Gebruikers Nexus 7 maken melding van kapotte tablet na Lollipop-update

Een aantal gebruikers van de Nexus 7 stelt met grote problemen te kampen na het updaten van de tablet naar Android Lollipop. De update zorgt ervoor dat de tablet niet meer functioneert. Google en Asus hebben nog niet gereageerd.

Gebruikers met problemen hebben zich in de afgelopen tijd verzameld op de supportfora van Google, maar ook op Twitter wordt melding gemaakt van de problemen. Alhoewel bij lang niet iedereen de recent uitgerolde Lollipop-update voor problemen zorgt maken een groot aantal gebruikers melding van een kapotte tablet. Na het installeren van de update zou het apparaat niet meer op willen starten. Ook het booten in recovery-modus helpt bij veel gebruikers niet.

Alhoewel de meeste problemen worden gemeld met de Nexus 7, zowel de versie uit 2012 als 2013, zouden er ook gebruikers zijn met een Nexus 5 die bootproblemen hebben na de Lollipop-update. Het is nog niet duidelijk hoe groot het probleem precies is en Google en Asus hebben nog niet op de klachten gereageerd. Daardoor is ook nog niet bekend waar de klachten precies door worden veroorzaakt. Omdat er verschillende symptomen worden gemeld is het mogelijk dat het om meerdere onderliggende problemen gaat.

Het probleem met opstarten is niet het enige probleem dat wordt gemeld na installatie van de Lollipop-update. Verscheidene Android-gebruikers, ook van niet-Nexus-apparaten, stellen last te hebben van bugs. Daarbij gaat het onder andere om problemen met wifi en instabiliteit.

Door RoD

Admin Mobile

12-04-2015 • 11:05

207 Linkedin

Submitter: TD-er

Reacties (207)

207
204
156
2
0
2
Wijzig sortering
Niet te vergeten natuurlijk ook de Nexus 4. De Nexus 4 heeft ook veel problemen met de Android 5.x (Lollipop) versie. Denk aan de memory leak o.a.

Zelf blijf ik nog op Android 4.4.4, vooral na die klachtregen over bovenstaand probleem en de stabiliteit.

Je gaat er uit van dat Google, zeker hun eigen Nexus vlaggenschip goed test voor je dit in productie uitbrengt en via OTA uitrol..
Antwoord van Google laat ook altijd lange tijd op zich wachten, jammer eerlijk gezegd.

Toevoeging
AndroidAuthority zegt het volgende in hun artikel:
"Luckily, there is a large group of awesome Nexus 7 users out there that have figured out a ‘fix’. Pull out your tool kit, the repair for now appears to be a complete replacement of your system motherboard/logic board. I hope you’ve got warranty, and that they cover you."
Link fix Reddit : http://www.reddit.com/r/N...d9b/nexus_7_2013_bricked/

1 nadeel, je garantie zal hoogstwaarschijnlijk niet meer geldig zijn.

http://www.androidauthori...-android-lollipop-600185/

2e Toevoeging

Klachtregen via Twitter wordt steeds meer #NEXUS7BRICKED
https://twitter.com/hashtag/NEXUS7BRICKED

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 12 april 2015 11:20]

Ik kreeg de indruk dat het niet zozeer de update zelf was, maar dat er door die update een component te zwaar belast zou worden en uiteindelijk faalt/doorbrand.
Vrijwel alle gebruikers die hierover posten, geven aan dat ze gewoon hun tablet aan het gebruiken waren en dat 'ie ineens uitviel.
Dus de problemen komen dan dagen/weken na de installatie van de update aan het licht.
Dan ligt nog altijd de directe oorzaak bij de update, blijkbaar zorgt die ervoor dat de tablet out-of-spec gaat draaien. Zo is vinden veel mensen het onzin dat de garantie vervalt op het moment dat je een gemodiviseerde ROM gaat gebruiken, ik zeg "Niet meer dan normaal", aangezien je in de ROM je frequentie/clocksnleheden kunt regelen en het apparaat buiten specs kunt laten draaien. Daar kan geen enkele fabrikant garantie op geven.

Het is nu alleen een beetje vreemd dat dit het geval zou zijn met een originele ROM (update).
Zo een soc krijg je heel moeilijk kapot. Er zitten allerhande veiligheidssystemen ingebouwd dus dat lijkt me heel heel sterk dat dit door software stuk is te krijgen.

Daarbij zijn Nexus-apparaten speciaal ontworpen voor developers. Als de garantie bij deze toestellen al vervalt bij custom roms dan is dit dikke bullshit. Deze toestellen worden hier speciaal voor gemaakt en mocht Google plots bepalen dat dit niet meer mocht dan betekend dit meteen het einde van Nexus apparaten.
Het probleem schijnt ook voor te komen op nexus 7s die nog op kitkat of andere custom ROMS staan (zie XDA). Het enige verband met de update is dat:
- Tijdens de update wordt de flash chip zwaarder belast
- De meeste Nexus 7's zijn geupdate naar 5.0 of 5.1. dus als nu massaal een component faalt, is dit per definitie op een 5.0/5.1 versie.
Blijft de schuldvraag nog open.

Wie of wat heeft de grens overschreden. Een recent voorbeeld zijn de manipulaties van fabrikanten om betere resultaten bij test/reviews te halen.

Is het de upgrade die probeert je wat 'extra' snelheid mee te geven,
heeft de fabrikant zich niet regels gehouden,
of heeft een leverancier een inferieur product/niet conform eisen geleverd.

Fabrikanten zouden overigens altijd paraat moet zijn bij degelijke grote releases om dit soort tegenslagen snel te inventariseren en een antwoord te formuleren.
Helemaal mee eens, de schuldvraag is hiermee nog niet beantwoord.
En het is op z'n minst niet prettig dat noch LG (Nexus 5), noch Asus (Nexus 7), noch Google enige reactie heeft gegeven.
Maar goed, misschien kan vrijwel elke reactie wel uitgelegd worden als 'schuldbekentenis' en dan is het ook wel weer begrijpelijk, aangezien dat miljoenen kan gaan kosten.
Anoniem: 601896
@TD-er12 april 2015 12:31
Voor de schuldvraag vind ik het niet belangrijk, wie het heeft gedaan, maar vooral of het wel of niet met opzet is gedaan.

Planned Obsolescence is iets, dat in de wereld van de elektronica in alle velden gebeurd, bij wasmachines, bij TV's dus waarom ook niet bij telefoons?

Duurzaamheid van producten, is namelijk niet goed voor economische groei. Ook op de langetermijn niet voor de verkopen van een fabrikanten, werkgelegenheid, en andere zaken. Je hebt ook veel meer mensen dan tien jaar geleden die elke twee jaar, of soms zelfs nog sneller een nieuwe telefoon willen.
Als er sprake was geweest van "Planned Obsolescence" was deze Lollipop update juist helemaal niet verschenen.
Anoniem: 601896
@Ge Someone12 april 2015 20:01
Hij is verschenen voor de N7'12 zonder f2fs support dat eigenlijk nodig is voor het geheugentype. Dit ondanks dat f2fs al >2 jaar standaard in de linux kernel zit. Hierdoor is de 'update' wel makkelijker, maar voelt de N7 trager aan dan had gehoeven.

Een trage 'nexus' zul je eerder vervangen dan eentje die soepel loopt. Eentje die stuk is vervang helemaal met zekerheid. Het lijkt er in ieder geval niet op dat google alles op alles inzet om de N7 ook in '15 soepel te laten lopen.
Dus hoeveel android toestellen hebben f2fs?
Anoniem: 601896
@raro00712 april 2015 20:25
Onder andere:
  • Motorola Droid family (2013)
  • Moto X (2013/2014)
  • Moto G family (2013/2014)
  • Moto E LTE (2015)
  • Google Nexus 9 (2014)
wiki.
Er hoeft geen sprake te zijn van opzet.

Het kan ook zijn dat de fabrikant het hoorde te weten. De consument is niet de partij om een moederbord tot in detail te kennen.
Ook kan een toeleverancier een fout hebben gemaakt maar daar hoeft de consument ook weinig mee te doen. De verkopende partij moet dat afhandelen. En in de meeste gevallen is dat niet eens Samsung, Asus of Apple, maar Mediamarkt, Blue, of Amazon.
Planned obsolescence gaat over iets met een beperkte levensduur uitbrengen en/of het niet langer ondersteunen / niet uitbrengen van (eenvoudige) software updates die de levensduur verlengen, etc. Hoewel een product dus technisch niet afgeschreven is, wordt de bruikbaarheid beperkt door een/enkele zwakke plekken en/of zogenaamd 'onmogelijk' onderhoud.

In dit geval, als TD-er gelijk heeft, gaat er een component echt stuk dóor een upgrade. In dat geval lijkt het me geen planned obsolescence, maar gewoon vandalisme /sabotage! Ik denk dat als dat opzet is, er een enorme rechtszaak aan zit te komen!
Klopt inderdaad. Er lijkt niet eens een link te zijn met de update.

Op XDA zie ik dat er vrij veel zijn die dit probleem hebben terwijl de tablet nog op kitkat stond (of een custom OS draait).

Ik vermoed eerder dat er een component inzit die nu massaal faalt. Vermits de meeste tablets nu op lollipop werden geupdate, komt het probleem ook voornamelijk voor op deze geupgraded tablets.

Dat de flash chip al een probleempunt was bij de N7 is al langer gekend (flash wordt een stuk trager na veel gebruik. Mijn huidige 2012 N7 is best nog wel werkbaar, maar velen hebben het over een veel te trage N7.. Wat misschien een pré-failure teken is).

De weigering om te booten is trouwens een corruptie van de data op de flash. In vele gevallen is deze te repareren via fastboot (niet de recovery), maar:
- in sommige gevallen is de flash niet niet meer "writeable"
- indien wel writeable, komt het probleem terug (op eender welke android versie)

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 13 april 2015 10:21]

Hier bij mij hetzelfde probleem. Mijn Nexus 7 stamt ook uit 2012.
Na upgrade naar 5.0 heel veel problemen zoals vastlopen, spontane reboots, trage werking. Vooral de programma's van google, zoals google earth, chrome, werken zeer slecht op mijn nexus 7. Na verdere upgrade naar 5.1 wel enigszins verbetering maar nog steeds een ramp in gebruik. Ik wil graag weer mijn oude tablet terug qua performance.
Na al dit gedoe ben ik uitermate ontevreden over google. Wacht met smart op een goed werkende update. Zo niet dan da ik maar weer terug naar 4.4 (kitkat) echter ik weet (nog) niet hoe ik dat moet doen.
Ah ik heb er sinds de update last van dat mijn n5 gloeiend heet wordt in mijn broekzak. Hij reageert ook nergens op pas na 3 minuten de powerbutton in gedrukt te houden sluit hij af.
Heb een Nexus 7 (2012). Altijd "normaal" gebruikt, d.w.z. alleen de updates van Google geïnstalleerd, geen unlock en niets veranderd aan bootloaders etc. Nu dus met de laatste twee updates (Android 5.x) dezelfde problemen als beschreven in artikel: laggy interface, spontane reboots, trage apps.

Het bijzondere hier is dat het niet een apparaat betreft dat door slijtage kapot is gegaan. Het is Google geweest die de update aan mij heeft aangeboden, deze is op de reguliere wijze uitgevoerd. En vervolgens is mijn apparaat min of meer onbruikbaar geworden. Er is dus duidelijk een handeling van Google aan te wijzen die het probleem heeft veroorzaakt.

Zo'n update wordt aangekondigd als verbetering, wordt ook actief aangeboden op het apparaat door een melding en ik kan als gebruiker dus ook niet voorzien dat het uitloopt op een probleem. Dan kunnen Asus / Google zich verschuilen achter verhaaltjes over garantie, maar het lijkt me wel duidelijk wie aansprakelijk is voor deze fout.
Hier hetzelfde probleem. Mijn Nexus 7 uit 2012 is niet meer vooruit te branden sinds de update naar android 5.0. Helaas heeft android 5.1 dit ook niet opgelost. De interface is enorm laggy en vaak als ik een wat zwaardere app open dan springt de tablet terug naar het home menu. Hierna geen android meer voor mij. Ik ga over naar Windows. Mijn telefoon wordt hierna gewoon vervangen door een Windows apparaat en ik neem de Surface Pro 3 in overweging. Ik word kotsmiselijk van de houding van Google tegenover zijn klanten. Ik heb bij het welbekende probleem dat Google Play Services accu opvrat als een gek bij de Xperia Z, een maandje of drie moeten wachten totdat Google eindelijk er iets aan deed. In die tijd was het ding nauwelijks bruikbaar.
Vreemd, dit artikel en jullie ervaringen verbazen me, hier zijn alle systeem updates, en een tijdje terug dus ook 5.1 zonder problemen verlopen. Het apparaat is een Nexus 7 (32GB) uit 2012, mogelijk verschil is dat deze bij een shop in de VS is gekocht? Het is vast zo dat hij niet meer zo snel is als met de originele versie, maar dat kan ik nu moeilijk vergelijken.

Maar mijn N7 gebruik is tegenwoordig ook maar beperkt tot Netflix, Chromecast en Yamaha app. Dus ik moet er eerder opletten dat de batterij niet ondertussen leegloopt ;-)
Hier Nexus 7 model 2012 al 1 keer ter reparatie geweest voor accu probleem (spontaan los zittende connector). Na de update blijft hij in een herstart loop. Komt er niet meer uit. Maar kan ook niet terg. Harde reset werkt niet. Apparaat uit garantie dus gewoon een probleem. Ook niet geroot of andere zaken. Zeer frustrerend. Zit dus met een duur stuk technologie wat het niet meer doet. Zelfs recovery geprobeerd met kabeltje en oude firmware maar ik krijg hem niet goed.

En bij mm zeggen ze doodleuk, garantie is verlopen. Ja daar zit je dan. Was laatste Android device wat mijn huis in gekomen is, moet die Google zooi niet meer.

Om aan te geven, mijn lumia 920 2 maanden uit garantie werd zonder probleem gefixed. Toch zie je maar weer dat je beter op anderen dan Google kan vertrouwen. Echt de eerste Google medewerker die ik tegen kom krijgt dat ding in zijn ........
Kan je niet proberen je bootloader te unlocken en een factory image te flashen van 4.4?
Ik weet het fijne niet van de issues, als het een hardware probleem is dat veroorzaakt is door de update dan heeft het uiteraard geen zin.

[Reactie gewijzigd door steefmek op 13 april 2015 08:27]

Uiteindelijk is het de gebruiker die er last van heeft
Ikzelf heb een n7 2013 en sinds 5.0 eigenlijk alleen problemen met rotatie en GPS die niet meer werken en als ze dan sporadisch wel reageren dan is het alleen maar vervelend
Daarnaast zit 5.0 en 5.1 foto app geforceerd met g+ en daar heb ik zo een scheithekel aan gekregen dat ik het uit gezet heb
Vervolgens werken mijn eigen fotos ook niet meer en moet ik weer moeilijk doen met een aparte app
/Sarcasm Google is goed bezig /_sarcasm
Helaas herken ik dit soort problemen ook, wat suggereert dat er inderdaad iets algemeen niet lekker loopt met deze tablets.

Hier ook een N7 (2013) die rotatie-problemen heeft (lijkt soms uitgeschakeld), en die vooral in apps heel traag is geworden na de Lollipop OTA update. Cache wipe enzo haalde niks uit.

Bij de 2e account op de tablet staat ook 2x de Photos app in de lijst, 1x kennelijk de oude versie...
Heb ik geprobeerd. Maar het lukt niet. Had zelf ook al zo iets gedacht om te doen. Maar op het moment dat ik op dat punt ben is het "restart". Alsof hij zelfs niet eens door de interne post heen komt.
Kan heel goed inderdaad. Na het unlocken en wipen moet het apparaat eerst helemaal opnieuw opgestart worden. Wellicht dat je het apparaat kan unlocken, 4.4 factory image flashen en vervolgens weer locken en daarna weer unlocken zonder dus opnieuw op te starten tussen door.
Same here. 2012 32Gb versie (gekocht bij einde reeks in frankrijk). Nog geen enkel probleem gehad.
Wel iets trager als origineel, maar valt vrij goed mee. De vertragingen komen meestal voor in apps met veel flashtoegang (chrome). Games lopen nog steeds vlot.
Je kan ook gewoon een oude versie terugplaatsen. Niet zo dramatisch als naar een ander OS overstappen, maar he, het werkt.

Hier gaat Lollipop ook traag op mijn 2012 N7... Is wel CM12 en geen OTA, dus benieuwd wat het probleem eigenlijk is.
(momenteel gebruik ik mijn N7 niet echt dus nog geen tijd en moeite in gestoken om uit te vinden wat er scheelt of om een backup terug te plaatsen)
Bij mij werkte de cache wipe, bij beide updates. Mijn Nexus 7 draait nu nog steeds goed, geen problemen meer gehad die niet door een simpele herstart van het toestel konden worden opgelost.
Windows kan ook wel eens een bug hebben. Maar nog nooit z'n grote als deze wordt beschreven. Ik gebruik Android niet meer sinds Froyo ben toen overgegaan op een iphone, heb in sinds 2011 een Windows phone. Ben er super tevreden mee.
Als je nog een Windows phone wil kopen kan je beter wel wachten tot Windows 10 launch. In verhouding met 64bit cpu, usb type C, en meer. :)
Of koop nu even een goedkope windows phone en verkoop hem later door aan je moeder die altijd klaagt dat haar mobieltje het niet goed doet :*)
Waarom zou ik mijn eigen moeder oplichten...
Heb nu een 930 en gaf mijn nexus 5 gratis aan haar omdat ze anders met zo'n gare s2 zat opgescheept
Mijn Nexus 7 uit 2012 werkt sinds de 5.1 update weer goed. 5.0 gaf een hoop crashes, lag en verkorte batterijduur / slechte laadtijd. Sinds 5.1 is dat voor mij allemaal opgelost.

Wél hapert de aan/uit knop vaak - alsof het ding gebrickt is... zal met 5.2 wel weer opgelost zijn... 8)7 .
Dit is off topic maar als SurfacePro gebruiker wil ik je er wel op wijzen dat de 'app store' van Windows een flauwe (maar dure) grap is, zelfs als je je favoriete app in terugvindt dan nog heeft die vaak bugs (Flipboard start niet eens op). Veel handige zaken die we dankzij Apple/Google normaal zijn gaan vinden (zoals 'double tap tot fit' of het virtuele toetsenbord dat automatisch verschijnt bij het aanklikken van een invulveld) ontbreken compleet.

Editie: verkeerd geplaatst haakje

[Reactie gewijzigd door Mamoulian op 12 april 2015 16:24]

En waarom gebruik je je surface alleen met apps? Het hele idee achter de surface is een tablet en ultrabook in één. Je moet hem dus gewoon in de desktop omgeving gebruiken. Modern UI had nooit uitgevonden moeten worden.
Ik gebruik de Surface voornamelijk als laptop en als draagbare Cintiq. Ik heb de SurfacePro niet gekocht om 'm als tablet te gebruiken. Degenen die de lichte versie hebben met Windows RT hebben echter geen keuze, die kopen een mooi stuk hardware dat grotendeels verknoeid wordt door niet geoptimaliseerde software en een pover app-aanbod.
Heb na de update idd het zelfde probleem met mijn Nexus 7 uit 2012.
Een laggy interface, spontane reboots, trage apps.
Hij werk nog wel. :)

iemand interesse in een N 7 ;)

[Reactie gewijzigd door stbed op 12 april 2015 13:03]

Hier dezelfde problemen met mijn N7 2012 (en iets minder met mijn N4). Aanvankelijk leek de 5.1 update iets te helpen, maar na een week of twee werkelijk onbruikbaar geworden. Ook al is de tablet al een tijd gedegradeerd tot Chromecast-remote, zelfs dat is niet meer te doen.

Factory-resets en system-cache wipes helpen ook allemaal niet meer. Ik wil al niet eens meer het risico lopen op nog meer teleurstelling door bvb Slimkat te proberen.

Ik begrijp dat dit subjectieve ervaringen zijn, maar hier in huis worden ook alle Android/Google apparaten uitgefaseerd. Dan heb ik het over de N7, N4, S4, CX-919, Rikomagic, chromecast.
Wil je nu zeggen dat Officieel gezegd wordt "Ja, er is een groot probleem. Ja, je tablet is stuk door manufactor firmware, maar we vergoeden niets". Google, Android en Asus de ééne grote blunder na de ander. Dergelijke problemen ontstonden namelijk ook met de eerste Asus Transformers toen die een update naar Android 4.x kregen. Maanden lopen prusten en uiteindelijk de Transformer de deur uit gedaan (met waarschuwingen naar betreffende koper).

Persoonlijk: Ik ben blij geen enkel Android produkt meer in huis te hebben. Ook de Android telefoons die hier in huis geweest zijn (van gerenomeerde merken en niet de goedkoopsten), allemaal vroegtijdige dood gestorven of gewoon geen fatsoenlijke ondersteuning krijgen (updates).

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 12 april 2015 12:07]

AndroidAuthority is niet bepaald "Officieel" hoor.
Dat transformer verhaal ken ik, had ik ook aan de hand. Zelf kernels en al zitten flashen om iets werkend te krijgen.. Uiteindelijk weg gedaan voor een Nexus 7...die nu al reeds vervangen is door een Windows tablet. Is wel vervangen voor deze problemen dus hij werkte nog perfect...

Ik gebruik ook nog steeds Android als smartphone os (n6)
Anoniem: 601896
@_Dune_12 april 2015 11:50
Persoonlijk: Ik ben blij geen enkel Android produkt meer in huis te hebben. Ook de Android telefoons die hier in huis geweest zijn (van gerenomeerde merken en niet de goedkoopsten), allemaal vroegtijdige dood gestorven of gewoon geen fatsoenlijke ondersteuning krijgen.
Je bent niet de enige die er zo over denkt, hier worden alle Android apparaten ook uitgefaseerd voor apparatuur met stabielere lichtere os'en, en langdurige software support.

Het lijkt er ook op dat Android een beetje 'over the hill' is.Het is ook niet dat alleen Google's updates last hebben van deze kleine bugs. Bijna elk toestel heeft wel zo z'n haperingetjes.
En die haperingen of bugs zijn de schuld van Google of Android wou je zeggen? Fabrikanten zetten de apparaten in elkaar, niet Google of Android. De fabrikanten dienen dus de support te leveren, die zetten hun aangepaste schil (HTC Sense en Samsung Touchwiz bijvoorbeeld) op de telefoons en het zou mij niet verbazen als de problemen dáár vandaan komen. Ik heb zelf een Nexus 5 en Nexus 9, toestellen van Google zelf met stock Android en alles wat me ooit tegenstond ten op zichte van Touchwiz (heb geen ervaring met HTC Sense) verdwenen als sneeuw voor de zon!
Schuld of niet, de feiten spreken voor zich. Maanden na de release draait nog geen 5% van de Android apparaten op 5.x en van dat minieme deel heeft ook nog eens significant deel last van bugs.

Google als "custodian" van Android levert gewoon een slechte prestatie.
Verdiep je eens in een dergelijke release cycle. Dan kom je er achter dat het heel anders in elkaar steekt en veel tijdrovender is dan je wellicht denkt. Google upload de nieuwe Android release naar de repo('s) en vervolgens kunnen fabrikanten daarmee aan de slag. Die gooien hun saus erover. Voor tablets is het dan meestal klaar, tenzij lte aanwezig is waar gebruik van wordt gemaakt, want dan zit er een simkaart in, is het net een mobiel. Vaak kun je dan wel met update van leverancier installeren. Voor mobiels echter, moeten de carriers de release testen (en vrijgeven) voordat zij de update uitrollen naar de telefoons en dat duurt nu eenmaal het langst.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 april 2015 00:38]

Je hebt helemaal gelijk hoor, dat is de verklaring. Maar het veranderd de zaak niet: de release cycle is traag, slechts beschikbaar voor een minderheid van Android gebruikers, en dan ook nog eens buggy soms.

Dat is een slechte situatie, en het is niet verwonderlijk dat Google daar op aangesproken wordt, of dat nu terecht is of niet.
Anoniem: 601896
@CH4OS12 april 2015 13:43
Nee, het maakt ook niet zo uit waar de schuld ligt. Het gaat gewoon om de gebruikservaring die je hebt als klant. Je kan de schuldvraag heen en weer pingpongen tussen de fabrikant en os-maker, maar dat lost een bug of probleem niet op.

Ik heb ook de overstap van telefoons met aangepaste schil gemaakt naar stock android in 2013, met de nexus7. Die overstap was inderdaad zoals je zelf ook omschrijft een verademing.Maar ook bij stock-droid kwam zijn steeds meer extra apps bijgekomen,die je weer moest uitschakelen, maar niet altijd verwijderbaar was. Sommige android instals zijn nu ook >5GB groot. Andere platforms doen dat beter.

En een als nu ook de problemen van een android-update die je telefoon softbricked via een OTA update heen en weer gepingpongt worden, in plaats van opgelost worden. Verlies ik eigenlijk mijn vertrouwen alleen nog maar meer. Ik hoop gewoon dat betrokken partijen hun verantwoordelijk nemen en dit soort zaken snel opgelost worden.

Als bij Microsoft, Apple of Blackberry een update je apparaat totaal onwerkbaar zouden maken zoals de gebrickde nexi, dan zou het echt onacceptabel zijn. In mijn optiek is dat bij google's parade-paardjes-lijn, de nexus, net zo.

Een OTA update van de fabrikant die je telefoon softbricked kan gewoon niet. Dat is het probleem, daarvoor willen mensen een oplossing. Over gebakkelei of het nou komt door de hardware bouwer, of android of iets anders zit niemand op te wachten en is ook niet zo relevant. Men wilt veel liever een oplossing voor iets dat in de eerste plaats niet had mogen gebeuren.
Ongeacht welke partij dit zou overkomgen, Google, Microsoft of Apple. Dit soort dingen is gewoon een schande. Ook buiten de garantie periode om.

Het product wordt letterlijk stuk gemaakt door een update. Dat is gewoon fout. Als het niet meer gemaakt kan worden zou het wel zo netjes zijn dat de getroffen mensen gewoon een nieuwe Nexus 7 krijgen. Op zijn minst.
Ziet er naar uit dat de flash-memory verkeerd is/wordt geflashed (eMMC).
Kan je o.a. verhelpen door er een nieuwe ROM naartoe te schrijven, genoeg info te vinden op het internet hiervoor. Het (compleet) vervangen van het MB vind ik onzin. Zeker omdat alleen het eMMC geheugen corrupt raakt.
maar hoe ga je die rom flashen zonder recovery?
die doet het namelijk ook niet meer.
off-topic, sorry

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 12 april 2015 15:04]

Ik ken alvast één persoon in dergelijke situatie. Hij heeft ook het moederbord vervangen. Het goede nieuws is dat het vervangen op zich (Nexus 7, 2013) vrij vlot verliep maar het slechte nieuws is dat het moeilijk was om via officiele kanalen aan een moederbord te raken. Uiteindelijk heeft hij er een gekocht via Ebay.
Uiteraard zou zoiets niet mogen voorvallen.
Mijn eigen ervaring (Moto G, 2013) is dat sommige apps zoals Chrome trager reageren/opstarten (ondanks ART) en dat sommige zaken via Tasker niet meer te automatiseren zijn (zoals aan- en uitschakelen van 3G). Een clean install ware waarschijnlijk beter geweest.
Profielen in CM doetn min of meer hetzelfde als Tasker, en zit er standaard in.
Ik vraag me af hoe het zit met garantie als door een duidelijke fout van een leverancier je toestel kapot gaat. Maw. Google/Asus pushed een update die je tablet kapot maakt. Ik ga er van uit dat dit claim technisch nog wel een succesje kan worden voor de gebruiker, ook buiten de garantie periode.
Anoniem: 668120
@CyberDonky14 april 2015 21:05
Ben helaas zelf ook slachtoffer..
Mijn goed werkende Nexus7 (2013) gaf ineens de geest en kwam niet verder dan zwart scherm met witte tekst "GOOGLE". Niets hielp, recoverymode werkte niet dus apparaat maar teruggebracht naar MediaMarkt.
Gelukkig nog garantie op.
1e diagnose: kapot moederbord of idem flash geheugen..
Ik ben er met m'n Nexus 4 erg op vooruit gegaan met lollipop, ik draai nu al 3 maanden stabiel 5.0.2 Euphoria OS AOSP ROM met Franco kernel sabermod (r216). M'n batterij duur is er enorm op vooruit gegaan, na de kernel wat getweakt te hebben haal ik nu makkelijk 3,5-4 uur screen on time. Waar ik onder 4.4.4 met moeite 1,5-2 uur kreeg met gemengd gebruik.
Vreemd al die update issues.
Wellicht dat het te maken heeft dat veel users de Lollipop installer een sloppy flash doet van 5.0/5.1 over 4.4 en geen clean install doet? Achterwege laten van een clean install is gewoon vragen om moeilijkheden, zeker bij full point updates van Android.

Maar ja, Google hoort de releases ook te testen en update issues tot een minimum te beperken..In principe hoort Google's update procedure dit soort problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Al die problemen die mede tweakers hier melden had ik namelijk ook in het verleden met custom rom updates. Als je een nieuwe versie van Android over een oude flasht zonder vooraf een full memory en cache wipe te doen (aka clean install) gaat het fout. Met alle gevolgen van dien: Boot loops, battery drains, instabiliteit van het OS en incorrect functioneren van onderdelen etc.

Daarom raad ik bij updaten van welk OS dan ook aan:
1.Maak een backup van je bestanden
2.Doe een clean install van het nieuwe OS
3. Restore je backup.

Zolang je bij je bootloader kan kan je in principe altijd een clean install uitvoeren (softbricked)
Als een toestel hardbricked is (kapotte hardware) heb je een mooie paperweight.

edit: aangepast voor duidelijkheid

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 12 april 2015 18:14]

Wellicht dat het te maken heeft dat veel users een sloppy flash doen van 5.0/5.1 over 4.4 en geen clean install doen?
Niet dus. Mijn Nexus 7 2013 loopt pas na restart redelijk vlot. Na 14dagen reageert hij een pak trager. Na 2de cleane flash van stock en laatste ROM.

De Nexus 7 2012 van m'n vriendin had het nog harder te verduren, daar werd Chrome helemaal onbruikbaar vaak. Link openen? 100sec wachten en hopen dat je scherm niet zwart wordt en je tablet volledig niet meer reageert. Uiteindelijk deed de tablet soms een auto-restart en zat ie in bootloop, waardoor ik -opnieuw- verplicht was een cleane flash te doen met de laatste Lollipop versie - waar elke keer beloofd werd dat de "bug" of "memory drain" was opgelost. Niet dus.

Moet wel zeggen dat de fatale resets er nu niet meer zijn, met 5.1. Maar de tablet is extreem traag - opnieuw vooral bij Chrome. Bij de volgende issue, gewoon 4.4.4 flashen op de Nexus 7 2012. Liep als een zonnetje. Iedereen is hier behoorlijk ontgoocheld met Lollipop en Nexus 7'n.

Dus nee, het ligt niet aan een "sloppy flash". Lijk mij al duidelijk, gezien de berichtgeving.
Hmm vreemd.
Als het bugs zijn is het nogal slordig van Google.
Als er zoveel mensen problemen melden is er iets aan de hand.

Kan ook zijn dat er iets mis is met de installer van Lollipop.

Zit momenteel nog op 4.4 MIUI en draait als een zonnetje.
Na deze berichten wacht ik nog ff met upgraden naar L.

Ook, wat versta jij onder cleane flash? Ik bedoel hiermee echt de bootloader induiken en daar een wipe memory (interne ssd) en cache uit te voeren alvorens een Android 5 image te flashen. Dus niet de standaardprocedure van Android settings induiken en reset naar factory settings uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 12 april 2015 14:50]

Ik typte clean flash. Niet "terugzetten naar fabrieksinstellingen".

Ik vind het ietwat opvallend dat je blijft hameren op user error. Terwijl een update ansich zou moeten perfect werken via OTA, zonder enig gewipe of geclean. Major of minor update.
Bedoel er niks mee, was gewoon aan het brainstormen en troubleshooten, niet aan het vingertjewijzen.

En ben het met je eens.
Als een OTA van google fout gaat is het hun schuld en moeten ze er wat aan doen zoals ik al in een eerdere post melde. Een normale consument moet zich in principe niet druk hoeven maken om major of minor update en clean install.
Imo.

User error is onwaarschijnlijk aangezien onevenredig veel tweakers problemen melden met de update. Blijft een probleem met de update over waar de OTA installer mogelijk brak is gezien de variatie en verscheidenheid aan symptomen. Bugs in het OS is een derde mogelijkheid. Hoe dan ook Google zal wel met patches komen, liever vroeger dan later.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 12 april 2015 18:11]

De update heb ik al maanden en sindsdien is de tablet onbruikbaar. Kost uren als die uit uitgevallen om weer aan te krijgen en als die eenmaal aan is dan is het zo traag dat normaal gebruik onmogelijk is. Een paar dagen geleden 5.1 ontvangen, ben benieuwd of het nu beter gaat.
Heb je deze via een ota gekregen en is het echt beter of gewoon het valt wel mee? Durf men 7 zelfs niet eens te verkopen omdat hij zo irritant traag is...
5.0 en 5.1 via ota gekregen. Of 5.1 beter is weet ik niet, meteen na de update ging het goed en daarna niet meer gebruikt.
Dit probleem had ik bij Android 4 ook al op m'n eerste generatie Nexus 7... als hij een tijdje geen wifi heeft gehad omdat hij standby stond dan lijkt het alsof hij eerst nog een stortvloed aan dingen moet gaan verwerken voordat je hem weer voor wat nuttigs kunt gebruiken zoals Spotify afspelen.

Zit eraan te denken het ding maar weg te doen aangezien hij echt te traag voor wat dan ook is. Overigens verder geen rare problemen oid, maar het is helaas niet beter geworden met Lollipop na ICS, die algehele traagheid. Een reset (+ alles opnieuw installeren) lijkt heel even te helpen, maar hij wordt toch al heel snel weer traag.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 12 april 2015 11:29]

Auto-update vanuit de Play Store uitzetten helpt heel erg, heb ik gemerkt. Het updaten van de apps trekt 'm heel erg naar beneden.
Het is dat ik dat ding nauwelijks gebruik, maar inderdaad, het is nu ook echt onmogelijk geworden om te gebruiken. Zo traag dat je na vijf minuten nog geen home screen ziet. Best wel triest eigenlijk...

En dat flashen een optie is, ik weet het, maar ik kan er de moeite niet voor opbrengen.
Draait hier al tijdje op Nexus 7 (2012) heel erg traag. Echt een drama
Mijn Nexus 7 (2012) was ook niet meer mee te werken sinds 5.0. Een update naar 5.1 en een factory reset heeft wonderen gedaan.
bij mij ook erg traag. de update naar 5.1 heeft wel wat geholpen die factory reset heb ik nog niet gedaan. misschien wel een goed idee, dank voor de tip!
Tja, beide heeft mij niet geholpen. Na 5.1 en factory reset werd het iets beter, maar application launches duurden ipv 10-16 seconden nog steeds 5-10seconden. Totaal onacceptabel.

Op dit momeent draait mijn nexus 7 2012 weer naar volle tevredenheid stock 4.2.2. Ik mis niets van lolipop en heb een vlot werkende tablet (met een app switcher die gemaakt is om goed te functioneren ipv er mooi uit te zien. mooie bijkomstigheid)

Nu alleen nog een manier vinden om die irritante update notification uit te zetten.
Ik draaide al een tijdje op CM11 (stable, v4.4.4) met m'n 2012 model, nadat hij erg traag was geworden op stock. Merk dat Greenify met Xposed wel aardig helpt. Bedacht om CM12 (laatste nightly, v5.0.2) uit te proberen, aangezien ik Lollipop er gewoon extreem slick uit vind zien. Ook daar extreem traag. Na een paar uur de back-up image er maar weer op gezet van CM11. Volgens mij kan je het beste maar op de wat oudere software draaien om 'm beetje soepel te houden.

Ben benieuwd of de factory reset truc op de (iets) langere termijn ook werkt. Merk vaak dat het even helpt, maar de traagheid snel terug komt
Ik heb er sinds anderhalve week SlimROM 9.0 (kitKat) met F2FS op draaien, ding is nog nooit zo snel geweest.
Mijn Nexus 7 (2012) is ook weer bruikbaar geworden na SlimKat met F2FS erop te zetten.
Echt een aanrader!
Zie ook het GoT topic Google Nexus 7 - model 2012.
heb jij hiervoor een handig tutorial?
klinkt namelijk wel als een goed plan maar op hun site kon ik de installatie niet helemaal voglen met al die afkoringen
Deze guide:
http://teknovenus.com/wor...-up-nexus-7-f2fs-slimkat/
en dan bij stap 6 heb ik niet de app "Convert to F2FS" gebruikt, maar de al geconverteerde rom uit deze post gebruikt:
http://forum.xda-develope...?p=57957275&postcount=898
super bedankt!!

(kan je helaas geen punten geven)

[Reactie gewijzigd door tibi op 21 april 2015 11:31]

IDD. Hier herzelfde
Anoniem: 601896
@Tr1pke12 april 2015 11:31
Hier hetzelfde en, hier echt alles geprobeerd, factory reset, de officiële rom er 'clean' op installeren via een computer. Het mocht niet baten. Gelukkig is die nog niet bricked zoals op twitter staat.
Het probleem met opstarten is niet het enige probleem dat wordt gemeld na installatie van de Lollipop-update. Verscheidene Android-gebruikers, ook van niet-Nexus-apparaten, stellen last te hebben van bugs. Daarbij gaat het onder andere om problemen met wifi en instabiliteit.
De meeste bugs zijn alweer opgelost in 5.1, de bugfix release.
Misschien voor de nexus7 2013,
Maar op de N7'12 met google android 5.1is het huilen met de pet op. De interface is trager, de opstarttijd van apps is gemiddeld 20% langer, je hebt schokkerig beeld af en toe klapt de wifi eruit.

En ondanks dat google de tablet met inferieur geheugen heeft verkocht, hebben ze ook in Android 5.1 nog altijd geen f2fs support toegevoegd om de vertragings problemen te voorkomen.

Achteraf, ben je op de nexus7 2012 beter af met android 4.4.
F2FS schijnt pas net nieuw te zijn waardoor ze dat nog niet willen gebruiken.
Toch heb ik zelf wel mijn Galaxy S4 op F2FS geformatteerd en Android 5.1 (Cyanogenmod 12.1) geïnstalleerd en de snelheidsverschillen zijn absoluut merkbaar.
Waarom zou het wel in de N9 kunnen en niet in de N7? Het zit verder ook al gewoon in de Linux kernel, Google hoeft niets toe te voegen.
Gebruikt de N9 F2FS dan voor de /data partitie?
ja :) Wat niet heel verwonderlijk is, F2FS zit alweer sinds 2013 in de Linux kernel. Dat Andriod het nog niet overal als default gebruikt is laksheid van Google, niet iets wat bijzonder moet zijn.

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 12 april 2015 13:57]

Zou wel beter zijn als het gewoon als default voor alle Android devices wordt gebruikt inderdaad :)
Vooral op low-end/mid-end zoals de Moto G was het verschil enorm tussen F2FS en EXT4.

Dit zou overigens wel eens de reden kunnen zijn, op mijn S4 moest ik ook alles formatteren, inclusief het interne geheugen waar bijvoorbeeld foto's opgeslagen worden:
Just3 in 'nieuws: Gebruikers Nexus 7 maken melding van kapotte tablet na Lollipop-update'
Wel je zegt het zelf, het zat al sinds 2013 in de kernel. Echter de Nexus 7 2012 heeft linux kernel 3.1.10 welke uit 2012 komt ☺

En volgens mij moet nVidia de moeite doen om een nieuwere kernel te maken voor de Nexus 7 2012, niet Google. Ik denk persoonlijk dat er nog veel meer uit de Tegra 3 kan gehaald worden kwa performance. Ik heb hier nog een Surface RT liggen (akkoord niet 100% vergelijkbaar) maar dat is echt een wereld van verschil inzake UI performance terwijl de soc identiek dezelfde is. Je kan een groot deel van de lag verklaren door slecht NAND op de Nexus 7 maar toch niet alles naar mijn mening.

Je ziet in sommige benchmarks tussen filesystems dat deze verbeteren met nieuwere kernels.

Een betere kernel zou ook welkom zijn voor de OUYA, dan zou die misschien nog een deftige update kunnen krijgen naar Android TV. (Door de community weliswaar)
Een van de redenen zal zijn dat de opslag geformatteerd moet worden naar F2FS. Gevolg: geen OTA update zonder factory reset.
Had je toen al de lollipop update van Samsung zelf geprobeerd? Ik heb hem op de mijne geïnstalleerd en ik ben er van onder de indruk, de batterijduur is verdubbeld en de telefoon voelt een stukje sneller aan. (zonder een reset oid).
Nee, ik ben niet zo'n fan van de TouchWiz UI, maar goed om te horen dat die update goed werkt :)
tja, installeer die als leek maar eens als Je toestel niet meer start.
Best enge verhalen. De reacties van tweakers hierboven stellen me ook niet echt gerust. Voor mijn telefoon staat ook een update naar 5.0 in de planning. Wanneer die vrijgegeven wordt denk ik dat ik eerst een weekje of twee wacht om de eerste reacties te zien. Of zouden de Lollipop-updates van andere fabrikanten deze problemen niet hebben?
Op mijn Moto G werkt Android 5.0.2 geweldig.
Mijn Moto G is juist trager en instabieler geworden. Wel versie 2013.

Op mijn Nexus 7 (ook 2013) draait ie vooralsnog dan weer lekker.

[Reactie gewijzigd door SpiekerBoks op 12 april 2015 12:44]

Apart. Mijne is ook de 1ste generatie.
Misschien komt dat door andere apps die niet aangepast zijn voor de betreffende update.. Als ik zie wat voor 'troep' een hoop mensen draaien op hun telefoon dan verbaasd me dat helemaal niet..
Het OS zelf hoeft dus helemaal niet eens echt het probleem te zijn..
Ik heb hier een moto g een Nexus 7 liggen die beiden lollipop draaien, vooralsnog niet meer problemen dan bij kitkat.
Ander fabrikanten hebben over het algemeen minder problemen als Google, maar het duurt wel langer voordat je een update krijgt. Dit is typisch Google-update beleid.
Anoniem: 126717
12 april 2015 11:08
Recent? Ik heb Lollipop al maanden draaien op de 7 (2013) zonder enig probleem.
Ik bemerk meer snelheid en een betere batterijduur.
Het artikel is ook weer niet compleet, het gaat namelijk niet om de eerste release van Lollipop, maar om v5.0.2, een update die pas sinds een paar weken OTA beschikbaar is (schijnbaar).
Anoniem: 126717
@SuperDre12 april 2015 20:36
Inderdaad schijnbaar. Kan me niet herinneren wanneer ik die kreeg, dat zegt wat over de tijd. Ik zit zelfs nogal wat tijd op de OTA 5.1 te wachten.
Yep, mijn Nexus 5 geeft ook nog steeds 5.0.1 aan als update die klaar staat, maar ik vind de laatste 4 nog perfect werken, ik hoef niet die boring flatlook te hebben..
Ook hier een 7 (2013) en geen problemen met lollipop 5, maar ook geen snelheidsverbeteringen. Ik gebruik voornamelijk youtube en firefox. Batterijduur is vergelijkbaar als voorheen. Ik kan een dag of 2 doen op een volle batterij.
Ik heb 2 2012 modellen van de nexus 7. Met de ene geen problemen ondervonden, de ander startte idd niet meer op. Heb 'm opengewrikt en wat aan de usb connector gerommeld en toen deed 'ie het weer. Ben geen techneut en heb geen idee wat het probleem was, maar het leek er op dat de batterij gedrained was en een oplader aansluiten werkte niet
Wat ook vaak helpt als je dat probleem hebt is m een paar uur aan de lader hangen zodat ie flink vol moet zijn, vervolgens van de lader af en de power button een minuut ingedrukt houden. Vaak boot ie dan wel weer. Heb ik al een paar keer gehad na een battery drain.

Mijn Nexus 7 2012 is ook weinig nog waard. Gebruik hem puur nog om Kodi en Google music te besturen. Voor de rest is ie echt te traag. Ook na een harde reset. Maargoed, ding is ook al best oud.
Hmm, dat heb ik wel een keer gehad bij de Nexus 7 2012 idd. Oplossing is dan hem aan de lader laten liggen en paar uurtjes later nog eens proberen aan te zetten.
Nexus 10 werkt ook niet zo lekker.
Flitsscherm bij aan en uitzetten, VLC player werkt niet meer.
Scherm blijft bij opladen lang aanstaan en niet 10 seconden bij kitkat.
Mijn Nexus 10 wordt ook nog maar weinig gebruikt sinds de update naar lollipop. Die schermflitsen ken ik inderdaad ook, maar overall is hij een stuk trager. Waar ik voorheen ontspannen kon browsen op de bank, duurt het laden van apps nu erg lang en heb ik regelmatig last van vastlopers.
Als ik me niet vergis, komt die flits naar voren als een process enorm veel CPU pakt.
Ik vraag me af waar't met deze gadget-markt naartoe gaat. Op lange termijn heb je geen ondersteuning, tijd dat de wetgever ingrijpt.
Hoe lang zou je ondersteuning willen afdwingen?
En wat voor ondersteuning? Nieuwe firmware, of reparatie wanneer het buiten de garantie gesloopt lijkt te worden door een update?
Ja, zeker als betreffende update bij de fabrikant/leverancier vandaan komt, dan ook buiten garantie volledig herstel. Anders moet men maar beter testen, op alle hardware die zij in betreffende serie tablets hebben gebruikt. Dat is gewoon bedrijfsrisico.
Dan nog, is het de vraag of de fout de schuld is van Google, of van Asus/LG.
Bij de Nexus apparaten heb je de vreemde situatie dat je eigenlijk 2 "fabrikanten" hebt.
Het lullige is dat er wettelijk maar één verantwoordelijke is en dat is de leverancier van het produkt. Dus als Google, Asus/LG het verkloten zit de winkelier met de gebakken peren, maar die zal het zo lang mogelijk afhouden en is de consument de dupe.
Nou, als een nieuwe update van een fabrikant voor (algemene) problemen zorgt dan moeten ze verplicht worden deze op te lossen (er hoeven natuurlijk niet perse nieuwe toevoegingen te komen), maar van een apparaat dat nog geen 2 jaar oud is wat op een 'algemeen' OS draait, mag je toch wel verwachten dat deze minstens nog een jaar of 4 ondersteund wordt met updates..
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee