NASA-wiskundige en computerpionier Katherine Johnson is overleden

Katherine Johnson is op 101-jarige leeftijd overleden. De vrouwelijke wiskundige speelde onder meer in de jaren '60 een belangrijke rol in het ruimtevaartprogramma van de NASA, door haar rekenvaardigheden en inspanningen om computers in te zetten voor de berekeningen.

Jim Bridenstine, het hoofd van de NASA, zegt op Twitter dat Johnson deze ochtend is overleden op 101-jarige leeftijd. Ze werkte van 1953 tot 1986 bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, waar ze ook wel bekendstond als een 'menselijke computer'. Haar carrière begon in 1953 in de gesegregeerde West Computing-sectie van het NACA Langley Aeronautical Laboratory; NACA werd in 1958 omgevormd tot de NASA. De overheidsinstantie begon vrouwen te werven, waaronder vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst, om als 'computers' te dienen en de berekeningen uit te voeren voor de technici en ingenieurs die aan het ruimteprogramma werkten.

Johnson werkte onder meer aan de berekeningen voor de banen die de eerste Amerikaanse astronauten moesten afleggen. Zo berekende ze het traject van Alan Shepard tijdens missie in mei 1961 voor het Mercurius-programma, de eerste bemande Amerikaanse suborbitale ruimtevlucht. Een jaar later was ze belangrijk voor de orbitale vlucht van John Glenn. Een netwerk van computers en trackingstations had het traject al berekend, maar volgens Johnson vroeg Glenn aan de ingenieurs of Johnson het nog eens na wilde rekenen. "Als zij zegt dat ze goed zijn, dan ben ik klaar om te vertrekken", zei Glenn volgens haar voor zijn vertrek. Deze vlucht wordt door de NASA ook wel gezien als een keerpunt in de toenmalige ruimterace met de Sovjet-Unie. Haar berekeningen waren ook belangrijk voor de vlucht uit 1969 die Neil Armstrong naar de maan bracht; ze was onder meer bezig om uit te vogelen waar en wanneer de raket gelanceerd moest worden om hem op het juiste traject te krijgen in de richting van de maan.

Katharine Johnson stelde volgens de NASA altijd vragen en nam geen genoegen met alleen het uitvoeren van berekeningen. Ze wilde ook weten over het hoe en waarom. In haar tijd mochten vrouwen de vergaderingen met de mannelijke ingenieurs en wetenschappers niet bijwonen, maar ze ging toch en werd gaandeweg beschouwd als de leidende figuur. Ook was er toen in de VS nog de rassenscheiding, waardoor Johnson en andere vrouwelijke 'computers' met een donkere huidskleur aparte werkruimtes en wc's moesten gebruiken. Haar kantoor werd aangeduid met de term 'Colored Computers'. In een interview uit 2011 gaf Johnson aan dat ze weliswaar wist dat er sprake was van segregatie, maar dat ze het niet echt voelde, omdat iedereen er onderzoek deed.

In 2016 kwam de Amerikaanse film Hidden Figures uit, waarin de Amerikaanse actrice Taraji P. Henson de rol van Katherine Johnson vertolkte. De film is een biografisch drama die draait om de 'computers' Johnson en haar twee eveneens Afro-Amerikaanse collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die werkzaam waren in de West Area Computing Unit van het Langley Research Center van de NACA.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-02-2020 • 20:17

42

Submitter: John Stopman

Reacties (42)

42
36
25
7
1
1
Wijzig sortering
Ontzettend veel respect voor haar. Iemand die ondanks de misplaatste sociale achterstand waar een samenleving haar voor plaatst, zich niet laat tegenhouden, en door zichzelf te bewijzen ook nog eens die samenleving met zijn fouten confronteert.

Vind haar echt inspirerend, niet alleen om wat ze voor de ruimtevaart en wiskunde heeft gedaan, maar ook om naar mezelf te kijken en te bedenken of ik niet mensen te kort doe, omdat ik nou eenmaal ook blinde vlekken heb voor ‘verborgen talenten’ omdat ik te gemakzuchtig een vooroordeel, of stereotype volg.

Katherine Johnson liet zich gelukkig als individu niet wegzetten, maar het is ook belangrijk dat we als samenleving niet zomaar mensen wegzetten. Zij laat zien wat een ongelooflijke verspilling van talent dat is.
Helemaal mee eens. Goed en inspirerend voorbeeld. Die vrouw werd op allerlei manieren tegengewerkt maar zij heeft desondanks grote hoogtes bereikt. Overigens is een andere interessante, (donkere) vrouw (en vooral voor tweakers) Shirley Ann Jackson (ze was ook geboren ttv de apartheid in de VS). Haar wetenschappelijk onderzoek heeft onder meer geleid tot glasvezelkabel. En toch hoor je mensen jammer genoeg (nog steeds) zeggen dat donkere mensen minder (intelligent) zijn dan lichte mensen en baseren dat op pseudowetenschappen die ondanks het feit dat die theorieën destijds al werden ontkracht toch veel mensen voor waar aannamen (en nog steeds aannemen) omdat het een bepaald wereldbeeld bevestigd.

[Reactie gewijzigd door Odious Trident op 30 juli 2024 03:26]

Juist niet. Zij heeft hiervoor geen toestemming gegeven en daardoor is ze niet in de uiteindelijke set gekomen.
“In order for us to move forward with a partner we need to obtain approval from all key people, which was not possible in this case. We naturally fully respect this decision.”

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 30 juli 2024 03:26]

https://www.lego.com/nl-nl/product/women-of-nasa-21312

In een aantal web winkels nog te verkrijgen. Lijkt er op dat ze de uiteindelijke Lego set niet gehaald heeft.

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 juli 2024 03:26]

De set waar je naar linkt bevat : 4 minifiguren: Nancy Grace Roman, Margaret Hamilton, Sally Ride en Mae Jemison.

Dus niet Katherine Johnson..
Klopt, de Lego Ideas fan creatie in de post van @Marcva is door Lego in productie genomen als Lego set 21312 en helaas heeft Lego besloten 4 van de 5 vrouwen in de set op te nemen.

Katherine Johnson kreeg daarin geen plaats.

Meer achtergrond vindt je hier: https://ideas.lego.com/bl...e9-4104-9599-3e7900d5a768

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 juli 2024 03:26]

Ah ja ik ook zo van die indianen. Zo zie je maar weer. Is alles toch nog goedgekomen. Eeuwig leven als plastic poppetje!


/s

;(
Ik raad je aan om de film Hidden Figures te bekijken.
Zeer indrukwekkend stukje tijdsgeest van zowel NASA op zich, de rol van de gekleurde vrouwelijke rekenwonders als de komst van de eerste computers bij NASA.
Zeer leuke film die de tijdsgeest goed weergeeft maar spijtig genoeg ook vele fouten bevat. NASA was toen redelijk progressief en had toen bijvoorbeeld geen scheiding in o.a. toiletten.
Inderdaad geweldige en indrukwekkende film!
Superfilm en respect voor de makers. Ze hebben iets goeds neer gezet, want deze dame(s) hadden het niet makkelijk toen.
Afro-Amerikaanse zijn toch helemaal niet zwart. Hoogstens ligt getint maar zwart :? Vindt het eigenlijk niet kunnen om dit zo neer te zetten. Zijn gewoon mensen of ze nu zwart, of blauw zijn of een andere kleur / tint.

Min maar lekker vroeger was het inderdaad een probleem nu kan je het niet meer maken om iemand zo neer te zetten 8)7 Denk je daar anders over dan moet je toch eens bij jezelf ten rade.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 30 juli 2024 03:26]

Idd. De vrouwelijke... was ook goed genoeg in mijn ogen.
Neen, waarom sekse vermelden? Ze is gewoon een persoon, dat hoef je niet te onderscheiden in man/vrouw. 8)7
Je snapt het duidelijk niet. Deze persoon komt uit een tijd waarin dat wel degelijk een rol speelde. Was je vrouw, dan was je enige recht een aanrecht. Had je een kleurtje, was je double fucked, want dan mocht je helemaal niets: aparte school, aparte stoelen in de bus, niet bij elke diner naar binnen, niet op een wc voor blanken plassen enzovoorts. Het is in dit verband dus wel degelijk van belang om te onderstrepen dat zij dit allemaal bereikte heeft, ondanks dat ze vrouw én gekleurd was. Een doorzetter dus!

Misschien beter opletten bij geschiedenis en maatschappijler.
Mijn reactie slaat natuurlijk op de reactie erboven.
Daarin wordt gezegd dat d'r huidskleur irrelevant zou zijn. Als je die lijn doortrekt kun je ook "vrouwelijke" wegstrepen, maar hoezo is dat dan wel relevant en d'r huidskleur niet?

Maatschappijleer was bij ons overigens een flinke aanfluiting van een vak, maar dat terzijde.
Als we de onderscheid blijven maken met vrouwen en huidskleur BLIJFT de onderscheid blijkbaar belangrijk.
Dit artikel is een in memoriam, een korte toelichting op wat een persoon in zijn of haar leven heeft bereikt. Dan ontkom je er niet aan om oude koeien uit de sloot te halen. Om maar eens een voorbeeld te noemen; hoe herinner jij je Nelson Mandela? Als iemand die bijgedragen heeft aan het afschaffen van apartheid? Of (omdat dat inmiddels inderdaad is afgeschaft en we er liever niet meer aan denken) als "persoon waar niets interessants over te zeggen is"...? Als Johnson heeft bijgedragen aan het verminderen van seksisme en racisme (zelfs al zou het alleen maar binnen NASA zijn), dan is het volkomen terecht om dat wapenfeit te noemen bij een herdenking.
In een artikel over een man staat toch ook nooit "de mannelijke wiskundige".

En mijn reactie slaat natuurlijk op het bovenstaande, dat ras irrelevant zou zijn in dit verhaal, dan is sekse toch ook niet relevant?
Zo werd ze dus wel weggezet in die tijd, hoe triest ook. De feiten spreken voor haar dat ze een goede wiskundige was en zelfs haar kennis boven die van computers gezet werd (door astronauten).

[Reactie gewijzigd door BernardV op 30 juli 2024 03:26]

Het is relevant omwille van de scheiding blank / zwart die er heerste (segregatie)
"Haar carrière begon in 1953 in de gesegregeerde West Computing-sectie van het NACA Langley Aeronautical Laboratory;
Ik ben het wel met je eens, maar in de tijd dat ze voor NASA werkte werd ze in een aparte afdeling voor zwarte calculatoren gezet en behandeld als minderwaardige zwarte rekenmachine. Het was haar werk dat het begin van het einde was van de minderwaardige behandeling van zwarte vrouwen bij NASA. Dus in zoverre kan ik er in komen dat haar kleur in deze context vermeld wordt
Ho ho, ja ze zijn wel zwart. Zeg ook maar nooit tegen iemand met donkere huidskleur dat ze niet zwart zijn, dat is een belediging. Jij denkt aan een kleur, maar het gaat niet om de kleur, het gaat om een afkomst en hoe iemand zich identificeert, waar heel veel mensen trots op zijn.

Deze vrouw is zwart en heeft een ongekend hoog intellect. Het is goed om bij haar verdiensten stil te staan aangezien het nu, en zeker toen, het ontzettend moeilijk was voor een zwart persoon om als gelijkwaardig mens te worden behandeld. Zij is een held omdat zij ondanks al het tegenslag, toch door heeft kunnen breken.

[Reactie gewijzigd door kikibu op 30 juli 2024 03:26]

Het is binnen de tijdsgeest een nogal héél belangrijk gegeven... Het was destijds eigenlijk ondenkbaar (in Amerika) dat mensen van Afro-Amerikaanse afkomst iets deden dat belangrijker was dan toiletten schoonmaken (ok, misschien iets overdreven, maar niet eens heel veel). En echt belangrijke dingen waren eigenlijk alleen weg gelegd voor mannen. Het was dus heel uniek dat juist de belangrijkste berekeningen bij NASA voor de missies die voor juist Amerika waanzinnig belangrijk waren destijds mogelijk gemaakt zijn door een groep vrouwen van afro-Amerikaanse afkomst. Als je niet inziet hoe belangrijk dit geweest is, juist ook om het mogelijk te maken dat we als samenleving nu meer respect hebben voor mensen ongeacht afkomst of huidskleur, dan moet je het hele verhaal nog eens lezen (of kijken in de film). Zie je het dan nóg niet, dan moet je toch eens bij jezelf ten rade. 8)7
African-American vertaalt niet naar zwart, maar naar Afrikaans-Amerikaans en dat klinkt kennelijk niet lekker genoeg.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 30 juli 2024 03:26]

Geschiedenis is nooit gebeurd omdat jij er niet over wil praten?

Gelieve niet in mijn naam te praten over wat ik wel of niet zou accepteren.
Tevens vergelijk je een gesprek met een artikel met relaas uit het verleden.
Appels met zonnevlekken vergelijken

[Reactie gewijzigd door OxWax op 30 juli 2024 03:26]

laten we met pantone kleurcodes gaan werken /s
Anoniem: 100047 24 februari 2020 20:49
Krijg er een beetje kippenvel van. Deze mensen hebben ruimtereizen mogelijk gemaakt en hebben altijd achter buiten de schijnwerpers hun werk gedaan. Natuurlijk zijn astronauten/kosmonauten nodig, maar ze gaan nergens heen als dit soort prachtige mensen hun passie niet (kunnen) beoefenen. Petje af, rust in vrede.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100047 op 30 juli 2024 03:26]

Gelukkig heeft ze inmiddels (en ook tijdens haar leven) absoluut de erkenning gekregen die zij en haar collega's verdiende. Ook buiten NASA. De naam zal misschien niet iedereen direct wat zeggen, maar veel mensen weten (mede door de film) wel dat deze groep vrouwen heel belangrijk geweest is binnen NASA en binnen de ontwikkeling van de computer.
Ik heb net een paar weken geleden "Hidden figures" gekeken, het is echt een geweldige film over de begintijd van de ruimtevaart en de enorme rol die zij en de andere vrouwen daarin speelden. Zonder haar zou de Amerikaanse ruimtevaart er heel anders hebben uitgezien.
Hidden Figures vind ik een zeer indrukwekkende film over een briljante vrouw die meer dan haar steen(tje) heeft bijgedragen aan de ruimtevaart.
Ongekend hoe zij heeft bereikt wat ze heeft bereikt. Oneindig veel respect voor.
Inleiding is beetje lullig geschreven :p
Yup, ik had er zoiets van gemaakt.
Zelf vond ze ook dat wiskundige zijn en onderzoek mogen doen op de voorgrond stond.

Katherine Johnson is op 101-jarige leeftijd overleden. Deze geniale wiskundige speelde onder meer in de jaren '60, ondanks dat ze vrouw was en gediscrimineerd werd op ras, een belangrijke rol in het ruimtevaartprogramma van de NASA, door haar rekenvaardigheden en inspanningen om computers in te zetten voor de berekeningen.
Hidden Figures, zeer goede film.
Waar pioniers zoals Katherine Johnson geschiedenis maken door de wetenschap te omarmen en duurzame resultaten te leveren waar generaties op voortgebouwd wordt, zullen onderbuikvolgers zoals Mike Hughes verdwijnen als een krabbel onderaan de pagina van de geschiedenis.

Inderdaad. Meer off-topic kan je niet zijn.

Verder adviseer ik je deze video te bekijken over het gemakkelijk toepassen van wetenschappelijke methoden om zo minder op de onderbuik (van jezelf en die van anderen) te vertrouwen.

[on-topic]
Voor iedereen die ooit eens Kerbal Space Program heeft gespeeld: je weet hoe makkelijk het fout kan gaan. Stel je voor dat er geen simulaties zijn anders dan complexe berekeningen en men enkel kan vertrouwen op de theorie. Van deze berekeningen zijn mensenlevens afhankelijk. Je kan niet even op de revert knop drukken op het moment dat een fout gemaakt wordt.

Astronauten vertrouwden letterlijk hun levens aan haar en haar collega's. Daar komt ook nog eens de politieke druk bij, want iedereen volgt het resultaat. Ik kan mij het gewicht op de schouders niet voorstellen. Zij en haar team waren in hun tijd minstens net zo moedig als degenen die toen de ruimte in gingen, en daarvoor mogen deze held(inn)en zeker geëerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 03:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.