Software-update: Mozilla Firefox 130.0

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft versie 130 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In deze uitgave is onder meer de mogelijkheid toegevoegd om een stuk tekst op een pagina te selecteren en dit te vertalen. Verder heeft de browser nu een Labs page, waar experimentele mogelijkheden kunnen worden uitgetest. De complete changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

New
  • Firefox now allows translating selected text portions to different languages after a full-page translation.
  • Firefox now offers an easy way to try experimental features with a new Firefox Labs page in Settings.
    • AI Chatbot feature lets you add the chatbot of your choice to the sidebar, for quick access as you browse.
    • Picture-in-Picture auto-open experiment enables PiP on active videos when switching tabs.
  • Overscroll animations are now enabled as the default behavior for scrollable areas on Linux.
Fixed
  • Various security fixes.
  • Fixed an issue where Copy and Paste context menu items intermittently were not enabled when expected.
Changed
  • The following languages are now supported by Firefox translation:
    • Catalan
    • Croatian
    • Czech
    • Danish
    • Indonesian
    • Latvian
    • Lithuanian
    • Romanian
    • Serbian
    • Slovak
    • Vietnamese
Enterprise Developer Web Platform
  • WebCryptoAPI now supports Curve25519 primitives (Ed25519 signatures and X25519 key generation).
  • Enabled the Web Codecs API on desktop platforms, allowing low-level access to audio and video encoders and decoders.

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 130.0 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 130.0 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 130.0 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 130.0 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 130.0 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 130.0 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 130.0 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 130.0 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 130.0 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox - about schem op Windows 11

Versienummer 130.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/#product-desktop-release
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

03-09-2024 • 15:30

37

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (37)

37
37
26
0
0
11
Wijzig sortering
<<<< Update: werkt weer na een keer op nieuw starten van FF>>>>

De BItwarden extentie kan niet meer geraadpleegd worden om een wachtwoord in te vullen (moet nu kopieren en plakken, erg omslachtig).
Ik kan niet zo snel iets vinden, maar klinkt als dat ze iets veranderd hebben.

Dus als je nog niet geupdate hebt, even wachten, mogelijk zijn meer extensies geblocked.

[Reactie gewijzigd door roelofz op 3 september 2024 15:51]

Echt waar? Ik heb net de update van Firefox gedaan en Bitwarden werkt prima!
Dat is gek, ik krijg een leeg veld bij het klikken op username (waar normaal een voorstel wordt gedaan om een username in te vullen (ik heb autofill ingesteld op wanneer ik op een veld klik)).

Ik zal FF nog een duw geven, see if that helps.

En dat hielp, geen probleem meer!

[Reactie gewijzigd door roelofz op 3 september 2024 15:50]

Ahh, ik klik altijd op de Bitwarden extensie icoon, en daar wordt voor mij een suggestie gedaan, en niet via de loginveld van Tweakers o.a.
Dat is nog iets veiliger (als je niets hebt ingesteld, on click is zover ik weet ook veilig genoeg).
Maar gelukkig werkt het weer...
Bij mij gelukkig ook als voor de update. Overige extensies functioneren ook. (uBlock Origin, F-secure, Privacy Badger)
Probeer eens keyboard shortcut CTRL+Shift+L voor het automatisch invullen, zo gebruik ik het altijd. En werkt ook prima in FF130
Sinds een paar dagen werkte autofill in Bitwarden ook niet meer bij mij. Na deze FF update was dat nog steeds het geval. Uitschakelen en weer inschakelen van de add-on loste dit probleem op.
Hmm nice die chatbot integratie. Zou het ook werken met mijn lokale ollama server? Nouja ik ga het proberen. Cloud is voor mij geen optie.

Edit: Nope, shit. Alleen maar cloud opties :(

De opties zijn:
- Anthropic Claude
- ChatGPT
- Google Gemini
- HuggingChat
- Le Chat Mistral

Jammer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 september 2024 17:04]

Duck.ai al een keer geprobeerd? Uiteraard ben je nog steeds afhankelijk van de informatie die je aan een LLM vraagt/geeft, maar dit gaat anoniem via DuckDuckGo, plus dat je de optie hebt tussen GPT, Claude, Mixtral en Llama.

3 sec edit: is waarschijnlijk geen integratie, had ik overheen gelezen.

[Reactie gewijzigd door Snotvis op 3 september 2024 16:31]

Nou of ik als gebruiker anoniem ben, boeit me niet zo. Het is meer de content die ik daarheen stuur die sowieso al prive informatie kan bevatten.

Daarom heb ik ook een lokale server opgezet. Zoekmachine integratie heb ik sowieso niet nodig want dat doe ik al lokaal via OpenWebUI en SearXNG. Maar het kunnen samenvatten of vertalen van webpagina's via een chatbot in firefox zou wel een uitkomst zijn.

Voor mijn zoekopdrachten zit SearXNG er ook nog tussen wat ook helpt het extra te anonimiseren.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 september 2024 16:42]

Wacht, je hebt lokaal een SearchXNG instance opgezet en denkt dat dat dan extra helpt je zoekopdrachten te anonimiseren?

Ok, er valt wat fingerprinting van je browser weg, maar als het lokaal is, dan is je IP nog altijd uniek en zijn de zoekopdrachten nog altijd prima te groeperen door de zoekmachine.

Om het gebruik van zoekmachines (meer) te anonimiseren via een meta search engine, kun je beter een instance gebruiken die ook door vele andere mensen wordt gebruikt, net zoals dat je specifieke internetverkeer ietwat wegvalt tegen de "noise" die wordt gegenereerd door de andere VPN-gebruikers op hetzelfde IP-adres.
Wacht, je hebt lokaal een SearchXNG instance opgezet en denkt dat dat dan extra helpt je zoekopdrachten te anonimiseren?

Om het gebruik van zoekmachines (meer) te anonimiseren via een meta search engine, kun je beter een instance gebruiken die ook door vele andere mensen wordt gebruikt, net zoals dat je specifieke internetverkeer ietwat wegvalt tegen de "noise" die wordt gegenereerd door de andere VPN-gebruikers op hetzelfde IP-adres.
Ja mijn SearchXNG gebruikt de exit node van een publieke VPN (mullvad). Ook om te zorgen dat mijn eigen IP niet geblockt wordt door bijv. Google. Al gebruik ik vooral duckduckgo als bron (met hoogste prioriteit).

Ik heb hier een VLAN dat alleen naar buiten kan via Mullvad en de VM die SearXNG draait zit daar weer aan gekoppeld, vandaar. Ook handig voor torrents enzo. En als ik iets "onveiligs" wil testen dan kan ik de switch poort gewoon aan die VLAN koppelen.

Het mooie aan SearXNG is dat je ook een heleboel kan customisen. Het anonimiseren was niet eens het belangrijkste voor mij. Het combineren van meerdere zoekbronnen, het weglaten van reclame, en het kunnen instellen van welke bronnen ik hoe wil prioritiseren was voor mij het grootste pluspunt. Met een publieke instance kan dat maar deels.

Eigenlijk is het precies wat Kagi doet, maar dan self-hosted.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 september 2024 17:50]

Ja mijn SearXNG gebruikt de exit node van een publieke VPN (mullvad).
Aaah pardon, dat scheelt al wat, maar de kans is natuurlijk nog steeds groot dat jij de enige bent die op dat IP een SearXNG instance draait, dus je hebt wel nog steeds weinig of geen "noise".

Ik gebruik SearX(NG) ook al jaren om die reden. Ik gebruik wel alleen maar publieke instances, dus ik weet niet of er op de instance zelf nog instellingen zijn die niet via de webconfiguratie toegankelijk zijn (ik geloof privacy frontend redirects zoals Invidious bijvoorbeeld?). Of misschien bedoel je dat als je steeds een random instance wilt gebruiken, je de instellingen steeds opnieuw moet doorvoeren (of steeds middels een ultra-lange URL moet toepassen).

Er zijn natuurlijk ook nog een hele hoop alternatieven, zoals https://whoogle.io, https://github.com/hnhx/librex en https://4get.ca (die SearXNG maar rotzooi vindt :P)
Kagi heeft een aantal heel mooie features zoals white- en blacklisting. Icoontjes bij een URL zoals in geval van paywall. Niet gratis. Maar dat is een VPN en self-hosted ook niet.
Al gehoord van 'LM Studio'? Dat is een gratis tool waarmee je heel gemakkelijk LLM's lokaal kan downloaden en gebruiken. Ook zit er een server functie ingebakken. Eentje met een API die, zoals zij zeggen, sterk lijkt op de API van ChatGPT. Misschien dat het wel mogelijk is om FireFox wel aan deze lokale LLM server te koppelen.

Heb niet genoeg met Ollama gespeeld om verschillen tussen de API's van Ollama en LM Studio te herkennen. Ook niet met de API van ChatGPT trouwens, ik weet dus ook niet of LM Studio's server API wel degelijk op die van ChatGPT lijkt.

Ben echter wel blij verrast met hoe goed en gemakkelijk de LM Studio software werkt. Mits je genoeg resources over hebt, kan je er zelfs meerdere LLM's tegelijkertijd in laten draaien. Als ik nog oma's had gehad (of opa's), dan had ik die middels LM Studio gemakkelijk aan de AI hype mee laten kunnen doen.
Ik heb er van gehoord ja maar het is voor mij minder geschikt omdat het een desktop applicatie is en ik ollama op een aparte (headless) server draai.

Maar het is al opgelost :) Ik draai niet alleen ollama maar ook openwebui en die laatste kan je wel aan firefox koppelen met wat geknutsel in about:config.

Momenteel gebruikt firefox helemaal geen API helaas, het opent simpelweg de web interface van elke ai provider en dumpt daar de prompt in :P

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 september 2024 09:02]

Firefox now offers an easy way to try experimental features with a new Firefox Labs page in Settings.
Experimental. Hopelijk komt dat dus nog :) hoe dan ook updaten want security fixes.
Het zit er al in, je moet het alleen via about:config instellen.

Je kan de URL van je eigen LLM instellen onder browser.ml.chat.provider . Je moet wel iets hebben met een web interface, zoals OpenWebUI maar dat heb ik ook. Alleen ollama kan dus niet.

Ik kwam hier achter via het firefox forum.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 4 september 2024 09:54]

Ik had het niet verwacht, maar ik heb Firefox ingeruild voor Brave browser. Constant problemen met Viaplay en Firefox, terwijl ik die niet heb met Brave. Waardoor ik begrijp het niet, want met andere zenders heb ik nergens last van. Alleen met Viaplay. Tijdens een live wedstrijd stottert en bevriest het. Als het bevroren gedeelte weer afspeelt dan speelt het het net bevroren gedeelte weer af. Soms meerdere keren achter elkaar. En Brave gebruikt ook nog eens minder geheugen.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 3 september 2024 17:48]

Brave is gebaseerd op Chromium of te wel google chrome, wellicht werkt diaplay hier beter mee ?.
Misschien, want ook Chrome speelt zonder haperingen, maar die heb ik verwijderd, want ik vind Chrome helemaal niks.
Heb je geprobeerd de antitracking voor die site uit te zetten? Dat helpt soms
Overgestapt op de ESR versie van Firefox en helemaal blij,
En waarom ben je daar blijer mee dan met de reguliere versie ?.
Dat klinkt toch veel interessanter?? 😜

Ik ben ook benieuwd! Als bedrijf snap ik hem. Iedere browser heeft nukken, en met zo’n versie weet je makkelijker dat je interne sites beschikbaar blijven.
Ook het centraal beheren van de software is zo makkelijker.
Geen idee of die een bedrijf heeft, maar ja als je een bedrijf heb snap ik het.
Dan wil je niet direct de nieuwste dingen, maar een browser die gewoon werkt.

Prive zou ik niet weten waarom je over zou gaan, zelfs niet door deze AI toevoeging.
Het is niet meer dan een sidebar die uit staat, die je optioneel kan inschakelen. en hierin een willekeurige AI bot kan toevoegen.

Dus het is eens de omgedraaide wereld, het staat standaard uit als aan heerlijk :).
Dus het is eens de omgedraaide wereld, het staat standaard uit als aan heerlijk
Nou inderdaad. Daar kunnen MS/Apple/Google/enz een goed voorbeeld aan nemen.

Het had trouwens nog mooier geweest als het niet in de browser zou komen maar als een addon. Dan kunnen gebruikers zelf kiezen of ze het überhaupt geïnstalleerd hebben staan.
Dit geldt al helemaal voor OS-makers. Stop het OS vol met API’s en maak al die ‘nieuwe features’ waar men al dan niet op zit te wachten als verwijderbare software.

Maar dat is een utopie natuurlijk. Dat vinden de verkoopmarketeers vast geen goed idee, want dan kunnen ze niet scharen met loze kreten, features en specs.
Goede vraag!

Ik ben een backend developer maar doe zelf niks met frontend. Ik vind het echt super prettig dat ik niet constant gestoord wordt met updates: ik ben zelf ook niet zo snel en heb dus genoeg aan een langdurig ondersteunde versie. ;)
ESR krijgt ook gewoon constant updates, het zij security updates etc.(Maar dus wel updates).
En je hoeft niet gestoord te worden door de updates, ik update hem ook niet zelf handmatig.

De browser update zichzelf wel prima, daar hoef je handmatig echt niet op te controleren ;).
Ik heb bijv nu even gecheckt ik zat gewoon nog op 129.02, als ik nu herstart gaat die 130 erop zetten.

Maar goed doe wat je fijn vind idd :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 5 september 2024 10:39]

De eigen chatbot in een sidebar is wel een opluchting in vergelijking met chatbots die andere browsers je opdringen, zelfs Brave doet er vrolijk aan mee.
Ok, het moment is daar: ik snap Firefox niet meer! Die chataibotdinges in de sidebar. Hoe zet je die sidebar nou aan en uit? Ik had h'm een keer aan maar vond het nogal in de weg zitten dus klikte het dicht, maar nu is het dus weer verdwenen. Is er niet een sneltoets voor of zo?
Kan je niet gewoon op het icoontje klikken en het dan in of uitschakelen?

Hoe schakel ik de zijbalk in Firefox uit?
Probeer op "Meer tools" te klikken in het Firefox-hamburgermenu en klik vervolgens op "Werkbalk aanpassen". Zoek het pictogram "Zijbalken" en sleep het naar de werkbalk. Nu kunt u dat pictogram van de werkbalk gebruiken om de zijbalk te schakelen.19 jun 2024

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 4 september 2024 14:18]

Verhip! Ik had het icoontje niet op werkbalk staan! Bedankt, nu wist ik waar ik moest zoeken.
Even moeten zoeken wat overscroll animaties waren, de 'bounce' van het browserscherm als je voorbij de grens van het scherm scrollt. Maar blijkbaar is dat (vooralsnog) alleen standaard met touchpad of trackpad voor Linux, met muis niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.