Stemacteur HAL 9000 is overleden

Douglas Rain, de stemacteur van HAL 9000 uit 2001: A Space Odyssey uit 1968, is op 11 november overleden. De Canadese acteur is negentig jaar geworden. Voor zijn overlijden verbleef hij in het St. Mary's Memorial Hospital in Ontario. Rain laat drie kinderen en een kleinkind achter.

In de loop van 2001's productie werd HAL gespeeld door vier acteurs, inclusief Rain. Tijdens de oefeningen werd actrice Stefanie Powers gevraagd om hem te spelen en op de set vertolkte Nigel Davenport de rol. Aanvankelijk deed Martin Balsam HAL's stem in de postproductie. Toch was regisseur Stanley Kubrick niet helemaal tevreden over zijn accent. Volgens het boek The filmdirector as superstar, vond Kubrick het accent 'te algemeen'.

Balsam werd toen vervangen door Rain. Kubrick vond zijn 'droge, Mid-Atlantic accent' perfect voor de ai. Volgens Wired kreeg Rain alleen zijn tekst aangereikt en niet het volle script. Het team heeft er anderhalve dag over gedaan om zijn deel op te nemen. Bij de tekst zit het liedje Daisy Bell, dat HAL 'zingt' terwijl hij wordt uitgeschakeld door Dave Bowman. Dit was het eerste liedje dat werd 'gezongen' door een computer: de IBM 7094 in 1961.

Rain was aanvankelijk toneelacteur. Hij speelde vooral in klassieke stukken, zoals Richard III en Oedipus Rex. My Stratford Now meldt dat hij een van de laatst levende oprichters was van het Stratford Festival, een jaarlijks theaterfestival in de stad van dezelfde naam. Voor zijn rol als HAL 9000 speelde hij de hoofdrol in de BBC-televisiefilm Henry V uit 1966, dat gebaseerd is op het toneelstuk van William Shakespeare. In 1984 kwam een vervolg op 2001 uit, genaamd 2010. Rain en Keir Dullea, die Bowman speelde, waren de enige acteurs uit de originele film die terugkeerden om hun rol te vertolken.

Door Loïs Franx

Redacteur

12-11-2018 • 14:50

49

Reacties (49)

49
46
29
0
0
12
Wijzig sortering
Tijd om een nieuwe avatar te zoeken dan.
Er al vast en zeker nog wel een bekende AI nog “operationeel” zijn . . . ;)
@Tweakers Een +whatever is hier niet goed genoeg. Dit verdient een 'Haha' :+
Gewoon zeggen dat het de Nest thermostaat is.
Nest, please turn down the heating to 18 degrees and open the smartdoor.
<silence>
Nest, do you read me? Please turn down the heating.
<silence>
Nest!
<Hello, Dave>
Nest, turn down the heating! It's 42 degrees in here and rising.
<I'm afraid I cannot do that, Dave.>
Then I'll ram de door!
<You would find that rather difficult, Dave. You know the armoured Smart Door opens from the inside. Good-bye, Dave.>
Dat zou nog kunnen ook haha :o
Neeee, ik zou die avatar nu juíst houden!
Geweldige stem, die precies past bij het karakter van HAL, én fantastische film.
Ah dan ga je voor Johnny Five :)

Ben je meteen uitwisselbaar met Frank the Pug uit Men in Black!
RIP

ik moet deze film nog steeds een keer zien..
Maar pas op, het is een oude film. Dit jaar was 50 jaar "2001: A Space Odyssey". Dus ik naar het filmhuis om de legendarische film eindelijk eens te zien. Tja, het is een 50 jaar oude film, het verhaal is uiteraard nog steeds goed maar het wordt zo tergend langzaam uitgewerkt dat je de kriebels krijgt.
Ik vond de pacing juist zo mooi, ik hou op zijn tijd wel van een trage film.
Idem. Zeker bij een film als deze vind ik het bvb leuk wanneer er tijd gegeven wordt voor even stil te staan bij een mooie beeldcompositie.
Absoluut, het was destijds ook nodig om technische redenen omdat alle shots van de ruimteschepen gewoon (2D) modellen waren en geen fancy CGI beelden.
Maar het is echt héél wat anders dan wat we nu gewend zijn. Veel films zetten in op een hoog tempo waardoor een film als 2001 echt enorm langzaam aanvoelt. Ik kan er ook wel van genieten maar ik kan ook goed begrijpen waarom sommigen het echt te langzaam vinden.
2001 in dé uitzondering.
Echt een heerlijke film om te kijken in dat tempo.
Persoonlijk vind ik dat hoge tempo maar niks, voelt echt alsof de film gehaast wordt.

Moet je Venom maar eens kijken; het eind gevecht met de slechterik is ook in erg hoog tempo gefilmd waardoor je helemaal niet goed meekrijgt wat er nu precies gebeurt op het scherm..

Stanley Kubrick was toentertijd een soort Peter Jackson qua filmstijl. Altijd goede verhaal lijnen, sterke karakters en een goed uitgewerkte plot aan het einde.

Naast Apocalypse Now is Full Metal Jacket ook de ultieme oorlogsfilm waar misschien Saving Private Ryan bij in de buurt komt.
Dat heeft eigenlijk weinig te maken met de leeftijd van de film. Toentertijd vond men hem ook al tergend traag, maar sowieso is editing natuurlijk alleen maar sneller geworden sindsdien. Wat wel niet wegneemt dat hij adembenemend blijft, zolang je maar met de juiste verwachtingen kijkt.
Ik vind het een prachtige film maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit doorheen gekomen ben zonder in slaap te vallen. Elk jaar kijk ik hem wel eens, vooral als ik moeite heb met slapen. Zodra hij door het universum heen begint te vliegen val ik meestal in slaap.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 11:45]

Haha...precies dát! Dat had ik laatste keer ook :O
Heb hem ook een keer overleeft in een filmhuis. Kleine zaal, weinig beenruimte. Directors cut is geloof ik iets van 3(?) uur. Pff :) Had ook nog een biertje gedronken vooraf. Arme blaas :+ .

Maar ook voor die tijd was de film al erg lang en traag.
Het trage tempo is en was een probleem. De apenrots, en dan die hele triptoestand die ik moest fast forwarden. De sfx in ruimte en interrieur scenes is dan weer top. Maar voor mij geen doorkomen aan en ik kan art house films toch best waarderen. Overgewaardeerd in Mho.
Ik moet maar eens "2010: The Year We Make Contact (1984)" gaan bekijken. Die heb ik volgens mij nog nooit gezien, realiseerde ik mij vandaag. De (cult)klassieker "2001: A Space Odyssey (1968)" daarentegen weer wel.
An sich een goeie film, alleen het is geen Kubrick en dat merk je . . .
Die opvolger heb ik gezien. Waar Kubrick de ruimte liet voor verbeelding en discussie probeert 2010 juist op allerlei vragen een antwoord te geven.

Ook vond ik de ruimtevaart beelden veel minder mooi dan wat Kubrick met 2001 deed. In de beelden van 2001 wordt heel erg benadrukt dat er in de ruimte geen "boven" en "onder" is en dat zie je in 2010 absoluut niet terug.

Het eind van 2010 vond ik dan wel weer mooi.
Bij de tekst zit het liedje Daisy Bell, dat HAL 'zingt' terwijl hij wordt uitgeschakeld door Dave Bowman. Dit was het eerste liedje dat door een computer: de IBM 7094 in 1961.
HAL staat dan ook voor IBM; iedere letter is de naastliggende in het alfabet.
Dat HAL IBM-1 verhaal is echter ontkent door zowel A.C. Clark als Stanley Kubrick.

"...about once a week some character spots the fact that HAL is one letter ahead of IBM, and promptly assumes that Stanley and I were taking a crack at the estimable institution ... As it happened, IBM had given us a good deal of help, so we were quite embarrassed by this, and would have changed the name had we spotted the coincidence."

Quote uit "The worlds of 2001 a space Odyssey"
Wat kan toeval soms mooi zijn, hè.
RIP, briljante film!
RIP

Wist trouwens niet dat er een vervolg is gemaakt ? dus maar even snel op mijn watchlist zetten en dit weekend maar eens kijken!
Ik heb de originele "there's a message for you" al jaren als ringtone op mijn telefoon staan, is nog nooit door iemand herkend als HAL9000.
HAL is één van de meest complexe, emotionele personages ooit in de filmgeschiedenis (regelmatig zeer ten onrechte eenvoudigweg afgedaan als psychotische slechterik) en het kalme stemgeluid waarmee Rain een zowel kille als warme invulling gaf aan het personage is daar onlosmakelijk mee verbonden. RIP Douglas Rain.
RIP, heb mijn HAL avatar al wat jaartjes, wist niet dat zijn stem van deze acteur was.
2001 is een klassieker en wat van een cult film, inderdaad langzaam. Begin van de film, zeg maar de intro, is al 10-15 minuten lang. Er zit zelf een intermission/pauze in de film. https://www.quora.com/Why...d-in-2001-A-Space-Odyssey
De film is gemaakt naar aanleiding van het boek van Arthur C. Clark.
Hij heeft vier boeken geschreven in de Space Odessey reeks.

[Reactie gewijzigd door apollo13 op 23 juli 2024 11:45]

Boek en film zijn tegelijk gemaakt, staat ook op Wikipedia..... verhaal was een samenraapsel van korte verhalen van Arthur C Clark en inspiratie wat Kubrick en Clark samen hebben opgedaan in die periode.
Heb hem van de zomer nog eens gezien in de gerestaureerde 70 mm versie in Eye in Amsterdam. Te traag voor woorden, want net de 50e verjaardag gevierd, maar voor de liefhebber van mooie cinema (en scifi) een must om te ervaren. Wow...

Met alle respect voor de liefhebbers, maar Star Wars is qua concept niets vergeleken met dit meesterwerkje van (wijlen) heer Kubrick.

Eye kondigde destijds aan dat ze hem opnieuw zullen spelen, hij lijkt nu niet meer op het programma te staan.

[Reactie gewijzigd door lakemens op 23 juli 2024 11:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.