varianten het bos door de bomen niet meer zien.
Maar dan heb je dat ook bij het kiezen van een telefoon, camera, auto of vrouw. Er is (te) veel keus.

Ik ben blij met de gestripte versie, of is het een gewone versie die in andere gevallen tot clusterbom wordt vermaakt als distro. De minimale is leuk in een VM en dan voeg ik zelf per VM wel toepassingen naar wens toe. Die als handigheid dan wel los installeerbaar meegeleverd kunnen worden met de grote versie.
Anoniem: 631029 @MrAndy97977 mei 2015 23:53
Pas maar op dat je niet gaat inzien hoeveel Linux distributies er zijn.

Goh, waarom is dit toch erg, je kiest er een en klaar. Je bent vrij om te wijzigen naar jou voorkeuren, dus uiteindelijk kan je ze ook allemaal op elkaar laten lijken. (afhankelijk van soort softwarebronnen)

Het zijn meer de windows minded people die een keuze als beperking zien, omdat ze het niet gewend zijn te kunnen kiezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 25 juli 2024 03:11]

Hmm, zelf laatst lxle op een Asus eee pc gezet om die te gebruiken als simpele internetmachine en om muziek te draaien. Werkt prima, maar er zat nog steeds veel op wat ik niet gebruik (LibreOffice, spelletjes). De eerste keer bij het al te rigoureus opschonen verneukte ik gelijk de installatie zodat het opnieuw moest. Ik vond (en vind) het installeren onder Linux nogal een leercurve (ben handiger met hardware). Er was bijv. eigenlijk nergens goed beschreven wat 'sudo' is, kan en doet, terwijl dat al cruciaal is. En de verschillen tussen het installeren van de diverse vormen van packages is ook geen feest. Kan me goed voorstellen dat Linux geen doorslaand succes wordt, zo.

Wat ik me toen afvroeg (en nu nog steeds, maar ben een linux-noob): zou het niet mogelijk zijn om op de site waar je de installatiemedia vanaf haalt, een soort keuzematrix in te vullen? Zodat je een installatie-op-maat downloadt, waar je niet meteen aan hoeft te gaan sleutelen? En zodat je niet allerlei varianten krijgt die alleen verschillen in GUI en packages?
Kan me goed voorstellen dat Linux geen doorslaand succes wordt, zo.
Je zou beter niet meteen na je eerste install de hele boel moeten willen tweaken. Lijkt me niet slim op welk os je ook zit. Jouw uitspraak zegt dus eig. meer over je eigen beperkingen dan die van Linux.
Ik kan me niet voorstellen dat ik na mijn eerste ( of tweede, of derde ) Windows installs ook meteen tot doel had om de boel te strippen, dan zou de zooi ook stuk gaan toch ?
Ik stripte -voorzover ik kon zien- niet het OS, maar wilde de bijgeleverde spullen, LibreOffice, spelletjes e.d. erafhalen. De eeePC heeft maar 16GB opslag, de helft ervan gaat al weg aan de dual-boot xp (om het ding hoe dan ook bruikbaar te houden), zodat ik sowieso geen keus had. Ik doe bij een nieuwe Win notebook niet veel anders: ik haal meteen alle 'probeerversies' eraf om een bruikbare machine over te houden waar ik niet naderhand nog eens veel aandacht aan moet schenken. Dat lijkt mij overigens niet 'tweaken van het os', want de apps hebben weinig met het os uitstaande.
Mijn centrale opmerking blijft staan: het zou handig zijn om in één keer een os met apps op maat te kunnen downloaden...
Ik vind 600 MB nog steeds vrij fors voor een minimalistische Linux distro.

Als je kijkt naar Damn Small Linux of Puppy dan zijn die toch een heel stuk kleiner.
Dat is het ook!! Maar als ik kijk naar de in het artikel gelinkte iso dan is die maar 40MB (33MB voor 32-bit). Dus ik denk dat het een foutje is.

Edit: Aha, de versie die ze aanbevelen is een 'netinstall' dus deze downloadt de rest van internet. Dus hij is wel 600MB. Ik blijf het ook veel vinden voor een versie zonder office pakket e.d.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 03:11]

Het verbaast me dat Puppy Linux nog niet genoemd is: klein en hartstikke fijn :)
Op oude(re) hardware draai ik Puppy Wary en op deze dualcore laptop Puppy Precise.
Ben benieuwd wat jullie overwegingen zijn.
Linkje: http://puppylinux.org/main/Long-Term-Supported%20Puppy.htm
Anoniem: 167581 @Aplomb8 mei 2015 18:29
Net nadat ik verderop mijn post postte zag ik jouw reactie. Er is ook al een Puppy Tahr en Vivid Vervet (beta).

Pae en non-pae.

Ben een puppy hopper.
Opzich wel handig voor de debian gerichtte mensen. Ik heb een hele lange tijd Lubuntu gedraait puur omdat het zo lichtgewicht is en dat Unity er niet opstaat. Ik kreeg wel steeds meer de behoefte aan nóg minder bloat, nogsteeds de helft van de applicaties waren deadwood zeg maar. Heb laatst toch maar Arch geprobeerd na de guide paar keer bestudeerd te hebben en dat is eigenlijk super goed gegaan. Voor diegene die geen zin hebben in Arch (ook al heb je manjaro enzo) maar toch 0 bloat willen lijkt me dit een goede oplossing. De klacht die ik boven las dat het nog meer versnippering veroorzaakt is onzin want ze trekken allemaal van dezelfde base.
Ah mooi. Zocht al een tijdje naar zoiets. Dit is een mooie basis om zelf een custom distro in elkaar te bouwen. Het kan wel met de standaard Ubuntu, maar dan heb je wel een hoop paketten die je er weer uit moet halen of een hoop gebruikte ruimte als je dat niet doet.
Hoe groot die ISO is, maakt mij niet veel uit, zolang
1) op het target-systeem alleen dat terecht komt wat echt nodig is, en daarvoor is deze mini-versie een mooie start
2) het ook op oude non-PAE CPU systemen geïnstalleerd kan worden (zonder allerlei truuks te moeten uithalen). Dit is met veel Ubuntu-derivaten momenteel een probleem
Het is een prima concept. De minder technische mensen kunnen hiermee toch vanaf de grond af beginnen met hun distro, in die zin dat er alleen een GUI is geïnstalleerd, en verder mag je zelf bepalen wat er op je distro komt te staan. Uitstekend, want inderdaad: op een standaard installatie staan toch altijd programma's die je niet gebruikt. Maar aan de andere kant: die zitten vaak ook niet in de weg.

Een kaal systeem, met alle voordelen die de grote verzameling aan apps die je tot je beschikking hebt via het softwarecentrum... prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.