Sony trekt op 10 september stekker uit PlayStation Mobile

Sony heeft aangekondigd dat het zijn PlayStation Mobile-platform op 10 september definitief zal sluiten. Vanaf 15 juli zal Sony bovendien geen nieuwe content aan het platform toevoegen. Eerder aangekochte content kan wel gespeeld blijven worden.

Naast de sluiting van het PlayStation Mobile-platform laat Sony ook weten dat de PlayStation Mobile for Android-app vanaf 10 september niet meer beschikbaar zal zijn. Gamers die eerder content aankochten via een compatibele Android-smartphone of de PlayStation Vita kunnen deze blijven spelen als deze hun apparaat 'activeren' bij Sony. Dit kan ook na 10 september, zo belooft Sony, al moeten games dan al wel zijn geïnstalleerd.

De sluiting van het PlayStation Mobile-platform komt niet als een verrassing; in augustus kondigde Sony al aan dat het stopte met de ondersteuning van PlayStation Mobile voor Android-smartphones. Het platform was met name bedoeld om indie-developers toegang te bieden tot het PlayStation-platform, maar mede door het aanvankelijke inschrijfgeld dat Sony vroeg werd het platform geen succes.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-03-2015 • 10:51

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
34
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896
11 maart 2015 10:56
Jammer dat Android voor playstation een verloren platform is.

Ik zit als gebruiker nog steeds stiekem wel een beetje wachten op een echt gameplatform voor Android zoals steam dat is voor de pc, met een community, veel en kwalitatief aanbod van echte ipv pay2win games.
Google staat geen externe appstores toe in Google play..

Mocht steam dus apps willen aanbieden. Dan moet valve zich zonder Google play doen.. Wat marketing technisch erg lastig is.
Amazon doet hetzelfde toch? Een partij hoeft wellicht niet direct in de Google Playstore te staan maar dan zijn wel oplossingen voor. Humble Bundle laat nu simpelweg een apk downloaden, ook niet de ideale oplossing maar komt tzt wel iets voor.
Probleem is dat de menigte, sideloaden uit heeft staan. Standaard instelling van Android, en de meerderheid gaat daar niet mee rommelen.
Dus dat publiek verlies je eigelijk al.
Het hoeft toch ook niet via Google Play? Android staat nml wel third party appstores toe, al vereist dat 1 vinkje in de instellingen van het apparaat. Het staat Steam voor zover ik weet vrij om een eigen store te beginnen op het Android-platform. Laat maar komen wat mij betreft :)
Ja maar als je telefoon geen Google Play heeft krijgt het ook geen Google certificaat, dan mag je dus officieel niet de Google Play Store installeren op die telefoon.

Dus ze zouden dan telefoons moeten uitbrengen met en zonder play store...

Google is niet dom, maar ik vind het zelf ook wel een beetje ver gaan. Lijkt me een beetje macht misbruik.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 11 maart 2015 14:20]

Google verbiedt niemand een alternatieve app-store te (voor) installeren.
Samsung telefoons worden ook nog altijd geleverd met de Google play en Samsung apps app-winkels.

Google wil zelf alleen niet dat hun play store gebruikt wordt om play store concurrenten te verspreiden.
Ja maar als je telefoon geen Google Play heeft krijgt het ook geen Google certificaat, dan mag je dus officieel niet de Google Play Store installeren op die telefoon.

Dus ze zouden dan telefoons moeten uitbrengen met en zonder play store...
Waarom zonder dan? De Play Store kan prima bestaan naast de store van Steam, bijvoorbeeld :)
Volgens mij zal Android als gameplatform mi. voornamelijk gebruikt gaan worden voor streaming oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan OnLive of Grid van Nvidia.

Daarnaast is Android natuurlijk al een prima platform voor indiegames. De initiatieven die er nu zijn richtingen zich daar het meest op. Interessant is te bekijken hoe het initiatief van Ouya zich ontwikkeld: voornamelijk indiegames en de initiële massale support door grote game devs is nooit echt gekomen.
Misschien gebeurt het wel andersom met een eventuele volgende Windows die hetzelfde zal zijn op smartphones en desktops.
Ik snap het ook niet, mobiel is er veel mogelijk, maar ik wacht op een volwaaedige rts voor mijn ipad.. Je zou denken dat die er na al die jaren wel was.
Een soort Steam voor Android zou ik zeker gaan proberen. Ik ben wel benieuwd of er genoeg volwaardige games zijn om zo'n platform te vullen.
ja, als je maar amper apparaten certificeert dan is dat niet zo verwonderlijk, bijna alle android devices die de afgelopen tijd (sinds de release van PSM) uitgekomen zijn, waren wel geschikt om het te kunnen draaien, maar niet gecertificeerd, de enige manier om het wel werkend te krijgen is de door je device te rooten..
Irrelevant, Op android kun je geen echte games spelen.
Wat kan je nog doen met PS Vita na 10 september? Activeren of niet meer?
En door beperkte ruimte op Vita kun je ook niet alles ingestalleerd blijven...

Heeft Sony hiermee PS Vita de nek omgedraaid? Door dingen te stoppen neemt interesse af en wil zo op den duur niemand Vita kopen, laat staat Vita met 3G functie. Want de netwerk bestaat niet meer.

Update:
http://www.engadget.com/2...ystation-mobile-for-good/ heeft ook nieuws opgepakt.
Het betekent dat je games NIET meer kan downloaden die je eerder hebt gekocht op hun netwerk. Want de website is dan afgesloten en niet meer beschikbaar.
Mensen die boel hebben gekocht zal dus games moeten downloaden en opslaan. Maar hoe kan je dan overige games even backuppen op eigen stick? Anders ben je veel geld en games kwijt. Ook verkopen van PS Vita met games zal probleem worden omdat het veel waarde verliest zonder mobiele netwerk, waarmee Vita zo bekend mee geworden is.
Niet leuke beslissing van Sony. Ze zouden gebruikers opties moeten bieden om gekochte games ergens te kunnen opslaan.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 11 maart 2015 11:47]

PS Mobile != PS Vita..
Dit heeft helemaal geen impact op de PS Vita die toch nog gewoon deel uitmaakt van Sony's core gaming activiteiten.
EDIT: vraag me sowieso af hoeveel mensen met een Vita er effectief PS Mobile games hebben gedraaid/gekocht.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 11 maart 2015 11:48]

De Vita content (dus ook gekochte downloadable games) is straks niet meer. Vita zelf kan nog wel gebruikt worden als verlengstuk voor PS4 ivm RemotePlay. Maar dat is ook alles.

Komen er nog wel in toekomst downloadable games voor Vita? Tegenwoordig zie je vaker DLC's dan fysieke schijfjes door online shopping beeld.
^ Niet waar. De PS Store is er nog gewoon. Alleen het PS Mobile gedeelte (Android games die ook op de Vita draaide) gaat weg.

Ik heb er een keer doorheen gekeken maar de games uit de PS Mobile store zijn over het algemeen minder dan native Vita games uit de PS Store.
"Minder" is nog mild uitgedrukt.

Heb in die anderhalf jaar dat ik Playstation Mobile op mijn Xperia heb geinstalleerd maar weinig van waarde voorbij zien komen op dat platform...
Ah, dat zegt dus genoeg. Bedankt voor de aanvulling.
Anoniem: 483276
@MrDummy11 maart 2015 12:07
Dit begrijp je verkeerd. De meeste Vita content komt uit de PlayStation store, dit staat los van PlayStation mobile. PlayStation mobile was/is het Android platform, echter zijn die games ook op de Vita te spelen. Wat jij bedoelt, waar de DLC enzovoorts in terecht komen, is de PlayStation store en die word echt niet opgeheven.
Wat lars dus zegt... Volgens mij zijn er maar zeer weinig mensen die PS Mobile games speelden op hun Vita. Het gros waren echte Vita games, hetzij op kaartje, hetzij digitaal gekocht via de PS Store. Vita is nog steeds springlevend met oa nog altijd maandelijks gratis games via PS Plus.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 11 maart 2015 12:17]

Het gaat hier om playstation-Mobile niet om de PSN games.. En op PSM stond sowieso al niet zo denderend veel... maarja, als je ze dus wel gekocht had ben je een beetje de pineut..
Wat zijn nu precies hiervoor de gevolgen voor een Vita bezitter? Minder indie-games?
Minder games lijkt mij er komt dan geen nieuwe indie of mobiele content alleen de dingen speciaal voor de vita uit het gewone deel van de store
Er staan genoeg Indie-games in de PSN-store. Wat in de PS Mobile store staat is meestal van veel mindere kwaliteit, is mijn ervaring en wil ik over het algemeen niet echt Indie noemen, meer slechte aftreksels van betere games.
Gamers die eerder content aankochten via een compatibele Android-smartphone of de PlayStation Vita kunnen deze blijven spelen als deze hun apparaat 'activeren' bij Sony. Dit kan ook na 10 september, zo belooft Sony, al moeten games dan al wel zijn geïnstalleerd.
Dus als je gsm stuk gaat en je koopt een nieuwe dan ben je eigenlijk je games kwijt? Dat is dus waar ik altijd voor vrees bij digitale aankopen, ze sluiten de boel maar en je bent je aankopen kwijt.
Dat is inderdaad balen. Had gehoopt dat het net zo zou zijn als bij je Android smartphone waar je via je Google account de apps opnieuw kan downloaden op een ander toestel. Maar kan ook wel begrijpen dat Sony dit niet wil/kan blijven aanbieden.

Overigens heb ik niet heel veel geld uitgeven hieraan, maar had toch gehoopt om het over te kunnen zetten.
Wat denk je dat er gebeurd als om 1 of andere reden de Google Play store of Steam opgedoekt wordt? dan krijg je dus precies hetzelfde.. Als de service er niet is, kun je ook moeilijk downloaden...
Waarbij ikzelf dan wel denk, kost het dan zoveel om 1 simpel servertje up te houden die deze dingen nog serveert, lijkt mij niet namelijk...
Je moet zulk soort toepassingen toegankelijker maken en niet ontoegankelijk.
Dit gebeurde precies met X-1 toen hun ook de indie-kant opeens opgingen en er een smak geld voor vragen.

Juist als indie-ontwikkelaar heb je niet veel geld om uit te geven.
En moet je het juist eerst verdienen, vindt ik dan zelf. Misschien wanneer je een successpel hebt uitgevonden je misschien dan royalty's etc. moet betalen, anders wordt het echt moeilijk!

En ja kijk wat er gebeurt, ze moeten het sluiten, het kost ze geld om dit platform te maken, al merken ze er niet zoveel van, het kost ze toch geld, en uit eindelijk sluit je de deuren.

Sony doet het op sommige vlaktes goed en beter dan zijn concurrenten, maar ook op andere vlaktes laten hun een steekje vallen, en dat moet ook gezegd worden. Alsof er een andere team op sommige ontwikkelingen zit dan de PS4-tak.
Playstation Mobile SDK was (in iedergeval de afgelopen 2 jaar) gratis..

En er zitten ook compleet andere teams op elke tak..

Ik vind het nog steeds jammer dat ze niet de PS3 SDK gratis gemaakt hebben (op eenzelfde manier als de PSM SDK), en ik ben benieuwd wat ze gaan doen met de PS4 nu microsoft hun xbox one eigenlijk openstelt...
Jammer dat was de enige manier om een beetje android games op je psvita te spelen
Het is echt een gods zegen voor Sony dat de PS4 het goed doet.

Ik ben benieuwd hoe lang Sony het t.o.v. Microsoft vol kan houden.
Ik denk dat PS4 veel beter doet dan MS omdat:
- PS4 begon meteen vroeg in NL terwijl MS eigenwijs maanden later release start met One. (dit is meteen al grote tik voor MS)
- Hierdoor ontstaat er al een "achterstand" waardoor mensen MS afstraffen en dus meer voor PS4 kiezen.
- MS maakt eerder ook fout door in begin regio's af te schermen terwijl PS4 eerder open voor hele wereld staat. MS heeft later na kritiek dingen aangepast, maar het is wel een tikje imago deuk.
- PS4 blijkt iets betere eigenschappen te hebben dan One. (1080p games tov 720p games)
- Niet iedereen wil Kinect hebben die verplicht aan moet staan...

Het is raar dat MS NL links laat liggen tijdens release maar wel in andere landen doet. PS4 doet wel tegelijk in veel landen. Gevolg is dat er veel meer mensen over PS4 beschikken.
Samern met prima geschiedenis in PS2 / PS3 kan ik alleen zien dat PS4 veel meer geniet van groot aantal gebruikers dan Microsoft.
De veel te late release van One is gewoon een domme zaak van MS. Het is gewoon 1-0 voor Sony. Ikzelf zal ook Sony blijven doen en niet MS.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 11 maart 2015 13:34]

Je snapt het niet. Dit gaat niet specifiek om Xbox vs PS. Maar om Microsoft vs Sony. Sony stopt met steeds meer activiteiten en het zou me niet verbazen als voor 2015 PS overgenomen wordt.
- Daarom - is het een godszegen dat toch een activiteit van Sony het goed doet. En concurrentie op de console is er niet veel, dus voor ons moeten beide blijven.
Misschien ook wel vanwege nog veel PS3 gebruikers, kan Sony niet hier zomaar stoppen. Want dan kunnen ze net zo goed PS netwerk uitzetten.
En dat zal voor veel protesten zorgen.

Ik weet niet of het gods zegen is, maar er zijn zeker nog aardig wat PS3 gebruikers die min of meer naar PS4 zullen gaan (ik later ook als ik wat geld heb of als PS4 iets goedkoper word) dus Sony hoeft niks te vrezen.
Ik denk dat PS4 veel beter doet dan MS omdat:
1. PS4 begon meteen vroeg in NL terwijl MS eigenwijs maanden later release start met One. (dit is meteen al grote tik voor MS)
2. Hierdoor ontstaat er al een "achterstand" waardoor mensen MS afstraffen en dus meer voor PS4 kiezen.
3. MS maakt eerder ook fout door in begin regio's af te schermen terwijl PS4 eerder open voor hele wereld staat. MS heeft later na kritiek dingen aangepast, maar het is wel een tikje imago deuk.
4. PS4 blijkt iets betere eigenschappen te hebben dan One. (1080p games tov 720p games)
5. Niet iedereen wil Kinect hebben die verplicht aan moet staan...
1. Dat zet op de wereldmarkt geen zoden aan de dijk. Tuurlijk, Nederlandse klanten zullen voor een deel nu een PS4 hebben gekocht in plaats van een XB1 maar op de totale wereldverkoop zal dat echt geen merkbaar verschil zijn.
2. Zie #1
3. Er wordt door tweakers wel veel gekafferd op region blocking, maar denk je serieus dat de gemiddelde klant daar iets van merkt? Zolang het gros van de games gewoon bij Bart Smit of Bol.com gekocht wordt, zal die regio de gamer een worst zijn.
4. True, al zal dat verschil in de praktijk nog moeten blijken, want er zijn dus al developers die gewoon een versie bouwen die op beide consoles werkt. Daar komt nog bij dat ook dit veel klanten niet zal opvallen.
5. Dat hoeft dan ook niet. Granted, dat was wel een stomme aankondiging. Ambitieus, maar dom.

Ik denk dat het er vooral in zit dat Sony gewoon meer bekende en gevarieerde titels in het pakket heeft zitten, en een betere reputatie heeft op ondersteuning (de originele Xbox werd gedumpt als een baksteen toen de 360 uitkwam) en betrouwbaarheid (de 360 staat nou niet bekend als de meest robuuste console). Tel daarbij op dat ze zeer aandachtig hebben gekeken naar de reacties van de massa bij de conferentie van Microsoft, en ze kunnen hun PS4 op alle punten beter laten lijken.
Kan het mobile platform dan wel anders zijn dan het playstore platform, maar het hele mobiele/portable platform van Sony is natuurlijk mislukt... Je kan het niet mooier maken.

De mobiele tak staat zo-wie-zo op de tocht, de vaio laptops zijn er al niet meer, de o-zo-succesvolle e-readers ook al niet en de Vita ....tja... prachtig ding, weinig serieuze content meer (geen A titels).

Wat Twixie zegt 'dat het vita platform springlevend is'....... natuurlijk niet echt he ? :)

Sony is bezig schoon schip te maken om te overleven en geef ze eens ongelijk...ze draaien met een netto verlies van in de miljoenen per jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee